Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Düsseldorf met kinderen

Düsseldorf met kinderen

Benieuwd wat er te doen is in Düsseldorf met kinderen? Bezoek het filmmuseum, maak een boottocht over de rivier of combineer de stad met het vlakbij gelegen Neaderthal. Wij gingen een nachtje naar Düsseldorf en vertellen je over onze ervaringen tijdens deze stedentrip in Duitsland met kinderen.

Düsseldorf heeft een uitstekende treinverbinding met Nederland. Met de ICE ben je er vanuit Arnhem in 1:15 minuten en vanuit Amsterdam ben je 2:15 onderweg. Een kaartje koop je al vanaf 20,- euro, wel op tijd boeken via NS International.

Düsseldorf met kinderen

Düsseldorf is echt een volwassen stad, het is de 7e grootste stad van Duitsland met meer dan een half miljoen inwoners. Düsseldorf heeft altijd de rol gehad van hoofdstad van het Ruhrgebied.

Dusseldorf met kinderen

In een regio met veel industrie is dit waar de banken en administratiekantoren hun vestigingen hebben. Er zijn verschillende wijken in de stad die elk hun eigen sfeertje hebben. Van historische gebouwen tot hypermodern en alles er tussenin.

Dusseldorf met kinderen

Altstad, Japanse wijk en omliggende gebieden

Een van de bekendste wijken in Düsseldorf is de Japanse wijk. Waar andere steden een Chinatown hebben, heeft Düsseldorf dit voor Japan. Verwacht alleen hier geen tempels (die is er wel maar elders in de stad) maar vooral heel veel winkeltjes en Japanse restaurants. Als sushi liefhebber zit je hier goed.

Dusseldorf met kinderen

In de oude stad van Düsseldorf heb je volgens de stad de “langste bar ter wereld”, omdat er meer dan 300 cafés en uitgaansgelegenheden zijn waar je terecht kunt. Een ding dat zeker opvalt, is dat inwoners van Düsseldorf graag buiten zitten.

Dusseldorf met kinderen

Zodra de ergste kou weg is, worden de terrassen opgebouwd en als het even kan zitten ze vol. Dat maakt dat de stad in de lente, zomer en het vroeger najaar een fijne relaxte uitstraling heeft. Al die mensen die lekker buiten zijn. Ook de strandjes langs de Rijn zitten al snel vol met picknickende gezinnen en zonaanbidders.

Dusseldorf met kinderen

Wij maakten een stadswandeling door Düsseldorf. De stad is erg uitgestrekt maar heeft een goed openbaarvervoersnetwerk. De Altstad, waar zich de meeste musea bevinden, is prima beloopbaar. Wat wandelen door Düsseldorf met kinderen leuk maakt, zijn de grapjes waar je zomaar tegen aan loopt. Zoals reclamezuilen met daarbovenop “mensen”. “Ik dacht dat er echt een meneer met een kindje stond” zegt onze dochter, zo echt lijkt het van een afstandje.

De Düsseldorf radslag-figuurtjes zijn een ander leuk symbool dat je her en der ziet opduiken. Op fonteinen en putdeksels en er is zelfs een “radslagbaan” aan de kade. De figuurtjes verwijzen naar de radslag die kinderen maakten als uiting van blijdschap na de gewonnen slag van Worringen in 1288 en gaan dus al heel ver terug.

Speciaal voor kinderen van 8-12 jaar kun je via de website de route van een kinderwandeling (Duits of Engels) downloaden. Mocht je het interessant vinden kan je ook op zoek naar streetart in Düsseldorf.

Dusseldorf met kinderen
Dusseldorf met kinderen
Dusseldorf met kinderen

Filmmuseum Düsseldorf

Een wandeling door de Alstadt en langs de Rijnkade kun je makkelijk combineren met een bezoekje aan het filmmuseum in Düsseldorf. Dit museum had toevallig een leuke interactieve tentoonstelling over special effects toen wij er waren. “Ik mag sturen”, het eerst wat onze dochter doet is de auto in springen om een van de tentoonstellingen uit te testen.

