Home / Reisinformatie / Europa / Kroatie / Trakošcan, de relaxte bestemming in Kroatië bij de grens

Trakošcan, de relaxte bestemming in Kroatië bij de grens

Trakošcan in Kroatië. Nee, het was niet een bestemming waar we heel bewust naartoe gingen, maar wel eentje die ik, nu ik er geweest ben, echt kan aanraden. We besloten om in één keer naar Kroatië te rijden, best een flink eind. Dus zochten we de kortste route en daarna een leuk plaatsje met een fatsoenlijk hotel snel na de grens. Zo kwamen we terecht Trakošcan, boven Zagreb maar tien minuten vanaf de grens met Slovenië. Uiteindelijk besloten we drie nachten te blijven. Wat een fijne start van de vakantie.

Trakošcan is een heel klein dorpje. Een ding om rekening mee te houden: in Trakošcan is geen pinautomaat. Hiervoor moet je naar het volgende dorpje. Gelukkig kun je bijna overal pinnen, zoals bij het kasteel. Bij het restaurant accepteren ze ook euro’s. Ook voor een supermarkt moet je naar een dorpje verderop rijden.

Trakoscan meer

Kasteel Trakošcan

De grote bezienswaardigheid van Trakošcan is Kasteel Trakošcan. Het kasteel is het hele jaar door elke dag geopend. Het is een plaatje gelegen aan een spiegelend meer. In eerste instantie stond hier een wachttoren, later werd het een kasteel. Vanaf het einde van de 14e eeuw was het eigendom van de graven van Celje, maar die familie raakte uitgestorven. Daarna werd het kasteel beheerd door diverse legerleiders. Totdat het in 1584 eigendom werd van Kardinaal Juraj Drašković. Deze en zijn nakomelingen woonden ook echt in het kasteel en zorgden voor de huidige romantische uitstraling. In plaats van een versterkt fort is het nu een prettige woonplaats. Na de Tweede Wereldoorlog kwam het kasteel in handen van de staat en zo werd het uiteindelijk een museum.

Kasteel Trakošcan

Het kasteel is dan ook de eerste plek die we bezoeken in Trakošcan. Jammer genoeg mag je binnen niet fotograferen. Er is een route door een aantal kamers en er zijn Engelstalige bordjes die meer informatie geven. Zo komen we door een historische slaapkamer, eetkamer en de ontvangstzaal. De inrichting is afwisselend en doordat we op ons eigen tempo kunnen rondlopen, blijft het interessant ook voor onze dochter.

Kasteel Trakošcan

Op de binnenplaats kijken we nog in de diepe put en even later komen we nog door wat simpelere vertrekken, zoals de keuken. Reken op ongeveer een uur voor je bezoek aan het kasteel. Bekijk de website voor actuele toegangsprijzen.

Kasteel Trakošcan

Wandeling rondom het meer Trakošcan

Nadat je het kasteel hebt bekeken, kun je ook nog een mooie wandeling maken rondom het meer. De route is vanaf het kasteel ongeveer 5 kilometer lang. Loop je met de klok mee, dan kom je eerste langs het mooiste stuk met uitzicht op het kasteel. Daarna ga je de natuur in. Onderweg staan educatieve bordjes met informatie over planten en dieren die hier leven.

meer trakošcan wandelen
meer trakošcan wandelen

Het is een mooie afwisselende route met niet al te veel hoogteverschil. De route bestaat deels uit een grindpad, deels uit een zandpad en deels uit houten vlonders. Er zijn enkele stukken met boomwortels, maar met een goede kinderwagen is het nog wel te doen, met een buggy niet.

meer trakošcan wandelen

Er zijn onderweg meerdere picknickplekken en je komt op driekwart van de route een kiosk tegen (alleen open in het hoogseizoen) en daarna, wanneer je bijna terug bent bij het kasteel, ook nog een mini restaurantje met zitplaatsen buiten. Hier kun je in de zomermaanden een waterfiets huren.

meer trakošcan wandelen

Hotel Trakošcan

Wij verbleven drie nachten in Hotel Trakošcan. Een prima vier sterren hotel met een zwembad en fijne ruime kamers met een tweepersoonsbed en een bedbank. Het is ook gelijk het enige hotel in Trakošcan. Je kunt wel een huis huren in Trakošcan.

Hotel Trakošcan

Op enkele plekken konden we wel zien dat het ook in Kroatië voor het toerisme lastig is geweest. Net dat extra likje verf wat eigenlijk wel zou mogen, maar alles is schoon en het personeel heel vriendelijk. Bovendien heeft het hotel een goede prijs kwaliteit verhouding. Check hier de beschikbaarheid.

Hotel Trakošcan

Restaurants in Trakošcan

Uit eten in Trakošcan? Het hotel heeft een prima kaart, smakelijk eten en een hele redelijke prijs. Zeker ook vergeleken met de andere opties in het kleine dorpje. Je hebt nog het mini restaurant en de kiosk aan het water voor frietjes met een hamburger of worst. Wel voor een voor Kroatische begrippen vrij hoge prijzen. Of ga naar de Bistro die op een top locatie zit direct naast het kasteel. De reviews zijn alleen nogal slecht.

trakoscan kasteel

Wat is er te doen rondom Trakošcan

In Trakošcan is dus niet zo heel veel te doen en toch sliepen we er drie nachten. We moesten natuurlijk even bijkomen van de lange rit. We besteden een dag aan het kasteel en gingen wandelen en dan in de middag lekker zwemmen. Onze tweede volledig dag maakten we een uitstapje naar Krapina, waar een echt tof museum over Neanderthalers is en je ook erg mooi kunt wandelen. Aan het eind van de dag hadden we dat ook nog weer een beetje tijd om nog even te zwemmen.

Vanuit Trakošcan kun je ook prima een uitstapje maken naar Varaždin, maar wij kozen ervoor daar te overnachten. Op de route naar Varaždin is het zeker de moeite om even te stoppen bij de Vindija grot. Een korte wandeling vanaf de parkeerplaats langs de doorgaande weg.

Vindija grot

Lees ook onze blogs over:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top