Home / Reisinformatie / Afrika / Tanzania / Reisverslag Tanzania deel 2: Tengeru, Usambara mountains en Dar es Salaam

Reisverslag Tanzania deel 2: Tengeru, Usambara mountains en Dar es Salaam

We begonnen onze reis door Tanzania op het eiland Zanzibar en gingen daarna op safari naar enkele van de noordelijke parken. Je leest hierover in ons reisverslag deel 1 Zanzibar en safari. Nu het vervolg van onze reis.

Dag 11  Tengeru Cultural Tourism Programme

We worden wakker in Arusha na onze safari en worden opgehaald voor een bezoek aan Tengeru. Voor deze website Gezin op Reis werk ik samen met diverse reisorganisatie die zich gespecialiseerd hebben in individuele verre reizen voor gezinnen. Local Hero Travel heeft ook ervaring met gezinsreizen naar Tanzania. Hoewel wij zelf onze reis hebben georganiseerd, stelden ze voor dat het misschien leuk was om te zien wat voor soort dingen ze kunnen regelen. Dankzij lokale contacten kunnen ze meer dan alleen het plannen van een standaard reis met safari en strand.

Tazania reizen

Ze organiseerden voor ons een tweedaags bezoek aan het Tengeru Cultural Tourism project. Tengeru ligt maar 20 minuten van Arusha dus prima te doen voor of na een safari. 65% van de inkomsten uit toerisme worden weer terug gestopt in de communicity en hierdoor kunnen o.a. scholen, een weeshuis, waterpompen en andere dingen betaald worden die het leven van de mensen in Tengeru een stukje makkelijker maken.

We konden kiezen uit meerdere activiteiten en kozen voor een bezoekje aan een school en boomplantproject, een lokale markt bezoeken en een wandeling naar Duluti lake. Lees ons uitgebreid blog over dit project.

Tanzania reizen

Dag 12 Duluti Lake wandeling

Onze dochter is helemaal blij. Voor het eerst op de reis heeft ze echt een boezemvriendin. Reina, die samen met haar oma een kleine boerderij heeft welke de locatie is van het Tengeru project. Ze mag dan hier wonen en niet dezelfde taal spreken, toch kunnen ze het geweldig goed vinden samen. Tikketje en verstoppertje daar is geen taal voor nodig. Tot haar grote vreugde besluit Reina zelfs mee te gaan op de wandeling naar het meer.

Tanzania reizen

Een hele mooie wandeling van ruim 9 kilometer die de meiden van acht en zes al lachend en giebelend hebben gemaakt. Wanneer het tijd is om te gaan is mevrouwtje dan ook heel sip. Ik ben blij dat we niet weer voor een hotel in Arusha hebben gekozen maar wat buiten de stad in relatieve rust slapen in een hostel op een bananenfarm.

Tanzania reizen
Tanzania reizen

Dag 13 Arusha – Usambara mountains

We moeten eerst naar het busstation en dan is het tijd voor een lange busrit naar de Usambara mountains. Een paar dagen daarvoor hebben we al een ticket gekocht. Op advies van de Lonely Planet voor de express bus helemaal naar Dar es Salaam waarbij we dan halverweg uitstappen. Dat zou sneller moeten zijn dan een lokale stopbus naar Lushoto.

Het begint alleen niet snel want de bus komt pas om 11:00 in plaats van om 10:00. Het is dan wel een grote luxe bus met zelfs usb oplaadpunten. De tijd gaat snel met uit het raam kijken en op de tablet spelen. Zelfs de plasstop is efficient, bij een soort african style fastfood restaurant. Plassen en eten kopen en weer door. Zo zijn we ondanks de vertraging toch nog voor donker bij de kruising in de weg waar we eruit moeten. Vanaf hier is het nog een ruim uur de bergen in. Een mannetje roept een prima prijs voor een taxi en we besluiten dat te doen in plaats van wachten op een lokale bus of Dalla Dalla. Deze weg is spannend, hoger en hoger met een enorme klif aan de zijkant. Mooi maar voor mij met een lichte vorm van hoogtevrees ook billen knijpen.

Dag 14 Usambara Mountains

Het is een stuk koeler dan in Arusha, we zitten dan ook in de bergen. Hier gaan we twee dagen wandelen. Van tevoren kon ik niet helemaal duidelijk krijgen of je dat zelf kon doen of alleen met een gids. Beide kan, maar er is geen bewegwijzering en een kaart wordt ook niet verkocht door ons hotel of door het toerisme office dus kiezen we voor een gids en daar zijn we heel blij mee.

