Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / Straatsburg met kinderen
straatsburg header

Straatsburg met kinderen

Wij bezochten Straatsburg met onze dochter en vertellen je graag wat leuk is om te doen in Straatsburg met kinderen. De stad is erg uitgestrekt en er zijn tientallen musea, niet allemaal even leuk met kinderen maar een aantal wel. Het oude centrum is te belopen en gelukkig kan je met de tram de stad snel doorkruisen. Straatsburg is ook een erg fietsvriendelijke stad.

straatsburg met kinderen

Blijf je langer dan een dag in de stad, dan zou ik adviseren om een Strasbourg Pass voor jezelf en een Strasbourg Junior Pass voor de kinderen aan te schaffen.

Le Grande Ile

Le Grand Ile in Straatsburg is een geweldige plek om met kinderen te bezoeken vanwege de vele activiteiten en bezienswaardigheden die geschikt zijn voor jonge bezoekers. De wijk Petite France is bijvoorbeeld een fantastische plek om te verkennen vanwege de charmante kanalen en bruggen, evenals de vele lokale winkels en cafés.

straatsburg terras

Kinderen zullen ook genieten van de wandeling langs de rivier de Ill, die door Le Grand Ile stroomt en een prachtig uitzicht biedt op de stad. Wil je graag samen met een gids of zelf op ontdekking tijdens een speurtocht door de stad? Bekijk hier het aanbod aan wandelingen in de stad.

La Petit-France

Het meest romantische stukje Straatsburg staat vol met vakwerkhuizen, bloembakken en kinderkopjes. Ook kinderen zullen hier graag rond wandelen, er is namelijk genoeg te zien zoals de sluis waarin de rondvaartboten omhoog komen.

La Petit-France straatsburg

Op het middelste van de drie eilandjes die in La Petit-France liggen bij de ponts couverts (torens) ligt een leuke speeltuin.

La Petit-France straatsburg

De Kathedraal en astronomische klok

Het meest opvallende gebouw in Straatsburg is zonder twijfel de kathedraal. Waar niet alle kerken interessant zijn voor kinderen mag je deze echt niet missen.

Kathedraal straatsburg

Aan de buitenkant zijn enorm veel standbeelden uitgehouwen en is dus van alles te ontdekken. Aan beide zijden van de ingang zit een soort monsterhoofd in de muur welke kinderen graag aan willen raken. Ook binnen kan je je ogen uitkijken naar de vele kleuren en muurschilderingen die te zien zijn. Tussen de middag gaat de kathedraal dicht en is deze alleen toegankelijk wanneer je een kaartje koopt voor de astronomische klok.

Kathedraal straatsburg

Interessant om te bezoeken als je kind interesse heeft in wetenschap en techniek. Om 12:00 krijg je eerst een film te zien en om 12:30 doet de klok haar werk waarbij vele figuren en poppetjes bewegen. Een waar meesterwerk en uniek om eens te zien. Bezoek je Straatsburg met kinderen en zijn die net als die van ons in de peuterleeftijd dan duurt het wachten waarschijnlijk wat te lang en kan één ouder misschien beter buiten een ijsje gaan eten.

Kathedraal straatsburg

Het beklimmen van de Kathedraal is dan wel weer leuk voor alle leeftijden. De traptreden zijn redelijk breed en niet te steil. Na 330 treden sta je op het uitkijkpunt en ligt de stad aan je voeten. Je gaat dan ook niet helemaal naar de toren.

Kathedraal straatsburg

Gelukkig maar, want deze kerk was lange tijd, tot ver in de 19e eeuw, het hoogste gebouw ter wereld.

Kathedraal straatsburg uitzicht

Saint-Pierre-le-Jeune

Ondanks de pracht en praal van de Kathedraal was niet deze maar de Saint-Pierre-le-Jeune onze favoriet. De Saint-Pierre-le-Jeune is een indrukwekkend gebouw dat een mix van verschillende architectonische stijlen toont.

Straatsburg Saint Pierre le Jeune

Het is een van de oudste kerken van Straatsburg, en de bouw van de kerk begon in de 7e eeuw. Door de eeuwen heen werd de kerk meerdere malen herbouwd en gerenoveerd. Een van de meest opvallende kenmerken van deze kerk zijn de prachtige muurschilderingen die de binnenkant van de kerk sieren.

