Home / Nederland / Limburg / Speelbos Meinweg, met kindvriendelijke wandeling in Nationaal Park Meinweg en kabouterpad

Speelbos Meinweg, met kindvriendelijke wandeling in Nationaal Park Meinweg en kabouterpad

Ben je op zoek naar een leuk gratis dagje uit in de natuur? Speelbos Meinweg in Nationaal Park Meinweg is een leuke optie centraal in Limburg.

Je vindt het speelbos naast het bezoekerscentrum en restaurant de Boshut. Combineer een bezoek aan het speelbos met een wandeling in Nationaal Park Meinweg. Je kunt kiezen voor het korte kabouterpad, leuk met een peuter of kleuter. Of kies, zoals wij deden, voor de 5km lange Mein Bomenkunstroute.

Wandelen met kinderen? Niet vergeten: check voor teken. Of nog beter is het om in te spuiten van tevoren. Zo kunnen wij toch lekker in een korte broek lopen. Check hier de spray tegen teken.

speelbos de meinweg

Speelbos de Meinweg

Speelbos de Meinweg bestaat uit meerdere delen. Het eerste wat mijn dochter ontdekt, is een boomhut en een touwbrug. Waar zal ik beginnen? Het is niet echt een parcours, maar meer verschillende korte stukken. We zijn vroeg en er zijn helemaal nog geen andere kinderen, dus ze heeft alle tijd om de speelroutes uit te proberen. Er is hier ook een kabelbaan.

speelbos de meinweg
speelbos de meinweg

“Deze moeten mee”, ik krijg zes dennenappels aangereikt en besluit af te spreken dat ze er eentje mag houden, niet allemaal. Er zijn hier meerdere picknicktafels. Terwijl ik zit en rondkijk, zie ik verderop nog meer speeltoestellen. Nog een hut, autobanden om in te klimmen, een vijver met heel veel kikkers en paaltjes. Er is ook een waterpomp, maar die werkt niet tijdens ons bezoek.

speelbos de meinweg
speelbos de meinweg

Speelbos de Meinweg blijkt uit verschillende delen te bestaan, want ook aan de andere kant van het bezoekerscentrum vinden we nog een stuk met speeltoestellen. Hier is ook een schommel, een wip wap en een glijbaan. Er is dus ook wat meer te doen voor jonge kinderen die de klauterroutes nog wat te moeilijk vinden.

Overal is plek voor ouders om te zitten, maar het nadeel is dus wel dat je niet op een plek overzicht hebt over waar je kind allemaal is.

Het is een leuk speelbos maar niet dusdanig groot dat het een attractie op zichzelf is. Ik zou hier vooral heen gaan als je een bezoek aan dit speelbos in Limburg ook wilt combineren met een wandeling.

speelbos de meinweg
speelbos de meinweg

Wandelen National Park de Meinweg met kinderen

Kabouterpad Meinweg

Het kabouterpad bij de Meinweg is 1500 meter lang, maar je kunt ook na 500 meter de route stoppen. Dit is een van de vele kabouterpaden in Nederland van Staatsbosbeheer. Die zijn extra leuk als je bij het bezoekerscentrum een kaboutertas ophaalt met muts, schmink en verhalenboekje.

Maar ook wanneer het bezoekerscentrum niet open is, kun je prima de route volgen dankzij de kabouterpaaltjes. De route komt door en langs twee delen van het speelbos, wat het extra leuk maakt met kleuters.

kabouterpad de meinweg

Mein Bomenkunstroute

De Mein Bomenkunstroute is een leuke wandeling met kinderen. Nog leuker met de IZI-travel app. Daarmee kun je gratis de route downloaden en krijg je bij elk van de 20 boomkunstsculpturen op de route een informatief verhaaltje. Ook zonder de app is de route te volgen door de paarse pijlen te volgen. De route gaat twee kanten op.

Bomen Kunst Sculpturen route

Wij begonnen toevallig achter de boshut en achteraf ben ik daar blij om. Dit is het heetste en minst interessante deel door een aantal landbouwvelden. Gelukkig zijn er de hout kunstwerken die interessant zijn om te bekijken. Bij elk kunstwerk hoort een kort verhaaltje met de app. We beginnen met wat informatie over de prehistorische bewoners van de Meinweg.

Bomen Kunst Sculpturen route
Bomen Kunst Sculpturen route

We leren later dat de Meinweg niet zo genoemd is naar de mijnen die er in Limburg genoeg zijn. Het is ontstaan uit het Keltische woord ‘gemeyne’, wat ‘gemeenschappelijk’ of ‘samen’ betekent. Het waren de “gemeinde weide” van de veertien dorpen die het gebied bestuurden en gebruikten. Dat ging trouwens ook lang niet altijd goed.

De Mein Bomenkunstroute is niet specifiek gericht op gezinnen, dus niet elk verhaaltje is even interessant voor kinderen. Een aantal zeker wel, zoals het sprookje van kale Willum.

Bomen Kunst Sculpturen route
Bomen Kunst Sculpturen route

Na het landbouwgebied lopen we grotendeels door het een mooi bosgebied. Er zijn genoeg takken, heuveltjes en sculpturen om de wandeling lekker afwisselend te houden. Ik zou deze route niet aanraden met een kinderwagen, want er is hier veel zand, smalle paadjes en dikke taken. Op een gegeven moment worden we ook nog bijna aangereden door mountainbikers.

Op het routebordje zien we dat er een uitkijktoren vlakbij is en we maken een korte detour (200 meter) naar de toren. In het gebied waar wij wandelden, merkten we niks van de grote bosbranden die hier in het voorjaar van 2020 plaats hebben gevonden. Maar vanaf de uitkijktoren zien we de kaal gebrande aarde.

Bomen Kunst Sculpturen route
Bomen Kunst Sculpturen route
Bomen Kunst Sculpturen route

We lopen het laatste stukje van de route. We komen nu ook wat vaker een bankje tegen. Na ruim een uur wandelen zijn we ook wel toe aan een pauze maar het vooruitzicht van nog even spelen in het speelbos is toch motivatie genoeg om snel weer door te wandelen.

Overnachten bij Huttopia de Meinweg

Geen dagje weg maar een weekendje weg? Op loopafstand van National Park de Meinweg kan je overnachten bij Huttopia de Meinweg. Een hele groene camping met ook leuke verhuuraccommodaties zoals glamping tenten, houten chalets en verhuuraccommodaties. Lees hier onze uitgebreide blog over Huttopia de Meinweg of bekijk hier meer informatie over beschikbaarheid en prijzen voor Huttopia de Meinweg.

Huttopia de meinweg

Wat is er nog meer te doen in de omgeving van National Park de Meinweg?

Lees ook onze andere blogs:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top