Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Sprookjesroute Duitsland, onze ervaringen en leuke stops voor gezinnen

Sprookjesroute Duitsland, onze ervaringen en leuke stops voor gezinnen

Wat is de Duitse sprookjesroute?

De Duitse Sprookjesroute is een 600 kilometer lange route door Duitsland (inclusief verschillende vertakkingen) die hartstikke leuk is voor gezinnen. Dit is het gebied van Duitsland waar o.a. de gebroeders Grimm woonden. Het is een regio waarin echte kastelen en oude sagen hun weg vonden in de sprookjes van nu.

Slapen in het kasteel waar het verhaal van Doornroosjes op gebaseerd is of het echte dorpje Hameln van de rattenvanger bezoeken? Je vindt ze langs de route. Bovendien kruist de route diverse mooie natuurgebieden en werelderfgoedstadjes. 

De Duitse sprookjesroute, in een keer of in delen 

Je zou natuurlijk een hele vakantie kunnen plannen rondom de sprookjesroute. Maar bedenk je dat het om wel zeventig steden en plaatsjes gaat. Zelfs in een zomervakantie van drie weken zie je met kinderen niet alles op de route. Doordat de afstand van het begin tot het einde van de route maar 600 kilometer is, maak je wel een leuke selectie.

Wat wij doen is elke keer een stukje van de route. Omdat we in Oost-Nederland wonen is dit deel van Duitsland voor ons in drie tot vier uur rijden en dus ook goed bereikbaar voor een weekendje weg. In totaal hebben we bij elkaar nu zo'n twee weken in vijf kortere vakanties gehad op de sprookjesroute. Een kaart van de route is in Duitsland heel makkelijk verkrijgbaar bij de lokale VVV's in de steden en stadjes die deelnemen. 

Sprookjesroute Duitsland

Bremen en Bremerhaven, de noordelijkste steden van de sprookjesroute

De meest noordelijke steden van de Duitse Sprookjesroute zijn Bremerhaven en Bremen. Dit zijn tevens de grootste steden die je onderweg tegen komt. In Bremen heb je op het plein het beeld staan van de Bremer stadsmuzikanten, vier dieren die samen op pad gingen. Beide steden zijn echt heel leuk met kinderen en hebben naast sprookjes ook toffe beleveningsmusea. Bremen heeft een oud centrum, Bremerhaven is een moderne stad aan zee met een dierentuin. Voor beide steden moet je minimaal twee dagen uit trekken. Voor dit deel van de route adviseer ik je om in één van de steden te overnachten. 

Hameln, stad van de rattenvanger 

Ga je verder naar het zuiden dan kom je langs stadjes zoals Nienburg, Wiedensahl en Bad Oeynhausen voordat je in Hameln terecht komt. Deze stad is wel bekend van het verhaal van de rattenvanger wat mogelijk iets te maken heeft gehad met de pest. Er is een stadsmuseum met veel aandacht voor het verhaal. Een oud huis met een inscriptie over de verdwijning van 130 kinderen en op zondagen een gratis voorstelling over de rattenvanger. Verder is het een leuk historisch stadje aan een rivier. Een middag of een dag is voldoende tijd voor Hameln. Rondom de stad liggen diverse kastelen die ook de moeite van het bezoeken waard zijn. 

Kassel het hart van de Duitse Sprookjesroute

Het hart van de Duitse Sprookjesroute is Kassel met onder andere het Grimmwelt museum over de gebroeders Grimm. Op dit deel van de route zijn ook enorm veel vertakkingen en vanuit hier ontdek je dus ook veel andere steden. In Kassel keken we over de Edersee vanaf het kasteel van Sneeuwwitje en sliepen we in het kasteel van Doornroosje. Ook liepen we door het mooie vakwerkstadje Hann. Münden. Dit deel van de regio Hessen is super geschikt voor een vakantie met kinderen. Waarbij je elke dag uitstapjes onderneemt naar een andere sprookjesachtige bestemming. 

Er zijn in dit gebied veel leuke familiehotels. Verblijf je liever in een vakantiepark, dan is Ferienhaus Uslar een prima optie of kies voor Ferienpark Ronshausen in de buurt van Kassel.

Marburg tot Hanau het zuiden van de sprookjesroute

Het zuiden van de sprookjesroute is wat verder rijden en er liggen wat minder stadjes en kastelen. Er zijn hier wel veel opties die geen onderdeel zijn van de officiële sprookjesroute, maar wel erg leuk zijn met kinderen. Bezoek behalve Marburg bijvoorbeeld ook Schloss Braunfels in het Lahntal. Ook het plaatsje Büdingen ligt net buiten de route maar heeft wel haar eigen kikkersprookje. De route stopt in Hanau maar ik adviseer je om ook de moderne stad Frankfurt te bezoeken. 

Tip! Lees ook onze andere blogs over een vakantie in Duitsland

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top