Een weekendje weg of Samen een dagje uit? Wat dacht je van het bezoeken van een museum voor kinderen in België. Zoals het dino museum in Brussel of het science museum nabij Mons. Wij hebben met ons gezin al een heleboel toffe musea voor kids getest in België. Ook onze vaste bloggers dragen hun steentje bij met toffe suggesties. Zeker weten dat je na het lezen van dit blog meer dan genoeg ideeën hebt voor uitstapjes met kinderen.
Onze favoriete kindvriendelijke musea in België
Kindermuseum – Brussel
Het kindermuseum in Brussel is een erg leuk museum voor kleuters en kinderen tot ongeveer een jaar of tien. De vaste tentoonstellingen zijn zo opgezet dat je op een toffe manier spelredewijs met verschillende thema’s aan de slag te gaan.
Daarnaast kan je ook meedoen aan de vele workshops voor kids. Zo ging mijn dochter koken en knutselen. Wel direct bij binnenkomst aanmelden want sommige workshops zijn alleen op bepaalde tijden. Dit is zeker niet het enige kindvriendelijke musea in Brussel, lees vooral ons blog met tips voor een bezoek aan Brussel met kids. Let op: dit museum is niet iedere dag geopend, voor actuele openingstijden bezoek de website.
Red Star Line museum – Antwerpen
Bij een museum voor kinderen in België denk je wellicht niet direct aan een museum over immigratie en emigratie. Toch was dit bijzondere musea echt een hit bij onze dochter. Het Red Star Line museum in Antwerpen is vernoemd naar de rederij die overtochten van Antwerpen naar Amerika verzorgde.
Als kind kan je meemaken hoe dat dan ging, en vooral ook welke obstakels er waren. Zoals een meisje dat vanwege een oogziekte Amerika niet in mocht en zonder ouders terug op de boot werd gezet. Met behulp van een koffertje en de opdrachten in het museum maak je het allemaal mee. Ik zou dit kindvriendelijke museum in België aanraden vanaf een jaar of zes. Meer tips in ons blog over Antwerpen met kids.
Technopolis – Mechelen
Technopolis in Mechelen is een super leuk interactief doe centrum voor wetenschap en technologie” of zoals we dat in Nederland noemen een Science Museum. Dit is echt een leuk museum voor het hele gezin.
In Technopolis is er wat te doen voor elk kind van peuter tot tiener, er zijn namelijk speciale ruimtes voor verschillende leeftijden. De kleintjes kunnen vooral lekker spelen in een omgeving die ze herkennen zoals een winkel. Terwijl je met oudere kinderen in Xplora echt de wetenschap in kunt duiken en ze testjes kunnen doen. Lees ook ons uitgebreide blog over Technopolis in Mechelen.
Openluchtmuseum Bokrijk – Genk
‘Was de meester vroeger echt zo streng, mama?’ In openluchtmuseum Bokrijk neem je je kinderen mee terug in de tijd. Dit is echt een veelzijdig dagje uit met kids. Van demonstraties van oude ambachten tot speciale kinderactiviteiten er is van alles te doen en te zien.
Zo hebben de kinderen van blogger Cindy een vogelhuisje getimmerd, gingen ze pottenbakken en bakten een broodje. Ook de spelletjes van vroeger zoals bloklopen, touwtjespringen en dammen zijn erg grappig om te beleven met je kinderen. Lees vooral ons uitgebreide blog over openluchtmuseum Bokrijk of koop hier je tickets vooraf online.
Museum van Natuurwetenschappen – Brussel
Het museum van Natuurwetenschappen in Brussel heeft als bijnaam het dinomuseum. De ruimtes over de dino’s zijn altijd druk met gezinnen. Dit museum mag dan ook zeker niet ontbreken in een lijst met kindvriendelijke musea in België.
