Home / Reisinformatie / Europa / Macedonie / Waarom Skopje op je bucketlist moet komen!

Waarom Skopje op je bucketlist moet komen!

Skopje, de hoofdstad van Noord-Macedonië, zet die maar gelijk op je bucketlist! De bezienswaardigheden in Skopje zijn afwisselend, het is een droom voor fotografen en bovendien is het erg goedkoop en heeft het een gezellig centrum vol restaurants en kroegjes.

Skopje

Maken deze foto’s je al een beetje nieuwsgierig? Zo raar is het niet om weinig van Noord-Macedonië en haar hoofdstad te weten. Het land dat tot 1991 deel uitmaakte van Joegoslavië is één van de minst bekende Balkanlanden.

Skopje

De hoofdstad Skopje zou er tot een paar jaar geleden ook echt niet hebben kunnen concurreren met andere populaire Balkansteden zoals Dubrovnik, Belgrado en Sarajevo. Natuurlijk er was de oude bazaar, een onoverdekte versie van de Turkse souq. Ook is er een oude brug maar in een regio waar de Griekse en Romeinse resten wijdverspreid zijn onderscheid je je hiermee niet van de rest. Toen kwam het “Skopje-2014” bouwproject.

Skopje

Het Skopje 2014 project

Het project is gestart door de huidige regering en in een paar jaar tijd wordt het hele centrum rondom de Varska Rivier omgebouwd. Het doel is om de stad een metropolitische uitstraling te geven. Dat is zonder meer gelukt.

Skopje

Door het plaatsen van honderden standbeelden willen de Macedoniërs meer aandacht geven aan wat ze beschouwen als hun geschiedenis en helden (iets waar buurland Griekenland erg boos over is want die hebben ook een regio die Macedonië heet). Hoewel het idee was om in 2014 klaar te zijn werd er jaren laten nog steeds gebouwd.

Skopje

Het project is controversieel. Hoe kan een land waar een groot gedeelte van de mensen erg arm is en kinderen op straat bedelen honderden miljoenen uitgeven aan onnodige decadentie. Ik weet er te weinig vanaf om hier een mening over te hebben maar zeg als toerist, dat the new and improved Skopje echt indrukwekkend is geworden. Ik weet niet wie ze als verlichtingsspecialist hebben ingehuurd maar het is in ieder geval geweldig gedaan. Je tripod is dan ook een absolute must-have op je reisje naar Skopje en de stad zal de komende jaren alleen nog maar mooier worden.

Skopje
Skopje by night

Bezienswaardigheden Skopje

Mijn favoriete bezigheid is Skopje was rondslenteren maar als je liever wat concretere tips wil hebben dan is er genoeg te doen. Zo zijn er in de stad diverse musea zoals het Moeder Teresa memorial house en het Nationale Museum van Macedonië.

De Oude Bazaar van Skopje

Slenteren met een doel die je bij de Oude Bazaar in Skopje. De grootste van de Balkan maar wel wat minder sfeervol dan bijvoorbeeld die in Sarajevo. In de Bazaar staan veel historische gebouwen maar ook genoeg restaurantjes en natuurlijk winkels. Zoek vooral ook een keer gewoon een terrasje op en kijk wat er allemaal om je heen gebeurd.

Skopje
Skopje Bazaar

Kale Fort 

Een andere van de bezienswaardigheden Skopje is het oude Kale Fort is van buiten goed gerestaureerd maar binnen is minder te zien. Het fort stamt nog uit de Ottomaanse tijd en al in de 6e eeuw was deze plek de locatie van een fort. Dit zal je niet verbazen want je kunt hier goed rondkijken over het lager gelegen stadscentrum. Een bezoek aan het fort is gratis en het is gewoon een fijne rustige plek om te bezoeken.

Skopje fort
Het fort van Skopje

Sveta Spa kerk

Een plek die je niet mag missen is de Sveta Spa kerk, een klein kerkje uit de 16e eeuw met meer dan honderd jaar oude kleurige  fresco’s en veel houtsnijwerk. Om de kerk te bezoeken betaal je een kleine 2 euro. Bijzonder is dat er van buiten niks speciaals te zien is en dat je dan binnen loopt in een super sfeervolle setting.

Skopje
Sveta Spa Kerkje, Skopje

Mustafa Pasha’s moskee

Vlak hiernaast is de Mustafa Pasha’s moskee, een kleine moskee die nog uit 1492 stamt. Deze werd gebouwd door Mustafa Pasha, een van de viziers van Yavuz Sultan Selim. Van binnen is de moskee versierd met kleurige tegels en veel wit. Ook als niet moslim mag je hier dus binnen kijken maar wel op het moment dat het geen gebedstijd in.

Mustafa Pasha's moskee

Kathedraal Sint Clement van Ohrid

Een andere bijzondere bezienswaardigheid in Skopje is de Sint Clement van Ohrid Kathedraal. Een orthodoxe kerk met een moderne constructie en een uniek exterieurontwerp. Het interieur, ook modern, is zeer licht en rond.

Cathedral Church „Saint Clement of Ohrid“
Cathedral Church „Saint Clement of Ohrid“

Hotel in Skopje

Op zoek naar een hotel in Skopje. Er is veel keuze aan goede en betaalbare accommodatie. Ik koos zelf voor een hostel omdat ik het wel fijn vond ook wat mensen te ontmoeten om dingen mee te doen. Hostels zoals Hi Skopje Hostel zijn netjes en kunnen je veel tips geven. Check hier de prijs en beschikbaarheid.

Liever meer luxe ook dat is natuurlijk mogelijk Skopje Marriott Hotel is bijvoorbeeld een vijf sterren hotel met uitstekende locatie. Bekijk hier meer reviews.

skopje

Wat te doen rondom Skopje

In Skopje is het heel makkelijk om een stedentrip te combineren met natuur. Zo ging ik hiken bij Matka Canyon en bezocht met de kabelbaan de bossen op de top van Mount Vodna. Het Millenium Kruis kan je vanaf diverse plekken in Skopje al zien in de verte.

Bezoek je Skopje met de familie lees dan het artikel Skopje met Kinderen.

Matka Canyon
Millennium Cross
Millennium cross Skopje

Praktische tips

Eén van de redenen die Skopje ook geliefd gaat maken bij toeristen zijn de prijzen. Een volledige maaltijd met een halve liter bier midden op het centrale plein van Skopje heb je voor minder dan €5 euro. Wil je helemaal goedkoop uit zijn ga dan voor de lunch special van 99 dinar (1,5 euro). Een busrit van een bijna een uur kost je 30 dinar (50 cent) of neem de taxi voor 500 dinar (8 euro) een dormbed heb je voor minder dan 10 euro en een hotelkamer voor €30 euro.

Vliegen naar Skopje is helaas nog niet zo goedkoop met ticketprijzen van rond de €200 euro voor een retourtje bij reguliere maatschappijen. Een tijd lang vloog ook Wizzair vanaf Eindhoven maar op dit moment (2020) niet meer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top