De speelnatuur van Tiengemeten stond al lang op de wensenlijst om te bezoeken. Het vroeg wat planning, want je kunt niet zomaar even naar Tiengemeten toerijden. Het is namelijk een eiland in het Haringvliet, dus je moet hier komen met een pondje. Het eiland wordt beheerd door Natuurmonumenten. Check vooral ook van tevoren de openingstijden, want zelfs wanneer het eiland wel te bezoeken is, betekent dat niet automatisch dat de speelnatuur Tiengemeten ook geopend is.
Speelnatuur Tiengemeten
Ik had hoge verwachtingen van speelnatuur Tiengemeten. Op de website van Natuurmonumenten staat namelijk: “Speelnatuur van OERRR op Tiengemeten is een natuurlijke speelplek van 4,5 hectare (= 9 voetbalvelden) waar je heerlijk kunt ravotten. Hutten en vlotten bouwen, bomen klimmen, lekker spelen met zand en water, glijden van de modderglijbaan, bloemen plukken en nog veel meer.”
Het eerste wat we deden op het eiland Tiengemeten is dan ook de speelnatuur opzoeken en een rondje door het gebied lopen. We zien een soort doolhof van heggen. Mijn dochter duikt erin en even later is ze weer terug: “Ik heb de uitgang al gevonden, dit was echt een makkie”. Wat verderop zien we een hut van takken die kinderen hebben gebouwd. En weer wat verderop houten stammetjes. Mijn dochter doet haar schoenen uit en loopt lekker door het gras.
Even later komen we bij de modderglijbaan waar ik zoveel over gelezen heb. Zo warm is het alleen vandaag ook niet dat we gelijk het water in duiken. Gelukkig zien we een nog wel een dikke boomstam, waarover we over het water kunnen lopen.
Eerlijk is eerlijk, zowel ik als mijn dochter hadden toch wat meer verwacht. Zeker ook omdat je wel entree betaald voor de speelnatuur van OERRR op Tiengemeten, terwijl de meeste speelbossen in Nederland gratis zijn. Er is een touw over het water, wat ook nog eens zo laag hangt dat je net zo goed over de bodem kunt lopen. Ik had meer iets verwacht, zoals het belevenissenbos in Lelystad, maar dat is het zeker niet. Er zijn wat boomstammen, maar geen echte speeltoestellen en ook geen klim- en klauterroutes zoals veel speelbossen in Nederland die wel hebben. Je moet hier echt je eigen fantasie gebruiken en zelf wat bouwen.
Gelukkig is dat voor de meeste kinderen geen enkel probleem. Ook mijn dochter bedenkt al snel haar eigen spel en is druk bezig met door het water te banjeren. Ondertussen ziet ze ook nog een kikker en die wil ze natuurlijk ook pakken. Het water is nergens echt diep en ze kan overal prima lopen. Extra leuk is dat je hier ook zelf een vlot kunt bouwen, wat zeker op een warme dag natuurlijk een groot avontuur is.
Voor jonge kinderen onder de zeven jaar is er Ukkie-eiland. Een gedeelte waar je als ouder makkelijker zicht op je kinderen kunt houden dan in de rest van de ruigere speelnatuur. Er zijn hier ook emmertjes, schepjes en zeefjes om lekker te spelen. Hier kan je kind zich eindeloos uitleven met zand, water en modder.
Voor ouders zijn er genoeg picknicktafels op het terrein om rustig te kunnen zitten. Ook zijn er toiletten, douches en kleedhokjes. Vies worden mag, of nou ja eigenlijk om het hier leuk te hebben, móet je vies worden. Ook is het wel heel prettig als je een beetje goed weer hebt, zodat kinderen het ook echt leuk vinden om in het water te spelen.
Wat is er nog meer te doen op Tiengemeten met kinderen?
Gelukkig is er op Tiengemeten nog meer te doen met kinderen. Nadat we uitgespeeld zijn bij de speelnatuur zoeken we eerst een restaurantje op. Bij de speelnatuur en in het bezoekerscentrum kun je wat drinken en snacks kopen, maar echte horeca is er nauwelijks op het het eiland. Nu is het bij Gasterij de Gezusters lekker rustig en eten we een appeltaartje en een hotdog. De eigenaar vertelt dat het in de zomervakantie echt heel druk is geweest. Dan is het echt wat eten kopen en meenemen naar een andere plek op het eiland om rustig te eten. Zelf wat meenemen kan natuurlijk ook, want er zijn genoeg picknickplekken en bankjes op het eiland.
