Home / Nederland / Overijssel / Sallandse heuvelrug met kinderen, speelbos, wandelroutes en vakantieparken

Sallandse heuvelrug met kinderen, speelbos, wandelroutes en vakantieparken

De Sallandse heuvelrug is een van onze favoriete Nationale Parken in Nederland. Mede ook doordat het voor ons relatief dichtbij is. Wat veel mensen die niet uit de buurt komen niet beseffen is dat het een groot park is met meerdere ingangen. Er zijn meerdere speelbossen en wandelingen voor kinderen. Heb je maar een middagje of een dagje voor de Sallandse Heuvelrug dan is het slim om van te voren even goed te bedenken waar je heen gaat.

Je hebt de ingang vanaf Holten aan de zuidkant van het park met natuurmuseum Holterberg, speelbos Daantje Das en veel horecagelegenheden. Fijne plekken met een speeltuin en een groot terras. Woody’s is erg populair bij gezinnen omdat ze hier pannenkoeken hebben en een binnenspeelplek. Het afgelopen jaar zijn diverse restaurants ook begonnen met aanbieden van picknicklunches.

Je hebt de ingang vanuit Nijverdal met Buitencentrum Sallandse Heuvelrug. Hier is veel parkeerplek en starten de meeste rugzakroutes en heb je speelbos de Sallandse Heuvelrug.

Dan heb je ook nog Informatieschuur Erve de Pas aan de westkant bij Haarle. Vaak een stuk rustiger maar ook minder parkeerplek. Ook hier start een familiewandeling en er is speelnatuur van OERRR.

Sallandse Heuvelrug

Er zijn diverse fijne en kindvriendelijke vakantieparken op de Sallandse Heuvelrug. Verblijf je daar dan heb je natuurlijk meer tijd om meerdere mooie stukken van het park te ontdekken. Ook zijn er genoeg andere activiteiten in de omgeving. Denk aan varen op de Regge, een dagje pretpark Hellendoorn of winkelen in Deventer.

Je kunt de Sallandse Heuvelrug echt het hele jaar door bezoeken. Hoewel er toch wel een periode is waarin het park op haar allermooist is. Dat is wanneer de heide in bloei staat, ongeveer half augustus tot eind september. Dan is hier hier helemaal prachtig. Doordat er veel afwisseling is van heide, zand en bosgebieden is het er zelfs in de herfst en winter nog mooi. Als je heel veel gelukt hebt maak je het net als wij mee op een dag met sneeuw.

sallandse heuvelrug

Vakantieparken Sallandse Heuvelrug

Landal parken Sallandse Heuvelrug

Op zoek naar een fijn vakantiepark op de Sallandse Heuvelrug? Er is best veel keuze, zo zijn er meerdere Landal Parken in de omgeving. Twenshaarsveld is mooi geleden in het groen met een zwemplas. De woningen hier zijn wat kleiner maar je hebt wel keuze uit diverse type accommodaties waaronder comfort huisjes. Bekijk hier het aanbod. Het andere Landal park bij de Sallandse Heuvelrug de Hellendoornse berg is heeft ruime woningen die in uitstraling zijn geïnspireerd op boerderijtjes. Ook hier is een overdekt zwembad. Bekijk hier het aanbod en de beschikbaarheid. Het meest nieuwe vakantiepark is Landal de Sallandse heuvelrug met moderne woningen rondom een fijne zwemplas. Bekijk hier de mogelijkheden op dit vakantiepark.

Huisjes Landal Sallandse Heuvelrug

Het Molke

Het Molke is ook een fijn vakantiepark bij de Sallandse Heuvelrug. Gelegen aan de Regge en met een zwembad en fijne speelplekken. Ze hebben hier prettige kinderbungalows maar ook hele gave boomhutten. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Molke vakantiepark kinderbungalow

Hof van Salland

Vakantiepark Hof van Salland in Hellendoorn is dan weer echt een luxe vakantiepark. Met ruime sfeervolle woningen met veel faciliteiten. Zoals huisjes met een sauna. Dit park heeft ook en (openlucht) zwembad. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

hof van salland vakantiepark

Nationaal park Sallandse Heuvelrug

Speelbossen Sallandse Heuvelrug

Er zijn twee speelbossen op de Sallandse Heuvelrug het speelbos Daantje Das en Speelbos Sallandse Heuvelrug. De eerste kan je vinden achter natuurmuseum Holterberg. Het speelbos Sallandse heuvelrug kan je vinden bij het buitencentrum. Daarnaast is er ook nog speelnatuur van OERRR achter informatieschuur Erve de Pas.

