Home / Nederland / Utrecht / Speelbos Nieuw Wulven bij Houten, op de plek van een Romeins fort

Speelbos Nieuw Wulven bij Houten, op de plek van een Romeins fort

Speelbos Nieuw Wulven bij Houten is een speelbos van Staatsbosbeheer. Om er te komen moet je een kilometer wandelen met onderweg zeven bordjes met dierenopdrachten.

Het speelbos ligt niet echt in een bos, maar op een open plek waar ooit een Romeins fort heeft gestaan. Fort Fectio, op een voor de Romeinen belangrijke plek dichtbij de splitsing van de Rijn met de Vecht. Door een muur van aarde wordt de omtrek van het fort weergegeven. Daarbinnen staan enkele speeltoestellen, een picknicktafel en een waterpomp. Ook is er ruimte genoeg om te voetballen. Verderop is een watertje om lekker te spetteren.

speelbos Nieuwe Wulven

Speelbos Nieuw Wulven

Wij bezochten dit speelbos eind 2020, het komende jaar zal hier veel veranderen. Er zijn al een nieuwe afslag en een parkeerplaats aangelegd naast het speelbos. Deze is echter nog niet open. De bedoeling is dat er in 2021 gestart gaat worden met de bouw van een restaurant.Uiteindelijk is dit uitgesteld en nu is de verwachting dat pas in 2024 het restaurant open gaat Wanneer de horeca klaar is, gaan deze nieuwe afslag en parkeerplaats open. Op dit moment zijn er dus geen toilet of horecavoorzieningen bij speelbos Nieuw Wulven.

speelbos Nieuwe Wulven

Totdat de nieuwe parkeerplaats open is, kun je alleen maar parkeren bij de parkeerplaats Natuur- en Recreatiegebied Nieuw Wulven. Vanaf daar is het nog een kilometer lopen naar het speelbos. Of je kunt een langere wandeling of fietstocht maken van 7,5 kilometer maken, helemaal naar Fort Vechten.

speelbos Nieuwe Wulven

Wij zijn te voet en gaan dus alleen naar het speelbos. Onderweg zijn er zeven dierenbordjes met opdrachten. “Rol van de helling af zoals een kastanje”. Niet allemaal even geschikt in de herfst, maar het maakt wel dat de kilometer snel voorbij is.

speelbos Nieuwe Wulven

Op de terugweg volgen we niet het pad, maar gaan we door het “klein dwaalbos”, een stukje bos naast het pad waar je verstoppertje kunt spelen en hutten kunt bouwen. Hier zie je wel echt dat je door een aangelegd bos loopt met nog relatief kleine bomen die vergelijkbaar zijn in leeftijd.

speelbos Nieuwe Wulven

Daarna komen we bij de locatie van het voormalige Romeinse fort waar zich de meeste speeltoestellen bevinden. “Ik ga even chillen hoor” en onze dochter klimt in een paal met een net. Ook aan peuters en kleuters is gedacht. Die hebben een speeltoestel met een kleine glijbaan. Gelukkig zijn er ook wat plekken om te zitten en een picknicktafel.

Je merkt wel dat het speelbos al wat ouder is. Niet alle speeltoestellen die ik heb gezien op de foto’s van na de opening staan er nog. Maar de schommels van autobanden zien er dan wel weer uit of ze pas een opknapbeurt hebben gehad. Er is hier ook een waterpomp en lekker veel zand. Dus neem een schepje en emmer mee.

speelbos Nieuwe Wulven

Er is nog meer te doen bij het speelbos. Loop een stukje verder en dan kom je bij een slootje. “Het Verdronken Bos” waar klimtouwen en bruggetjes zijn over het water. Nog verder in het achterste deel van het speelbos kun je zelf met bomen spelen en dammen bouwen in het water. In de zomer spelen kinderen hier ook vaak in het water. Een prima plek om in de zomer af te koelen.

speelbos Nieuwe Wulven
speelbos Nieuwe Wulven

Meer tips? Lees ook ons blog met speelbossen in Nederland en tips voor toffe activiteiten in de provincie Utrecht. Zo kun je nog meer toffe wandelingen voor kinderen vinden in de regio.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top