Home / Inspiratie / Reisbloggen / Terugblik 2023, een jaar in reizen
Week 6 Australie

Terugblik 2023, een jaar in reizen

Het is weer die tijd van het jaar: de tijd voor lijstjes. Het was een heel vet en (iets te) vol reisjaar. Ik was 127 nachten op reis, het meeste sinds ik ben begonnen met deze site. Dat klinkt misschien heel tof, maar eigenlijk was het een beetje te veel. Hoewel ik wel echt enorm heb genoten van de twee maanden in Oceanië.

Net als in 2022, 2021202020192018, 201720162015 en 2014 neem ik je weer mee in ons jaar in reizen. Ik behandel niet alleen reizen, maar ook significante gebeurtenissen, de meest gelezen blogs en een blik op de toekomst. Volgend jaar bestaat de site tien jaar!

Dubuji Boardwalk

Goede start, lastiger einde

Wat was 2023 voor een jaar? Eigenlijk ging ik lekker door in de flow van 2022, wat na de corona jaren echt weer een topjaar was. De eerste helft van het jaar was het een groot feest met records qua bezoekers en omzet en weinig echte uitdagingen. In plaats van hele ingewikkelde goede voornemens nam ik me voor om minder te werken en dat lukte ook. Die tijd vulde ik met extra sporten en gewoon weer eens een boek lezen.

Granite Gorge Nature Park wallaby

In de zomervakantie volgde onze lange reis en toen ik daar van terug kwam, kwam ik niet meer in het ritme. Ik bleef constant achter lopen en ondertussen meer en meer uur werken zonder een stap vooruit te komen. Daar kwam nog een verbouwing in huis bij, waardoor we op onze slaapkamer wonen. Dat helpt zeker niet mee.

Noorse Skigebied Trysil

Het is ook de hele wereldsituatie, de situatie in Nederland en familieomstandigheden op dit moment waar ik echt van wakker lig. Vervolgens kwamen er vier Google updates achter elkaar, waar we gelukkig – vergeleken met sommige collega’s – niet zoveel last van hebben, maar wel een dergelijke knauw kregen dat we 2023 met lagere aantallen afsluiten dan 2022. Vanaf september waren er technische problemen op de site, waar we vooral achter de schermen veel last van hadden. Uiteindelijk nam ik de stap om de hele site te laten verhuizen. Het heeft heel wat tijd, energie en geld gekost, maar alles lijkt nu weer te werken.

Kortom, het is echt weer even pas op de plaats maken en proberen lichtpuntjes te vinden.

Europarcs Kohnenhof

Bezochte landen 2023

Ik bezocht in 2023 meerdere nieuwe landen: Australië, Fiji en Vanuatu tijdens onze lange reis in de zomer en Zuid-Afrika in de meivakantie. Van deze landen waren Australië en Fiji veruit favoriet. Hoewel ook die niet in onze top 10 favoriete landen terechtkomen. Misschien was het allemaal gewoon wat te makkelijk en weinig exotisch wat betreft cultuur of niet spectaculair genoeg wat betreft natuur voor ons.

The Blue Lagoon vanuatu

De landen die we dit jaar met zijn drietjes bezochten zijn Nederland (natuurlijk), Duitsland (Moviepark), Luxemburg, Oostenrijk (als skivakantie) en Australië en Singapore tijdens de langste vakantie van het jaar in de zomervakantie . Omdat Marcel nou eenmaal niet de vakantiedagen heeft die ik als zelfstandig ondernemer wel heb, ben ik ook nog een aantal keer alleen met mijn dochter op pad geweest. De eerste vier weken van onze lange reis in Thailand (Bangkok), Fiji en Vanuatu en ook naar Zuid-Afrika en naar Noorwegen gingen we met zijn tweetjes.

RIB boot tour op de Lysefjord

Ook ging ik nog zonder gezin voor werk naar Zwitserland, Noorwegen en Zweden(wintersport), Marokko (RIU/TUI), voor twee events naar Londen en Berlijn, en naar Portugal (de Azoren) met een blogcollega. Voor de leuk kwam er nog een vriendinnenweekend naar Italië (Napels) bij.

Binnen Europa zijn er nog steeds drie landen waar ik niet geweest ben: Moldavië, Wit-Rusland en Oekraïne. Dat project om alle landen van Europa te staat dus nog steeds on hold.

De reizen van 2023

De eerste week van het nieuwe jaar ging ik met mijn dochter een paar nachten naar België. Misschien niet heel spannend, maar we hebben ons toch goed vermaakt op plekken zoals Euro Space Center.

Euro Space center astronaut

De week erop stranden we in België. We zouden namelijk naar het nieuw geopende Europarcs Kohnenhof gaan in Luxemburg. Er viel echter zo veel sneeuw dat de snelwegen in België helemaal niet meer bereikbaar waren. Uiteindelijk konden we ergens achteruit de snelweg af rijden naar een afrit en vonden nog een hotel voor de nacht. Gelukkig kwamen we de volgende ochtend alsnog aan in Luxemburg.

Europarcs Kohnenhof

De derde trip van januari stond ook in het teken van sneeuw, maar dan wel bewust zo gekozen. Skigebied Adelboden-Lenk in Zwitserland. Met vrienden gingen we ook nog skiën in Gastein in Oostenrijk, onze tweede keer in dit skigebied. Als skiliefhebber was ik helemaal blij.