Speelbos Sallandse Heuvelrug

Wil je wandelen en spelen combineren dan kan je het beste kiezen voor speelbos Sallandse Heuvelrug. Een klein deel van de speelplek zie je al liggen naast het buitencentrum maar er is hier nog veel meer. Je volgt hier namenlijk de eekhoorntjes route die is aangegeven met houten eekhoorns. Onderweg kom je nog veel meer leuke speeltoestellen tegen. Het is ook nog mogelijk voor een klein bedrag een boekje te kopen bij het buitencentrum. Dan ga je op pad met Joep de Eekhoorn 4-8 jaar of Jonas de Eekhoorn 8-12 jaar. De route is ook zonder de boekjes prima te volgen maar op deze manier heb je er nog een leuk verhaal bij. De route is iets meer dan 2km lang maar omdat er uitgebreid gepeeld moet worden zijn we vaak wel een uur onderweg.

Speelbos Sallandse Heuvelrug

Speelbos Daantje Das is vrij recent opgeknapt en nu ook echt een volwaardig speelbos. Waar je kinderen zich prima kunnen vermaken. De route is wel wat korter zo’n kleine kilometer en onderweg kom je bijvoorbeeld een schommel tegen en een paar klauterobjecten. Ook zijn er dierenfiguren uitgezaagd uit de bomen. Hier kan je ook het groot kikkerpad lopen met een tasje van het museum.

Daantje Das

De speelnatuur van OERRR bestaat vooral uit heel veel bomen om over te klimmen en te klauteren. Ook is hier een waterpomp aanwezig en vooral in de zomer kan je dus lekker met modder spelen.

Oerr sallandse heuvelrug

Wandelroutes voor kinderen op de Sallandse Heuvelrug

Kabouterpad Sallandse Heuvelrug

Het kabouterpad op de Sallandse Heuvelrug in Nijverdal is 500 meter lang maar uit te breiden tot 1500 meter. Ideaal met jonge kinderen. Haal een tasje met kaboutermuts op bij het buitencentrum Sallandse Heuvelrug. Dit is ook waar de route start. Het leuke van dit kabouterpad is dat je niet allen paaltje volgt maar dat er ook grappige elementen zijn op de route. Zoals kabouterkleertjes aan de waslijn.

kabouterpad Sallandse heuvelrug

Rugzakroutes Sallandse Heuvelrug

De meeste wandelingen voor kinderen op de Sallandse Heuvelrug zijn rugzakroutes. Routes die je voor een klein bedrag kunt lopen met een te huren rugzak vanaf het buitencentrum. Voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar is er het dierenvriendjespad. Voor kinderen van 5 tot en met 10 jaar de hulpboswachter wandeling. Die laatste hebben we het meest recent gelopen. Je krijgt een tas met allerlei benodigdheden zoals een verrekijker en natuurlijk een vergrootglas om insecten mee te bestuderen.

Hulpboswachter sallandse heuvelrug

Het is een mooie wandeling van meer dan 5 kilometer waarbij we ook in stukken van het park kwamen waar we anders zelf niet zo snel gingen wandelen. Onze dochter vond het super leuk maar ook voor ons als ouders was de informatie die we kregen met het routeboek leerzaam.

Hulpboswachter sallandse heuvelrug

Viggo de Vos route

De Viggo de Vos wandeling is een wandeling speciaal voor kinderen in Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. Nieuw uitgezet door natuurmonumenten in 2020 in het westelijk deel van dit nationaal park in Overijssel. De Viggo de Vos route start vanaf Informatieschuur Erve De Pas in Haarle. De wandeling is 2,5 kilometer lang en komt door bos en langs de heide. Je gaat de Sprengenberg niet op, dus er is geen hoogteverschil op de route. De wandeling wordt aangeraden voor kinderen van 4 tot en met 7 jaar.

Het is eigenlijk gewoon een paaltjes wandeling die je loopt met een boekje met wat opdrachten. Zo moet je insecten zoeken en zo snel rennen als een dier.

