Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Wintersport in de Harz met kinderen

Wintersport in de Harz met kinderen

Skiën in de Harz? Wij deden het met onze dochter van toen net zes jaar. Benieuwd of wintersport in de Harz ook iets voor jou is? Wat dan de beste skigebieden zijn? Of het ook leuk is voor wintersport met kinderen? En wat er nog meer te beleven is in de winter? Je leest het in dit blog.

wintersport harz

Voor ons was dit de tweede vakantie in het Harzgebergte. We gingen al eerder tijdens een lang hemelvaartsweekend naar de Harz. We hadden toen zo’n leuke tijd dat we besloten ook een keer terug te gaan in de winter. Vanaf Utrecht rijd je in vijf uur naar Braunlage waar zich het grootste skigebied van de Harz bevindt.

Het is dus ruim een uur verder dan Winterberg of Willingen, de twee skigebieden in Duitsland waar de meeste Nederlands voor een weekendje heen gaan. Dankzij studiedagen hadden we half maart vier dagen de tijd om de Harz in de winter te ontdekken.

wintersport harz

Skigebieden in de Harz

De Wurmberg bij Braunlage

De Wurmberg is met een hoogte 570-979 meter het hoogste gelegen skigebied van de Harz. Dat betekent ook dat het seizoen hier het langst duurt. Het skiseizoen loopt vaak van half december tot half maart maar dit verschilt per jaar. Zo kon er in 2018 zelfs eind maart nog geskied worden. Toen wij er waren in 2019 lag er door het warme weer in februari begin maart geen sneeuw meer, maar waren half maart dankzij een nieuwe koude periode alle pistes weer open. De Wurmberg is het grootste skigebied in de Harz met bijna 12km aan pistes en zeven liften. Er zijn zowel makkelijke als moeilijke pistes. Verderop in dit blog vertel ik je meer over onze persoonlijke ervaringen.

wintersport harz

Bocksberg bij Hahnenklee

De Hahnenklee is een skigebied met een hoogte 560-726 m. Dit skigebied is met 4km alweer een stuk kleiner. Er zijn vijf verschillende pistes waarvan maar een blauwe die heel geschikt is voor kinderen die nog aan het leren zijn. Het seizoen duurt hier vaak wat korter dan op de Wurmberg.

Skicentrum Sankt Andreasberg / Matthias Schmidt Berg

De Sankt Andreasberg is een skigebied met een hoogte 550-700 m. Dit skigebied met vier pistes van in totaal 8km is vooral geschikt voor de betere skiërs die graag wat meer uitdaging willen. Er zijn 4 verschillende pistes waaronder twee zwart pistes. Er zijn 2 sleepliften en twee stoeltjesliften.

Bekijk ook onze video voor een impressie van de Harz in de winter

Ravensberg bij Bad Sascha

De Ravensberg heeft een hoogte 450-659 meter. Dat betekent dat het seizoen hier korter duurt dan bij de andere skigebieden in de Harz. Dit is een klein skigebied met 4km aan pistes. Er zijn drie sleepliften, er is wel voldoende afwisseling waardoor het ook geschikt is voor gezinnen. Bovendien is het een van de goedkoopste skigebieden in de Harz.

Overige skigebieden in de Harz

Behalve deze vier gebieden zijn er nog meer mogelijkheden om te skiën in de Harz, onder andere in Altenau en Ostenrode. Vaak gaat het dan om een lift met een of twee afdalingen.

wintersport harz

Onze ervaringen bij skigebied Braunlage – Wurmberg

Om 5 minuten voor negen reden we de parkeerplaat Hexenritt op bij de Wurmberg. We hadden van te voren geen reservering gemaakt maar konden heel eenvoudig ski’s huren bij de skiverhuur naast de piste.

We gaan nog even langs het wc blok waar we tegen betaling van 50 cent gebruik kunnen maken van de nette toiletten. We halen een dagkaart en om 9:15 zijn we klaar om te gaan.

We nemen de stoeltjeslift omhoog naar de top van de berg. We nemen blauwe piste nummer 1 terug naar beneden. Het eerste stukje is smal, steil en even slikken maar daarna wordt de piste lekker breed en gaan we heerlijk naar beneden. Het is nog rustig op de piste en ondanks dat het een zaterdag is blijft het erg rustig. Wellicht omdat het in maart is en er dus vooral lokale bewoners hier naartoe komen.

