Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Deze bezienswaardigheden in de Eifel zijn gaaf voor gezinnen!

Deze bezienswaardigheden in de Eifel zijn gaaf voor gezinnen!

Ben je op zoek naar een toffe bestemming die echt anders voelt dan Nederland, maar die dichtbij genoeg is voor een lang weekend of een korte vakantie? Een paar jaar geleden gingen we al een keer een lang weekend naar de Eifel. Toen kozen we voor het noordelijke gedeelte met het schattige dorpje Monschau en het Eifel Nationaal Park.

De Eifel kwam op plek 10 in onze “top 10 kindvriendelijk bestemmingen in Duitsland” die wij samen met het blog KidsErOpUit maakten. Het Duits Verkeersbureau daagde ons uit om een bestemming uit de top 10 op een andere manier te bekijken. Dat werd dus de Eifel. Deze keer niet het Noorden, maar juist de Vulkaaneifel en de Zuid-Eifel. Een glooiend landschap en ruimte voor de natuur. We zagen gewoon een vos met prooi in een weiland en ergens anders een grazend hert. Maar er is in de Eifel ook genoeg te doen voor gezinnen. Zo bezochten wij een een pretpark, een dinopark en diverse kastelen.

eifel vos

Wat te doen in de Eifel

 1. Wandeling door de Teufelsschlucht
 2. Dinopark Teufelsschlucht
 3. Eifelpark Gondorf
 4. Wallenborn Geiser
 5. Meerfelder Meer
 6. Manderscheid kastelen
 7. Daun rodelbaan en wild- en belevenispark
 8. Arenden en wolvenpark Kasselburg
 9. Gerolstein Helenenquelle
 10. Dreimühlen waterval

In willekeurige volgorde 10 toffe activiteiten die wij ondernamen tijdens ons lange weekend in de Eifel.

vulkaaneifel met kinderen
vulkaaneifel met kinderen

Onze uitvalsbasis: vakantiehuis van NOVASOL in Gerolstein

Wij verblijven tijdens het lange pinksterweekend in een vakantiewoning van NOVASOL in Gerolstein. Ongeveer 3 uur rijden vanaf Utrecht. De moderne en frisse woning biedt alles wat nodig is voor een korte of langere vakantie, zoals een volwaardige keuken en wasmachine. Bovendien is het heel centraal gelegen in de Vulkaaneifel en binnen een half uur rijden is enorm veel te doen.

Deze woning is bovendien gelegen aan Waldferienpark Gerolstein. We konden gebruik maken van alle faciliteiten van dit kleinschalige vakantiepark, zoals het zwembad en de leuke speeltuin voor kinderen. Lees je meer over onze woning in een uitgebreid blog.

Novasol gerolstein

Ook via Interhome zijn heel veel leuke woningen in de eifel regio te huur. Liever een vakantiepark dan is Landal Wirftal een uitstekende optie. Bekijk hier de woningen en prijzen.

Waldferienpark Gerolstein

Bezienswaardigheden Eifel, dit is echt leuk

Wandeling door de Teufelsschlucht

De eerste dag van ons lange weekend in de Vulkaaneifel rijden we vanuit onze accommodatie in Gerolstein, waar we in een fijn Novasol huisje verblijven, een uur naar het zuiden. We vertrekken vroeg want we hebben een lange dag. Mede daarom komen we tijdens onze wandeling door de Teufelsschlucht geen andere wandelaars tegen.

eifel bezienswaardigheden Teufelsschlucht wandelen

De Teufelsschlucht kreeg haar naam die in het Nederlands Duivelskloof betekent, omdat mensen vroeger niet konden geloven dat deze kloven het werk van de natuur konden zijn.

eifel bezienswaardigheden Teufelsschlucht wandelen

Het is dan ook een bijzonder stukje natuur waarbij je loopt, klimt en klautert door bizarre rotsformaties van Luxemburgse zandsteen. In het natuurpark Zuid-Eifel zijn verschillende wandelpaden.

De langste route is ongeveer 6 km en gaat ook langs een waterval. Zoveel tijd hebben we deze keer niet, dus we kiezen de kleine ronde door de Duivelskloof. Die is 1,8km en duurt ongeveer een uurtje.

eifel bezienswaardigheden Teufelsschlucht wandelen

Om de route nog interessanter te maken kun je een app downloaden die je op verschillende plekken wat vertelt over de geologie en historie (in het Nederlands). Doe dit wel van te voren want in het gebied zelf is de internet verbinding super slecht.

Niet dat onze dochter daar geduld voor heeft. Voor haar is dit een klim- en klauter paradijs waar ze zich kan verstoppen tussen de rotsen en keihard BOE roepen. Vinden jouw kinderen wandelen normaal niet leuk, dat zal bij de Teufelsschlucht geen probleem zijn. Dit is een avontuur!

eifel bezienswaardigheden Teufelsschlucht wandelen

Dinopark Teufelsschlucht

Een wandeling door de Duivelskloof is super goed te combineren met Dinosauriërpark Teufelsschlucht. “Oh wat is die schattig”, niet helemaal de reactie die ik had verwacht maar onze dochter vindt de ene dino nog liever dan de andere.

