Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Op pad met een solar-draisine in het Odenwald

Op pad met een solar-draisine in het Odenwald

Odenwald is een heuvelachtig gebied in het Duitse Hessen. Een regio onder Frankfurt tussen Darmstadt en Heidelberg die nog niet zo bekend is in Nederland, maar die zeker het ontdekken waard is. Blogger Cindy geeft je tips voor een actief dagje uit in Odenwald met het hele gezin.

De regio Odenwald ligt tussen de rivieren Rijn, Main en Neckar en leent zich bij uitstek voor prachtige wandelingen. Met uitzicht op mooie valleien wandel je hier dwars door de bossen van het ene schattige dorpje met vakwerkhuizen naar het andere en kom je onderweg ruïnes van burchten en kastelen tegen. Niet zo’n wandelaar? Ook dan is er voor het hele gezin genoeg te beleven in deze regio. Ik geef je graag tips voor een actief dagje uit.

 solar draisine odenwald

Odenwald met kinderen

Op pad met een solar-draisine

Een solar-draisine, ik moest echt even opzoeken wat het was. Het is een overdekte fiets voor acht personen waarmee je over een spoor rijdt. Hier in Odenwald rijdt de eerste draisine ter wereld die is aangedreven door een elektromotor op zonne-energie. Echt eens wat anders dus, wij vonden het een leuk vervoersmiddel voor een uitje met het gezin.

 solar draisine odenwald

Om 8.30u vertrokken we vanaf het stationnetje in Mörlenbach. Na een veiligheidsinstructie via een Duitstalige video waren we klaar voor vertrek. Op naar Wald-Michelbach, zo’n 10 kilometer verderop. Het spoor voerde ons over een mooie route dwars door de dichte bossen, over drie viaducten en door twee tunnels.

 solar draisine odenwald

In die tunnels kan het goed koud zijn, kleed je kinderen zeker op frisse dagen goed warm aan. Onderweg konden we in alle rust genieten van het uitzicht op schattige witte dorpjes en weilanden vol schapen, koeien en paarden.

 solar draisine odenwald

Want met de hulp van de elektromotor was het helemaal niet zwaar trappen, ideaal met kinderen dus. Iets grotere kinderen kunnen zelf trappen, onze dochter van 1,35 meter kon nét bij de trappers. Op de fiets is plek voor vier fietsers en vier bijrijders.

 solar draisine odenwald

Zomerrodelbaan Odenwaldbob

Een uurtje later kwamen we aan op het stationnetje van Wald-Michelbach. Een vriendelijke medewerker nam onze draisine in ontvangst en wees ons de weg naar onze volgende activiteit: de zomerrodelbaan. Vanaf het station loopt een smal paadje omhoog, volg de bordjes ‘Sommerrodelbahn’. Bovenaan word je beloond met een mooi uitzicht op het stadje.

En je hebt hier de keuze uit twee leuke kinderactiviteiten: een zomerrodelbaan en een klimbos. Heb je de draisine zoals wij maar voor 1 dagdeel gehuurd, dan heb je niet genoeg tijd om allebei te doen. Wij kozen voor de zomerrodelbaan, onze kinderen zijn daar gek op. En ook op deze baan van wel 1 kilometer lang hadden ze dolle pret en probeerden ze een zo hoog mogelijke snelheid te klokken. Wel 31 km/u gingen ze. Je duikt hier direct vol in de actie, bergafwaarts sjees je in volle vaart hoog boven de weg over de baan, die je steeds dieper het dal in voert. Erg mooi gelegen, deze baan.

Zomerrodelbaan Odenwaldbob

Een beetje jammer is dat je hoog op de berg begint en eindigt. Aan het einde van de rit word je langzaam omhoog getakeld naar het eindpunt. Dat haalt de adrenaline er wel een beetje uit. Op andere banen klim je eerst omhoog en ligt het eindpunt laag, dus eindig je in volle vaart. Net wat spannender, vonden onze kinderen van 8 en 10. Maar goed, deze ontspannen afsluiting geeft je wel even tijd om bij te komen, want eenmaal boven vraagt je kind gegarandeerd: ‘Nog een keer?’.

Nog even wat praktische informatie: vanaf 3 jaar mogen kinderen meerijden met een volwassene of een ouder kind, vanaf 8 jaar mogen ze zonder begeleiding in een rodelkarretje. Met je draisinekaartje krijg je 8 ritten voor de prijs van 6. Dit is een ‘allweather’-baan, dus het hele jaar geopend. Kijk voor de actuele openingstijden en prijzen even op de website.

Zomerrodelbaan Odenwaldbob

Klimpark in Wald-Michelbach

Naast de zomerrodelbaan ligt ook een klimparkje. Het Kletterwald heeft 10 verschillende parcoursen op 1 tot 14 meter hoogte. Kinderen van 6 jaar mogen zich onder begeleiding van een volwassene beginnen op het laagste parcours, daarna kunnen ze stap voor stap een hoger parcours uitproberen. Voor kinderen vanaf 3 jaar is er een Kletterlabyrinth, waar ze veilig kunnen klimmen voor een vriendenprijsje (€3). De kleinsten alleen onder begeleiding van een ouder. Bij slecht weer is het klimpark gesloten.

Klimpark in Wald-Michelbach

Terugreis met de draisine: let op de tijd

Omdat het spoor alleen geschikt is voor eenrichtingsverkeer, gelden er vaste vertrektijden vanuit beide stations. Met ons vroegevogelarrangement voor een halve dag mochten we tussen 8.30u en 9u vertrekken en moesten we tussen 11.30u en 12u terugrijden. Houd de tijd voor de terugreis dus goed in de gaten.

Praktische informatie over de solar-draisine

Reserveren is noodzakelijk. Plan dit uitje op een donderdag, dan krijgen families een leuke korting en betaal je € 59 voor de draisinetocht. Kijk voor actuele prijzen en vertrektijden vanaf beide stations op de website. Reis je met kleine kinderen? Je baby kun je veilig vervoeren in je eigen MaxiCosi, deze is met een gordel vast te zetten. Onder de bijrijdersstoelen is ruimte voor een ingeklapte buggy (paraplumodel).

Gezin op Reis bezocht de regio Hessen in samenwerking met Odenwald Tourismus . Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top