Vakantieplanning: Mama op reis zonder man en kind

23

Vorige maand namen we jullie mee in onze vakantieplannen voor het voorjaar van 2015. Voordat we naar Panama gaan staat er echter nog een andere trip op de planning. Tien dagen naar Macedonië en Griekenland. Niet met zijn drieën: ik (Tikva) ga alleen.

Alleen op reis

Ik ben nog nooit zo lang weggeweest bij mijn kindje. Het langste was drie nachtjes. Nu zijn het tien dagen die ik haar niet kan knuffelen, samen spelen en genieten van haar lachjes. Ergens voel ik me een slechte moeder door haar alleen te laten. Ik ga haar enorm missen ondanks dat ze een hele lieve papa heeft die prima voor haar kan zorgen.

Waarom moet ik altijd zo nodig reizen? Kan ik niet één van die mama’s zijn die helemaal genoeg heeft aan het moederschap. Hiermee oprecht gelukkig is. Ik wil graag alles, en mama zijn, en een leuke relatie, een baan waar ik goed in ben, tijd voor vriendinnen en absoluut ook nog reizen. Het resultaat is te vaak moe op de bank hangen.

Ik ga al jaren zonder Marcel op reis. De reacties die ik daar op krijg ben ik inmiddels wel gewend. “laat je hem zomaar alleen” en “vind hij dat wel goed”. De mensen die denken dat je alleen op reis van alles uitspookt en diegene die alleen op reis gaan doodeng lijkt.

Ik heb meer vakantiedagen dan Marcel en ben ook net wat meer reisfan dan hij. Er zijn zoveel plekken die ik graag wil ontdekken. Na de twee maanden alleen door Zuid-Amerika gereisd te hebben gaf een paar dagen solo in Europa niet zoveel hoofdbrekens. Ik heb de gewoonte erin gehouden door een keer per jaar in mijn eentje op pad te gaan. Weekendjes in Belgrado en Boedapest, midweekjes in Marrakesh en de Baltische staten en toen ik net zwanger was 10 dagen door de Balkan. Mooie dingen zien, leuke mensen ontmoeten en mijn hoofd helemaal leeg maken. Met verse energie en mooie herinneringen weer thuis komen.  Reizen maakt me echt gelukkig en ook eenmaal weer thuis een leukere versie van mijzelf. Daar hebben we denk ik dan toch allemaal wat aan.

Ik ga het dus gewoon doen alleen op reis zonder kind en man. Mocht je dat ook willen maar nog spannend vinden? Het blog alleen op reis geeft goede tips om alleen op reis te gaan.

zwangerbalkan

De plannen voor Macedonië en Griekenland

Mijn reis heb ik gepland rondom een grote reisbloggersconferentie. Sinds we serieus zijn gaan bloggen hoorde ik van diverse succesvolle bloggers dat van de vele conferenties TBEX een van de grootste en meest leerzame is voor een newby blogger. Bloggen is enorm leuk maar soms neemt de onzekere kant de overhand. Willen mensen wel lezen wat ik te schrijven heb, pak ik het wel goed aan, ben ik wel leuk genoeg. Zo’n conferentie is een geweldige kans om wat te leren en er achter te komen dat bijna iedereen dat soort vragen heeft. Extraatje: ik kan ook nog de Akropolis te zien en rondom de conferentie worden er ook diverse activiteiten georganiseerd waardoor ik ook kan zien wat Griekenland te bieden heeft voor ouders met kinderen.

Kijkende naar de kaart van Griekenland bleef mijn blik telkens afdwalen. De buurlanden Macedonië en Albanië lijken me echt spannend. De Balkan is een geweldige en nog redelijk onbekende regio en tot nu waren al mijn reisjes daar echt bijzonder. Ik hou van de gouden geschilderde kerkjes vol iconen, de frisse en onbezoedelde natuur, modern en oud die elkaar ontmoeten in de bruisende steden. Vlak daarna kwam ik foto’s tegen van de Meteora kloosters in Griekenland. Kloosters op enorme hoge rotsen in een maanachtig landschap, dat moet ik zien. Dus besloot ik een ticket te boeken naar Skopje en dan terug vanuit Athene.

Het koste wat hoofdbrekens zeker omdat het openbaar vervoer vaak maar 1 of 2 keer per dag op onhandige tijden gaat. Uiteindelijk heb ik een planning:

 • 2 dagen in en rondom Skopje
 • een lange treinrit naar Thessaloniki waar ik dezelfde middag alweer door ga naar Kalampaka
 • 1 dag voor de kloosters van Meteora, ik ga hier twee tours doen
 • een vroege treinrit en dan sightseeing in Athene
 • 3 dg conferentie
 • 1 dagtour  horende bij de conferentie naar o.a. corinthe
 • 1 dag vrij in Athene – (vertrek naar Belgrado)
 • naar huis!