Paleis van Rohan

Het paleis van Rohan is niet alleen een fascinerende culturele bestemming voor volwassenen, maar ook een geweldige plek om met kinderen te bezoeken. Het Museum voor Schone Kunsten bijvoorbeeld biedt een educatief en interactief programma speciaal voor kinderen van 6 tot 12 jaar oud. Kinderen kunnen deelnemen aan leuke en informatieve rondleidingen die speciaal zijn ontworpen om hen kennis te laten maken met de kunstwerken in het museum en hen te inspireren om zelf creatief te zijn.

straatsburg paleis van rohan

Daarnaast kunnen kinderen ook genieten van het Museum voor Archeologie, waar ze op een speelse manier kunnen leren over de geschiedenis van de regio en de archeologische opgravingen die hebben plaatsgevonden. Er zijn tal van interessante artefacten te zien, waaronder oude munten, wapens en gereedschappen die kinderen zullen fascineren. Voor mer informatie en actuele openingstijden bezoek hier de website.

straatsburg paleis van rohan

Het hart van Europa

Straatsburg is natuurlijk ook Europa. Of eigenlijk de Europese Unie. Om de Fransen happy te houden, wordt een keer per maand het hele circus verplaatst vanuit Brussel naar Straatsburg. Dit betekent ook dat de moderne gebouwen waar de parlementariërs vergaderen een groot deel van het jaar leeg zijn.  Best bijzonder om over na te denken wanneer je hier tussendoor loopt.

Het hart van Europa straatsburg

Met de rondvaartboot door Straatsburg

Vanaf het water is Straatsburg erg mooi. Nou waren wij op vaarvakantie met LeBoat en konden we dus met eigen boot langs het Europees Parlement varen. De kanalen in Petit-France zijn alleen toegankelijk voor de rondvaartboot. De tocht duurt 70 minuten en in de zomer zijn er ook boten zonder dak voor het mooiste uitzicht. 

Straatsburg rondvaart

Niet alle stukken die je vaart, zijn even interessant. Elke zitplaats heeft een eigen koptelefoon met audiogids die je meer vertelt over de geschiedenis van Straatsburg. Je kunt kiezen uit meerdere talen waaronder Nederlands en Engels. Zorg ervoor dat je kinderen naar de kinderversie luisteren (een piratenverhaal) want de volwassen versie zit vol met onthoofdingen, waterboarden en andere martel methodes die blijkbaar erg populair waren in de Straatsburgse geschiedenis. Wist je dat er in Straatsburg nog veel meer leuke activiteiten te doen zijn. Bekijk hier het gehele aanbod aan activiteiten en tours in de stad.

De kade en restaurantjes

Een andere plek om een wijntje te drinken is aan de Quai des Bateliers. Je zit hier net buiten Le Grande Ile en kijkt uit op onder andere het kasteel en de kathedraal. Het is vooral relaxed op zondagen wanneer deze straat regelmatig is afgesloten voor auto’s.

straatsburg met kinderen

Aan het water met een fris windje en een lekker muziekje kan je hier uren chillen.  De hippe Ibiza-style terrassen weten ook dat ze hier op een toplocatie zitten, dus de prijzen zijn er ook naar.

straatburg aan het water

Egyptisch huis

Als je door de gewone, eigenlijk saaie straat, loopt verwacht je niet opeens een art-deco huis in oriëntaalse sferen. Het Egyptisch Huis in Straatsburg is een opvallend gebouw dat is ontworpen door de beroemde architect Auguste Bluysen in 1900. Het gebouw is gebouwd in de Art Nouveau-stijl en heeft een opvallende gevel met gedetailleerde beelden en decoraties die verwijzen naar de oude Egyptische architectuur.

Straatsburg egyptisch huis

Het huis is een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Straatsburg en is nu een museum gewijd aan de Egyptische cultuur en geschiedenis. Binnenin kunnen bezoekers verschillende artefacten en kunstwerken bekijken die verband houden met het oude Egypte.

