Home / Reisinformatie / Afrika / Tanzania / Rondreis Tanzania & Zanzibar, route, tips en kosten

Rondreis Tanzania & Zanzibar, route, tips en kosten

We hebben twee keer een rondreis gemaakt door Tanzania en Zanzibar. In dit blog deel ik onze routes, vertel ik je hoe we dit georganiseerd hebben en wat de kosten zijn van een rondreis door Tanzania.

Het grote verschil tussen beide reizen was dat we de eerste keer vier weken de tijd hadden en het vasteland van Tanzania niet alleen combineerden met het eiland Zanzibar maar ook met een stukje Kenia. Tijdens onze 2e reis was onze dochter mee wat het uiteraard al heel anders maakte, bovendien hadden we deze keer maar een ruime twee weken voor Tanzania en het eiland Zanzibar.

Disclaimer
Deze prijzen waren correct op het moment dat de reis gemaakt werd. Helaas hebben we van verschillende lezers begrepen dat prijzen sinds de pandemie gestegen zijn waardoor meer moet budgetteren voor een vergelijkbare vakantie. Denk dan vooral aan vliegtickets, kosten van taxi’s, maar ook eten en drinken.

Arusha hotel

Wil je zelf ook een rondreis maken door Tanzania en Zanzibar maar heb je geen zin om zelf te puzzelen? Djoser heeft een rondreis door Tanzania die ontzettend vergelijkbaar is met de route die wij hebben gedaan. Ben je vooral geïnteresseerd in het eiland Zanzibar en wil je op safari, kies dan voor een van de reizen van Tui naar Tanzania met rechtstreekse vlucht.

Op reis met kinderen en vind je het wel leuk om samen met andere gezinnen op reis te gaan? Sawadee heeft het grootste aanbod van familiereizen in Tanzania. Daarnaast kun je ook kiezen voor een reis op maat met alleen je eigen gezin, bijvoorbeeld met Local Hero Travel.

Kisasa waterval Usambaragebergte

Route rondreis Tanzania

Route Tanzania 1 (zonder kind) rondreis Kenia, Tanzania en Zanzibar

 • Dag 1 Aankomst Nairobi
 • Dag 2-8 Vlucht naar Zanzibar, Nungwi (5n) & Stonetown (1n)
 • Dag 9 Zanzibar & boot naar Dar es Salaam
 • Dag 10 Bus naar Moshi
 • Dag 11 Moshi
 • Dag 12- 18 Beklimming Kilimanjaro
 • Dag 19 Naar Arusha
 • Dag 20 Arusha
 • Dag 21-25 Safari Manyara, Serengeti, Ngorogoro
 • Dag 26 Naar Kenia, Lake Navaisha
 • Dag 27-28 Lake Navaisha
 • Dag 29 Laatste dag in Nairobi
route-tanzania-zanzibar

Route Tanzania  2 (met kind) Rondreis Tanzania en Zanzibar, Caïro

 • Dag 1-7 aankomst Dar es Salaam, vlucht naar Zanzibar, taxi naar Kiwenga (2n),Pwani (1n), Nungwi (2n), Stonetown (1n)
 • Dag 8 Vlucht naar Arusha
 • Dag 9-11 Safari Manyara, Tangira, Arusha
 • Dag 12-13 Bezoeken lokaal project Tengeru
 • Dag 14 Bus naar Lusohoto,  
 • Dag 15-16 Lushoto & Usambara gebergte
 • Dag 17 Bus naar Dar es Salaam, 
 • Dag 18 Dar es Salaam
 • Dag 19-22 Vlucht naar Egypte, Caïro
route-tanzania-zanzibar

De verschillende bestemmingen in Tanzania

Om je een kort idee te geven van wat er te doen is in Tanzania, hier de meest populaire bestemmingen bij toeristen.

 • Zanzibar: bounty eiland met historisch Stone Town en prachtige stranden
 • Arusha en de noordelijke parken: populairste safariregio met Ngorongo krater, Serengeti, Tarangira, Lake Manyara en Arusha NP. Lees ons blog over de verschillende nationale parken in Tanzania
 • Moshi & Kilimanjaro: hoogste berg van Afrika te beklimmen door toeristen en nationaal park
 • Usambaragebergte: berggebied in het noorden, nog relatief onbekend maar met voorzieningen en meerdere gave wandelroutes
 • Tanga en Pagani: strandbestemming in het noorden van Tanzania. Populair bij zelfstandige reiziger
 • Pemba eiland: na Zanzibar het grootste eiland van Tanzania. Heel rustig, wel enkele (all-inclusive) resorts
 • Mafia eiland: eiland onder Zanzibar. Heel rustig,komen vooral duikers
 • Selous: wildreservaat in het zuiden van het land
 • Saadani: klein wildreservaat aan de kust ter hoogte van Zanzibar, nu nog lastig bereikbaar maar veel potentie als nieuwe wegen klaar zijn.

Uiteraard is er nog veel meer te doen. Bestemmingen zoals Lake Victoria, Ruahu National Park etc worden vooral bezocht door toeristen die al vaker in Tanzania zijn geweest of bezig zijn met een langere reis over het continent. Deze plekken worden niet zo vaak bezocht voor een vakantie in Tanzania met kinderen.

route-tanzania-zanzibar

Wat kost een rondreis door Tanzania en Zanzibar als je het zelf doet

Benieuwd wat een rondreis door Tanzania en Zanzibar kost als je het zelf regelt? Wij waren 3 weken op vakantie maar hadden ook een tussenstop van 4 dagen en nachten in Caïro. In totaal waren we dus 17 nachten/18 dagen in Tanzania met 2 volwassene en 1 kind.

