Visserij- en maritiem museum, klinkt leuk voor kinderen? Mwah, maar wat als we het eens anders zouden noemen:
“Aquarium met zeehondenshow, gave speeltuin met 3 glijbanen en klimwand, een echte bunker, grote en kleine boten, mensen die wat laten zien over hun beroep en waar je ook nog want kunt leren over de Deense geschiedenis”-museum.
Waarschijnlijk is mijn alternatieve naam wat te lang en dat is jammer want nu komen er veel minder Nederlandse toeristen dan je zou verwachten. Deense ouders weten het namelijk al lang, dit museum is gegarandeerd een halve dag plezier voor het hele gezin.
Ons bezoek aan het visserij en maritiem museum Esbjerg
We komen precies op tijd binnen om vrijwel direct aan te kunnen sluiten voor het voeren van zeehonden in het Sealarium.
De show is voornamelijk in het Deens met sommige stukken in het Engels. Het leukste is echter het daadwerkelijk voeren van de zeehonden. De zeehonden sprinten massaal achter een gegooide vis aan of wachten geduldig naast de verzorger. Grote meeuwen proberen nog een graatje mee te pikken. En de kinderen bij het glas krijgen hun vertier wel heel dichtbij!
Nadat het programma voorbij is, gaan de zeehonden weer verder met rondjes zwemmen en slapen. Wij kijken nog even rustig rond. Er is een grote glaswand zodat we ook onderwater kunnen zien wat de zeehonden aan het doen zijn. Ze zijn net zo nieuwsgierig naar ons als wij naar hen. We praten even met één van de medewerksters en die vertelt ons dat de zeehonden die hier zaten vroegen puppy’s waren die opgevangen werden en teruggingen naar de zee. Sinds midden jaren 90 is de wilde populatie in de zee goed op peil en bovendien is er altijd een risico dat je per ongeluk ziektes terugzet in een wilde populatie. Tegenwoordig blijven de zeehonden die we hier zien gewoon hier.
In het waddenzeepaviljoen zijn zeevogels te zien. Ook hier is een glaswand zodat je de acties van de vogels onderwater kunt beleven.
We gaan naar binnen voor het aquarium. Onze dochter is echt gek op aquaria en heeft er al verschillende bezocht zoals Sea Life in Bangkok en Sea Life in Hannover. Deze in Esbjerg is anders want hier geen tropische vissen maar dieren die in Denemarken voorkomen.
Ik ben verbaasd, want zulke kleurrijke anamonen, zeesterren en baarzen had ik niet verwacht in de Noordzee. De kleurloze kwallen komen mooi uit in een tank met verschillende lichtjes. Dit is onze dame haar favoriet en ze geeft de kwallen zelfs een kusje op het raam, zo mooi zijn ze. Niet alle dieren hier verdienen een schoonheidsprijs zoals de Europese conger aal die wel 3 meter kan worden of de oerlelijke Atlantic Wolffish. Nou zijn vissen ook niet direct dieren met een hoog knuffel gehaalte maar ook hier brengt dit museum verandering in. In een grote bak zwemmen platvissen en roggen die omhoog kunnen komen wanneer ze geaaid willen worden. Eén van de roggen steekt zijn kopje steeds boven water.
Het museum bestaat als sinds 1962 en sinds 1968 op de huidige locatie. Over de jaren zijn er diverse nieuwe uitbreidingen bij gekomen. Een van de oudste tentoonstellingen is de zeevaarttentoonstelling. Dit gedeelte zal binnenkort vernieuwd worden en dat zal gericht worden op de moderne offshore activiteiten van Denemarken. Een verandering die ook mixed feelings oproept want veel Deense ouders komen hier toch ook een beetje voor het nostalgische gevoel van met je kind aan de hand lopen op een plek waar jij ook ooit als kind liep.De visserijtentoonstelling geeft een beeld van de visvaart in Denemarken door de jaren heen. Van de bootjes uit de late middeleeuwen tot de stalen superschepen van tegenwoordig.
Het zonnetje nodigt ons uit om naar buiten te gaan en we moeten van onze dame natuurlijk direct naar de speeltuin. Ook hier is het scheepsthema goed doorgevoerd van kleine glijbanen die uit een schatkist komen tot een enorme glijbaan vanaf een vuurtoren. Die laatste mag nog wel wat extra aandacht want hier zit zelfs een klimwand op waarop oudere kinderen langs de buitenkant naar de top kunnen. Het eerste deel van deze glijbaan is zo steil dat je je zelfs even gewichtloos voelt.
Het buitengedeelte heeft ook nog veel tentoonstellingen, Zo bevindt zich een bunker uit de Tweede Wereldoorlog op het terrein. In plaats van deze af te breken is hierbinnen nu meer te leren over visserij in deze periode. Er zijn verschillende strandjutters hutten en een vissersboot. In de scheepswerf en haven liggen twee boten die opgeknapt worden, eromheen allerlei soorten beroepen die hiervoor nodig zijn.
Praktische informatie visserij en maritiem museum Esbjerg
Na ruim 2 uur moesten we het laatste stukje van het museum snel afraffelen. Je kunt er gerust de hele middag of ochtend voor uit trekken zeker als het weer meewerkt en je zowel het buiten- als binnengedeelte kunt bezoeken. Mocht je honger krijgen er zijn picknickplekken en een restaurant.
In het visserij en maritiem museum zijn regelmatige speciale tentoonstellingen toen wij er waren was er een over gestrande potvissen met een video die niks aan de verbeelding over liet. Drie dagen vlees weghakken om het skelet te kunnen vervoeren wat nu te zien is in het museum. Verder was er een fototentoonstelling van het leven op een containerschip.
In de hal wordt op een bord aangekondigd op welk tijdstip activiteiten zoals het voeren van de zeehonden plaats vinden. Toen wij er waren was dit om 11:00 en 14:30. In de zomermaanden zijn er speciale activiteiten. De hutjes buiten waar je de verschillende beroepen in de visserij kunt zien, worden dan in gebruik genomen door vrijwilligers. Je ziet dan dus bijvoorbeeld een werkende smid en een werkende touwmaker.
Je kunt bij het museum gratis parkeren. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis. Voor entreeprijzen voor volwassenen en openingstijden kijk op de website.
Lees ook ons blog over Esbjerg of andere blogs over Denemarken met kinderen bijvoorbeeld over Legoland.