Home / Nederland / Gelderland / Historische stadje en Bakkerijmuseum Hattem met kinderen

Historische stadje en Bakkerijmuseum Hattem met kinderen

Hattem is een knusse Hanzestad en wat de stad met kinderen zo leuk maakt is het Bakkerijmuseum Hattem. Bezoek deze vooral in het weekend of tijdens de vakantieperiode voor de volledige ervaring. Verder is Hattem, vinden wij, vooral een leuke slenterstadje waar je af en toe een etalage ziet die uitnodigt om binnen te kijken.

Als je in de zomermaanden gaat maak je hier een prachtige natuurboottocht en het hele jaar door zijn er wandel- en fietsenmogelijkheden.  Een andere optie is om het te combineren met steden zoals Zwolle of Apeldoorn, die ook een heleboel kindvriendelijk attracties hebben.

Hattem met kinderen
Hattem met kinderen

Overnachten in Hattem

Er zijn in Hattem niet zo heel veel overnachtingsmogelijkheden maar de paar gezellige b&b opties, zoals Bed and Breakfast Hattem, die er zijn worden wel stuk voor stuk enorm hoog gewaardeerd. Gezinnen zijn welkom, maar wanneer je een echt hotel met familiekamer zoekt dan is dit niet mogelijk. Bij logeren in Hattem kunnen tot twee kinderen wel slapen op de slaapbank. Wat ook erg leuk is om te overnachten is bij vakantiepark Leemkulle Hattem. Molecaten Park De Leemkule ligt in een bosrijke omgeving en de huisjes hebben een rieten dak.

Bezienswaardigheden Hattem met kinderen

Bakkerijmuseum Hattem

Het Bakkerijmuseum in Hattem is echt leuk om te bezoeken met kinderen. In de oude ingerichte kamers doe je een speurtocht waarbij je op zoek gaat naar muizen. “Ik kan ze niet vinden mama”, nou wij ook niet! Het is echt best lastig om de muizen te vinden in een kamer die zo vol staat met dingetjes. Zie jij de muis op onderstaande foto?

bakkerijmuseum hattem
bakkerijmuseum hattem

Wanneer we eenmaal de eerste paar muizen hebben gevonden en weten hoe deze eruit zien, lukt het ook de rest op te sporen. Maar behalve het muizenspel is er nog veel meer te doen. We worden geholpen door de vriendelijke bakker die echt een hele open en ontspannen manier heeft van uitleggen. Mevrouwtje krijgt een koksmuts op en natuurlijk een short voor. “Net als een echt bakker”. Vervolgens mag ze zelf het deeg bewerken en een koek maken. Terwijl wij verder gaan door het museum, wordt de koek gebakken en wanneer we weg gaan is die klaar om mee te nemen en op te eten.

Het Bakkerijmuseum ziet er van de buitenkant niet zo groot uit, maar het bestaat uit twee tegenover elkaar gelegen panden en onder de grond loopt een tunneltje. Het is een beetje sluipdoor, kruipdoor maar juist dat zorgt voor een lekker knus sfeertje. In de historische gelagkamer proef je de in de bakkerij gebakken lekkernijen zelf.

bakkerijmuseum hattem
bakkerijmuseum hattem

Andere musea in Hattem

Behalve het Bakkerijmuseum zijn in Hattem nog meer musea. Zoals het Voerman museum Hattem en het Anton Pieck Museum. Beide musea zitten in hetzelfde gebouw en zijn gratis te bekijken met een museumjaarkaart. Leuk om even een kijkje te nemen als je toch in Hattem bent en soms zijn er tijdelijk tentoonstellingen die ook leuk zijn voor kinderen. Vaak is er dan ook een speurtocht te doen en voor de allerjongsten is er een klein speelhoekje.

hattem met kinderen museum

In het Voerman museum vind je traditionele schilderijen en tekeningen van vader en zoon Voerman met veel schilderijen van het IJssellandschap. In de kelder zit een kleine, archeologische tentoonstelling met informatie over het voormalig kasteel Hattem. Het kasteel bestaat niet meer, maar delen zijn nog terug te vinden in de stadsmuren.

hattem met kinderen museum

De schilderijen van Anton Pieck zijn natuurlijk een stuk bekender en toegankelijker. Met schattige winterlandschappen en veel figuurtjes. Dit soort schilderijen vindt onze dochter ook echt wel mooi om te zien.

hattem met kinderen museum
hattem met kinderen museum

Dijkpoort Hattem

De dijkpoort is een opvallende overblijfsel van de oude stadsmuren. Wanneer je de auto parkeert bij de jachthaven loop je hierdoor de stad binnen. De dijkpoort is enkele dagdelen per week open en dan kan je ook binnen kijken.

