Waarom Skopje op je bucketlist moet komen!

0

Skopje, de hoofdstad van Macedonië, zet die maar gelijk op je bucketlist! De bezienswaardigheden in Skopje zijn afwisselend, het is een droom voor fotografen en bovendien is het erg goedkoop en heeft het een gezellig centrum vol restaurants en kroegjes.

Skopje

Skopje Bazaar

Skopje

 

Skopje st Clement

St Clement Church

Maken deze foto’s je al een beetje nieuwsgierig? Zo raar is het niet om weinig van Macedonië en haar hoofdstad te weten. Het land dat tot 1991 deel uitmaakte van Joegoslavië is één van de minst bekende Balkanlanden. De hoofdstad Skopje zou er tot een paar jaar geleden ook echt niet hebben kunnen concurreren met andere populaire Balkansteden zoals Dubrovnik, Belgrado en Sarajevo. Natuurlijk er was de oude bazaar, een onoverdekte versie van de Turkse souq. Ook is er een oude brug maar in een regio waar de Griekse en Romeinse resten wijdverspreid zijn onderscheid je je hiermee niet van de rest. Toen kwam het “Skopje-2014” bouwproject.

Skopje

In Skopje zijn honderden beelden

 

Het Skopje 2014 project

Het project is gestart door de huidige regering en in een paar jaar tijd wordt het hele centrum rondom de Varska Rivier omgebouwd. Het doel is om de stad een metropolitische uitstraling te geven. Dat is zonder meer gelukt. Door het plaatsen van honderden standbeelden willen de Macedoniërs meer aandacht geven aan wat ze beschouwen als hun geschiedenis en helden (iets waar buurland Griekenland erg boos over is want die hebben ook een regio die Macedonië heet). Hoewel het idee was om in 2014 klaar te zijn, wordt er nog steeds gebouwd en niet alles is al afgerond.

Het project is controversieel. Hoe kan een land waar een groot gedeelte van de mensen erg arm is en kinderen op straat bedelen honderden miljoenen uitgeven aan onnodige decadentie. Ik weet er te weinig vanaf om hier een mening over te hebben maar zeg als toerist, dat the new and improved Skopje echt indrukwekkend is geworden. Ik weet niet wie ze als verlichtingsspecialist hebben ingehuurd maar het is in ieder geval geweldig gedaan. Je tripod is dan ook een absolute must-have op je reisje naar Skopje en de stad zal de komende jaren alleen nog maar mooier worden.

Skopje

Skopje by night

Skopje by night

Skopje is vol met fonteinen

 

Bezienswaardigheden Skopje

Mijn favoriete bezigheid is Skopje was rondslenteren maar als je liever wat concretere tips wil hebben dan is er genoeg te doen. Zo zijn er in de stad diverse musea zoals het Moeder Teresa memorial house en het Nationale Museum van Macedonië.

Een andere van de bezienswaardigheden Skopje is het oude Kale Fort is van buiten goed gerestaureerd maar binnen is minder te zien. Het fort stamt nog uit de Ottomaanse tijd en al in de 6e eeuw was deze plek de locatie van een fort. Dit zal je niet verbazen want je kunt hier goed rondkijken over het lager gelegen stadscentrum.

Een plek die je niet mag missen is de Sveta Spa kerk, een klein kerkje uit de 16e eeuw met meer dan honderd jaar oude kleurige  fresco’s en veel houtsnijwerk. Vlak hiernaast is de Mustafa Pasha’s moskee, een kleine moskee die nog uit 1492 stamt.

Skopje

Sveta Spa Kerkje, Skopje

 

Skopje fort

Het fort van Skopje

In Skopje is het heel makkelijk om een stedentrip te combineren met natuur. Zo ging ik hiken bij Matka Canyon en bezocht met de kabelbaan de bossen op de top van Mount Vodna. Bezoek je Skopje met de familie lees dan het artikel Skopje met Kinderen.

Matka Canyon

Millennium Cross

Millennium cross Skopje

Praktische tips

Eén van de redenen die Skopje ook geliefd gaat maken bij toeristen zijn de prijzen. Een volledige maaltijd met een halve liter bier midden op het centrale plein van Skopje heb je voor minder dan €5 euro. Wil je helemaal goedkoop uit zijn ga dan voor de lunch special van 99 dinar (1,5 euro). Een busrit van een bijna een uur kost je 30 dinar (50 cent) of neem de taxi voor 500 dinar (8 euro) een dormbed heb je voor minder dan 10 euro en een hotelkamer voor €30 euro.

Vliegen naar Skopje is helaas nog niet zo goedkoop met ticketprijzen van rond de €200 euro voor een retourtje bij reguliere maatschappijen. Er komt steeds meer concurrentie zoals Wizzair vanaf Eindhoven dus wie weet worden de prijzen binnenkort ook beter.

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.