Tenminste dat was het plan totdat JAT contact met me opnam dat ze de vluchttijden hebben aangepast. Ik kon nog langer weg blijven of eerder vertrekken en overnachten in Belgrado. Nog een dag later thuis zijn vond ik te moeilijk, dus we het wordt de stopover in Belgrado.

Zou jij alleen zonder kind en partner op reis gaan en waarom wel of niet? Voor wie dit ook wel eens heeft gedaan ben ik erg benieuwd hoe het ging? 

 

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan dertig met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië.

23 reacties

 1. Wat fijn om dit even te lezen! Ik ga al 6 jaar naar Kaapstad om daar vrijwilligerswerk te doen bij gehandicapte kinderen en toen ik een zoontje kreeg dacht ik dat het niet meer zou kunnen. Afgelopen maart ben ik met man en zoon 4 weken geweest, waarvan 2 weken vrijwilligerswerk en 2 weken vakantie.
  Nu begint het toch weer te kriebelen… Ik ben al die jaren met mijn moeder gegaan en zij heeft weer geboekt voor januari. Ik wil eigenlijk heel graag 2 weken gaan; gewoon even lekker op vakantie, naar vrienden, naar de zon en naar voor mij een heel vertrouwde plek. Mijn man is een geweldige vader en er is genoeg ondersteuning van opa’s, oma, ooms en tantes, dus daar maak ik me geen zorgen over.
  En toch twijfel ik… Kan ik mijn zoontje van, tegen die tijd, 16 maanden wel achterlaten? Krijgt hij er geen last van? En ja, ook de vraag of ik dan wel een goede moeder ben…
  Bijna mijn ticket geboekt maar de defenitieve boekingsknop durf ik nog niet helemaal in te drukken…

 2. Fijn om dit gesprek te lezen… Ik heb altijd veel gereisd, ben 5 jaar stewardess geweest. Inmiddels ben ik moeder van 3 dochters en ik probeer zoveel mogelijk met z’n allen op pad te gaan. Maar de behoefte om weer eens alleen te gaan is groot. Na een jaar of 3 bedenken hoe ik dat ga doen, ben ik er bijna uit. Een week naar Italië…. En toch vind ik het spannend. Kan ik dit mijn kinderen aandoen, ga ik ze niet heel erg missen, ga ik me niet heel alleen voelen daar…
  Ik ga het vast doorzetten, maar toch ook met een dubbel gevoel.

 3. Wow…..ik ben dus niet de enige! Ik hoop dat het bevallen is zo in je eentje.
  Ik heb nu op de kop af tien jaar een relatie met een dochtertje van zes en een stiefdochter van bijna vijftien en ik heb het gevoel dat ik aan het leeglopen ben. Beetje overspannen….dat idee.

  Dat drukt natuurlijk enorm op de relatie en dus, vooral om een heel lang verhaal heel kort te maken, heb ik besloten, met instemming van mijn man uiteraard, dat ik een maand weg ga. Dat heb ik werkelijk nog n-o-o-i-t gedaan en ik ben best nerveus. Het wordt voor mij een groepsreis naar India, Nepal, Tibet en China, maar ik twijfel ook enorm. Het is een grote stap en wat jij ook schrijft, het gevoel bekruipt me dat ik een slechte moeder ben. Welke moeder doet nu zoiets?

  Ik vind het erg stoer van je want zo te lezen trek je er vaker alleen op uit. Wat jij schrijft heb ik ook. De behoefte je hoofd leeg te maken, andere dingen en mensen te zien. Gewoon je wereld vergroten. Er bekruipt me hier zo een benauwend gevoel. De sleur, dezelfde mensen, elke dag, dat gaat me tegenstaan. Ik denk dat zo een reis die sleur doorbreekt en uiteindelijk kan bijdragen aan een stabiele spannende relatie.

  Ik hoop dat je het fijn (gehad) hebt

  Groetjes,
  Sue

  • Zeker heb ik het fijn gehad, het was ook weer fijn om thuis te zijn hoor. Als ik jouw verhaal zo lees heb je echt even wat tijd voor jezelf nodig.

  • Hallo Sue,
   Jouw berichtje hier is precies 2 jaar oud..maar ik ben zo benieuwd, ben je gegaan. Alleen. Een maand. En hoe was het dan vooral?!
   Ik zou ook graag alleen willen gaan, maar iets houdt me nog tegen. Ik ben weleens 2 nachten weg geweest naar mijn zusje, maar alleen op vakantie voor een langere tijd is weer anders. Fijn om reacties te lezen op o.a. deze site dat er meer moeders zijn die er behoefte aan hebben.

