Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Sprookjesroute Duitsland, onze ervaringen en leuke stops voor gezinnen

Sprookjesroute Duitsland, onze ervaringen en leuke stops voor gezinnen

Wat is de Duitse sprookjesroute?

De Duitse Sprookjesroute is een 600 kilometer lange route door Duitsland (inclusief verschillende vertakkingen) die hartstikke leuk is voor gezinnen. Dit is het gebied van Duitsland waar o.a. de gebroeders Grimm woonden. Het is een regio waarin echte kastelen en oude sagen hun weg vonden in de sprookjes van nu.

hameln stad duitsland bezienswaardigheden

Slapen in het kasteel waar het verhaal van Doornroosjes op gebaseerd is of het echte dorpje Hameln van de rattenvanger bezoeken? Je vindt ze langs de route. Bovendien kruist de route diverse mooie natuurgebieden en Werelderfgoedstadjes. 

De Duitse sprookjesroute, in een keer of in delen 

Je zou natuurlijk een hele vakantie kunnen plannen rondom de sprookjesroute. Maar bedenk je dat het om wel zeventig steden en plaatsjes gaat. Er is jammer genoeg ook geen rondreis te boeken die de hele sprookjesroute volgt. Wel zijn er familiereizen naar Duitsland die een stukje van de route aandoen. Dan combineer je in een vakantie van een, twee of drie weken de sprookjesroute met andere Duitse bestemmingen.

Bekijk hier de familiereizen van SNP met stukje sprookjesroute, of check ook de gezinsrondreizen Duitsland van ANWB vakanties.

hameln stad duitsland bezienswaardigheden

Zelf organiseren kan natuurlijk ook. Maar zelfs in een zomervakantie van drie weken zie je met kinderen niet alles op de route. Doordat de afstand van het begin tot het einde van de route maar 600 kilometer is, kan je wel een leuke selectie maken en juist die dingen kiezen die aansluiten bij de leeftijd van je kinderen.

Toen onze dochter nog een peuter was kozen we bijvoorbeeld voor een kleinschalig pretpark en een sprookjesbos op de route. Met oudere kinderen maak je sneller een langere wandeling en combineer je dat met een leuk stadje en een rodelbaan of klimbos.

Budingen Duitsland

Wat wij doen is elke keer een stukje van de route. Omdat we in Oost-Nederland wonen is dit deel van Duitsland voor ons in drie tot vier uur rijden en dus goed bereikbaar voor een (lang) weekendje weg.

Bremen stadshuis

In totaal hebben we bij elkaar nu zo’n twee weken in vijf kortere vakanties gehad op de sprookjesroute. Een kaart van de route is in Duitsland heel makkelijk verkrijgbaar bij de lokale VVV’s in de steden en stadjes die deelnemen. Zoals je ziet vind je vooral in de provincie Hessen veel bestemmingen met een connectie met sprookjes. Logisch ook want hier woonden de gebroeders Grimm een groot deel van hun leven.

Sprookjesroute Duitsland

Sprookjesroute Duitsland

Bremen en Bremerhaven, de noordelijkste steden van de sprookjesroute

De meest noordelijke steden van de Duitse Sprookjesroute zijn Bremerhaven en Bremen. Dit zijn tevens de grootste steden die je onderweg tegen komt.

Brremen met kinderen

In Bremen heb je op het plein het beeld staan van de Bremer stadsmuzikanten, vier dieren die samen op pad gingen. Beide steden zijn echt heel leuk met kinderen en hebben naast sprookjes ook toffe belevingsmusea zoals het unieke interactieve Klimahaus.

Deze steden zijn zowel voor gezinnen met jonge kinderen als met oudere kinderen erg interessant. Wil je meer weten over Bremen, bekijk hier onze uitgebreide blog over dit deel van de sprookjesroute.

