Wil je een superleuke dag hebben en ook nog wat leren, ga dan naar Trier met kinderen. Deze stad in de Duitse Moezelregio is niet alleen een charmante vakwerkstad maar was ooit de hoofdstad van het Noord-Romeinse rijk.
Nergens anders in Noord-Europa kan je zo goed zien waar de Romeinen tot in staat waren. Trier is nagenoeg gespaard gebleven in de Wereldoorlogen waardoor het centrum nog steeds erg authentiek is.
Marcel bezocht Trier zelf ooit als kind, maar voor Tikva is het de eerste keer. Wij kiezen ervoor om mee te gaan met de kindvriendelijke rondleiding door Trier en daarna pas zelfstandig door de stad te slenteren. Deze rondleiding is in het Duits dus je moet zelf wel vertalen voor je kinderen.
Onze gids was een overenthousiaste man die met zichtbaar plezier zijn werk deed. Zo heeft hij een plastieke vleermuis mee om de kindjes (tot hun plezier) te foppen in de spannende catacomben. De totale tour duurt 2 uur en gaat langs enkele van de bekendste bezienswaardigheden van Trier.
Bezienswaardigheden Trier
Porta Nigra
Parijs heeft de Eiffeltoren, Rome het Colosseum en Trier de Porta Nigra, één van de 4 Romeinse stadspoorten die ooit toegang gaven tot Trier. Het leuke van de rondleiding is dat de gids ook plaatjes bij zich heeft van hoe het er ooit uitzag. In de loop van de tijd heeft het donkergekleurde bouwwerk verschillende functies gehad, zo was het niet altijd een poort maar soms een kerk.
De muurankers die het zandsteen bij elkaar moesten houden werden in oorlogen gebruikt om kogels mee te maken. Voor kinderen zijn de zijkanten van de Porta Nigra een geliefde klauterplek.
Vanaf de Porta Nigra kun je over de cardo maximus richting de Dom lopen. Je passeert dan o.a. links een beschilderd middeleeuws huis met een deur op de eerste verdieping. Ter bescherming had dit huis een ladder naar de ingang.
Joodse kwartier van Trier
Loop je richting de dom dan zie aan de rechterhand de ingang van het joodse kwartier. Een klein wijkje bestaande uit 2 of 3 smalle straatjes. Leuk weetje: vroeger liep er een tunnel van de kerk naar het joodse kwartier zodat de bisschop in het geniep zaken kon doen met de Joden.
Het marktplein van Trier
Het marktplein van Trier is erg gezellig. Volgens onze gids is het de woonkamer van Trier. De ridders op de Steipe hebben een aparte verschijning, de rechter kijkend naar de Dom knijpt letterlijk een oogje dicht met een helm die over zijn neus is gezakt.
Als je Trier met kinderen bezoekt moet je zeker op zoek gaan naar de vele dierenfiguren op de gebouwen rondom het plein, een leeuw, een duif en nog veel meer. Afhankelijk van de dag van de week heb je hier ook een markt, of staat er een draaimolen.
De dom van Trier & Onze-Lieve-Vrouwekerk
De Dom van Trier is een mooi oud gebouw met een prachtig interieur. Het orgel is een blikvanger! Mis niet de deur die je vanuit de Dom naar de binnentuin brengt. Een fijn rustig plekje met erg mooi zicht op de toren.
De Dom en de Onze-Lieve-Vrouwekerk liggen direct naast elkaar en zijn met elkaar verbonden door een kapelletje. Op het moment van ons bezoek was er een dienst bezig dus we hebben niet alles kunnen zien.
Troonzaal van Constantijn & Keurvorstelijk paleis
Als hoofdstad van het West-Romeinse rijk had Trier een gigantisch paleis, dat gebouwd werd voor keizer Constantijn in het jaar 310(!). Tegenwoordig is het bekend onder de naam Basilica Constantijn, een kerk. Helaas vond er tijdens ons bezoek net een bijeenkomst plaats dus konden we niet binnen kijken.
De geschiedenis en het gebouw zelf zijn bijzonder interessant: zo heeft dit gebouw vloerverwarming. Ongeveer op 20 meter hoogte zie je de uitgangen van de schoorstenen van de kachels onder het gebouw. De 2,80 meter dikke muren zorgden voor een groot probleem toen de Keurvorst in de 16e eeuw het gebouw wilde platgooien voor de bouw van een eigen paleis.
Het Rococo paleis werd daarom tegen het gebouw aan gebouwd (en vervolgens door de Pruisen in de 19e eeuw weer deels afgebroken om de oude Romeinse muren maar weer op te bouwen). De kitscherige gevel kijkt uit een over een mooi groen relax-park met standbeelden doorkijkjes en relax grasvelden. Zoek je een speeltuin in Trier? tegen het park aan ligt de grootste speeltuin in het centrum.