Bezoekerscentrum Tiengemeten
Neem zeker even een kijkje bij bezoekerscentrum Tiengemeten. Hier kunnen ze je heel veel informatie geven en verkopen ze ook kaarten en speurtochten. Dit is ook waar je een fiets kunt huren en waar toiletten zijn. In het bezoekerscentrum vinden we ook nog een leuke game: op een groot scherm dieren vangen die op het eiland voorkomen. Hebben we toch nog een bever gezien.
Rien Poortvliet museum
Naast het bezoekerscentrum zit het Rien Poortvliet museum, vast wel bekend van “David de kabouter”. Een aardig museum om even een kijkje te nemen, hoewel je nog moeite moet doen om je kinderen weg te krijgen van de kabouterzolder. Daar vind je een kabouterspeelhuis, peel- en verkleedhoek en voorleesboeken. Je kunt hier ook een knapzak kopen met inhoud. Heb je gelijk een lekkere picknicklunch die je kind ook nog zelf wil dragen.
Landbouwmuseum
Het is mogelijk een combi-ticket te kopen dat ook entree geeft tot het Landbouwmuseum op Tiengemeten. Hier tref je vooral oude landbouwvoertuigen, zoals tractoren uit de jaren dertig, veertig en vijftig.
Fietsen op Tiengemeten met een tandem
“Wil je fietsen of wandelen?” vraag ik mijn dochter. Ze kiest voor het eerste. Er zijn kinderfietsen en volwassen fietsen te huur, maar dan zie ik de ouder-kind tandems. In het hoogseizoen zijn die natuurlijk ook snel weg, maar nu kunnen we er gewoon eentje huren.
Het is even wennen, vooral omdat je als ouder achterop zit, maar ook stuurt. Maar al snel fietsen we lekker door. Het is super gezellig zo samen op de fiets. Mijn dochter kijkt regelmatig even achterom. Nu kan dat gewoon. Ze zingt een liedje en kijkt rond. We zien heel veel vogels en ook een kudde Schotse Hooglanders. Af en toe stoppen we even om op een bankje te chillen en te genieten van de totale stilte op het eiland. Dat is echt wel bijzonder hoor, in Nederland voelt het zelden zo rustig.
Echt een super leuke activiteit om te doen op Tiengemeten met kinderen. Realiseer je alleen wel dat Tiengemeten meer een wandeleiland is dan een fietseiland. De fiets is dus meer een middel om ergens heen te rijden en daar een stukje te lopen dan dat je echt een paar uur kunt fietsen. Met de fiets kom je met kinderen ook makkelijker op plekken die anders te ver zijn om te lopen.
Er zijn twee echte fietsroutes op het eiland: eentje naar links en eentje naar rechts. Beide routes lopen dood en je moet dan dezelfde route weer terug rijden. We rijden eerst de route naar de Herberg, een van de weinig overnachtingsmogelijkheden op de oostpunt van het eiland. Deze route gaat over een fietspad. Daarna nemen we de andere route, een grindpad tot de Nicolehoeve. Daar kun je de fiets parkeren en nog een stuk doorwandelen naar het andere einde van het eiland.
Wandelen op Tiengemeten met kids
Op het eiland Tiengemeten kun je heel mooi wandelen. Een deel van het eiland zijn oude akkers, maar er is ook een stuk moeras met veel vogels. Of loop over de dijken met aan de ene kant de zee en aan de andere kant de natuur.
Wil je wandelen met kinderen op Tiengemeten, dan zou ik eerst even langs het bezoekerscentrum gaan. Er zijn verschillende speurroutes die ook elk jaar weer iets veranderen. Toen wij er waren, konden we kiezen uit het Boswachter Bootcamp, de Spannende Ontdekkingstocht van OERRR op Tiengemeten en de BZZZ Speurtocht van OERRR met speurtas. Ook zijn er regelmatig excursies met een boswachter te boeken. Liever een gratis route lopen? Dan zijn de 1,5 kilometer lange Blauwborstroute of de 4,5 kilometer lange Beverroute wat betreft lengte ook prima geschikt met kinderen.
Lees ook onze andere blogs over wandelen met kinderen in Nederland