De Oerrr Speelnatuur in het Bergherbos is lekker uitgebreid, in combinatie met de horeca van Uitspanning ’t Peeske en de wandelroutes in het Bergherbos een prima uitje. Wil je lekker spelen en wandelen met kinderen, hier kan het dus. Je vindt het Bergherbos in Beek Gem Montferland, op de rand van Nederland en Duitsland. Het stukje van Gelderland dat bekend staat als de Liemers, zeker niet zo bekend als de achterhoek of de Veluwe maar je hebt hier zeker ook mooie natuur.
Het Bergherbos
De naam Bergherbos verraadt het eigenlijk al: dit is een heuvelachtig gebied met veel bos. De bossen zijn gelegen op een stuwwal uit de ijstijd. Er zijn verschillende doorkijkjes waar je dan kijkt op akkers en dorpjes tot in Duitsland. Zo zie ik het dorpje Hoch-Elten liggen waar we eerder al eens gewandeld hebben en waar een leuk gratis blotenvoetenpad te vinden is. Lees hier meer over over het blotevoetenpad in Hoch-Elten.
Er is in het Bergherbos een MTB route waar je een vignet voor nodig hebt en er is een regulier fietspad. Het is helaas niet mogelijk om hier fietsen te huren, dus de beste optie is om ze zelf mee te nemen, bijvoorbeeld met een fietsendrager.
Daarnaast zijn er een aantal verschillende wandelroutes. ’t Ommetje van slechts 2km is de kortste route en ook geschikt voor rolstoelen en buggy’s. De langste route is de 7km lange ’t Peeske route die via uitkijktoren Hulzenberg gaat. Daarnaast zijn er twee andere medium lange routes te lopen. Voor wie echt veel wil lopen kan natuurlijk ook nog de aansluiting maken op diverse interregionale routes en ook het pieterpad loopt door het Bergherbos.
Er is parkeerplek tegenover Uitspanning ’t Peeske en mocht die vol zijn is er verderop langs de doorgaande weg nog een tweede parkplaats. Ook in de buurt van de uitkijktoren Hulzenberg is nog een parkeerplek.
Speelnatuur van Oerrr in het Bergherbos
Wanneer je parkeert bij Uitspanning ’t Peeske en daar een van de wandelingen start, dan kom je automatisch langs de speelnatuur van Oerrr. Er zijn eigenlijk meerdere speelplekken, maar wel allemaal aan het begin van het bos. Ik besluit de 7km lange route te lopen, maar eerst natuurlijk de speelplekken uit te checken.
Direct naast het restaurant is er een waterspeeltoestel en een speeltoestel met glijbaan. Handig, want je kan vanaf het terras van het restaurant spelende kinderen in de gaten houden. In het bosje achter het speeltoestel is ook nog een klein parcours en op het grasveld bevinden zich stapstenen.
Loop je het bos in dan kom je na een minuut of twee al het grote speelterrein tegen met Oerrr speelnatuur. Ook hier staat een bordje met informatie over natuurmonumenten die de speelnatuur en het Bergherbos beheert. Zo organiseren ze ook regelmatig activiteiten en themawandelingen voor gezinnen.
De speelnatuur hier bestaat uit een klauterparcours waar je je evenwicht moet bewaren op boomstammen. Er is een soort fort gebouwd met houten palen. Er zijn diverse betonnen buizen om doorheen te kruipen en veel paaltjes om op te stappen. Dit allemaal in het bos. Er is ook een picknicktafel en een bankje, hier zitten ouders geduldig te wachten terwijl kinderen lekker aan het spelen zijn.
Na de speelnatuur is er nog een tweede stuk, waar een bordje staat met ‘huttenbouwbos’. Aan de vele hutten die hier staan, zie ik dat er druk gebouwd is door groepen kinderen.
Wandelen in het Bergerbos
Na de speelnatuur is het tijd om door te lopen. Het rondje welke via de uitkijktoren Hulzenberg gaat is mooi. Het pad is over het algemeen breed en gelijkmatig. Er zit wel wat hoogteverschil in de wandeling met af en toe echt wel even een klimmetje, zeker de heuvel waarop de uitkijktoren staat. Ik loop vooral door het bos, de zon schijnt door de bomen en ik zie al veel paddenstoelen.
Vanaf de uitkijktoren heb ik helemaal mooi uitzicht over de omgeving. Jammer genoeg is het een beetje heiig maar toch herken ik veel Duitse dorpjes. Rondom het bos zie ik ook akkers. Op een deel van de route loop je ook langs diverse akkers. Dat maakt de wandeling wel weer extra afwisselend. Bij de uitkijktoren is een picknicktafel en verder zijn er op de route behoorlijk wat bankjes.
Als je kinderen dus geen hele goede lopers zijn, dan zijn er genoeg rustpunten.
Ik kom onderweg ook een paar keer een gezin tegen met een baby in een kinderwagen. Dit is niet de buggyproof route, maar met hun outdoor kinderwagen lukt het wel. Ik zou dat alleen niet doen als het modderig is of juist heel zanderig. Ik zou voor de hele wandeling inclusief speeltijd bij het speelbos toch wel een uurtje of twee uittrekken, dan wil je daarna vast ook nog wat drinken en zo is het een middagvullende activiteit.
Ook leuk: bezoek Kasteel Huis Bergh, of (met jonge kinderen) het land van Jan Klaassen. Beide zijn nog geen kwartier rijden vanaf het Bergherbos. Je leest er meer over in ons blog over de Liemers met kinderen (binnenkort).
Meer tips? Vind hier leuke speelbossen in Nederland, al onze wandelingen met kinderen of voor een jaar lang plezier, koop ons boek Speelbossen en Familiewandelingen in Nederland.