Hattem met kinderen

Molen Hattem

Ook de Molen van Hattem is af en toe geopend. De molenaar neemt de tijd om aan de aanwezige kinderen uit te leggen hoe de molen werkt en wat hier vroeger gemalen werd. Een leuke, korte stop om even te kijken als je er toch bent, maar deze molen is niet zo bijzonder dat je hiervoor naar Hattem toe moet gaan.

Hattem met kinderen
Hattem met kinderen

Leuke winkeltjes en wandelen in stad Hattem

Wij vinden het leuk om lekker door een stadje te lopen en dan wel te zien waar we uitkomen. Dit kan in Hattem prima. Het is een van de Hanzesteden in Nederland. Het stadje is zo compact dat je nooit ver hoeft te lopen. Ondertussen kom je genoeg schattige winkeltjes en kleurige huisjes tegen. Een bijzonder mooi en oud gebouw is bijvoorbeeld gemeentehuis Hattem met rondom het plein gezellige restaurantjes. Wil je wat verder lopen dan kun je jouw kind omkopen met een wandeling naar ijsboerderij Hattem, dit is ongeveer 30 minuten lopen vanaf de Ddjkpoort.

Ook rondom Hattem zijn diverse wandelroutes waarbij je langs de mooie IJssel loopt. Wij bezochten Hattem buiten het zomerseizoen maar ga je wel in juli of augustus dan maak je hier ook een rondvaart. Dit is een boottocht met focus op de natuur, waarbij je grote kans hebt ooievaars en andere dieren te zien. Een leuke combinatie met historisch Hattem!

bakkerijmuseum hattem
bakkerijmuseum hattem
bakkerijmuseum hattem

Een plekje dat nog wel een vermelding waard is voor wie Hattem met kinderen bezoekt, is de Playmobilwinkel Hattem. Het is bijna een museum, zoveel bijzonder Playmobil staat hier uitgesteld. Ze maken zelf hun pakketten en je kunt hier behalve de standaarddoosjes Playmobil ook losse stukken kopen. Heel handig als je wat kwijt bent. Natuurlijk konden we hier niet voorbij lopen zonder mevrouwtje een pakketje uit te laten zoeken.

Hattem met kinderen

Kajakken en boottocht in Hattem

Ook leuk om te doen is een boottocht net buiten Hattem. Aan de rand van Hattem zit watersportcentrum Vadesto. Je kunt er naartoe lopen vanuit het centrum of hier parkeren. Ze organiseren hier in de zomermaanden rondvaarttochten van een uur door het natuurgebied rondom Hattem, je moet wel reserveren van te voren. Toen wij er waren bleken ze teveel tickets verkocht te hebben en kon niet iedereen mee op de boot. Nogal onhandig.

Kajakken en boottocht in Hattem

Maar je kunt ook genoeg andere activiteiten ondernemen die net zo leuk, zo niet leuker, zijn met een gezin. Huur bijvoorbeeld een waterfiets of een kajak. Er is geen rondje om te varen, maar in een uur maak je een mooie kajaktocht heen en terug. Hierbij kom je ook een sluisje tegen en je gaat onder wat bruggetjes door, maar verder is het vooral echt in de natuur zijn. Je gaat dus niet door Hattem heen, maar eigenlijk echt door de natuur buiten het stadje. Met aan één kant weilanden en aan de andere kant bomen. Dat zorgt ook voor genoeg schaduw op een warme dag wat erg fijn is. Onderweg zien we eendjes, libelle’s en waterlelies.

Kajakken en boottocht in Hattem
Kajakken en boottocht in Hattem
Kajakken en boottocht in Hattem

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top