Home / Inspiratie / Reisbloggen / Droom je van een lange reis met een kids? Kijk uit voor deze vijf valkuilen!

Droom je van een lange reis met een kids? Kijk uit voor deze vijf valkuilen!

Een lange reis met kinderen, ik kan het iedereen aanraden. Het is heerlijk om de tijd samen te hebben als gezin. Om zoveel mooie plekken te ontdekken. Om je echt te verdiepen in andere culturen. Overdag rond te dwalen tussen de mooiste tempels. Je lunch te eten bij een lokaal tentje waar het het allemaal biologisch is, maar niets kost. De volgende dag ontdek je een verlaten bounty strand dankzij de tips van een vriendelijke local. Ondertussen plaats je nog wat jaloersmakende foto’s op Instagram in een zwierig jurkje met je kids die leuk lachen en altijd schoon zijn. Het leven is goed!

Oh, nee dat laatste was ik niet, want zo was onze realiteit nooit. In werkelijkheid waren we bezweet en moe na een echt indrukwekkende wandeling door de bergen en gingen we al stinkend eten in een lokaal tentje waar de rijst maar half gaar was. Laten we daarna onze dochter voor het slapen nog even op de tablet, omdat dit nou eenmaal het makkelijkst is. Vervolgens stappen we in een bed dat kraakt op ieder moment dat een van ons zich omdraait. Toch doen we het de volgende dag weer met net zoveel plezier.

Karimunjawa

Dit blog is dan ook zeker niet bedoeld om je af te schrikken. Ga vooral en leef je droom, maar wees ook verstandig. In een wereld waar alleen de mooiste plaatjes gedeeld worden op Instagram. Waar professionele reizigers, die reizen met middelen en mogelijkheden die een gewoon gezin niet heeft, de trend hebben gezet. Waarin we toch vooral “positief” moeten zijn, mis ik vaak enige realiteitszin.

interlaken met kinderen hotel

Leuk weetje, van de acht gezinnen die nu voor deze site schrijven, hebben er vier een lange reis gemaakt met hun gezin. Zowel met als zonder leerplichtige kinderen. Wij gaan zelf in 2023 voor de tweede keer een lange reis maken met onze dochter. Dat zal ook mijn vierde lange reis worden, een keer waren we negen maanden weg, de andere reizen en de reis die we nu plannen zijn twee maanden lang.

De valkuilen waar je voor uit moet kijken tijdens het plannen van een lange reis met kids

Zoveel mogelijk willen zien

Wanneer je eindelijk de kans hebt om langere tijd weg te gaan, is het logisch dat je ook zoveel mogelijk plekken wil zien. Lang op reis is echt anders dan een vakantie. Je kunt niet heel Zuidoost-Azië met kinderen doen in drie maanden. Correctie: dat kan wel, maar dan pik je alleen de bekende hoogtepunten mee en heb je heel veel lange reisdagen. Terwijl juist de wat onbekendere plekken vaak net zo leuk zijn.

Borabordur Java

Voor ons werkt het goed om 2 à 3 nachten op een bestemming te blijven en dan weer een halve dag te reizen. Natuurlijk ontkom je soms niet aan reisdagen die echt van 8.00 tot 20.00 uur duren, maar die proberen we wel beperkt te houden. Daarbij vinden we het ook fijn om na een week of drie te kiezen voor een plek waar we dan 5 tot 7 dagen blijven. Even opladen, niet van alles moeten, de was doen, een dagje gewoon niksen en dan weer met frisse energie op pad.

Chiang Mai Zipline

Niet voldoende tijd inplannen voor schoolwerk

Als aanvulling op bovenstaande tip is het zeker met leerplichtige kinderen heel belangrijk om niet te onderschatten hoeveel tijd ze kwijt zijn aan het schoolwerk. Ook kan het voor kinderen best oneerlijk voelen: papa en mama zijn vrij (mits je geen online bedrijf hebt), een jonger broertje of zusje is vrij en zij moeten nog wel aan de bak.

Waar je met jonge kinderen de rustdagen nodig hebt zodat ze niet uitgeput raken, heb je met oudere kinderen de rustdagen nodig om het schoolwerk te kunnen bijwerken.

workation met kinderen

Je budget veel te laag inschatten

Kees en zijn gezin reizen de wereld al couchsurfend rond. Henk gaf in Peru maar 50 euro per dag uit en Maarten die huurde een hutje in Laos voor 3 dollar per dag. Dus waarom zou jij dat niet kunnen? Overal lees je dat verre reizen met kinderen helemaal niet duur hoeven te zijn. Het is verleidelijk om alleen te kijken naar die voorbeelden van gezinnen die heel goedkoop kunnen rondreizen.

Bali Adi Dharma

Toen wij naar Zuid-Amerika gingen, won ik bijvoorbeeld ook advies in bij Anna en haar gezin. 20 weken Zuid-Amerika voor minder dan 15.000 euro en dat inclusief vluchten en Paaseiland. Maar ik keek ook bij Travelbabbo die gemiddeld 2500 euro in een week uitgaf voor deze landen exclusief vluchten. Welke reisstijl mij het meeste aansprak kan je misschien al raden.

Uiteindelijk budgetteerden we voor 9 weken 15.000 euro en daarvoor konden we ook af en toe een hotel kiezen met een zwembad, duurdere activiteiten ondernemen zoals duiken, maar reisden we nog steeds met het openbaar vervoer en aten vooral bij lokale restaurantjes.