 4. Hahaha wat grappig ik als reisagent ga regelmatig weg natuurlijk. Weliswaar niet alleen maar toch zeker 4x per jaar

 5. Tessa | ReiZenZo.nl on

  Erg herkenbaar die onrust… En die opmerkingen van mensen of je je wederhelft (en in jouw geval ook kids) zomaar achterlaat… Maar ik weet zeker dat je kids als ze groter zijn tegen iedereen gaan vertellen hoe stoer hun moeder is! En ook ik ben heel blij met jullie! Dacht steeds als we kids krijgen is dat reizen over…

 6. Hi,

  Ik vind het echt super stoer dat je het gewoon doet.
  En ik snap dat je je een slechte moeder voelt (want volgens mij werkt dat zo gewoon in de hoofd van een moeder), maar dat is echt niet zo hoor! En ik kan je verzekeren dat je kleintje het echt niet door heeft. Ik kan uit ervaring spreken, want als peuter heb ik het even zonder me moeder moeten doen en ik weet daar echt niks meer van. Ondanks dat het voor een langere periode was.
  Nogmaals super stoer, geniet ervan en we zien elkaar in Athene!
  Leuk om je dan in het echt te zien en ik ben benieuwd om dan te horen hoe het bevalt.

  Groetjes,
  Saskia

 7. Lieke | Projects Abroad on

  Ik vind het ook heerlijk om af en toe iets alleen te doen! Mijn dochter is inmiddels 3 en ik ben 2 keer 2 weken weg geweest, naar Argentinië en India. Het was dan wel voor mijn werk, maar het voelde ook als een mooie reis die ik zelf mocht maken. Natuurlijk twijfelde ik wel eens of ik het wel moest doen, maar als ik bijvoorbeeld kijk naar het aantal dagen (en nachten) dat mijn man buiten de deur werkt, dan mag het best :-).

 8. Ik zou het wel doen, ik doe het ook wel eens trouwens, maar dan wel altijd met iemand anders. Ik heb nog nooit solo gereisd. Ik vind het super dat je het doet en vind je daardoor helemaal geen slechte mama. Een blije mama is een goede mama!

 9. Let's travel and see on

  Klinkt goed! Ben zelf heel erg benieuwd naar Macedonië, heb er prachtige foto’s van gezien en mooie verhalen over gehoord!

 10. Klinkt goed hoor! Travel conferenties zijn zeker de moeite waard en als je daar nog wat extra’s aan vast kunt plakken, waarom niet. Ik ga zelf volgende week (weer) in mijn eentje op pad, dit jaar heb ik mijn man al heel wat alleen gelaten, maar tot nu toe vind hij het geloof ik geen probleem 😉 Ik ga naar Griekenland… maar laat Athene links liggen. Ben benieuwd wat je van Skopje en Belgrado vindt, laat je het weten?
  Have fun!

  • Athene links laten liggen? dat is toch juist “DE” stedentrip van Griekenland?. Ik laat het je weten hoe het was. Belgrado al een keer een lang weekend geweest. Leuke stad zeker als je wil uitgaan, anders in de zomer ook relaxt veel terrasjes, stadsstrand, veel parken.

 11. Stoer hoor dat je dat gaat doen. Een vriendin gaat ook regelmatig alleen op pad, zit nu tien dagen in Berlijn. Zelf moet ik er niet aan denken. Een reispartner vind ik toch wel heel erg fijn. Het lijkt me echt heel gaaf om bij zo’n grote bloggersconferentie mee te mogen maken. Je hebt verder ook hele mooie plannen. Alvast heel veel plezier!

 12. Dat klinkt goed Tikva!
  En weet je, laat ze maar lekker praten joh, die mensen die zich afvragen waarom je ‘zo nodig alleen op reis moet’. Je weet zelf waarom en je slaat, denk ik, in je blog de spijker op z’n kop door te schrijven dat je bij thuiskomst een leukere versie van jezelf bent. Als dat voor jullie zo geldt is dat toch prima?
  Ik ga niet vaak alleen op reis, toevallig was afgelopen augustus de eerste keer in lange tijd dat ik voor langere periode zonder mijn vriend op reis was. Familiebezoek uitgesloten.

 13. Saskia | KidsErOpUit on

  Wow, dat klinkt echt als een geweldig programma! 10 dagen zonder kind vind ik ook best stoer, maar het lijkt me ook heerlijk. Ik wil in 2015 ook een keer naar een conferentie gaan, reuze spannend, maar als ik de verslagen lees ook ontzettend leuk en leerzaam.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.