Creatiever, slimmer en gelukkiger, het effect van vakantie op kinderen

1

Hier bij Gezinopreis wisten we het natuurlijk al lang. Vakantie is goed voor jou en voor je kind. In ons blog 5 redenen om te reizen met een peuter schreef ik bijvoorbeeld dat onze dochter na een vakantie zelfstandiger is, meer zelfvertrouwen heeft en nieuwe talen leert.

Dat blog was niet wetenschappelijk onderbouwd maar ging over mijn eigen persoonlijke ervaringen. Maar er is meer dan mijn gevoel want het blijkt ook uit onderzoek dat van een vakantie kinderen echt creatiever, slimmer en gelukkiger worden.

Het effect van een vakantie op het welzijn van kinderen

Vakantiehuizen aanbieder HomeToGo heeft alle voordelen die een vakantie heeft op de ontwikkeling en welzijn van een kind op een rij gezet.

Maakt het type vakantie nog uit?

Nou is dat dan weer niet onderzocht, maar ik denk dat het type vakantie wel verschil maakt. Ik denk dat het echt wel uitmaakt of je op een vakantie gaat waar de kids weinig meer doen dan in het zwembad hangen, gillen met andere kinderen en friet eten of dat je er met ze op uit gaat en leerzame activiteiten op zoekt. Ga je ver weg dan zal de verandering in omgeving automatisch al groot zijn maar ook als je dichtbij blijft zijn er genoeg leuke  en leerzame activiteiten op te zoeken.

Stimulerende activiteiten om te ondernemen tijdens je familievakantie

Spelen en leren tegelijk

Op een spelende manier leren is het nuttige leuk maken. Juist op vakantie heb je veel meer tijd om met je kind dingen te ondernemen. Heel veel steden hebben tegenwoordig science musea of belevingsmusea. Een van onze favoriete is bijvoorbeeld het Klimahaus in Bremerhaven waar je leert over het klimaat maar ook gewoon lekker aan het klauteren bent over de touwbruggen in de mangrove. In eigen land hebben we natuurlijk het bekende Nemo, het museum in Delft en door ons recent bezocht het Geofort in Gelderland.

Klimahaus bremerhaven

Geofort herwijnen

Duik onder in de lokale cultuur

Nieuwe ervaringen en omstandigheden zijn goed voor de creativiteit van kinderen. “Papa, waarom draagt die boeddha een jasje het is toch niet koud”. Ze leren dat er meer op de wereld is dan ze kennen en net als wijzelf ervaren ze hun eigen leven na een reis op een andere manier.

Wij vinden het zelf fijn om tijdens een vakantie de lokale cultuur in te duiken. Tempels te bezoeken, eten bij een prive-restaurantje in plaats van een keten en (met handen en voeten) een gesprekje aanknopen.

dalah yangon

witte tempel chiang mai thailandWandelen, fietsen, kajakken natuur en actief

Uit onderzoeken blijkt dat tijd in de natuur goed is voor de concentratie van kinderen. Omringd zijn door bomen, water, bergen en open lucht is stressverlagend. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon hartstikke gezond.

Thuis na een drukke dag achter de computer op mijn werk heb ik wel eens dagen dat mijn enige activiteit thuis bestaat uit de wandeling van de bank naar de koelkast, terwijl wij op vakantie altijd veel meer bewegen. Daardoor slaap je beter, bouw je conditie op en raak je hopelijk nog wat overtollig gewicht kwijt.

Dat kinderen niet van wandelen houden is een mythe. Wel moet je wandelen leuk maken voor je kind. Voor onze dochter betekent dit bijvoorbeeld van wandelen een avontuur maken. Door de bergen; als ze kan klimmen en klauteren is ze gelukkig. Terwijl ze in de stad al begint te mekkeren als ze nog niet eens 20% van die afstand heeft gelopen.

Naast wandelen kan je ook lekker kan fietsen, kajakken, zwemmen of andere buiten activiteiten opzoeken.

Welke activiteiten onderneem jij op vakantie graag met je gezin?


Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

1 reactie

  1. Helemaal mee eens! Mijn ouders namen mij en mijn broer altijd mee op reis en we leerden onderweg zoveel! Iets in het echt zien en beleven heeft zoveel meer impact dan het alleen op een plaatje in een boek te zien. Ik heb nu nog geen kids, maar zal ze in de toekomst zeker ook altijd mee op reis nemen!!

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.