Vliegtickets naar Tanzania – € 2800,-

De grootste kostenpost voor vertrek zijn de kosten van het vliegticket. Vliegen met kinderen in de zomervakantie is jammer genoeg bijna altijd duurder dan in andere periodes van het jaar. We kozen uiteindelijk voor een ticket met overstap in Caïro omdat die het goedkoopste was in de periode dat wij op reis konden. Bovendien vonden we het juist wel leuk om daar te stoppen. Bij elkaar waren de tickets bijna 2400,- euro.

Daar kwam dan nog twee binnenlandse vluchten bij. Een vlucht van Dar es Salaam naar Zanzibar en een vlucht van Zanzibar naar Arusha. In beide gevallen rond de 200,- euro voor 3 tickets. Vergelijk de prijzen via Skyscanner.

route-tanzania-zanzibar

Visum Tanzania – € 140

Ondanks de verhalen (van visumbureaus) over lange wachttijden ter plekke hebben we toch gekozen voor het regelen van het visum-on-arrival. Dat was echt met een minuutje of tien klaar. Bovendien is het een stuk goedkoper dan vooraf in Nederland. Je betaalt 50 dollar of 50 euro, dus als je slim bent zorg je dat je dollars bij je hebt.

route-tanzania-zanzibar

Accommodatie – €895 euro*

We hadden bijna alle accommodaties van tevoren geboekt via booking.com. Alleen in Lusotho hebben we gemaild omdat de kamer die we wilden niet meer alle dagen beschikbaar was. Toen kregen we een alternatief voorstel en hebben rechtstreeks geboekt.

We hebben heel bewust fijne luxere accommodatie gemixt met goedkope hotels. Zo sliepen we vier nachten in hostels van rond de 25,- euro per nacht maar ook 2 nachten op Zanzibar voor bijna 200,- euro per nacht. Hotels op Zanzibar in de badplaatsen zijn sowieso veel duurder dan hotels op het vasteland.

De gemiddelde prijs per nacht was 75,- euro.

In de prijs zijn niet de 2 nachten tijdens onze safari meegenomen, die zitten daarbij in. Wij verbleven 2 nachten in een hotel als gast om erover te schrijven, ook die zitten niet bij dit bedrag in. Ook hadden we gedoe met een hotel waardoor we één nacht niet hoefden te betalen.

Neptune Pwani Beach Resort & Spa

Safari – € 1600,-

Safari in Tanzania is duur en dan hadden wij nog een relatief goedkope safari. We kozen namenlijk voor de parken dichterbij Arusha. Die hebben een lagere entree dan bijvoorbeeld de Serengeti en de benzinekosten liggen lager waardoor aanbieders een beter voorstel kunnen doen.

We kozen wel voor een privé safari en sliepen in lodges, waaronder een nacht in een hele vette lodge. Kortom, het was het allemaal waard maar voor 3 dagen, 2 nachten is het wel echt heel veel geld.

safari tanzania zebra

Excursies en musea etc. – € 518

Er zijn in Tanzania niet heel veel musea die de moeite waard zijn en meestal vrij goedkoop, denk aan 2 a 3 euro per persoon. Wat deze categorie voor ons toch zo hoog maakt is, dat we 1,5 dag zijn gaan wandelen met gidsen in het Usambaragebergte. Dat kost 45 dollar per persoon, onze dochter betaalde 10 dollar dan komt er nog wat fooi bij en je zit zo op 125,- euro voor een dag wandelen.

Ook zijn we 2 dagen op duik/snorkel excursie gegaan en daar komt de rest van dit bedrag vandaan.

Eten en drinken Tanzania – € 540

Eten en drinken in Tanzania kan vast goedkoper, maar met een kind hebben we gewoon gegeten en gedronken wanneer we daar zin in hadden. Ook kies je dan eerder voor en leuk restaurantje dan voor straatvoedsel waar je niet kunt zitten.

route-tanzania-zanzibar

Vervoer in Tanzania – € 219

Het openbaar vervoer in Tanzania is echt heel betaalbaar. Voor de luxe bus die ongeveer acht uur duurde betaalde we iets meer dan 10 euro per persoon. Voor de reguliere bus was de prijs nog goedkoper, 6 uur voor 8 euro in de bus.

Op het eiland Zanzibar is het alleen lang niet altijd mogelijk of handig een busje te nemen. De busjes daar, de zogenaamde Dalla Dalla’s, zijn overvol en rijden op sommige routes maar een paar keer per dag. Je moet dan wel een taxi nemen en de vaste toeristenprijzen die ze daarvoor hanteren zijn super hoog. Denk aan 50 dollar voor een rit van een uur.

route-tanzania-zanzibar

Kortom alles bij elkaar een kleine 7000,- voor het Tanzania deel van deze reis. Tanzania is prachtig maar het is zeker geen budget bestemming. Het jaar voordat we naar Tanzania gingen, besteden we voor een zomervakantie in Servië minder dan 2000,- euro en ook 4 weken Colombia is goedkoper dan 2,5 week Tanzania. Valt het je mee of tegen?

2 gedachten over “Rondreis Tanzania & Zanzibar, route, tips en kosten”

 1. Ik ben wel nieuwsgierig geworden voor welke safari operator jullie gekozen hebben (en waarom) en hoe die “vette lodge net buiten het park” heet waar jullie tijdens de safari verbleven?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top