Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / Straatsburg met kinderen

Straatsburg met kinderen

Wij bezochten Straatsburg met onze dochter en vertellen je graag wat leuk is om te doen in Straatsburg met kinderen. De stad is erg uitgestrekt en er zijn tientallen musea, niet allemaal even leuk met kinderen maar een aantal wel. Het oude centrum is te belopen en gelukkig kan je met de tram de stad snel doorkruisen. Straatsburg is ook een erg fietsvriendelijke stad.

Blijf je langer dan een dag in de stad dan zou ik adviseren om een Strasbourg Pass voor jezelf en een Strasbourg Junior Pass voor de kinderen aan te schaffen.

La Petit-France

Het meest romantische stukje Straatsburg staat vol met vakwerkhuizen, bloembakken en kinderkopjes. Ook kinderen zullen hier graag rond wandelen er is namelijk genoeg te zien zoals de sluis waarin de rondvaartboten omhoog komen. Op het middelste van de drie eilandjes die in La Petit-France liggen bij de ponts couverts (torens) ligt een leuke speeltuin.

La Petit-France
La Petit-France

De Kathedraal en astronomische klok

Het meest opvallende gebouw in Straatsburg is zonder twijfel de kathedraal. Waar niet alle kerken interessant zijn voor kinderen mag je deze echt niet missen.

Aan de buitenkant zijn enorm veel standbeelden uitgehouwen en is dus van alles te ontdekken. Aan beide zijden van de ingang zit een soort monsterhoofd in de muur welke kinderen graag aan willen raken.Ook binnen kan je je ogen uitkijken naar de vele kleuren en muurschilderingen die te zien zijn. Tussen de middag gaat de kathedraal dicht en is deze alleen toegankelijk wanneer je een kaartje koopt voor de astronomische klok. Interessant om te bezoeken als je kind interesse heeft in wetenschap en techniek. Om 12:00 krijg je eerst een film te zien en om 12:30 doet de klok haar werk waarbij vele figuren en poppetjes bewegen. Een waar meesterwerk en uniek om eens te zien. Bezoek je Straatsburg met kinderen en zijn die net als die van ons in de peuterleeftijd dan duurt het wachten waarschijnlijk wat te lang en kan één ouder misschien beter buiten een ijsje gaan eten.

Het beklimmen van de Kathedraal is dan wel weer leuk voor alle leeftijden. De traptreden zijn redelijk breed en niet te steil. Na 330 treden sta je op het uitkijkpunt en ligt de stad aan je voeten. Je gaat dan ook niet helemaal naar de toren. Gelukkig maar, want deze kerk was lange tijd, tot ver in de 19e eeuw, het hoogste gebouw ter wereld.

Kathedraal straatsburg
Kathedraal straatsburg
straatsburg kerk
astronomische klok straatsburg
Kathedraal uitzicht

Met de rondvaartboot door Straatsburg

Vanaf het water is Straatsburg erg mooi. Nou waren wij op vaarvakantie met LeBoat en konden we dus met eigen boot langs het Europees Parlement varen. De kanalen in Petit-France zijn alleen toegankelijk voor de rondvaartboot. De tocht duurt 70 minuten en in de zomer zijn er ook boten zonder dak voor het mooiste uitzicht. 

Niet alle stukken die je vaart, zijn even interessant. Elke zitplaats heeft een eigen koptelefoon met audioguide die je meer vertelt over de geschiedenis van Straatsburg. Je kunt kiezen uit meerdere talen waaronder Nederlands en Engels. Zorg ervoor dat je kinderen naar de kinderversie luisteren (een piratenverhaal) want de volwassen versie zit vol met onthoofdingen, waterboarden en andere martel methodes die blijkbaar erg populair waren in de Straatsburgse geschiedenis.

straatsburg rondvaartboot

Parken, speeltuinen en Botanische tuinen

Straatsburg is een groene stad, in de straten staan bijvoorbeeld veel bomen. Door de stad verspreid zijn een aantal kleinere en grotere parken.

De botanische tuinen gelegen achter het Zoological Museum zijn een fijne rustige plek in de stad. Hier geen speeltuinen maar wel veel planten en bloemen. Ook heb je hier grote kans om dieren te zien. Zo zagen wij verschillende eekhoorntjes en een aantal bijzondere eenden. In de tuinen staan diverse grote kassen vol tropische planten.

straatsburg botanische tuin
straatsburg botanische tuin

In het centrum zijn weinig speelmogelijkheden. De leukste speeltuin kan je vinden in Petite France bij de ponts couverts. Hier kan je klimmen, klauteren en glijden met de vakwerkhuizen op de achtergrond. Op de Place Gutenberg, ook in het centrum, kan je een ouderwetse draaimolen vinden.