Parken, speeltuinen en Botanische tuinen

Straatsburg is een groene stad, in de straten staan bijvoorbeeld veel bomen. Door de stad verspreid zijn een aantal kleinere en grotere parken.

straatsburg botanische tuin

De botanische tuinen gelegen achter het Zoological Museum zijn een fijne rustige plek in de stad. Hier geen speeltuinen, maar wel veel planten en bloemen. Ook heb je hier grote kans om dieren te zien. Zo zagen wij verschillende eekhoorntjes en een aantal bijzondere eenden. In de tuinen staan diverse grote kassen vol tropische planten.

straatsburg botanische tuin

In het centrum zijn weinig speelmogelijkheden. De leukste speeltuin kan je vinden in Petite France bij de ponts couverts. Hier kan je klimmen, klauteren en glijden met de vakwerkhuizen op de achtergrond. Op de Place Gutenberg, ook in het centrum, kan je een ouderwetse draaimolen vinden.

Wanneer je Straatsburg met kinderen bezoekt en afhankelijk bent van het openbaar vervoer dan kan je de tram nemen naar Citadelle Park. Midden in het park liggen de restanten van een fort met slotgracht dat in 1681 door Vauban werd gebouwd.  Er zijn veel speelmogelijkheden. Zo zijn er diverse speeltuinen voor verschillende leeftijden. Er is aan de allerkleinste gedacht, aan basisschoolleeftijd kinderen, aan tieners die willen skaten of basketballen en zelfs aan de bejaarden die een potje willen jeu-de-boulen.

straatsburg citadelle

Het Orangerie park hebben wij niet zelf bezocht, maar is zeker wanneer je een fiets hebt gehuurd ook een leuke optie. Het was eens één van de favoriete plekjes van de keizerin Josephine, vrouw van Napoleon. Dit park is 26 hectare groot en biedt veel afwisseling, zo is er een mini-dierentuin met onder andere apen en lama’s die elke woensdag, zaterdag en zondag in de middag gratis open is.

Zoological Museum

Het Zoological Museum is gevestigd in een groot, typisch Frans gebouw. (Let op: het museum is vanwege renovatie werkzaamheden gesloten tot 2024) Daarbinnen heel veel opgezette dieren, deels in een moderne kleurrijke opstelling en deels op een manier die je eigenlijk niet meer tegenkomt. Kast, na kast na kast. Als je kinderen van dieren houden en er geen moeite mee hebben dat ze dood zijn, is dit een leuk uitstapje.

Straatsburg zoological museum

Onze peuterdochter vermaakte zich in elk geval uitstekend. “Wat is dat?”. Alle dieren die ze nog niet kenden, kregen een naam en sommige die ze extra lief vond een kusje tegen het glas. De vele exotische en uitgestorven diersoorten maken een bezoek ook voor ouders interessant.

Straatsburg zoological museum

Le Vaisseau science center

Le Vaisseau is een science center aan de rand van de binnenstad. Met de tram, die voor de deur stopt, ben je er in 5 minuten. Le Vaisseau is een tikkeltje anders dan andere science centers. Waar doorgaans de experimenten gebruikt worden voor het verklaren van verschijnselen als magnetisme, licht en evolutie, ligt bij Le Vaisseau de focus op educatief spelen en zijn er maar een paar stations met uitleg over natuurkunde, biologie, technologie en wiskunde.

straatsburg le vaisseau

Dat maakt het niet minder leuk om naar toe te gaan: zo kun je bijvoorbeeld op een bouwplaats spelen, compleet met helm en hesje. De bedoeling is om blokken met een treintje te vervoeren naar een huis in aanbouw en de blokken daar weer op te hijsen om ze in het frame te plaatsen. Een andere afdeling is de logica-afdeling. Hier zijn allerlei spelletjes te doen, die kinderen van 3-6, 7-10 en 10+ aanzetten tot logisch denken.

Straatsburg le vaisseau

De waterafdeling laat je lekker spelen met water en zelf een boot door een sluis laten gaan. Kom hier niet op een doordeweekse ochtend, want het is ook erg populair onder schoolklassen… Bekijk hier meer informatie over prijzen en actuele openingstijden.