Filmmuseum dusseldorf

De vaste collectie is wat minder interessant, maar ook hier zijn er wel een aantal dingen die kinderen aanspreken. Onze kleine prinses is onder de indruk van sommige van de kostuums die er te zien zijn. Maar het meest interessant is de ruimte met hele ouderwetse tekenfilms. Losse plaatjes die door aan te draaien de illusie van beweging geven. Bekijk van te voren de website voor de openingstijden en actuele tentoonstellingen.

Filmmuseum dusseldorf
Filmmuseum dusseldorf

KIT – Kunst Im Tunnel

Wij lopen ook nog even binnen bij het KIT. Kunst in een voormalige tunnel langs de Rijn. Ook hier zal het afhankelijk zijn van de tentoonstelling of het alle gezinsleden aanspreekt.

Düsseldorf is een echte kunststad. Zo is er o.a. nog het Goethe-Museum, de kunsthalle, het kunstverein van noordrijn-westfalen en het kunstpalast. Als kunstliefhebber kun je hier je hart echt ophalen.

Boottocht over de Rijn

Voor een ander perspectief op de stad maak je een boottochtje over de rivier. Tijdens de riviercruise voeren we onder andere langs de Medienhafen. Dat was ooit een haven maar nu een gebied met moderne, bijzondere architectuur en veel restaurants en cafeetjes. Wij vinden zo’n boottocht tijdens een stedentrip een prettig rustmomentje. Even niet meer lopen, maar wat drinken en rustig naar buiten kijken.

Aquazoo Düsseldorf

De grootste attractie voor gezinnen in Düsseldorf is de aquazoo, of voluit het Aquazoo Löbbecke Museum. Eigenlijk zouden wij het zelf eerder een aquarium noemen dan een dierentuin of een museum. Er zijn namelijk vooral heel veel tanks met vissen te zien en daarnaast enkele dieren zoals pinguïns en reptielen.

Dusseldorf met kinderen aquazoo

Bij binnenkomst komen we eerst langs een aantal grote aquaria met onder andere haaien, roggen en veel verschillende vissen. Voor het raam zijn ruime kozijnen en die zitten vol met kindjes. Vooral heel veel kleuters en peuters kijken ademloos naar de vissen om elke keer dat de haai voorbij komt in enthousiast gekwetter uit te barsten.

Dusseldorf met kinderen aquazoo

In een de van de ruimten zijn er geen ramen van vloer tot platfond maar halfronde aquaria op ooghoogte. Hier is ruimte voor de kleinere tropische vissen. Met Nemo en zijn vriendjes die spelen tussen het wuivende koraal.

Dusseldorf met kinderen aquazoo

Wanneer we onze weg vervolgen worden de tanks kleiner, maar juist daardoor neemt onze dochter ook meer rust om rustige alle vissen te bewonderen die er in leven. Er zijn duidelijke informatiepanelen met leuke weetjes over het onderwaterleven. Ook heel fijn, er zijn overal opstapjes zodat het voor kinderen allemaal goed te zien is.

Dusseldorf met kinderen aquazoo

Hoewel sommige dieren zoals de reuze kakkerlakken uit Madagaskar (deze joekels zijn zo groot als je halve hand) en mij de angstkriebels geven. De dierentuin in Düsseldorf heeft een overdekte tropische tuin en hier leven onder andere krokodillen. Tijdens ons bezoek is er maar eentje te zien, want volgens het informatiebordje is het paren er zo heftig aan toe gegaan dat de vrouwtjes krokodil gewond is geraakt en nu in de ziekenboeg is. Dan de pinguïns, daar gaat het er een stuk vriendelijk aan toe.

