Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / Ardèche met kinderen, tips en activiteiten

Ardèche met kinderen, tips en activiteiten

De Ardèche is een populaire regio voor een vakantie in Frankrijk met kinderen. Recent was ik een paar dagen in de Ardèche en blogger Esther ging op vakantie in de Ardèche met kinderen. Benieuwd wat er te doen is in de Ardèche met kids? Zoek je nog een accommodatie zoals een vakantiepark of camping met waterpark in de Ardèche of wil je meer weten over de stroomtrein van de Ardèche? In dit blog vertellen we je erover.

Fietsen in de ardeche

De Ardèche is een departement in het zuiden van Frankrijk. De Ardèche maakt deel uit van de regio Auvergne-Rhône-Alpes en grenst onder andere aan de Drôme, Haute-Loire en Loire. Vanuit Utrecht is het net wat meer dan 1000 km rijden. Er zijn in de Ardèche geen echt grote steden, maar wel genoeg leuke stadjes en vooral veel natuur in o.a. het Parc Naturel Régional des Monts d’Ardèche.

Tip: Zoek je nog een mooie accommodatie in deze regio? Vakantiedorp Huttopia Sud Ardèche is super gunstig gelegen en heeft mooie chalets voor een prima prijs maar er zijn ook verschillende leuke campings in de Ardèche.

Châteaubourg

Wat kun je doen in de Ardèche met kids

  1. Stoomtrein Ardèche
  2. Leuke stadjes bezoeken
  3. Fietsen met een e-bike
  4. Waterparken en zwembaden in de Ardèche
  5. Wandelen in de Ardèche
  6. Grotten in de Ardèche
  7. Zwemmen in de riviertjes van de Ardèche
  8. Dierenpark bezoeken in de Ardèche

Met een stroomtrein door de Ardèche

Een van de populairste activiteiten voor wie op vakantie is in de Ardèche met kinderen is een ritje met de stoomtrein. Eventueel te combineren met een tochtje met een railbike. Waarbij je met een speciale fiets over de spoorbaan rijdt. Er is ook een speciale wagon waarin je eigen fietsen kunt meenemen met de trein, daarmee kun je (natuurlijk niet over het spoor) vervolgens op eigen kracht verder of terug reizen.

stroomtrein door de ardeche
stroomtrein door de ardeche

De route heeft een lengte van net wat meer dan 30 km en gaat van Saint-Jean de Muzols in de buurt van Tournon-sur-Rhône naar Lamastre. Je kunt ervoor kiezen de hele route te doen, dat kost zo’n anderhalf uur of bijvoorbeeld tot Boucieu-le-Roi te gaan en dan terug een railbike te nemen. Andersom kan natuurlijk ook. Voor dagen en tijden en prijzen, bekijk de website.

In Saint-Jean de Muzols zit ook een klein museumpje waar onder ander een luxe wagon staat uit de tijd dat treinreizen nog echt iets bijzonder was. Kinderen kunnen er wat testjes doen om te zien hoe stoom werkt. Aardig als je toch nog even moet wachten.

stroomtrein door de ardeche
stroomtrein door de ardeche

Vlak na vertrek kom ik er achter dat we niet op zo’n hele fijne plek zitten, vrijwel direct achter de locomotief. De treinen hebben dichte wagons maar omdat het zo warm is wanneer ik in Frankrijk ben wordt er gereden met half open wagens. Er zit wel een overkapping op maar dat voorkomt niet dat er constant roetdeeltjes op mij regenen. Best vies eigenlijk, dus heb je de keuze dan zou ik je aanraden zover mogelijk naar achteren plaats te nemen.

stroomtrein door de ardeche
stroomtrein door de ardeche

Het eerste deel van de rit door de kloof is echt geweldig mooi. We slingeren ons langs de kloofwand en steken het riviertje Doux meerdere keren over via stenen bruggen. Regelmatig zien we hele gezinnetjes zwemmen is het verkoelende water. Ze zwaaien enthousiast naar de voorbij rijdende trein. Het is dan ook een hele belevenis zo’n ouderwetse locomotief die kraakt, piept en fluit.