Het is ook fijn om een keer een natuurhistorisch museum te zien dat echt met de tijd is meegegaan. Want je bekijkt hier niet alleen dieren achter glas (hoewel dat zeker mogelijk is) je kunt ook veel leren dankzij educatieve filmpjes. Loop bijvoorbeeld digitaal tussen de Neanderthalers, mijn dochter heeft zich hier uren vermaakt. Meer weten lees ons blog met kinderactiviteiten in Brussel.
Sparkoh!- Framieres
Sparkoh! (voorheen Le Pass) betekent eigenlijk ‘het Verleden’ maar vergis je niet dit kindvriendelijke museum in de buurt van Mons is hartstikke modern. De locatie een oudere steenkolenmijn spreekt al tot de verbeelding. Een virtuele mijngang brengt ons naar de kassa en daarachter wacht wat mij betreft het beste science museum van België.
Echt leuke originele opstellingen die op een speelse manier leren over de wetenschap. Bovendien is er aan alle leeftijden gedacht. Met een apart deel voor kinderen van 3-6 jaar en een aantal activiteiten juist gericht op 6-12 jarigen. Meer weten lees ons blog museum Sparkoh!.
C- Mine – Genk
Op zoek naar een leuk uitje voor alle leeftijden? Ga eens op C-Mine Expeditie in Genk. Geen stoffige oude mijn, maar een boeiend museum om op expeditie te gaan. Cindy ging met haar kids aan de slag met het familiespel ‘Waar is Cyriel de krekel’. Een zoektocht vol animaties, hologrammen en speciale effecten door de oude mijn. Meer weten lees ons uitgebreide blog over C-Mine.
Historium – Brugge
Beleven hoe het was om tijdens de middeleeuwen in Brugge te wonen. Het kan in het Historium. Je kunt hier met je gezin het kinderparcours volgen. Geen typische interactief museum, maar wel erg gaaf! Daarom vinden we dat het toch een plekje verdient in dit overzicht.
Je leest er alles over in ons blog over Brugge met kinderen.
Huis van de Europese Geschiedenis – Brussel
Een gratis museum en ook nog eens kindvriendelijk! Het bestaat in Brussel. Bij binnenkomst krijgt mijn dochter een mooie safarihoed en een tasje met inhoud. Wij gaan op zoektocht door de Europese geschiedenis.
Met behulp van het boekje dat in de rugzak zit maken we op verschillende plekken opdrachten. Soms iets simpels zoals een tekening maken van je favoriete vakantiebestemming een ander keer het zoeken van een voorwerp in de collectie. Ook zonder deze speurtocht zijn er in bijna alle ruimtes wel wat te doen voor kinderen.
Museum Vleeshuis – Antwerpen
Op zoek naar een interactief museum in België? Museum Vleeshuis is het muziekmuseum van Antwerpen en wat ons betreft ook de meest interactieve museum van de stad.
Dankzij een app kan je op allerlei plekken leuke opdrachten doen. Zoals raden welk instrument welk geluid maakt. Ook kijken we filmpjes van dansstijlen uit de jaren zestig die tot grote hilariteit leiden bij onze dochter. Het museum is niet enorm groot, maar wij vinden het wel echt een aanrader als je in Antwerpen bent. Leuker dan sommige van de meer bekende musea zoals het MAS.
Huis van Alijn – Gent
Het huis van Alijn in Gent is een museum over de geschiedenis van Gent. Niet direct waar je aan denkt als je een museum voor kinderen zoekt, maar niks is minder waar. De audiogids maken dit museum echt tof!
Je kunt kiezen voor “Poes is jarig” voor jonge kinderen en voor oudere kinderen “op zoek naar de moordenaar van Hendrik”. De opdrachten zijn niet al te moeilijk, zo moeten we puzzeltjes maken en verschillen zoeken. Een leuke manier om een uur door te brengen in Gent. Voor meer tips lees ons blog over Gent met kinderen.
Gruuthusemuseum – Brugge
Het Gruuthusemuseum is Brugge is een stadspaleis dat vroeger van een rijke familie was. Dit soort musea vol historische meubels zijn niet altijd geschikt voor gezinnen. Extra leuk dus dat er hier wel veel interactie mogelijk is terwijl je ondertussen meer leert over de geschiedenis van Brugge. Dat maakt het echt een kindvriendelijk museum in België. Je kunt ook nog kiezen voor een audiotour of voor een speurtocht.
