Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Kiel met kinderen, meer dan de haven

Kiel met kinderen, meer dan de haven

De Duitse stad Kiel ken je misschien omdat je er met de boot bent vertrokken. Je kunt hier namelijk de boot naar Zweden pakken met Stenaline naar Göteborg of naar Oslo in Noorwegen met Color Line. Er is zelfs de mogelijkheid om met DFDS Seaways naar Klaipėda in Litouwen te gaan, mocht je nog een originele bestemming zoeken. Wil je de overtocht met de boot en auto maken? Via Directferries kan je zien welke rederijen er op deze route actief zijn. Ook zie je op welke tijden ze varen, wat het kost en kan je boeken. Check nu hier het aanbod.

Kiel ligt 90 kilometer boven Hamburg, maar als je geen boot te halen hebt, is er niet echt een reden om Kiel aan te doen. Het is best een mooie havenstad, maar er zijn in Duitsland genoeg aantrekkelijkere steden met nog meer te doen voor gezinnen. Mocht je nou twijfelen om er een dagje of weekendje Kiel aan te plakken, dan adviseer ik je in plaats daarvan te kiezen voor Hamburg of Lubeck. Beide steden hebben we al eens bezocht en zijn veel leuker voor gezinnen. Heb je echter een late of juist vroege overtocht en geen zin in stress vanwege eventuele files, dan zijn er genoeg bezienswaardigheden in Kiel om een dag mee te vullen.

Kiel met kinderen

Kiel met kinderen

Kiel had ooit een mooie historische binnenstad, het was zelfs een Hanzestad. In de Tweede Wereldoorlog werd de stad voor 80% verwoest en daarna modern herbouwd, waardoor deze niet meer zo aantrekkelijk is als vroeger. De veerboothaven en diverse bezienswaardigheden in Kiel, zoals het het centrum Aquarium GEOMAR, het Natuurhistorisch museum en het Scheepvaartmuseum, liggen op loopafstand van elkaar.

Het centrum van Kiel heeft verschillende groene parken. Een fijne plek is bijvoorbeeld de voormalige botanische tuin op een heuvel aan het water. Klim naar het uitkijkpunt voor uitzicht over het rustige park. 

Ook leuk en relaxt: kies voor de hop-on hop-off bus voor een rondrit door Kiel en de haven. Koop je tickets van tevoren hier online.

Kiel met kinderen
Kiel met kinderen

Aquarium GEOMAR

Van alle bezienswaardigheden in Kiel voor gezinnen had ik de meeste verwachtingen van Aquarium GEOMAR. Het aquarium is echter heel klein. We wisten dat het niet groot zou zijn, maar dit is nog kleiner dan verwacht. Een gang en een grote ronde ruimte met diverse aquaria. Vooral vissen die in de Noordzee leven, maar ook Nemo en zijn vriendjes hebben een eigen aquarium gekregen.

Aquarium GEOMAR

Het meest interessante vinden wij de vele platvissen die vrolijk voorbij zwemmen. Bij de Noordzee denk je toch niet direct aan een geel gekleurde platvis. Nu is de entree ook maar een paar euro, maar wij stonden echt met een kwartier weer buiten. Buiten het aquarium zijn twee tanks die je zonder entree te betalen kunt bekijken. Hier zitten de zeehonden.

Aquarium GEOMAR

Natuurhistorisch museum Kiel

Het Natuurhistorisch museum is het grootste kindvriendelijk museum in Kiel, met veel skeletten en opgezette dieren. Van mammoet tot vlinder, er is van alles te zien. Het Zoölogisch museum is wel echt een traditioneel museum zonder interactieve displays of dingen om te doen.

Natuurhistorisch museum Kiel

Scheepvaartmuseum museum

Het Scheepvaartmuseum in Kiel gaat niet alleen over schepen, maar ook over de verbintenis van Kiel met het water. Een zo groot percentage van de bevolking werkte in de scheepvaart dat zelfs poppen voor kinderen werden aangekleed als matroos. In het museum zijn diverse miniatuurschepen te zien. Wij vonden vooral ook de oude historische foto’s interessant.

scheepvaartmuseum in Kiel
scheepvaartmuseum in Kiel

Het Schiffahrtsmuseum is niet groot, maar omdat er ook geen interactieve displays zijn of andere special familieactiviteiten vonden wij dat geen probleem. In hetzelfde gebouw als het scheepvaartmuseum zit ook een café met heerlijke taarten, koffie en thee.

In de haven voor de deur van het Scheepvaartmuseum liggen een aantal historische schepen die je kunt bekijken.

scheepvaartmuseum in Kiel

Andere musea in Kiel

Naast de door ons bezochte musea zitten er in en rondom de binnenstad nog een aantal andere opties. De Kunsthalle is een van de echte bezienswaardigheden van Kiel, maar wellicht wat minder interessant voor veel gezinnen. Ook in de Stadtgalerie Kiel kun je kunst bekijken. Het Stadtmuseum Warleberger Hof heeft wel kindercultuurdagen, maar dat is echt gericht op bewoners van de stad.

In de buitenwijken zit nog het Computermuseum in Kiel. Ook dit lijkt weer een vrij klein museum te zijn met voornamelijk oude computers voor de liefhebber.

Klimpark Kiel

Wil je wat actiefs doen in Kiel met kids, dan is het klimpark een goede optie. Voor de meeste routes moet je hier 140cm zijn, maar vanaf 5 jaar en een lengte vanaf 110cm kun je al terecht. Je mag dan het kinderparcours doen dat niet zo hoog is (maximaal 2 meter) en een stuk makkelijker is. Er zijn hier ook drie ziplines waarmee ze door het bos kunnen vliegen.

Bekijk voor de openingstijden en prijs de website.

Kiel park

Dierentuinen Kiel

Wil je naar een dierentuin? Er zijn diverse opties rondom Kiel. De dichtstbijzijnde optie is Wildgehege Hammer aan de rand van de stad. Ook Tierpark Gettorf is maar twintig minuten rijden vanuit het centrum van Kiel.

Tierpark Arche Warder en Tierpark Neumünster zijn net wat verder weg op ongeveer een half uur rijden, maar dus ook nog steeds prima te combineren met een bezoek aan Kiel met kinderen.

Hotels in Kiel

Kiel heeft een redelijk groot aanbod aan hotels voor prijzen die lager liggen dan wij in Duitsland gewend zijn.

kiel binnenstad

Lees ook onze andere blogs over Duitsland met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top