Tanzania reizen

Hoe goed we ons best ook doen we zien niks. Dan onze gids die plukt de ene na de andere kameleon uit de bomen. We lopen door een heel groen en vruchtbaar gebied met vrolijke mensen. “Hello Hello” met haar blonde haartjes trekt onze dochter alle aandacht. Kindjes willen high fiven en een boks geven. “Jambo Jambo, al zwaaiend loopt ze rond”. Kindjes spelen hier echt met niet meer dan een emmer deksel met een stokje eraan. Onze dochter mag het ook proberen, dat is best moeilijk.

Tanzania reizen

We zijn hartstikke trots op haar. Wat doet ze het goed deze reis. Ze zeurt nooit en als we zelf even niet blij zijn, vrolijkt ze ons op. Vandaag is lang met wel 14km wandelen, maar ze stapt lekker door. Jammer genoeg is het viewpoint volledig in de mist dus zien we helemaal niks. De geweldig foto’s die maken we eigenlijk een dag later wanneer het aan het einde van de middag opklaart en we met een 4×4 erheen rijden sssst….

Tanzania reizen
Tanzania reizen

Dag 15 Usambara Mountains

Vandaag kiezen we voor een kortere wandeling naar een van de vele watervallen in dit gebied. Ook nu is het weer super mooi!

Tanzania reizen

Wat een fijn gebied! Gewoon leuk, relaxt en heel anders dan wat we verder zagen in Tanzania. Tijdens onze vorige Tanzania reis zijn we hier niet geweest en ik zat vooraf te twijfelen over of het Usambaragebergte of Pagani een strandbestemming aan de kust.

De middag relaxen we bij ons hotel. Er is zelfs een speeltuintje en dat is in Tanzania echt bijzonder. Er is ook een camping en elke avond komen er de safaritrucks voorbij en zelfs een familiereis van Djoser. Die blijven maar een nachtje. Ik ben blij dat we hier drie dagen hebben, we hadden zelf nog wel langer willen blijven.

Tanzania reizen

Dag 16 Lusotho naar Dar es Salaam

Een in Afrika gespecialiseerde reisorganisatie die ik sprak, vond het maar raar dat we per bus wilden reizen. Ook andere Nederlandse gezinnen die we tijdens de reis spraken keken er vanop dat we met de bus op reis waren. Op internet lees je dat bussen gevaarlijk zijn. Wij ervaren dat niet zo, er zijn regelmatig snelheidscontroles en de weg is hartstikke leeg. Voor ons gevoel is reizen met de bus in Tanzania absoluut niet gevaarlijker maar zelfs veiliger dan in Azië of Latijns-Amerika. Pas dichter bij Dar en Salaam wordt het drukker en dan beginnen de gekke inhaal manoeuvres en wordt een tweebaansweg gewoon als driebaansweg gebruikt. Als snel komen we in de wegwerkzaamheden en is alle snelheid eruit. We doen twee uur over de laatste kilometers. 

Dat verklaart vast ook waarom we zulke wisselende antwoorden kregen over hoe lang het reizen zou zijn van Lusotho naar Dar Es Salaam. Jammer genoeg zit het dichter bij bij de tien uur dan bij de zes uur.

Het laatste stukje van het busstation naar het centrum van de stad had ook nog uren kunnen duren, was het niet dat er super fijn inmiddels een publiek transport systeem is. De DART, bussen met hun eigen busbaan die alle files voorbij rijden. Het is wel ramvol, hutje, mutje opgepropt staan maar we rijden tenminste wel door. Net voordat de zon ondergaat, zijn we bij ons hotel in Dar es Salaam.

Dag 17 Dar es Salaam

Tanzania is hartstikke mooi maar de steden zijn dat niet. Ons verblijf in Dar es Salaam is alleen maar zo gekozen omdat Marcel het te eng vond om een dag voor onze vlucht nog heel ver van de luchthaven te zitten.

We maken er dan ook maar het beste van, maar echt lekker gaat het niet. Het beste restaurant in Dar es Salaam volgens Tripadvisor is een hamburgertent op een parkeerplaats. Het Nationaal Museum bladdert aan alle kanten af. Op de vismarkt zijn ze echt allergisch voor camera’s, alleen deze dode haaien mag ik erop zetten als ik maar echt geen mensen erbij op heb (en zelfs dan krijgen we nog commentaar van omstanders die niet mee hebben gekregen dat de eigenaar toestemming heeft gegeven). Nee sorry, Dar is niet onze stad.

Tanzania reizen
Tanzania reizen

Gelukkig hebben we een hotel met airco en wifi en we gaan lekker vroeg slapen. Om 2:30 gaat de wekker alweer en om 3:00 stappen we in een taxi naar het vliegveld. We vliegen niet direct naar Nederland maar hebben nog een stopover van vier dagen in Cairo voor we naar Nederland gaan.

Tanzania reizen

Dag Tanzania!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top