Fort Liefkenshoek – Beveren
Fort Liefkenshoek niet al te ver vanaf Antwerpen. Het verlaten fort doet nu dienst als een museum. Geen gewoon museum, maar eentje waar je met kids graag naar toe wil. Stap binnen en opeens ben je in een oud schip. In een ruimte die beweegt en kraakt alsof je op zee bent.
In het interactieve belevingscentrum kan je zelf met de computer een fort bouwen, je naam leren schrijven in morse-code en verschillen zoeken tussen schilderijen. Lees ook ons uitgebreide blog over Fort Liefkenshoek.
Gallo Romeins museum – Tongeren
Worden jouw kinderen enthousiast van de Romeinen. Bezoek dan vooral het Gallo-Romeins museum in Tongeren met ze. Begin bij de oermensen en volg ze tot de tijd van het Romeinse rijk. Door de hele collectie is er gebruik gemaakt van grote wassen beelden, muurschilderingen en interactieve panelen om het geheel tot leven te brengen en interessant te maken voor het hele gezin.
Bovendien zijn er vaak tijdelijke tentoonstellingen die ook heel kindvriendelijk zijn. Lees ons uitgebreide blog over Tongeren met kids.
Kasteel Beauvoorde – Veurne
Kasteel Beauvoorde is een klein kasteeltje met een museum dat heel geschikt is voor kleuters en kinderen in de lagere klassen van de basisschool.
Je kunt hier op avontuur met ridder Arthur. Onze dochter gaat er helemaal vol, bolhoed op en een snor getekend (net als ridder Arthur). In het kasteel is er een leuk familieparcours waar we spelletjes kunnen spelen en verkleden. Je leest er meer over in ons blog over de Westhoek met kinderen.
De wereld van Kina – Gent
De wereld van Kina is een natuurmuseum voor kinderen en jongeren. Een mix van een traditioneel natuurhistorische museum en een kleiner interactief gedeelte.
Dit museum is voor alle leeftijden voor oudere kinderen zijn onderwerpen als het menselijk lichaam en intimiteit interessant. Terwijl jonge kinderen enthousiast worden van stenen die zingen ” wij zijn KEI KEI goed” en die licht geven in het donker.
Het Huis van de Wetenschap – Luik
Die klein opgezette wetenschapsmuseum is goed te combineren met het aquarium in hetzelfde gebouw. Verwacht geen Le Pass of Technopolis, maar er is genoeg te doen voor een korte stop. Probeer een balletje door een groot doolhof naar de andere kant te leiden, ontdek hoe het menselijk oog werkt of leidt de bibberspiraal langs de draad zonder deze aan te raken.
Probeer je bezoek te timen zodat het samenvalt met de shows die er meerdere keren per dag zijn. Die worden erg leuk gedaan door het aanwezige personeel. Meer tips in ons blog over Luik met kinderen.
Mini Europa – Brussel
Mini Europa is de Belgische versie van het Nederlandse Madurodam. Ga op zoek naar bekende gebouwen zoals Big Ben of de toren van Pisa. Er zijn wel een aantal knopjes en dan gebeurt er wat. Maar niet de toffe interactieve tentoonstellingen zoals wij Nederlanders gewend zijn. Dus wat mij betreft vooral leuk met een peuter of kleuter en bij mooi weer. Kijk hier voor tickets.
MUDIA Educatief kunstmuseum – Redu
MUDIA is een in 2018 geopend museum. Je kunt hier kunst op een andere manier beleven. Waarbij special is gekeken naar mogelijkheden om het ook voor kinderen boeiend te maken. Met tot leven komende schilderijen. Dit is geen museum waar je een uren voor moet uitrekken zoals een aantal andere musea voor kids in België, maar wel leuk om heen te gaan als je in de buurt bent. Lees hier ook ons blog met tips voor Redu en omgeving.