Wanneer je Straatsburg met kinderen bezoekt en afhankelijk bent van het openbaar vervoer dan kan je de tram nemen naar Citadelle Park. Midden in het park liggen de restanten van een fort met slotgracht dat in 1681 door Vauban werd gebouwd.  Er zijn veel speelmogelijkheden. Zo zijn er diverse speeltuinen voor verschillende leeftijden. Er is aan de allerkleinste gedacht, aan basisschoolleeftijd kinderen, aan tieners die willen skaten of basketballen en zelfs aan de bejaarden die een potje willen jeu-de-boulen.

citadelle park straatsburg

Het Orangerie park hebben wij niet zelf bezocht maar is zeker wanneer je een fiets hebt gehuurd ook een leuke optie. Het was eens één van de favoriete plekjes van de keizerin Josephine, vrouw van Napoleon. Dit park is 26 hectare groot en biedt veel afwisseling, zo is er een mini-dierentuin met onder andere apen en lama’s die elke woensdag, zaterdag en zondag in de middag gratis open is.

Zoological Museum

Het Zoological Museum is gevestigd in een groot, typisch Frans gebouw. Daarbinnen heel veel opgezette dieren, deels in een moderne kleurrijke opstelling en deels op een manier die je eigenlijk niet meer tegenkomt. Kast, na kast na kast. Als je kinderen van dieren houden en er geen moeite mee hebben dat ze dood zijn, is dit een leuk uitstapje. Onze peuterdochter vermaakte zich in elk geval uitstekend. “Wat is dat?”. Alle dieren die ze nog niet kenden, kregen een naam en sommige die ze extra lief vond een kusje tegen het glas. De vele exotische en uitgestorven diersoorten maken een bezoek ook voor ouders interessant.

Zoological Museum straatsburg
Zoological Museum

Le Vaisseau science center

Le Vaisseau is een science center aan de rand van de binnenstad. Met de tram, die voor de deur stopt, ben je er in 5 minuten. Le Vaisseau is een tikkeltje anders dan andere science centers. Waar doorgaans de experimenten gebruikt worden voor het verklaren van verschijnselen als magnetisme, licht en evolutie, ligt bij Le Vaisseau de focus op educatief spelen en zijn er maar een paar stations met uitleg over natuurkunde, biologie en wiskunde.

Dat maakt het niet minder leuk om naar toe te gaan: zo kun je bijvoorbeeld op een bouwplaats spelen, compleet met helm en hesje. De bedoeling is om blokken met een treintje te vervoeren naar een huis in aanbouw en de blokken daar weer op te hijsen om ze in het frame te plaatsen. Een andere afdeling is de logica-afdeling. Hier zijn allerlei spelletjes te doen, die kinderen van 3-6, 7-10 en 10+ aanzetten tot logisch denken.

De waterafdeling laat je lekker spelen met water en zelf een boot door een sluis laten gaan. Kom hier niet op een doordeweekse ochtend, want het is ook erg populair onder schoolklassen…

Le Vaisseau
Le Vaisseau

Andere musea met kinderen

In Straatsburg zijn enorm veel musea. De meeste hebben wel iets gedaan om een bezoek ook voor kinderen een beetje leuk te maken. Wij bezochten zelf bijvoorbeeld nog het Ceuvre Notre-Dame museum en het Historical museum. Het eerste had  een tafel met blokken en de andere zal met de vele wapens en ridder uitrustingen ook best in de smaak vallen.  Toch blijven het vooral musea voor volwassenen en je kunt als ouder het beste inschatten of je jouw kind wel of niet hiermee naar toe kunt nemen.

straatsburg met kinderen

Praktische tips voor Straatsburg met kinderen

Bij het toerisme informatiepunt kan je een Strasbourg Junior Pass kopen waarmee je geld bespaart als je meerdere dingen in de stad wil doen.  Je kunt hier ook een folder halen over Straatsburg met kinderen in het Engels met nog meer tips wat te doen, zoals waar je diverse zwembaden, een avonturenpark en een wildlife park kunt vinden.  Bij het tourism office kan je gratis een buggy lenen voor kinderen van 1-4 jaar (max 18 kilo), handig wanneer je de stad met het openbaar vervoer of vliegtuig bezoekt en geen beschikking hebt over je eigen buggy.

De restaurants in het centrum zijn de hele dag open dus je kunt eten wanneer je wil. Ook het vinden van een supermarkt is geen enkel probleem. Babyvoeding en luiers zijn volop verkrijgbaar in de grotere supermarkten. Bekijk hier verschillende kindvriendelijke hotels en appartementen in Straatsburg.

Straatsburg is een grote stad met een stuk meer te doen dan wij verwacht hadden. Twee dagen is voldoende voor de hoogtepunten maar je kunt je hier makkelijk een dag of 4 vermaken.

straatsburg met kinderen

We hebben op ons eigen verzoek de Strasbourg pass ontvangen om deze uit te proberen. Wij doen dit alleen als we onze eigen mening kunnen geven op deze site.

1 gedachte over “Straatsburg met kinderen”

  1. Hallo
    We lezen nu dat er een Nederlands talige uitleg is speciaal voor kinderen, via welke voor was dut? Wij zouden dit as zondag ook graag doen, wij krijgen het niet gevonden
    Bedankt alvast voor een bericht terug

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top