Dinopark Teufelsschlucht

Waarschijnlijk omdat we 420 miljoen jaar geleden beginnen met de voorlopers van de dino’s. Die er nog wat anders uitzagen dan die uit Jurrasic Park. Dit dinopark in de Eifel is chronologisch opgezet en alle dino’s zijn nagemaakt op ware grote.

Dinopark Teufelsschlucht

Tegenwoordig zie je steeds vaker dinoparken met mechanische dino’s die bewegen en geluid maken. Dat hebben ze bij dit Dinosauriër park niet. Wat ze wel hebben, is leuke bordjes met vragen bij elk beeld en ook hier is weer een app met een audiotour die informatie geeft over de dieren die je ziet. Dankzij de groene omgeving is het bovendien een mooie en makkelijke wandeling.

Dinopark Teufelsschlucht

Na een tijdje komen we bij de “spannende dino” en “mama kijk deze is zooooooo groot” bij de grootste dino in het park van meer dan 8m. Onze dochter kijkt haar ogen uit en ontdekt dino na dino. Ondertussen vraagt Marcel zich af “Wat is toch die fascinatie van kinderen met dinosauriërs?”.

Dinopark Teufelsschlucht

Een leuke stop richting het einde van het park is een plek waar het gaat over opgravingen. Je kunt hier botten tussen het zand vinden, maar ook (tegen extra betaling) een aantal activiteiten ondernemen. Wij kiezen voor het uithakken van een dinootje uit een blok kalk.

“Kijk ik zie de staart!”, ze is echt super enthousiast en nauwkeurig aan het werk. Het is best wel hard werken dus mama mag ook even helpen. We nemen ook nog een steen mee naar huis die we thuis kunnen openbreken en waar dan hopelijk een fossiel in zit.

Dinopark Teufelsschlucht

In het Teufelsschlucht dinopark zit ook een prima restaurant met een leuke speeltuin. Lees hier meer over dit dinopark in de Eifel.

Dinopark Teufelsschlucht

Eifelpark Gondorf

Eifelpark Gondorf is een superleuke combinatie van pretpark en wildpark. Gelegen in een mooi stuk natuur met wel flink wat hoogteverschil. Ik zou je aanraden een hele dag te plannen voor het Eifelpark. Zoveel is er te doen.

Eifelpark Gondorf

De attracties zijn heel geschikt voor gezinnen met jonge kinderen en kinderen in de basisschool leeftijd. Zo zijn er geen achtbanen die over de kop gaan voor tieners, maar bijvoorbeeld wel een rodelbaan waar je lekker hard mee door de bochten kunt.

Eifelpark Gondorf

Bij binnenkomst zien we als eerste de glijbanen. Daar zit trouwens een best spannende tussen met een vrije val van 12 meter. “Papa kom je nog?”. Niet onze papa maar een andere wordt geroepen door zijn kids. Tien minuten later zit hij nog bovenaan, hij durft niet tot grote hilariteit van zijn kinderen.

Eifelpark Gondorf
Eifelpark Gondorf

We besluiten door te lopen en komen bij de rodelbaan. Altijd leuk en deze is ook echt tof! Na diverse andere attracties geprobeerd te hebben, gaan we het wildpark in. Dit is echt een groot gebied en de lange wandeling is meerdere kilometers lang.

Eifelpark Gondorf

We komen langs wolven en lynxen. In een groot gebied lopen de dieren vrij rond. We komen op een plekje met hangmaten en nemen onze tijd. Door hier rustig te liggen komen de hertjes steeds dichterbij. We komen helemaal tot rust.

Eifelpark Gondorf

We zijn nog net op tijd voor de circusshow. Dit is een tijdelijke voorstelling maar er zijn regelmatig evenementen en ook zonder dat is er super veel te doen. De enorme speeltuin alleen is al genoeg voor heel veel speelplezier.

Eifelpark gondorf

Het is echt jaren geleden dat ik voor het laatst in een ballenbak ben geweest maar hier mogen papa’s ook gewoon meedoen met bommetjes maken. Lees ook ons uitgebreide blog over het Eifelpark.

Eifelpark Gondorf

Wallenborn geiser

Een geiser in Duitsland? Jazeker, dit is een van de aparte bezienswaardigheden in de Eifel waar je toch even langs moet gaan als je in de buurt bent.

Deze geiser is geen natuurlijk fenomeen maar is ontstaan als een bijproduct van een onderzoek. In dit gebied komt mineraal water met koolzuur uit de grond en om daar meer over te weten komen werd een gat van 40meter diep geboord.

Wel eens een fles met cola geschut en daarna open gedaan? Wat er nu gebeurt, is dat de bubbels zich langzaam ophopen en elke 35 minuten spuit de geiser omhoog.

Meerfelder meer

Zin om te zwemmen? Naast zwembaden en riviertjes zijn er in de Eifel ook genoeg mogelijkheden. Bijvoorbeeld het natuurbad Gemündener meer waar zelf een kinderbad naast het meer ligt. Op onze route lag het Meerferlder, een ander zwemmeer met wat minder faciliteiten maar wel een ligweide en trapjes het water in.