Belevingsmuseum Bremen

Bremen heeft een oud centrum, Bremerhaven is een moderne stad aan zee met een dierentuin. Voor beide steden moet je minimaal twee dagen uit trekken. Voor dit deel van de route adviseer ik je om in één van de steden te overnachten. Lees hier de uitgebreide blog over Bremerhaven.

Zoo am Meer verkleind

Hameln, stad van de rattenvanger 

Ga je verder naar het zuiden dan kom je langs stadjes zoals Nienburg, Wiedensahl en Bad Oeynhausen. Bad Oeynhausen is een spa stadje. De grote attractie hier is Aqua Magica wat vooral met mooi weer een aanrader is met naast een spuitende bron ook een leuke waterspeeltuin. Al deze stadjes zijn meer bestemmingen om onderweg te stoppen geen plekken waar je een hele dag voor uit hoeft te trekken. Dat doe je wel voor de volgende bestemming Hameln.

Hameln

Deze stad Hameln is natuurlijk bekend van het verhaal van de rattenvanger wat mogelijk iets te maken heeft gehad met de pest. Er is een stadsmuseum met veel aandacht voor het verhaal.

Hameln

Een oud huis met een inscriptie over de verdwijning van 130 kinderen en op zondagen een gratis voorstelling over de rattenvanger.

Rattenfänger-Freilichtspiel hameln rattevanger spel

Verder is het een leuk historisch stadje aan een rivier. Een dag is voldoende tijd voor Hameln. Rondom de stad liggen diverse kastelen die ook de moeite van het bezoeken waard zijn. Hameln heeft veel meer te bieden, lees hier onze uitgebreide blog over Hameln.

hameln bezienswaardigheden

Kassel het hart van de Duitse Sprookjesroute

Het hart van de Duitse Sprookjesroute is Kassel met onder andere het Grimmwelt museum over de gebroeders Grimm.

Grimmwelt museum

Op dit deel van de route zijn ook enorm veel vertakkingen en vanuit hier ontdek je dus ook veel andere steden. In Kassel keken we over de Edersee vanaf het kasteel van Sneeuwwitje en sliepen we in het kasteel van Doornroosje. Meer weten lees ook onze uitgebreide blog over het Grimmwelt museum.

waterspelen kassel

Ook liepen we door het mooie vakwerkstadje Hann. Münden. Dit deel van de regio Hessen is super geschikt voor een vakantie met kinderen. Waarbij je elke dag uitstapjes onderneemt naar een andere sprookjesachtige bestemming. Meer weten lees ook onze uitgebreidere blogs over dit deel van de sprookjesroutes. Zoals ons blog over Hann.Münden met kinderen en ons blog over een weekend Noord-Hessen.

Carillon van dr Eisenbart

Er zijn in dit gebied veel leuke familiehotels. Verblijf je liever in een vakantiepark, dan is Ferienhaus Uslar een prima optie of kies voor Ferienpark Ronshausen in de buurt van Kassel.

Marburg tot Hanau het zuiden van de sprookjesroute

Het zuiden van de sprookjesroute is wat verder rijden en er liggen wat minder stadjes en kastelen. Er zijn hier wel veel opties die geen onderdeel zijn van de officiële sprookjesroute, maar wel erg leuk zijn met kinderen.

Mooie kastelen aan de Lahn

Bezoek behalve Marburg bijvoorbeeld ook Schloss Braunfels in het Lahntal. Ook het plaatsje B​üdingen ligt net buiten de route, maar heeft wel haar eigen kikkersprookje. Lees ook ons blog over Büdingen voor nog meer uitgebreide informatie over dit deel van de sprookjesroute.

kikker Büdingen Duitsland

De route stopt in Hanau, maar ik adviseer je om ook de moderne stad Frankfurt te bezoeken. Voor meer informatie over Frankfurt, lees hier ons uitgebreide blog Frankfurt met kinderen.

Tip! Lees ook onze andere blogs over een vakantie in Duitsland

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top