Home / Nederland / Gelderland / Verkennen en spelen op Slot Loevestein
fort loevenstein

Verkennen en spelen op Slot Loevestein

Slot Loevestein is één van de mooiste kastelen in Nederland. Een echt middeleeuws slot gebouwd door ridder Dirk Loef van Horne in 1361. Omgeven door een dikke muur en slotgracht en heel mooi gelegen aan de rivier de Waal. Wil je een kasteel bezoeken met kind, ook dan is Slot Loevestein een aanrader. Hier vind je geen statisch ingerichte kamers met spulletjes van vroeger, maar ga je als gezin zelf op verkenning  om de verhalen achter Slot Loevestein te beluisteren en beleven.

fort loevenstein
fort loevenstein

Slot Loevestein beleven met kinderen

Bij binnenkomst van Slot Loevestein krijgen we van de receptiedames allemaal een keycord met sleutel. Ons toegangsbewijs tot het kasteel. Voor we de poort openen, beginnen we bij de soldatenhuisjes die ook binnen de muren staan. Dit kasteel is maar kort bewoond geweest door ridders en jonkvrouwen en heeft dienst gedaan als staatsgevangenis en als verdedigingswerk in de Hollandse Waterlinie.

In de soldatenhuisjes hangen kastjes waar je de sleutel in kunt stoppen. Onze dochter duwt ons bijna opzij “ik wil scannen”. Scannen is leuk, want zodra je dat doet, gebeurt er iets in de ruimte. Soldaten vertellen over hun leven. In een oud schooltje klaagt de leraar over de vervelende kinderen en een moeder hangt de was op. Onze dochter kijkt en luistert geduldig en rent dan weer verder om in de volgende ruimte te scannen.

fort loevenstein
fort loevenstein
fort loevenstein

We komen bij een tentoonstelling en tevens de enige plek in Slot Loevestein dat een beetje weg heeft van een museum. Een kattenskeletje is wel een beetje eng maar de botten van een meisje van zeven maken weinig indruk “die is dood en toen hebben ze haar begraven”.

We gaan naar buiten en daar kan je zelf schieten wat natuurlijk enorm gaaf is. Tussen de grazende schapen verstoppen de rovers zich. Je moet nog best goed mikken om raak te schieten. Dan gaan we maar wat opblazen. In de oude schutterstoren moeten we zelf buskruit mixen met een harde knal tot gevolg.

De meeste middeleeuwse kastelen in Nederland zijn vrij compact. Hier is in latere jaren nog een extra ommuring gebouwd en een tweede gracht gegraven. Er is dan ook plek genoeg om te oefenen met het middeleeuwse speelgoed zoals stelten en hoepels die er staan. Het is een stuk moeilijker dan dat het eruit ziet. In de tuin staat ook een waterspel waar je de slotgrachten rondom Loevenstein kan laten vollopen met water. Wij bezochten Slot Loevestein in de zomermaanden toen we een weekendje doorbrachten in het Rivierenland, één van de Gelderse Streken, maar ook zonder de buitenactiviteiten is Slot Loevestein zeker een bezoek waard.

fort loevenstein
fort loevenstein
fort loevenstein

Verkleden als ridder of prinses in Slot Loevestein

Het is tijd om het oude kasteel binnen te gaan. Maar oh nee, de poort is dicht. Gelukkig weet onze dochter de oplossing: “je moet gewoon scannen, mama”. We stoppen de sleutel in het kastje en de poort gaat langzaam open.

Eerst naar de kelder, we hadden al gehoord dat je je tijdens een bezoek aan Slot Loevestein kunt verkleden als ridder of prinses. Onze kleine dame wil uiteraard als prinses en ze hebben een jurk in haar lievelingskleur blauw. Papa moet als ridder zodat hij haar kan beschermen. In een ruimte verderop liggen zelfs helmen en zwaarden. Leuk voor de foto maar een beetje te zwaar om mee rond te lopen.

fort loevenstein

In het kasteel zijn ook weer verschillende plekken waar je kunt scannen en zo een verhaal of voorstelling kunt starten. Maar er zijn ook vertellingen door gidsen. Op drie verschillende plekken in het kasteel wordt er op verschillende tijdstippen wat verteld over een bepaald thema.

Wij sluiten aan en leren meer over de geschiedenis achter Slot Loevestein. Die bouwer Dirk Loef van Horne dat was helemaal niet zo’n lieverdje. Hij stond bekend als roofridder en het kasteel werd gebouwd dankzij illegaal geïnde tolgelden. Want waar ligt Loevestein? Aan de rivier de Waal, vlakbij het punt waar deze samen komt met de Maas. Er was hier dus handel genoeg.

Uiteindelijk werd Dirk ook uit zijn slot gegooid en zo komt het dat kasteel een staatsgevangenis werd. De bekendste gevangene van het kasteel, Hugo de Groot, ontsnapt in boekenkist. Mijn geschiedeniskennis laat me even in de steek want ik weet niet waarom Hugo de Groot gevangen werd genomen. En door wie? Gelukkig wordt ons geheugen opgefrist en om het verhaal en dit kasteel voor kinderen ook leuk te maken staat er een echt oude boekenkast uit de tijd van Hugo de Groot. Onze dochter vindt het wel een slimme verstopplek en zo weet ze er nog wel wat meer.

fort loevenstein
fort loevenstein

Slot Loevestein met kinderen

Oude kastelen zijn voor kinderen altijd leuk. Ze doen een beroep op de fantasie, er zijn torens om te beklimmen en hoekjes om te schuilen. Slot Loevestein is helemaal een leuk kasteel voor kinderen omdat je overal aan mag komen en ergens iets mee kunt doen. Onze dochter vond het zoeken naar alle sleutelgaten en  die scannen het leukste, naast natuurlijk het schieten. Voor we weggaan moeten we daar nog even naar terug.

Wil jij ook een kasteel bezoeken met kinderen? Slot Loevestein is het hele jaar door in de weekenden geopend; in de zomermaanden ook op de doordeweekse dagen. Bekijk voor meer informatie en de openingstijden de website van Slot Loevestein. Wil je meer tips voor deze regio bekijk de website van Gelderse Streken. Of lees ons blog over de Betuwe met kinderen.

Meer kastelen lees ook onze blogs over:

Dit blog is onderdeel van de campagne Groot Gelders Avontuur i.s.m. Gelderse Streken en Kidseropuit. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top