Voor ons tweede rondje ontdekken we piste twee, een hele fijne piste voor beginners. Echt een leuke lange afdaling die langzaam afloopt, helemaal de berg rond. We gaan tussen de prachtige besneeuwde bomen door, wat een plaatje! Zo’n piste als dit en dan bijna niemand tegen komen, dat voelt echt als een cadeautje.

wintersport harz

Als er genoeg sneeuw ligt, is de route zelfs nog langer en kun je helemaal door naar het dorp Braunlage. Dat is nu niet het geval dus we stoppen de route waar deze de kruist met het brede skigebied voor de Hexenritt. Hier is niet alleen de stoeltjeslift maar ook een sleeplift die naar piste 11 omhoog gaat de familypiste. Hoewel er geen speciale speeltoestellen zijn voor kinderen is het hier beduidend drukker met kinderen.

Onze dochter had al eerder geskied en twee keer twee dagen les gehad. Daarom was het voor ons niet nodig om hier les te nemen. Er zijn bij de Wurmberg wel twee skischolen waar je terecht kunt voor lessen.

Skischool Oberharz geeft les op de familiepiste en in principe in het Duits. De lessen duren van 10-15 wat wij persoonlijk wel erg lang vinden voor jonge kinderen. Jonge kinderen tot 6 jaar hebben les in kleine groepjes van 5-6 kinderen en nog geen skipas nodig. Oudere kinderen komen in een grotere groep en hier moet je wel zelf voor een skipas zorgen. Kosten zijn 60 euro per dag.

Skischool Braunlage zit in het dorp. De website is ook in het Nederlands en ze hebben hier wel vaker leraren die Nederlands spreken. Je kunt ook kiezen voor een privé of familieles. Er zijn kinderlessen voor kinderen vanaf 4 jaar. Je volgt hier twee uur les en de kosten zijn 35 euro per les excl skipas.

skiles harz
wintersport harz

Een deel van de familiepiste is afgezet voor sleetjes. Maar voor een echte coole slee-ervaring moet je naar de top van de Wurmberg. Hier start een sleebaan van 1600m. Het is een beetje verwarrend dat dit in het Duits een
Rodelbahn wordt genoemd maar met van die karretjes heeft het dus niks te maken.

Voor onze volgende afdaling nemen we vanaf de top de piste naar het midden station van de gondelbaan. Ook hier kun je bij voldoende sneeuw helemaal door skiën en dan in Braunlage bij het dalstation weer opstappen.

wintersport harz
wintersport harz

Wij hebben er echt lol. Voor kinderen, beginners of mensen die gewoon niet zo goed zijn als ik is de Wurmberg echt heerlijk. Mooie brede pistes, niet te druk, langere afdalingen dan in bijvoorbeeld Winterberg en geen wachttijden bij de liften.

Voor Marcel zijn al die mooie blauwe pistes niet zo uitdagend. We gaan weer terug naar de Hexenritt waar zich een tweetal restaurantjes bevinden en een skibar. Wij gaan even opwarmen en Marcel heeft zo de tijd enkele van de meer uitdagende pistes in Braulnage uit te proberen zoals de enige zwarte piste. Volgens hem wel uitdagend maar vrij kort. Daarnaast zijn er nog drie ook niet al te lange rode pistes.

wintersport harz

Tijdens ons bezoek waren op twee na alle pistes open (de afdalingen naar Braunlage niet) en in een halve dag kan je alles wel een keer gedaan hebben.

Nu we wat meer zelfvertrouwen hebben, nemen ook mijn dochter en ik nog een rode piste. Helaas slaat dan het weer om en begint het te regenen. Wij vinden het leuk geweest en leveren de ski’s in. We gaan naar het middenstation en nemen de gondelbaan omhoog. Deze is in tegenstelling tot de stoeltjeslift namelijk ook toegankelijk voor wandelaars. Op de top van de Wurmberg zit een klein restaurantje maar 50m verderop zit een veel groter restaurant met een speeltuin. Hier kunnen we terecht voor een goede stevige Duitse maaltijd.

wintersport harz
wintersport harz

Accommodatie in de Harz

Waar te verblijven tijdens een wintersport vakantie in de Harz? Kom je echt alleen om te skiën dan zou je kunnen kiezen voor een kindvriendelijk hotel of appartement in Braunlage. Vanaf hier kan je bij voldoende sneeuw lopend naar de gondelbaan en ben je direct in het skigebied.