Huifkartocht Sallandse Heuvelrug

Van de lente tot het begin van de herfst kan je elke 1e en 3e zondag van de maand een ritje te maken met een huifkar over de Sallandse Heuvelrug. Deze activiteit start vanuit het buitencentrum waar je ook de kaartjes kunt kopen. Het is een relaxte manier om het park te zien. Hoewel onze dochter het een nadat het eerste enthousiasme eraf was een beetje te lang vond duren.

Paardenkoets sallandse heuvelrug
Paardenkoets sallandse heuvelrug

Natuurmuseum Holterberg

Natuurmuseum Holterberg is een aardig museum om te bezoeken. Je leert hier meer over de dieren die leven in dit gebied. Ook worden er hier regelmatig activiteiten georganiseerd. Bekijk de website voor meer informatie.

Mountainbiken op de Sallandse heuvelrug

Zit je graag op de MTB? Vergeet dan niet je fiets mee te nemen of ter plekke wat te huren. Je kunt op de Sallandse heuvelrug uitstekend mountainbiken. Er zijn drie routes op de Sallandse heuvelrug de route Hellendoorn, Holten en Nijverdal. De routes zijn ook met elkaar te combinen. Hoewel ik zelf na een route al moe genoeg ben. De routes hebben een lengte van twintig of dertig kilometer. Je rijdt vrijwel alleen maar over tracks en bospaden en zit echt in de natuur.

De Holten route is het meest geschikt voor beginners en voor kinderen. Helaas zijn er weinig mogelijkheden om af te snijden mocht het toch te zwaar blijken te zijn. De andere twee routes zijn mede door het hoogteverschil te pittig met jonge kinderen en daardoor ook minder geschikt voor echte beginners.

Andere leuke activiteiten voor gezinnen

Ook buiten het Nationale park is er natuurlijk genoeg te beleven op de Sallandse Heuvelrug. Je zit hier heel centraal in de provincie Overijssel en kunt dus zo naar Twente met o.a. Enschede als winkelstad en Hengelo met het Oyfo Museum. Ten noorden van de Sallandse Heuvelrug heb je de Lemerlerberg ook een heel mooi wandelgebied. Plus het Vechtdal waar je bijvoorbeeld goed kunt kajakken of mooie rondrit kunt maken met de auto. In Salland heb je dan natuurlijk weer historisch Deventer en een aantal interessante landgoederen langs de IJssel.

Pretpark Hellendoorn

Toe aan wat adrenaline? Ga dan naar attractiepark Hellendoorn. Dit is echt een leuk park voor gezinnen met kinderen tot een jaar of twaalf. Er zijn genoeg attracties voor jonge kinderen maar ook een achtbaan die over de kop gaat en een wildwaterbaan om het voor oudere kids boeiend te houden. Wij komen hier graag omdat we ook als ouders hier plezier hebben, het eigenlijk nooit echt mega druk is en het park ruim is opgezet.

waterpark nederland hellendoorn

De Flierenfluiter Raalte

Met jonge kinderen op de Sallandse Heuvelrug? Dan is de Flierenfluiter in Raalte echt leuk om te bezoeken. Een uit de kluiten gewassen kinderboerderij met grote speeltuin. Erg populair bij gezinnen met kleuters en peuters.

Flierenfluiter raalte
Flierenfluiter raalte

Bezoek aan historisch Deventer

Voor de grote ketens moet je in Enschede zijn maar voor sfeervol winkel kan je veel beter naar Deventer. Deze oude hanzenstad heeft een heel goed bewaarde binnenstad. Met veel knusse boetiekjes en winkels die je alleen hier tegen komt.

Deventer binnenstad

Varen over de Regge

Ga ook eens varen over de Regge. Met een fluisterbootje of met je eigen kajak. Een leuke activiteit om samen met het gezin te doen. Helemaal als de zon schijnt.

vakantiepark Mölke

Luttenberg en Lemelerberg

Behoefte aan nog meer natuur. Ten noorden van het nationale park liggen ook nog kleinere natuurgebieden, de Luttenberg en de Lemelerberg. In beide gebieden komen we ook graag. Het is er net als op de Sallandse Heuvelrug on-Nederlands heuvelachtig. Beide gebieden hebben ook fijne wandelroutes voor kinderen. Lees hier over het speelbos op de Lemelerberg of lees ons blog over de leuke wandeling met speeltoestellen op de Luttenberg.

Wandelen Luttenberg

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top