Straatsburg le vaisseau

Andere musea met kinderen

In Straatsburg zijn enorm veel musea. De meeste hebben wel iets gedaan om een bezoek, ook voor kinderen een beetje leuk te maken. Wij bezochten zelf bijvoorbeeld nog het Ceuvre Notre-Dame museum en het Historical museum. In het Ceuvre Notre-Dame museum kun je een digitale tour Het eerste had een tafel met blokken en de andere zal met de vele wapens en ridder uitrustingen ook best in de smaak vallen.  Toch blijven het vooral musea voor volwassenen en je kunt als ouder het beste inschatten of je jouw kind wel of niet hiermee naar toe kunt nemen.

Praktische tips voor Straatsburg met kinderen

Bij het toerisme informatiepunt kan je een Strasbourg Junior Pass kopen waarmee je geld bespaart als je meerdere dingen in de stad wil doen.  Je kunt hier ook een folder halen over Straatsburg met kinderen in het Engels met nog meer tips wat te doen, zoals waar je diverse zwembaden, een avonturenpark en een wildlife park kunt vinden.

straatsburg met kinderen

Bij het tourism office kan je voordelig een buggy huren voor kinderen van 1-4 jaar (max 18 kilo), handig wanneer je de stad met het openbaar vervoer of vliegtuig bezoekt en geen beschikking hebt over je eigen buggy.

De restaurants in het centrum zijn de hele dag open dus je kunt eten wanneer je wil. Ook het vinden van een supermarkt is geen enkel probleem. Babyvoeding en luiers zijn volop verkrijgbaar in de grotere supermarkten. Straatsburg is een grote stad met een stuk meer te doen dan wij verwacht hadden. Twee dagen is voldoende voor de hoogtepunten, maar je kunt je hier makkelijk een dag of 4 vermaken.

Kindvriendelijke hotels in Straatsburg

Citadines Eurometropole Strasbourg

Als jij met je gezin en kinderen op reis gaat naar Straatsburg, dan is Citadines Eurometropole Strasbourg de ideale plek om te verblijven. Je kunt genieten van ruime familiekamers met extra bedden (slaapbank) voor de kinderen en er zijn tal van faciliteiten beschikbaar om jouw verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Het aparthotel heeft een restaurant waar je kunt ontbijten en genieten van à-la-cartegerechten en Amerikaanse gerechten voor de kinderen.

Verder beschikt het aparthotel over een spa- en wellnesscentrum met binnenzwembad, fitnessruimte en sauna, waar jij kunt ontspannen terwijl de kinderen zich vermaken in het zwembad. Op het zonneterras kun je samen van het mooie weer genieten. Bovendien biedt de accommodatie gratis privéparkeergelegenheid. Bekijk hier de beschikbaarheid en actuele prijzen.

Hôtel Tandem – Boutique Hôtel

Als gezin met kinderen is Hôtel Tandem – Boutique Hôtel een milieuvriendelijk boetiekhotel dat de ideale locatie biedt voor een verblijf in Straatsburg. Het hotel ligt tegenover het TGV-treinstation en op slechts 1,7 km van het stadscentrum. De pittoreske wijk Petite France is ook gemakkelijk te voet bereikbaar in slechts 5 minuten. Het Europees Parlement is binnen 10 minuten bereikbaar met de tram en er is gratis WiFi beschikbaar in alle ruimtes.

De familiekamers van Hôtel Tandem – Boutique Hôtel zijn voorzien van airconditioning, een tv, een bureau en een ruime badkamer. Elke ochtend wordt er een ontbijtbuffet geserveerd met uitsluitend zelfgemaakte producten, bestaande uit lokale biologische producten met een selectie warme en koude opties. Gasten kunnen ook genieten van een drankje aan de bar of ontspannen op het binnenterras. Bekijk hier actuele prijzen en beschikbaarheid.

Rondom Straatsburg

Veel reizigers kiezen ervoor om hun bezoek aan Europa-Park (Duitsland, slechts 1-2 uur rijden) te combineren met een reis naar Straatsburg.

Europapark Duitsland

Of je nu met je gezin op vakantie bent in het Zwarte Woud of de Elzas, of een tussenstop maakt tijdens je reis naar Frankrijk of Italië, het pretpark is een ideale bestemming voor een dagje uit of zelfs een langer verblijf. Lees hier ons blog over Europa-park.

We hebben op ons eigen verzoek de Strasbourg pass ontvangen om deze uit te proberen. Wij doen dit alleen als we onze eigen mening kunnen geven op deze site.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top