De Harz is groot en door het heuvelachtige landschap duren reistijden vaak langer dan je denkt. Zo verbleven wij in Werningerode waarvandaan het ongeveer 45 minuten rijden is naar de Wurmberg. Hier zit ook het populaire Hasseröder Ferienpark met groot indoor zwembad en speeltuin. Een andere optie is Landal Salztal Paradies met het gaafste zwembad van de Harz. Ook hier vandaan is het 45 minuten rijden naar de Wurmberg maar je bent zo bij het kleine skigebied Ravensberg. Bekijk hier de beschikbaarheid en prijs.

Werningerode zwembad

Voor wat meer luxe en dichterbij de Wurmberg, bekijk vooral ook park Torfhaus en Schierke Harzresort. We kwamen langs beide (nieuwe) parken en ze hebben een vergelijkbare uitstraling met luxe houten huisjes en een mooi uitzicht. Of kies voor een park aan de piste, dit kan bij PanoramaPark St. Andreasberg.

Wat kost wintersport in de Harz

Wat kost wintersport in de Harz? Is de Harz duurder of goedkoper dan Winterberg of Willingen? We hebben dat exact bijgehouden en kunnen het ook vergelijken met de kosten van wintersport in Winterberg.

Vervoer
2x 411 km
€ 78
Parkeren
€ 3
€ 3
Lunch 1x
 3 pers.
€ 35
Skiverhuur
2 pers (1kind + 1 volwassene)
€ 37
Skipasdag 2x € 32, kind € 16
€ 80
Drankjes

€ 10
Totaal

€ 243
Op je mobiel kan je deze tabel schuiven

Prijs skipas Harz (prijzen zijn inmiddels duurder)

Een dagpas kost voor een volwassene op de Wumberg kost evenveel als in Winterberg. Een voordeel is wel dat je kunt kiezen voor een goedkopere skipas voor 3 uur of 4 uur en in tegenstelling tot in het Sauerland gaat het echt om uren en niet om een middag of ochtendpas.

De prijs voor een 2 dagen pas voor een volwassene was €56,- op de Wumberg en in Winterberg was het tijdens ons bezoek €62,- euro. Het grote prijsverschil zit hem in de passen voor kinderen die hier voor twee dagen maar €28,- zijn en in Winterberg €42,-.

Bij een 3 dagen pas krijg je in Winterberg toegang tot alle skigebieden in het gebied Wintersport Arena Sauerland, terwijl je in de Harz dan nog steeds alleen een pas koopt voor de Wurmberg.

Een dagpas voor de Hanneklee kost €27,90 voor een volwassene en €16,90 voor kinderen. Terwijl je voor de Matthias-Schmidt-Berg €26,00 en €16,00 betaalt. Ook hier zijn passen te koop voor 3 of 4 uur.

wintersport harz

Prijs skiverhuur Harz

Op de Wurmberg betaal je voor het huren van een volledige uitrusting €22,00 en voor kinderen €15,00. Huur je pas na 12:30 dan krijg je korting. Voor een helm betaal je €5,-. Voor elke verdere dag betaal je €20,- voor volwassenen, voor kinderen €13,- euro en voor de helm €4,-.

De prijzen in Winterberg zijn vergelijkbaar. Huur je voor twee dagen of meer dan is Winterberg zelfs goedkoper.

wintersport harz

Is skiën in de Harz goedkoop?

Ondanks dat er vaak gezegd wordt dat skiën in de Harz goedkoop is, zijn de prijzen tussen het grootste skigebied in het Sauerland en het grootste skigebied in de Harz dus vrij vergelijkbaar. Wil je skiles volgen dan ben je zelfs aanzienlijk duurder uit. Waarbij Winterberg niet alleen groter is maar ook modernere faciliteiten heeft, je de les in het Nederlands kunt volgen en het bovendien minder ver rijden is.

Toch hadden ook wij (onterecht) het gevoel dat wintersport in de Harz goedkoper is dan in Winterberg. Dit komt doordat alle bijkomende kosten zoals accommodatie, maaltijden en drankjes wel een stuk goedkoper zijn.

Alle prijzen actueel in 2019

wintersport harz

Wat kun je nog meer doen tijdens een wintervakantie in de Harz

Wat ons betreft is de Harz regio voor een wintervakantie of een weekendje wintersport. Voor een week wintersport vinden wij de Harz (net als het Sauerland) te weinig te bieden hebben. Je kunt een dagje skiën hier makkelijk combineren met andere activiteiten. In tegenstelling tot sommige andere plekken zijn heel veel bezienswaardigheden het hele jaar door open. Een aantal ideeën:

Meer inspiratie lees ons uitgebreide blog over en vakantie in de Harz.

Wandelen in de harz natuurmythepad
thale harz kabelbaan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top