Home / Voorbereiding / Tips / Tips voor je eerste weekend weg zonder kind
Strand nederland

Tips voor je eerste weekend weg zonder kind

Op sommige dingen kan je je niet voorbereiden. Zeker niet die liefde die je voelt als je moeder of vader wordt. Terwijl de doktoren me nog aan het oplappen waren en de bevallingskamer eruit zag als een slachthuis was ik alleen maar dolgelukkig. Volgens mijn vriendinnetjes was ik helemaal hyper van de adrenaline. Achteraf gezien duurde het ook wel een maand of 9 voor ik van de roze wolk afkwam. Onze dochter was bijna een jaar toen ze voor het eerst uit logeren ging.

weekend weg zonder kind

Hoewel ik na drie maanden mijn dochter drie dagen in de week naar het kinderdagverblijf bracht, vond ik het echt niet nodig om de weekenden zonder haar door te brengen. Nu gaat ze wel regelmatig uit logeren maar altijd omdat ik iets nuttigs moet doen. Niet voor de lol, dan voel ik me toch een beetje schuldig. Als mijn man voorstelt om samen een weekend zonder kind weg te gaan is mijn eerste reactie “ja, maar met zijn drieën is het ook leuk”. Waarschijnlijk daarom dat we in 4 jaar tijd onze dochter maar twee keer uit logeren hebben laten gaan om voor een papa-mama-weekend zonder kind. Maar we hebben besloten dat het er binnenkort toch maar weer eens van moet komen. Als je het eenmaal geregeld hebt en je ben ergens samen dan is het ook gewoon heel fijn. Eindelijk echt de tijd om diepe gesprekken te voeren.

weekend weg zonder kind

Tips voor je eerste weekend weg zonder kind

Wil je net als wij ook een weekend weg zonder kind? Deze tips gaan je zeker helpen.

Laat je kind bij iemand die je vertrouwt

Heel belangrijk: laat je baby of kindje achter bij iemand die je echt helemaal vertrouwt. Je moeder of schoonmoeder bijvoorbeeld. Iemand die zelf ook kinderen heeft gehad en die je niet voor elk wissewasje gaat bellen. Het is ideaal als ze al vaker een middag of dagje opgepast heeft.

Maak een lijst met de routine van je kind en laat dan los

Als is het alleen maar voor je eigen gemoedsrust: een lijstje maken is heel fijn. Hoe laat slaapt je baby, welke knuffel kan hij/zij echt niet zonder. Verschoon je voor of na het flesje. Hoeveel schepjes moeten er ook alweer in? Neem desnoods al het eten alvast kant en klaar mee zodat het alleen maar opgewarmd hoeft te worden. Zet daarbij ook jullie telefoonnummer op de lijst, en dat van je hotel en de huisarts.

Zet je baby af of laat desnoods je man het doen maar maak er geen drama van. Een kusje, een knuffel en dan echt naar de auto.

eetgewoonte kind

Kies een bestemming die je echt aanspreekt

Wat mij helpt om echt zin te krijgen in een weekend weg zonder kind is een bestemming te kiezen waar je echt enthousiast van wordt. Een plek waar je ook niet snel met je kind naar toe zou gaan. Wat dat is zal voor iedereen anders zijn. Wij gingen de eerste keer een weekendje naar Fes in Marokko en de tweede keer duiken in Zeeland. De voorpret helpt echt en maakt het afscheid nemen makkelijker.

Boek een fijn hotel

Een heerlijk bed en dan uitslapen tot 10 uur om vervolgens aan te schuiven bij een uitgebreid ontbijt. Een lekker ligbad met schuim en kaarsjes. Samen de sauna in. Van een luxe hotel word ik altijd blij, maar tijdens een weekend zonder kind kan je er ook pas echt volop van genieten. Dat maakt het ook weer bijzonderder en voor een nachtje kan je vaak ook wel wat meer uitgeven dan voor een complete vakantie.

La Clairière, La Petite Pierre, Alsace
La Clairière, La Petite Pierre, Alsace

Voor ons komende weekendje weg zoek willen we maar een nachtje dichtbij en dus een hotel met veel faciliteiten. In de booking.com app kijk ik dus naar 5 sterren-hotels met zwembad, maar wel tot 150 euro. Heel makkelijk en ik ben al verschillende leuke acties tegen gekomen. Uiteindelijk hebben we gekozen voor Den Haag en daar gaan we dit weekend heen. Even lekker uitwaaien. Na het boeken krijg je van via de app ook gelijk een klein reisgidsje met leuk tips voor attracties en restaurantjes. Met naast de bekende plekken ook enkele originele insider tips. Als je spontaan weg gaat heb je zo toch een idee wat je niet mag missen. 

Laat social media achterwege

Wanneer je dan eenmaal op je weekend zonder kind bent, dan kan het best lastig zijn om helemaal de tijd voor elkaar te nemen. Zeker wanneer je moeder of schoonmoeder WhatsApp vol gooit met foto’s van je kind. Net als voor jou een eerste weekendje weg samen spannend is, vinden de meeste oma’s het helemaal geweldig om voor je baby te mogen zorgen. Ga niet constant zitten kijken op je telefoon. Dat maakt het alleen maar lastiger. Spreek af om bijvoorbeeld twee keer per dag te bellen maar ook niet vaker. Anders ben je zelf toch niet volop aan het genieten van je weekend weg zonder kind.

2 gedachten over “Tips voor je eerste weekend weg zonder kind”

  1. Wij gingen na 2 jaar voor het eerst een nachtje weg (naar Amsterdam), toen ik hoog zwanger was van de 2e. Het eerste jaar kon niet omdat ik heel lang borstvoeding heb gegeven (18 bij de 1e en nog langer bij de 2e) en ik een flesweigeraar had. Zelfs als ze naar het KDV ging moest ik er tussendoor naartoe.
    De 2e keer was een weekend Brussel, en dat was meteen de laatste keer. Dat lag niet aan Brussel, maar aan hoe het tussen ons ging. Een half jaar erna waren we uit elkaar.
    Toch zie ik om me heen wel veel stellen die best vaak samen weg gaan, een weekendje in NL, maar ook een week(!) op wintersport. Mijn ouders deden dat vroeger ook.
    Hoe dan ook, Scheveningen is natuurlijk altijd een goed idee, of je nou mét of zonder kinderen gaat. Aan het strand is het altijd fijn en ik ben dan ook superblij dat ik er zo dichtbij woon. In jullie geval zou ik dat zó missen!

  2. Dit blog komt als geroepen! Komend weekend gaan wij voor het eerst zonder kinderen een weekend weg. Net als jij vind ik het eigenlijk nooit zo nodig en ik reageer altijd met “we gaan overal samen, want we zijn nu met 4” (en eerst 3), maar na 4 jaar constant met elkaar op pad lijkt het ons wel erg fijn om een keer met z’n 2en te gaan. Opa en oma komen bij ons in huis, dus dat is heel erg fijn.. ik laat ze met een gerust hart achter… en verder ben ik erg benieuwd. 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top