Fleurig Saverne Frankrijk

0

Saverne is een stadje 23 kilometer ten noorden van Straatsburg. Het is een echt Elzasser stadje en de bezienswaardigheden in Saverne zoals het kasteel van Rohan en het in de omgeving gelegen Haut-Barr kasteel maken het een toeristenbestemming.

Wij waren op een vaarvakantie in de Elzas en zodra we de haven binnenvoeren, ging ons hart sneller kloppen. Je hebt hier uitzicht op niet één maar zelfs twee kastelen. Mocht je Saverne ook met de boot bezoeken dan heb je geluk: de haven hier is heerlijk. Voorzien van alle faciliteiten, met zelfs een restaurantje en ze verhuren (gezins)fietsen en auto’s. Dat laatste is wel makkelijk als je ook wat meer van de omgeving wilt zien.

saverne

SaverneSaverne bezienswaardigheden

Eén van de kastelen waar we vanuit de boot op kijken is het kasteel van Rohan. Dit is een 18e eeuws kasteel en daarmee heel anders dan de meeste middeleeuwse kastelen in de regio.

In een deel van het kasteel zit nu een jeugdherberg en een deel is in gebruik als feestlocatie. In het resterende deel zit een klein museum. Dit museum gaat met name over Louise Weiss een dame die een zeer fascinerend leven heeft geleid. Ze kwam op voor vrouwenrechten, zat in het verzet en werd één van de eerste serieuze vrouwelijke journalisten. Ze reisde de hele wereld rond. Aan de hand van haar verhalen en avonturen krijg je een kijkje in de wereldgeschiedenis.

Buiten het kasteel werd op het moment van ons bezoek druk verbouwd maar dankzij de borden met een eenhoorn leerden wij dat hier een gezellig grotendeels autovrij plein moet komen. Die eenhoorn is trouwens het symbool van de stad en kom je op verschillende plekken tegen zoals bij het kleine pleintje met fontein dat je tegenkomt wanneer je het centrum inloopt. Saverne wordt aan twee zijden omgeven door water wat zorgt dat er niet zoveel manier zijn om het autovrije centrum in te lopen. Vanaf terrasjes aan het water kan je kijken hoe de boten in de 5,40 meter hoge sluis omhoog en omlaag gebracht worden en natuurlijk of de kapiteins het een beetje kunnen of dat ze aan het stuntelen zijn.

Daarna brengen we een bezoekje aan het Cloître des Récollets, een 14e eeuws klooster. De binnentuin staat vol met bloemen en kruiden en daaromheen zijn galerijen met muurschilderingen.

Saverne

saverne klooster

saverneWanneer we verder het centrum inlopen zien we aan de rechterkant al snel restaurant Katz dat gevestigd is in het mooiste vakwerkhuis van Saverne. Aan de linkerkant volgt dan al snel een klein pleintje en de Notre Dame de la Nativité kerk van Saverne. Deze kerk heeft een oudere toren maar komt verder uit de 15e tot 17e eeuw. ‘s Avonds wordt er binnen klassieke muziek gespeeld en de verlichting maakt het een zeer rustgevende plek.

Na de kerk hebben we het leukste stukje van Saverne eigenlijk wel gezien. Er is nog een interreligieuze tuin waar je tuinarchitectuur van verschillende geloven kunt zien. Het klinkt een stuk mooier dan het echt is. Op het formaat van een gemiddelde achtertuin is een beetje creatief gedaan. Nee, de rozentuin is dan weer een stuk mooier, jammer dat de ligging net aan een drukke weg en omgeven door woonhuizen afdoet aan de sfeer. Iets verderop is ook nog een botanische tuin.

Saverne rozentuin

Saverne rozentuin

Uitjes vanaf Saverne

Na een halve dag heb je Saverne dus wel gezien maar gelukkig is het ook een uitstekende basis voor tochtjes in de omgeving.

Haut-Barr kasteel

Dit hooggelegen kasteel heeft een spectaculair uitzicht over de Elzas en de Vogezen. Je kunt zelfs de kerktoren van Straatsburg zien. Bij mooi weer dan hè. Wij moeten het doen met mist en regen. Toch blijft het een interessante plek om te verkennen met verschillende gebouwen die op de onderling door loopbruggen verbonden hoge rotsen zijn gebouwd. Een waarschuwing: laat geen waardevolle spullen in de auto achter, helaas werd er tijdens ons bezoek bij een andere auto een raampje ingeslagen om er een tas uit te halen.

Haut Barr Kasteel

Haut Barr Kasteelkasteel frankrijkHet klooster van Marmoutier

Marmoutier is een klein plaatsje met een enorm klooster. Het eerste klooster op deze plek komt al uit de 6e eeuw en deze plaats heeft dat ook een eeuwenlange geschiedenis. In de kelder zijn nog oude sarcofagen te zien en skeletten. Er is jarenlang bij gebouwd en de kerk heeft dan ook veel verschillende interessante details uit verschillende tijdsperioden. Zo zijn er bijvoorbeeld een aantal dieren figuren te zien op de buitenkant van het klooster. Enkele ramen zijn omgeven door gebeeldhouwde sierlijke planten figuren.

Marmoutier

Wangenbourg kasteel

Wangenbourg-Engenthal zijn twee aan elkaar gegroeide dorpen in een prachtig stukje natuur. Mooie heuvels vol met naaldbomen die door hun ruigheid hoger aandoen dat ze werkelijk zijn. Door het dorp heen rijden we naar de parkeerplaats bij kasteel Wangenbourg. Jammer genoeg regent het nog steeds, anders hadden we zeker de tijd genomen voor de leuke speeltuin.

Het kasteel Wangenbourg is ook erg de moeite waard, met een toren die te beklimmen is en een mooi uitzicht geeft over het kasteel en de omgeving. Het kasteel komt uit de 13e eeuw en is echt nog goed herkenbaar zo is er nog een oven te zien in de keuken en een bewerkte schoorsteenmantel.

Wangenbourg kasteel

Wangenbourgkasteel WangenbourgDe noordelijke Vogezen

Het Parc Natural des Vosges du nord, oftewel de noordelijke Vogezen is een regio met veel natuur, kastelen en kasteelruïnes en kleine gehuchten en dorpjes. De bergen zijn niet te hoog en het is heerlijk om hier te wandelen of te fietsen. Het beste kan je natuurlijk overnachten in een van de campings of hotels in het park zelf, maar is dit geen optie dan is een bezoek vanaf Saverne ook goed mogelijk. Binnen 30 minuten zit je al in La Petit-Pierre waar ook een toeristisch informatiekantoor zit dat je kan helpen de rest van de dag te plannen. La Petit-Pierre heeft bovendien ook een mooie kasteelruïne en is het startpunt van verschillende wandelroutes.

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.