Yper Museum – Ieper
Pas vernieuwd en daarom helemaal van nu is het Yper Museum. Voor kinderen is er een eigen parcours dankzij de kattenpootarmband. Ga op zoek naar verborgen katjes en leer ondertussen meer over de geschiedenis van de westhoek. Lees ook ons blog over Ieper met kinderen.
Museum Doudou – Mons
Klein maar leuk, museum Doudou in Mons. Met censoren en een nagemaakte draak. Leg je hand op de draak en hoor, welk dieren inspiratie gaven voor de lichaamsdelen van de draak.
Abdij van Stavelot – Stavelot
De musea in de Abdij van Stavelot zijn geen typische kindvriendelijke musea. We tippen het toch voor wie een kleine racefan heeft zoals blogger Esmeralda. Een tentoonstelling neemt je mee langs de historie van het circuit, vanaf 1921 tot nu. Extra tof zijn natuurlijk de playstations waarmee je zelf kunt racen over het circuit. Lees ook ons blog over Spa met kinderen.
Hidrodoe – Herentals
Hidrodoe is een belevingsmuseum over water. Het heeft veel activiteiten die je ook tegen komt in science musea. Maak een grote bubbel van bellenblaas om je heen of leer over de onderwaterwereld. Ga je in de zomer dan kan je ook volop genieten van de toffe buitenspeeltuin. Het is echt een gaaf handson doe-museum waar je tegelijkertijd dus meer leert over water en het milieu.
Lees ook ons uitgebreide blog over Hidrodoe.
Euro Space Center – Transinne
Voor het Euro Space Center in Transinne moet je echt een hele dag uittrekken. Dit is een uitje dat het meest geschikt is met kinderen vanaf 8 jaar omdat je dan overal aan mee mag doen. Je leert hier alles over het leven in de ruimte en ontdekt hoe het is om zelf astronaut te zijn.
Zo maak je een virtuele wandeling over de maan en over Mars. Besturen zelf een Mars Rover, wat nog best moeilijk is en ervaring een vrije val. Deels museum, deel te vergelijken met een themapark. Het Euro Space Center moet je gewoon echt een keer zelf ervaren!
Lees ook het uitgebreide blog over Euro Space Center met kinderen.
Bezoekerscentrum Tabloo – Dessel
Geen officieel museum maar daar wel mee te vergelijken. In Bezoekerscentrum Tabloo in de Antwerpse Kempen leer je over radioactiviteit en kernafval. Dat doe je met een speciale audiotour voor kinderen en heel veel filmpjes en interactieve displays. Een behoorlijk ingewikkeld onderwerp wordt zo ook voor kinderen te begrijpen. Hoewel het wel het meest geschikt is voor kinderen op de middelbare school of wanneer ze nog op de basisschool zitten wel een flinke interesse hebben in natuur en techniek.
Lees ook ons uitgebreide blog over bezoekerscentrum Tabloo.
Houtopia – Houffalize
Houtopia in Houffalize is in 2018 geheel vernieuwd. We zijn er daarna nog niet geweest maar dit wetenschapsmuseum kregen we getipt van onze lezers! Lees meer in ons blog over de Ardennen met kinderen.
Merghelynck museum – Ieper
Niet door ons bezocht, maar wel het vermelden waard is het Merghelynck museum. Hier krijgen je kids een “opleiding” tot lakei of dienstmeid. Wel even reserveren! Check hier de beschikbare data en tijden.
Villa Verbeelding – Hasselt
Villa verbeelding (vroeger het Litarair museum) is ook leuk voor kinderen. Zeker die in de leeftijd zijn dat ze echt met veel plezier de kinderboeken in duiken. Er zijn verschillende ruimtes onder andere over schrijvers, over illustratoren en een sprookjeskamer.
Heb je nog aanvullende tips? Laat een reactie achter en wie weet staat jouw tip binnenkort in onze lijst met musea in België voor kinderen.