Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / Chocolade en wijn in Tain l’ Hermitage

Chocolade en wijn in Tain l’ Hermitage

Tain-l’Hermitage is een klein plaatsje met zo’n zesduizend inwoners gelegen aan de Rhône in de Drôme, op de rand met de Ardèche. De twee grootste attracties in het stadje zijn het kindvriendelijke museum La Cité du Chocolat Valrhona en de wijngaarden in en rondom het stadje.

Het stadje is te bereiken met eigen vervoer maar heeft ook een goede treinverbinding. Met de Thalys naar Parijs en dan nog een keer overstappen in Lyon.

Tain l' Hermitage

Wat te doen in Tain l’ Hermitage

Chocolademuseum Tain l’ Hermitage

Wanneer je op vakantie bent in de Ardèche of in de Drôme met kinderen is het echt leuk om tijd te maken om dit museum te bezoeken. Zelfs als je zoals ik al vaker in musea bent geweest die het proces van chocolade maken uitleggen.

Tain l' Hermitage

Dit moderne museum is echt lekker interactief. Waarbij je zowel voor Franse als Engelse uitleg kunt kiezen. Een van mijn favoriete stukjes gaat over de plantage in Madagaskar. Hier kruipen slangen, schildpadden en schorpioenen over de vloer. Niet echt en toch schrik je als er opeens een beest achter een krat vandaan komt.

Chocolademuseum  Tain l' Hermitage
Chocolademuseum  Tain l' Hermitage

Hier kun je op je gemak filmpjes bekijken over de productie van cacaobonen. Ook zijn er verschillende opdrachten te maken over cacao. Kinderen hebben hun eigen plekjes met eigen grappige en leerzame filmpjes.

Wat dit museum ook zo lekker, uh ik bedoel leuk, maakt is de chocolade die je overal kunt proeven. Misschien ben je net als ik niet helemaal bekend met Valrhone chocolade maar dit is een luxe merk dat vooral gekocht wordt door professionals. Chocolade van hoge kwaliteit dus en dat proef je. Tenslotte is er ook aandacht voor de oprichter van het merk en de huidige eigenaren en voor de prachtige creaties die gemaakt kunnen worden met chocolade.

Chocolademuseum  Tain l' Hermitage
Chocolademuseum  Tain l' Hermitage

In de bijbehorende winkel kun je allerlei soorten chocolade kopen waaronder bijzondere creaties zoals chocolade met lavendel of juist met peper en anijs. In het bijbehorende restaurant worden gerechten geserveerd waarbij chocolade ook een rol speelt. Ik was zelf nooit op het idee gekomen van een salade met ham en hele pure chocolade schaafsel maar het smaakt wel.

In de zomervakantie is het mogelijk op doordeweekse dagen om 11, 12, 15 en 16 uur een tour te maken door het museum met een Nederlandstalige gids. Bekijk voor meer informatie en de openingstijden de website van La Cité du Chocolat Valrhona.

Chocolademuseum  Tain l' Hermitage

Met een segway door de wijnvelden

Rondom Tain l’ Hermitage zijn veel wijnvelden. Terres de Syrah is een organisatie die in combinatie met wijnproduct Cave de Tain verschillende opties aanbiedt om deze te bekijken. Wij gingen op pad met de Segway. Dit kun je ook met kinderen doen, maar ze moeten dan wel minimaal 45 kilo wegen om de Segway te kunnen bedienen.

Met een segway door de wijnvelden
Met een segway door de wijnvelden

Voor mij was het de eerste keer op een segway maar gelukkig is het heel makkelijk te leren. Een leuke en makkelijker manier om door een mooie omgeving te rijden met best wat hoogteverschil.

Na een klein uurtje waren we weer terug bij ons startpunt en maakten we nog een tour door de wijnkelders. In de winkel is het mogelijk diverse wijnen te proeven en natuurlijk te kopen.

Dit wijnhuis heeft ook verschillende biologische wijnen zonder toegevoegde sulfieten. Sommige mensen kunnen niet goed tegen dit stofje en krijgen zelfs van weinig wijn al hoofdpijn. Probeer dan eens een fles wijn met minder sulfiet, deze wijnen zijn wel minder lang houdbaar.

Met een segway door de wijnvelden
Met een segway door de wijnvelden

Wijn proeven bij Chapoutier

Wijnhuis Chapoutier is de bekendste producent uit de Rhône vallei. Een wijnproeverij hier draait niet alleen om proeven maar ook om de familiegeschiedenis. Hoe kon een klein bedrijf uitgroeien tot een wereldwijde producent? Waarom maken ze vooral gebruik van Marsanne, Roussanne en Syrah druiven? En hoe kwam het dat Chapoutier als eerste wijnproducent ooit labels drukte met braille?

Dit maakt het een interessantere wijnproeverij. Waar we bovendien verschillende wijnen proefden van een lichte toegankelijke witte wijn tot iets pittige wijn met een hint van peper. Ook maakten we kennis met organische wijn.

Chapoutier
Chapoutier

Wat is er verder te doen in Tain l’ Hermitage

Tain l’ Hermitage is verder gewoon een mooi stadje om een rondje te lopen. Misschien ben je er wel net op marktdag. Wanneer je de (voetgangers)brug over de Rhône oversteekt, kom je in het stadje Tournon-sur-Rhône. Ik vond dit stadje een wat mindere sfeervolle uitstraling hebben, maar er is wel een kasteel en een mooie wandelroute met uitzicht.

Tain l' Hermitage
Tain l' Hermitage

Hotel in Tain l’ Hermitage

Er zijn meerdere hotels om uit te kiezen in Tain l’ Hermitage. Ik verbleef in Fac & Spera Hôtel, een hotel dat in 2019 verbouwd is. Mijn kamer had een luxe uitstraling en een heel fijn bed. Er zijn ook familiekamers en er is een buitenzwembad. Het bijbehorende restaurant is uitstekend en er is ook een uitgebreid ontbijtbuffet. Bekijk hier de actuele prijs en beschikbaarheid.

tain l hermitage hotel
tain l hermitage hotel

Voor meer tips over de omgeving bekijk de website van Drôme Toerisme. Ik bezocht de regio in samenwerking met Drôme Toerisme, Atout France en de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top