stroomtrein door de ardeche

Het tweede deel van de route zien we een stuk minder mensen maar nog steeds veel natuur. Doordat we niet meer door de kloof rijden vond ik zelf dit deel van de route van de stoomtrein van de Ardèche minder bijzonder dan het eerste deel. Wanneer je dus geen andere reden hebt om naar Lamastre te gaan, zou ik je tijdens een vakantie in de Ardèche met kinderen aanbevelen het deel door de kloof van Doux te rijden en dan dezelfde route terug te nemen met een railbike. Zo kun je twee leuke activiteiten combineren.

stroomtrein door de ardeche

Tournon-sur-Rhône

Tournon-sur-Rhône is een van de grotere stadjes in de Ardèche, wat in dit deel van Frankrijk betekent dat er net wat meer dan 10.000 inwoners wonen. Het oude centrum is dan ook makkelijk te voet te ontdekken.

Tournon-sur-Rhône
Tournon-sur-Rhône

Het stadje bestaat uit een aantal kronkelende straatjes langs de rivier de Rhône. Opvallend bouwwerk is het kasteel van Tournon op een granieten rots. In het kasteel van Tournon-sur-Rhône zit nu een kasteelmuseum met een aantal historisch ingerichte kamers. Ook een aantal wachttorens zijn nog te zien boven het stadje en vormen het decor van een mooie korte wandeling. Een andere bezienswaardigheid is de “Tuin van Eden”, een mooie tuin langs de randen van de oude stadsmuren.

Tournon-sur-Rhône

Tournon-sur-Rhône is met een (voetgangersbrug) verbonden met Tain L’Hermitage een stadje in de Drôme. Wanneer je de twee vergelijkt, vond ik Tournon-sur-Rhône wat rauwer aanvoelen, waar Tain L’Hermitage wat meer gemanicuurd is en gebouwen en mensen een rijkere uitstraling hebben. Beide stadjes worden omgeven door wijnbouwgebieden.

Tournon-sur-Rhône
Tournon-sur-Rhône

Fietsen met een e-bike in de Ardèche

Ben je een beetje sportief, dan kun je in de Ardèche natuurlijk prima fietsen met een wielrenfiets of mountainbike. Het hoogteverschil en warme weer maakt het voor veel Nederlanders toch wat uitdagend en een e-bike is dan ook helemaal geen slecht idee. Ik was er in ieder geval heel blij mee toen ik bij een temperatuur van 39 graden 35km ging fietsen van Lamastre naar Pont de Chervil via de Dolce Via fietsroute. Die temperatuur is trouwens een uitzondering, meestal is het zelfs hartje zomer niet meer dan 30 graden in de Ardèche.

Fietsen in de ardeche

De Dolce Via is een route van in totaal 90km door de Ardèche. Deels over verharde fietspaden, deels over onverharde gravelpaden die meer oplettendheid vereisen. De route volgt vaak de rivier en er zijn hele mooie uitzichten over de omliggende natuur. Hier fietsen is echt een feestje en het risico is dat je langzaam vooruitkomt door te veel fotostops. Het is hier echt heerlijk rustig fietsen en nadat het eerste pittige klimmende stuk erop zit loopt de route lange tijd geleidelijk af.

Fietsen in de ardeche

Er zijn natuurlijk mensen die de hele route in een dag fietsen, maar dat moet je echt niet willen, zeker niet als je op vakantie bent in de Ardèche met kinderen. Gelukkig zijn er organisaties die een fietstocht of zelfs een fietsvakantie in de Ardèche met kids makkelijk maken. Door niet alleen fietsen en kinderzitjes te verhuren, maar ook door je bagage te vervoeren zodat je die niet mee hoeft te nemen op de fiets. Zoals Safrantours die 2 tot 8-daagse tochten aanbiedt speciaal voor gezinnen in de Ardèche. Liever een Nederlandse reisorganisatie? Zowel ANWB-vakantie als DNP reizen bieden een fietsvakantie aan met kinderen over de Dolce Via route. Vergelijk hier het aanbod van SNP reizen met ANWB vakantie. Beide organisaties hebben ook auto rondreizen in de Ardèche.