Manderscheid kastelen

Nog een toeristische tips voor de Eifel zijn de kastelen van Manderscheid, de Niederburg en Oberburg. Beide zijn inmiddels ruïnes maar nog steeds heel herkenbaar. Bovendien is het echt een mooie wandeling om van het hooggelegen dorpje naar de burchtruïnes te lopen.

kastelen manderscheid

Er zijn meerdere wandelroutes. Wij kozen voor de korte route naar de Oberburg. Die eigenlijk uit niets meer dan een toren bestaat maar wel een gaaf uitzicht geeft over de omgeving.

kastelen manderscheid

Vanaf daar kan je ook doorlopen naar de Niederburg en het riviertje Lieser waar je ook lekker in het water kunt spelen.

kastelen manderscheid

Daun rodelbaan, wild en belevenispark

Er zijn meerdere wildparken in dit deel van de Eifel. Een lang weekend is niet genoeg om ze allemaal te bezoeken. Het wild- en belevenispark in Daun heeft ook dieren, maar niet zoals het Eifelpark en het park in Kasselburg vooral lokale soorten. Hier hebben ze naast herten en wilde zwijnen ook heel veel apen.

Naast het park ligt ook een zomerrodelbaan die ook los van het park te bezoeken is. Dit is echt een ouderwetse roddelbaan waar je met een karretje over een de metalen baan gaat. Waar je echt het gevoel hebt zelf alle controle te hebben. De eerste keer nog voorzichtig, de keer daarna zonder te remmen. “Dit is gaaf!!”.

Arenden en wolvenpark Kasselburg

Arenden en wolvenpark (adler und wolfspark) Kasselburg is een dierenpark rondom een oud kasteel. Hoogtepunt is de show met roofvogels die twee keer per dag plaatsvindt. Bekijk dus zeker van te voren de website voor de actuele tijden.

De vogels vliegen enthousiast over het publiek en de “oh”s” en “a’s” zijn niet van de lucht. Zeker wanneer het publiek wordt uitgenodigd op de grond te gaan liggen zodat een enorme adelaar over je heen kan scheren.

Arenden en wolvenpark Kasselburg

Naast de roofvogelshow is er ook het oude kasteel om te bekijken. Vanaf de toren heb je een heel mooi uitzicht over het heuvelachtige landschap.

Arenden en wolvenpark Kasselburg

Er is ook een dierenpark met wolven, herten en een aantal andere dieren. De dieren hebben hier zoveel ruimte dat we de wolven helemaal niet zagen en de herten alleen van heel ver weg. Ze hebben ook vaste voedertijden voor de wolven, maar daar waren zoveel mensen dat het ook niet echt goed te zien was. Fijn voor de dieren natuurlijk maar hierdoor vonden we het dierenpark van het Eifelpark toch wat leuker.

Arenden en wolvenpark Kasselburg

Gelukkig is er wel een grote speeltuin en een prima restaurant met terras. Wij konden hier fijn in het zonnetje zitten terwijl onze dochter geen genoeg kreeg van het speelparcours.

Arenden en wolvenpark Kasselburg
Arenden en wolvenpark Kasselburg

Gerolstein Helenenquelle

“Gadver dit is echt vies, het prikt”, onze dochter is er niet van gecharmeerd. Toch is de Helenenquelle een van die aparte bezienswaardigheden in de Eifel waar je zeker even moet de stoppen.

Gerolstein Helenenquelle

Kom je voorbij Gerolstein stop dan even in het centrum. Er is hier een park met een redelijk grote waterspeeltuin. Maar het bijzondere is het fonteintje waar je het water uit de grond kunt drinken. Water dat hier dus als bubbelend mineraalwater uit de grond komt.

Dreimühlen waterval

De wandeling naar de Dreimühlen waterval vlakbij Nohn is niet al te lang en ook heel goed te doen met kinderen. De route is onderdeel van de Eifelsteig, de bekende lange afstandsroute en dan ook goed aangegeven.

Dreimühlen waterval

Er zijn twee opties naar de waterval, de korte avontuurlijkere route door het bos en de langere route die (op een brug met een trappetje van drie stappen na) buggyproof is en langs het water loopt.

De Dreimühlen waterval is ongeveer 5 meter hoog en echt heel mooi. Het koude klaterende water in contrast met het groene mos maakt het een heel rustgevend plekje. Totdat we bedenken dat we misschien wel achter de waterval kunnen komen. Dat is natuurlijk een spannend avontuur en voor ons de perfecte afsluiting van een actief en gezellig weekend!

Dreimühlen waterval
Dreimühlen waterval

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het Duits Verkeersbureau, de Eifel en NOVASOL. Zoals je van ons gewend bent, delen we altijd onze eigen ervaringen en mening.

1 gedachte over “Deze bezienswaardigheden in de Eifel zijn gaaf voor gezinnen!”

 1. Hoi,

  Elke keer een feest om je verhalen te lezen. Ook de tips zijn heel fijn???? wij willen graag een combi doen dit jaar van Luxemburg en de Eifel.
  Bedankt en op naar het volgende avontuur ! ????

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top