Dusseldorf met kinderen aquazoo

Uiteindelijk zijn we zo’n anderhalf tot twee uur binnen geweest om alles op ons gemak te bekijken. Een tip: de Aquazoo is erg populair. Bij binnenkomst stond er al een lange rij om kaartjes te kopen. Je kunt het beste je kaartjes van te voren online kopen. De aquazoo is ook inbegrepen op de Düsseldorf card.

Nordpark

Naast de Aquazoo bevindt zich het nordpark, een van de grootste parken in de stad. Hier komen we in het wild heel veel dierenleven tegen. We zien meerdere konijnen rond hoppen die weinig angst lijken te hebben voor mensen en een mooie eekhoorn.

Dusseldorg met kindere speeltuin
Dusseldorgf met kindere speeltuin

In het park bevinden zich meerdere speeltuinen en ook de kleurige Japanse tuin. Als je een uitstapje maakt naar de aquazoo zou ik zeker aanraden ook de tijd te maken voor een mooie wandeling door het nordpark.

Düsseldorf card

Ga je naar Düsseldorf met kinderen, dan adviseer ik je de Düsseldorfcard aan te schaffen. Je hebt een versie voor 24, 48, 72 of 96 uur. Met de kaart kun je gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer in de stad. Ook zijn een aantal musea en attracties gratis terwijl je op andere korting krijgt.

Een kaartje voor de Aquazoo kost evenveel voor een volwassene als een
Düsseldorfcard voor 24 uur, waarmee je gratis hierheen kunt. Als je een familiekaart koopt, ben je zelfs al goedkoper uit. Alles wat je verder nog doet, is dus al winst. Meer informatie en een overzicht van alle kortingen via de website.

Dusseldorf met kinderen

Wat te doen rondom Düsseldorf

Natuurlijk ken je de Neanderthalers. Maar wist je dat deze menssoort genoemd is naar een dal in Duitsland? En dan dit dal zich vlakbij Düsseldorf bevindt? En dat het echt een aanrader is om te bezoeken!

Neaderthal duitland

In een apart blog vertel ik je alles over het kindvriendelijke Neanderthal museum en over de mooie natuur hier.

Vanuit Düsseldorf kan je ook binnen een uur naar Aken, Duisburg, Essen of Keulen.

Neanderthal duitsland

Kindvriendelijk hotel Düsseldorf

Op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Dusseldorf? Wij hebben echt bij zo’n leuke plek overnacht. Het enige nadeel: ze hebben er maar één familiekamer, dus wees er snel bij.

Dusseldorf met kinderen hotel friends

Hotel Friends is een hotel met de positieve sfeer van een hostel. Het is een voormalig schoolgebouw en van dat feit maken ze slim gebruik in de gezamenlijke ruimtes. Er is een “gymzaal” waar onze dochter natuurlijk moest spelen en een fijne loungeruimte met bar waar je in de avond zelf wat kunt drinken als de kinderen naar bed zijn.

Dusseldorf met kinderen hotel friends

De familiekamer is ook echt top! Je komt binnen in een halletje met deur naar de kinderkamer en de ouderkamer. Via de ouder kamer kom je in de nette badkamer met Rituals producten. Onze dochter wilde helemaal de stad niet meer in. Ze had haar eigen kamer met stapelbed en een groot krijtbord, verkleedkleren, en speeltent en allemaal speelgoed.

Ook het uitgebreide ontbijtbuffet en het vriendelijke personeel maakten dit een heel fijn plekje. Voor prijs en beschikbaarheid bekijk de website.

Het hotel zelf is dus echt top, maar eerlijk is eerlijk, de locatie is niet de allerbeste in Düsseldorf. Aan de ene kant heel veel restaurantjes van Libanees, Afrikaans tot Grieks. Aan de andere kant best veel afval zwervers en drugsgebruik op straat. Er stopt een tram voor het hotel of je loopt in 25 minuten naar de Altstadt.

Dusseldorf met kinderen hotel friends
Dusseldorf met kinderen hotel friends

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Düsseldorf toerisme. Bekijk hun website voor nog meer tips.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top