Fietsen in de ardeche
Fietsen in de ardeche

Zwembaden en waterparken in de Ardèche

De Ardèche ligt niet in de buurt van de zee, maar je kunt wel in heel veel riviertjes zwemmen. Toch zijn veel gezinnen op zoek naar een camping in de Ardèche aan de rivier, maar wel met zwembad en glijbanen. Een van de grootste waterparken in de Ardèche is onderdeel van camping Domaine le Pommier. Of als je liever wat meer gemak wil, kies dan een vakantiepark met waterpark in de Ardèche. Vakantiepark Le Roulet heeft een mooi waterpark met wildwaterbaan en meerdere zwembaden.

Een mooie zwemplek die geen onderdeel uitmaakt van een accommodatie is Base Aquatique Eyrium (op 4 kilometer van Cheylard) met een aantal zwembaden met glijbanen en uitzicht op de natuur.

Waterpark ardeche

De grotten van Soyons (Grottes de Soyons)

Een bezoek aan een grot op vakantie met kinderen is vaak toch wel iets magisch. In de Ardèche kun je een hele mooie grot bezichtigen die ooit nog bewoond is geweest door Neanderthalers.  Het is eerst wel even een flinke klim naar boven over een heleboel trappen (mocht je met een baby of peuter reizen, neem ze dan mee in een draagzak, een buggy is niet te doen). Maar het is het bezoek zeker waard!

Grotten de soyons Ardeche

Voordat je de grot ingaat, kun je nog een klein museum bekijken waarbij je een beeld krijgt hoe de grot in de verre geschiedenis bewoond werd. Je gaat met een gids mee de grot in die zowel in het Frans als in het Engels een rondleiding van een uur geeft. De gids die met ons meeging, wist veel te vertellen en kon het ook voor de kinderen nog erg leuk maken. Zo mochten de kinderen van een ‘glijbaan’ (een toevallig zo uitgesleten gesteente van de grot) glijden.

In het hoogseizoen is de grot dagelijks te bezoeken. Bekijk de website voor meer informatie over locatie, openingstijden en prijzen.

Grotten de soyons Ardeche

Bezoek een dierentuin in de Ardèche

Een dierentuin is altijd een leuk uitje voor kinderen in de vakantie. Ook in de Ardèche is er een erg leuke dierentuin met safaripark: Safari de Peaugres.

In het safaripark rijd je met je eigen auto door verschillende werelddelen en zie je olifanten, giraffen, zebra’s, beren, nijlpaarden en nog veel meer dieren. Je kunt de dieren heel goed zien en houd je raampje goed dicht, bij ons liep een bruine beer super dicht langs ons autoraam! Erg gaaf om mee te maken!

dierentuin ardeche

Wanneer je het safaripark hebt gehad kun je de rest van de dierentuin bekijken. De dierentuin is groot en alles is ruim opgezet. De dieren zitten in mooie verblijven. Ook zijn er tussendoor dingen om te ontdekken of te doen. Durf jij bijvoorbeeld het licht aan te doen tussen de kakkerlakken? Het bekijken van de tijgers is ook heel tof: door grote glazen tunnels loop je door het verblijf en zie je de tijgers van heel dichtbij. Ook is er ruimte om te spelen; er zijn kleine speelplekjes door het hele park en een grotere speeltuin.

Hier vermaak je je zeker wel een volle dag! Wil je meer weten of openingstijden en prijzen bekijken, ga dan even naar de website.

dierentuin ardeche

Voor meer tips over de omgeving bekijk de website van Ardèche toerisme. Ik bezocht de regio in samenwerking met Ardèche Toerisme, Atout France en de regio Auvergne-Rhône-Alpes. Esther bezocht de regio op eigen gelegenheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top