Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Oberhausen met kinderen, van kerstmarkt tot Legoland Discovery Centre

Oberhausen met kinderen, van kerstmarkt tot Legoland Discovery Centre

Benieuwd wat er te doen is in Oberhausen met kinderen. Wij gingen in december en naast Sea life en Legoland Discovery Centre stonden ook de kerstmarkten op ons programma. Lees hier onze tips voor een dag Oberhausen met kinderen.

Oberhausen met kinderen

Sea Life Oberhausen

Wij starten onze dag bij Sea Life. Vanaf de entree kun je een wandelroute volgen die je langs, tussen en onder allerlei aquaria voert. Hier zie je verschillende soorten vissen en andere zeedieren, zoals haaien, roggen, schildpadden, zeepaarden, murenes en kwallen.

Sea Life Oberhausen

Ook kun je een klein uitstapje naar buiten maken om de klein klauw otters te zien. De hele wandelroute gaat via de benedenverdieping omhoog en eindigt uiteindelijk in het restaurant op de tweede verdieping. Behalve een breed aanbod aan waterdieren, valt het op hoe mooi afgewerkt het aquarium is met verschillende thema’s zoals het Amazonegebied.

Sea Life Oberhausen

Sea life is goed geschikt voor een bezoek met kleine kinderen. Wandelwagens kunnen mee naar binnen en mee naar boven met de lift. Er zijn een aantal interactieve informatieborden met een quizvraag of een spelletje, al zijn die wel in het Duits. Daarnaast zijn er een aantal doe-dingen zoals een bak waar je een fossiel met een kwast uit het zand kunt vegen en is er bij het aquarium met sidderalen een plasmaschijf om je hand op te leggen om te zien hoe dit werkt. Maar het hoogtepunt voor onze peuter: je kunt gedurende de wandelroute alle 9 stempels (pressepapier) voor je spaarkaart verzamelen. 

Sea Life Oberhausen tunnel

Ook aan de toiletten is te zien dat Sea Life kindvriendelijk is; er is een toiletbrilverkleiner en een trapje aanwezig en indien nodig zijn er luiers of babydoekjes verkrijgbaar.

Sea Life Oberhausen

Legoland Discovery Centre Oberhausen

Legoland Discovery Centre Oberhausen is op dit moment voor Nederlanders het dichtstbijzijnde Lego park in Europa. In het voorjaar van 2020 opent er in Scheveningen ook een vergelijkbaar overdekt Lego speelparadijs.

Legoland Discovery Centre Oberhausen

Wanneer we binnenkomen, parkeren we onze wandelwagen op de speciale wandelwagen parkeerplek (al is het wel mogelijk om je wandelwagen mee naar binnen te nemen), en gaan we naar de wachtruimte. Om de paar minuten openen de deuren van de Lego fabriek en wordt er uitleg gegeven over hoe Legoblokjes worden gemaakt door middel van smelten, vormen en kleuren. Hoewel de uitleg in het Duits was, hing onze peuter aan de lippen van de gids en bekeek hij het hele proces van dichtbij.

Legoland Discovery Centre Oberhausen

Vervolgens kon iedereen verder naar de volgende ruimtes, die begon met een attractie waarbij vanuit een rijdende draak met laserpistolen op Lego voorwerpen geschoten kon worden. Onze baby was hier nog te jong voor, maar zij vermaakte zich ondertussen met een wandbord met Duplo blokjes. Even verderop was een attractie in het thema van Harry Potter met vliegmobielen, die geschikt is voor oudere kinderen.

Legoland Discovery Centre Oberhausen

De aandacht van zowel onze peuter als baby was ondertussen al getrokken door de expositiehal waar een stad van Lego tot in detail was gebouwd en waar je ook nog op allerlei knopjes kon drukken om dingen te laten bewegen. Het ene moment zag je de stad en de activiteiten bij dag en het volgende moment bij nacht.

Legoland Discovery Centre Oberhausen

Vervolgens konden ze zelf aan de slag met bouwen en spelen in de binnenruimte. Hier is het mogelijk om onder andere je eigen Lego-auto te bouwen en te testen op het racecircuit. Ook is er een gedeelte voor kleine kinderen met Duplo en extra grote Lego-blokken, kun je er klimmen en glijden en zelfs je NinjaGo-skills oefenen met een parcours met laserstralen. Daarnaast is er een Lego Friends gedeelte en kun je een film kijken in de 4D-bioscoop. Voor de fans van verzamelen is het ook hier mogelijk om een stempelkaart vol te maken om kans te maken op een jaarabonnement.

Legoland Discovery Centre Oberhausen

Legoland Discovery Centre was eveneens gehuld in het kerstthema en zo was er onder andere een kerstboom en een kerstman van legoblokjes gebouwd naast de vele andere bouwwerken van Lego die er te bewonderen zijn. In de binnenruimte is een café met een kleine menukaart en op iedere hoek stond een popcorn automaat.