De keizerlijke Thermen
Aan de andere zijde van het park liggen de keizerlijke Thermen. Hier moet je toegang betalen maar dit zit bij de prijs van de rondleiding in. De gids van de kinderrondleiding door Trier maakte er een spannende tocht door de nog deels intacte catacomben van vol verhalen en opdrachten voor de kinderen.
Het amfitheater van Trier
Geen onderdeel van de kinder rondleiding door Trier maar een niet te missen attracties (entree betalen) is het amfitheater. Het ligt iets buiten het centrum en was in de Romeinse tijd zelfs deel van de oude stadsmuur. Er is een kleine parkeerplaats. In de hoogtijdagen bood het theater plek aan 20.000 mensen en het is nog steeds een indrukwekkende plek.
Het gebouw werd al in 100 na Christus gebouwd en was daarna bijna 500 jaar in gebruik. Het is één van de plekken die ervoor zorgt dat Trier op de UNESCO werelderfgoed lijst staat. Vanaf de hogere regionen heb je overzicht over de arena.
Leuk weetje: deze ligt op een houten vloer. Je hebt ook toegang tot de ondergrondse gangen en ruimtes onder de arena en hier zie je pas echt goed de houten onderkant.
Praktische informatie Trier met kinderen
Trier is een hele leuke stad en je hebt minimaal een halve dag nodig om de belangrijkste hoogtepunten te zien. Beter nog ga je voor 2 dagen dan heb je ook tijd voor de vele musea in Trier. Of gebruik Trier als basis om uitstapjes te maken naar andere bestemmingen in de Saar-Moezel regio zoals het romantische Saarburg met rodelbaan. Of het nabijgelegen Luxemburg.
Je kunt in Trier bij het VVV-kantoor een Antikencard kopen. Dit is een kortingskaart voor Trier: je kunt kiezen voor basis of uitgebreid. De uitgebreide kaart kost bijvoorbeeld €18,- per volwassene (waarbij je gratis tot 4 kinderen mee mag nemen) en geeft toegang tot Rheinische Landesmuseum Trier, Porta Nigra , keizersthermen , Amphitheater , Thermen aan de Veemarkt, Romeinse Villa Otrang en het Klause Kasteel.
Hotels in Trier
Er is een ruime keuze aan hotels in Trier. Wij verbleven zelf buiten de stad in Wasserliesch. Het Weingut & Gästehaus Giwer Greif is een authentiek familiehotel, centraal gelegen in de regio.
Er zijn verschillende kamers verkrijgbaar van 2-persoonskamers tot 6-persoonsappartementen. Wij hadden zelf een ruime en lichte kamer, met voor onze dochter een kinderbedje. Daarbij een eigen woonkamer met klein keukentje.
Een heel fijne plek waar we ons direct thuis voelden. In de mooie groene tuin staat voor de kinderen ook een grote trampoline. De familie maakt ook zelf wijn en in de gezamenlijke ruimte ligt een koelkast vol verschillende flessen die je daar of op je eigen kamer kunt opdrinken. Ook is hier een boekenkast met boeken over de regio.
Het ontbijt is echt een feestje in de authentieke 500 jaar oude wijnkelder, met veel verse producten uit de regio. Regelmatig vinden er wijnproeverijen plaats in deze kelder. Hoewel dit zeker een kindvriendelijk hotel is zijn de gasten toch vooral veel stelletjes en ouders die met zijn tweeën een weekendje weg willen. Bekijk de simpele website of check hier actuele prijzen en meer reviews.
Liever in een kindvriendelijk hotel in Trier stad verblijven? Dat kan ook, diverse hotels hebben familiekamers. Daarnaast zijn er ook diverse Landalparken rondom trier.
We bezochten Trier in samenwerking met Mossellandtouristik. Op deze site kan je veel handige tips vinden over een vakantie in de moezel.
Dag Tikva,
Ik vertrek binnen een paar weekjes met de kindjes naar Trier, mijn jongste is 4
hadden jullie een buggy bij en is het doenbaar om er 1 mee te hebben?
Alvast bedankt!
Ja hoor kan wel maar er zijn in het oude centrum wel heel veel van die rotsteentjes dus dat rijdt niet overal echt lekker.
Liebe Tikva und lieber Marcel,
vielen Dank für Euren Besuch auf unserem Weingut. Gerade haben wir Euren wunderbaren Reisebericht über Eure Moselzeit gelesen. Vielen Dank. Das sind wirklich viele Tipps und gelungene Fotos aus unserer Region.
Alles Gute weiterhin auf Ihren Reisen
Sandra Giwer