Plettenberg baai zwemmen zeehonden

In maart ging ik naar Berlijn, maar omdat het voor een conferentie was, zag ik weinig van de stad. Tijdens het paasweekend gingen we naar Moviepark, een pretpark dat al lang op de wensenlijst stond. Toen was het al bijna tijd voor Zuid-Afrika: met Riksjafamily ging ik twee weken lang met mijn dochter op pad. Ik vond het vooraf best spannend, maar ben er nu van overtuigd dat je ook als ouder alleen prima naar Zuid-Afrika kunt. Hier ging ik snorkelen met zeeleeuwen en dat was absoluut het gaafste wat ik dit jaar heb gedaan.

glamping zuid afrika bbq

Een weekendje Landal is ook altijd leuk, zeker wanneer je prachtig weer hebt bij Landal Marina Resort Well. Vervolgens ging ik met TUI naar Marrakech in Marokko, het was alweer een aantal jaar geleden dat ik hier voor het laatst was. Het blijft een hartstikke leuke stad. Dichtbij maar toch exotisch. Tenslotte nog een nachtje Huttopia en het was tijd voor onze zomervakantie.

Shoppen marokko

Veruit de belangrijkste en de langste reis van dit jaar. Eentje waar we ook echt al een jaar of eigenlijk nog wel langer naar uitkeken. Bangkok, een week in Sydney & Blue Mountains, Fiji inclusief eilandhoppen op de Yasawa eilanden, Vanuatu en tenslotte een roadtrip langs de oostkust van Australië en twee nachtjes Singapore. Heel veel afwisseling in deze twee maanden en natuurlijk ook een familiebezoek aan Marcel’s broertje en zijn gezin die in Australië wonen. Ondanks dat het dus niet mega spectaculair was, was het wel gewoon relaxed. Echt dat vakantiegevoel. Er komen ook nog heel veel meer blogs aan van bestemmingen die we in de zomer hebben bezocht.

Yasawa eilanden barefoot manta

In september was ik bewust de hele maand thuis, echter kreeg ik niet zoveel af als ik gehoopt had. Wat volgde waren een paar overvolle laatste drie maanden van het jaar. Ik ging met een blog collega naar de Azoren. Jammer dat het weer te slecht was om walvissen te zien, maar verder vond ik het zeker een bijzondere bestemming. Het heeft wel wat weg van IJsland, maar dan veel groener.

Geisers van Furnas

In de herfstvakantie gingen we naar Noorwegen waar we sommige plekken, zoals Bergen, echt heel leuk vonden, maar andere plekken wat tegenvielen. Vervolgens naar Londen voor een conferentie en naar Napels met vriendinnen. In december voor een hele korte skitrip naar Noorwegen/Zweden en dan het jaar afsluiten met ons gezin in Egypte.

Napels

Best gelezen blogs van 2023

Eigenlijk kan ik hier hetzelfde zeggen als vorig jaar: er staan nu bijna 2000 blogs online met zo’n 30.000 foto’s en dat maakt ook dat GezinOpReis technische problemen kreeg. Dat is gewoon heel veel content. In de top 10 meest gelezen blogs verandert dan ook eigenlijk niks.

Desondanks hebben we dit jaar echt weer veel nieuwe content gepubliceerd, ook voor de nieuwe landen die daarvoor maar heel beperkt op de site stonden zoals Australië. Waar het ooit een doel was om 3-4 nieuwe blogs per week te publiceren, is dat nu niet meer zo. Liever heb ik meer tijd om bestaande blogs up-to-date en actueel te houden en dan maar 1-2 nieuwe blogs publiceren. Mijn eigen favoriete blogs om te schrijven waren zonder meer de reisverslagen van onze lange reis. Geen SEO geoptimaliseerde artikelen, maar een lekker ouderwets reisverslag. Benieuwd wat we allemaal meemaakten? Start hier met Week 1 Bangkok en Sydney.

Bangkok Khlong tour

Plannen voor 2024

De plannen voor 2024? Ik hoop weer in de flow te komen van begin 2023.

Verder kies ik bewust niet voor grote veranderingen. De hele online blog wereld is momenteel super onzeker. Dit komt ook door AI, waarbij er niet alleen artikelen worden geschreven door de computer (vaak echt zulke slechte kwaliteit. Nee ik maak me meer druk over AI die je vraag kan beantwoorden. Bijvoorbeeld dat je Google vraagt: “Wat is er te doen in Amsterdam met kinderen” en je krijgt geen lijst met blogs, maar je krijgt antwoorden. In het ergste geval heeft mijn bedrijf en mijn blog dan geen bestaansrecht meer. In een tussenvariant willen mensen toch nog steeds in sommige gevallen liever een persoonlijke mening lezen dan een computerverhaal.

bergen floibanen

Daarbij zijn er ook nog allemaal wijzigingen met cookies en Europese wetgeving die potentieel negatief kunnen zijn voor mijn inkomsten. Kortom, ik denk dat het verstandig is vooral even af te wachten en geen nieuwe dingen op te starten die kosten meebrengen.

Op reisgebied plan ik natuurlijk wel door. In de meivakantie ga ik met mijn dochter Interrailen door Engeland en Schotland. In de zomervakantie gaan we naar Brazilië. Beide zijn zelf georganiseerde reizen, maar ik hoop natuurlijk dat er ook nog wat mooie (pers)reizen bij komen.

Wat zijn jullie plannen voor 2024?

1 gedachte over “Terugblik 2023, een jaar in reizen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top