Kindvriendelijk hotel colombia

Het echt hele goedkope reizen in hostels met gedeelde badkamer, je kind in je bed laten slapen, altijd eten bij straatstalletjes is voor de meeste ouders te zwaar. Terwijl alleen maar slapen in vier of vijf sterren hotels, prive taxi’s huren en elke activiteit ondernemen die je aanspreekt voor de meeste ouders budget technisch geen optie is.

kosten indonesie

Ik geloof dat je beter wat korter op reis kunt gaan, maar dan wel op een manier die echt bij je gezin past, dan zo goedkoop mogelijk gaan en daardoor niet kunnen genieten. Voor meer tips, lees het blog “Zo plan je het budget voor een lange reis met kinderen“.

Te rooskleurig beeld van reizen met kids

Het blog van Kleine GlobeTrotter over hoe reizen met een peuter echt is, is een goed artikel om te lezen. Reizen is niet de magische oplossing voor alle issues die je thuis ook hebt. Een kind dat nu al gillend in het gangpad ligt als het zijn of haar zin niet krijgt, is op reis niet opeens een braaf en goed luisterend kind.

Je verplaatst eigenlijk jezelf en je kinderen met alle goede en slechte eigenschappen naar een omgeving met nog meer onzekerheid en chaos.

Hakone kindvriendelijk hotel

Natuurlijk is het ook fijn dat je zelf je plan kunt trekken en geen baas, familie of vrienden hebt die aan je trekken. Ik vind dat je door te reizen dichter bij jezelf komt en als gezin dus ook dichterbij elkaar komt. Wat een luxe dat je zoveel tijd met elkaar kunt besteden.

route-tanzania-zanzibar

Daardoor leer je elkaars positieve, maar ook minder goede punten goed kennen, zoals dat ik hangry wordt als ik geen eten krijg. Of dat ik snel dingen kwijt ben. Onze dochter is eigenlijk een heel makkelijk kind, maar eten is heel vaak een gedoe. Bovendien zal ze echt niet uit zichzelf een boek gaan lezen als er ook een tablet is om achter te hangen. Terwijl Marcel zich enorm gaat vervelen na een dag op een bounty strand en ook weinig geduld heeft als wij leuk willen shoppen. Gelukkig allemaal geen onoverkoombare problemen, maar ondanks dat we er alert op zijn, zorgen ze op reis wel eens voor frictie en ruzie.

Begin gewoon een online bedrijf en verdien onderweg

Je gaat lang op reis en begint een Instagram kanaal of een blog. Daarmee verdien je geld of krijg je gesponsorde activiteiten. Of je verkoopt wat verhalen over je reizen als tekstschrijver aan reisbladen. Het klinkt zo mooi, maar het is echt veel en veel moeilijker dan je denkt. Als dit je plan is en je reis is afhankelijk van wat je onderweg verdient, adviseer ik je echt om niet te gaan.

filipijnen met kind

Ja ik weet het, er zijn vele websites, Facebook groepen en cursussen die vertellen dat iedereen “digital nomad” kan worden en online geld kan verdienen. Er is een hele wereld van mensen die er baat bij hebben om een beeld te verkopen dat digital nomad worden voor iedereen is weggelegd. Dat als je hun cursussen volgt of naar hun events gaat je dan ook zo kunt leven. Happily ever after.

Malamala eiland fiji eiland

Mocht je toch zo’n cursus willen doen, wees dan kritisch en vraag door. Waar verdienen ze zelf hun geld mee? Zelden met datgene wat ze jou zeggen te kunnen leren. Vaker met de verhuur van een huis, met een arbeidsongeschiktheidsuitkering of tada… met het geven van cursussen over hoe je digital nomad kunt worden. Dat wil je misschien niet geloven omdat ze aardig en sympathiek overkomen. Ik ben er zelf in de begin jaren als blogger ook ingetrapt.

Maleisie borneo kuching met kids

Elke keer komt er ook weer een nieuwe trend. Is het niet bloggen, dan is het dropshopping en dan is het crypto. Dat laatste is ontzettend slecht voor het milieu en verbruikt ontzettend veel energie en je maakt niks. Nu zijn die munten ingestort, maar er komt vast weer een nieuwe trend.

Op internet hadden wij vooraf gelezen over berenbellen en het maken van geluid om een encounter met een beer te voorkomen. Meerdere park rangers adviseerden ons hier niet op te vertrouwen, maar altijd een berenspray bij ons te dragen. Gelukkig kochten wij het een dag voordat wij ineens oog in oog stonden met een moeder Grizzly en haar 2 cubs. Wij hebben het gelukkig niet hoeven gebruiken, maar als je met kleine kinderen op pad bent voel je je toch veiliger. Je kunt je misschien indenken dat wij genoeg geluid maken met 2 kinderen, maar hebben toch 14 Grizzly’s en zwarte beren gezien. De spray kochten wij in een Provincial Park visitor center. Daarbij kregen wij uitleg over berengedrag, hoe je moet handelen bij een encounter en je oefent met een lege fles spray. Daarna onderteken je een formulier waarmee je akkoord gaat met alle besproken zaken.

Vaak wordt er in dit soort groepen heel veel gepraat over plannen en heel weinig over daadwerkelijke successen. Ik heb zoveel mensen zien komen en gaan op dit gebied. Een bedrijf opzetten en een gezin runnen is al moeilijk genoeg en dan ben je ook nog eens onderweg.

Probeer eerst eens in Nederland een online bedrijf op te zetten als bijverdienste. Bouw een klantengroep op en ga dan op reis. Natuurlijk als je echt omhoog zit, kun je via sites als Upwork altijd wel teksten gaan verkopen voor een paar euro per uur, maar of je daar nou gelukkig van gaat worden?

witte tempel chiang mai thailand

Kortom, voor een lange reis met kinderen plan je ideaal het beste minder activiteiten dan je hoopt te doen en heb je meer geld achter de hand dan je hoopt nodig te hebben. Neem je goede humeur mee en bedenk dat het vooral gaat om tijd doorbrengen met elkaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top