Legoland Discovery Centre Oberhausen

Andere activiteiten in Oberhausen voor kids

Wij kozen voor een dagtrip, maar er is genoeg te beleven in Oberhausen voor kinderen om er een weekendje weg van te maken. Zo is het ook mogelijk om in Oberhausen een bezoek te brengen aan een Aquapark met verschillende glijbanen, het trampoline park Tiger Jump en het dierenpark Tiergehege im Kaisergarten. Daarnaast is op zo’n twintig minuten rijden Warner Bros Movie World te vinden een van de leuke pretparken in Duitsland.

Kerstmarkten Oberhausen

Kerstmarkt CentrO

Op loopafstand van Sea life bevindt zich de kerstmarkt van het winkelcentrum CentrO, waar je verschillende houten kraampjes ziet die allerlei Duitse lekkernijen verkopen of waar je kerstcadeautjes kunt kopen.

kerstmarkt centro oberhausen

De kruidige lucht van de Glühwein komt je tegemoet als je de markt oploopt. Elk kraampje is aan de buitenzijde versierd met kabouters of bosdieren en elke verkoper heeft zijn best gedaan om de kerstsfeer aan de binnenkant tot in de puntjes uit te werken.

kerstmarkt oberhausen centro

Wij besluiten om hier te lunchen en bestellen een broodje curryworst, reibekuchen (een typisch Duits aardappelgerecht met appelmoes) en een warme chocomel. De verse gerookte zalm op Finse wijze en de grote wok met Duitse boerenkool zagen er ook aantrekkelijk uit, maar onze buikjes waren inmiddels gevuld.

kerstmarkt oberhausen centro

Er zijn ook wat kleine kermisattracties voor kinderen zoals een treintje en een draaimolen. Ook binnen in het winkelcentrum gaat de kerstmarkt verder en is alles in kerstthema versiert. De kerstmarkt start jaarlijks midden november en loopt dit jaar tot kerstmis. Kijk voor de openingstijden en bijzonderheden op Oberhausen Kerstmarkt.

Kerstmarkt CentrO

Weihnachtsmarkt in het centrum

We eindigen onze dag in Oberhausen met een bezoek aan de Weihnachtsmarkt op de oude markt in het centrum, zo’n 5 kilometer verderop met de auto.

Weihnachtsmarkt in het centrum

Helaas slaat het weer om in regen en storm en houden we het bij een kort bezoek. Desondanks krijgen we toch iets mee van de gezellige sfeer van deze markt die gebouwd is vlakbij de kerk. Ook hier zijn allerlei kraampjes met Duitse lekkernijen te vinden en is er zelfs een kleine schaatsbaan. Regelmatig is er iets te doen op deze markt zoals een bezoek van de kerstman of live muziek. Tijdens ons bezoek waren er kerstelfen die ballonnen in vormen uitdeelden aan kinderen. 

De kerstmarkt start jaarlijks midden november en loopt dit jaar tot kerstmis. Kijk voor de openingstijden en bijzonderheden hier.

Weihnachtsmarkt in het centrum

Waar ligt Oberhausen?

Oberhausen in Duitsland ligt in de buurt van Düsseldorf en Essen en is vanaf Midden-Nederland in slechts anderhalf uur per auto te bereiken.

Het centrum van Oberhausen is een milieuzone; een Duitse regeling wat betekent dat je een milieusticker nodig hebt voor je auto. Wij hebben geen controle gehad, maar het is aan te raden om je goed voor te bereiden op je bezoek aan Duitsland.

Leogoland oberhausen

Het is  ook heel goed mogelijk om met de trein naar Oberhausen te reizen. Vanaf Amsterdam is het minder dan twee uur met de trein naar hartje Oberhausen.

Sea Life en Legoland Discovery Centre zijn naast elkaar gelegen naast het winkelcentrum CentrO en beide geheel binnen. Vlak voor beide parken bevindt zich één van de twee grote kerstmarkten van Oberhausen. Wanneer je je auto parkeert in de gratis parkeergarage P3 of P4, ben je dichtbij alle drie de bezienswaardigheden.

Beide parken bieden de mogelijkheid om vooraf tegen een goedkoper tarief een online ticket te kopen. Ook is het mogelijk om een voordelig combinatieticket te kopen.

Ons dagprogramma met twee parken en twee kerstmarkten lijkt heel vol, maar beide parken zijn doordat ze naast elkaar liggen goed te combineren en daardoor heb je nauwelijks reistijd. Voor elk park hadden wij met twee kinderen zo’n twee uur nodig. Daarnaast hebben we het bezoek aan de ene kerstmarkt gecombineerd met de lunch.

Leogoland oberhausen

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top