Home / Nederland / Noord-Holland / Familievriendelijke wandelroutes op Texel

Familievriendelijke wandelroutes op Texel

Op zoek naar leuke wandelroutes op Texel die ook geschikt zijn met (jonge) kinderen? Het grootste waddeneiland van Nederland is een geliefde vakantieplek voor nationaal en internationaal toerisme. De oversteek van Den Helder naar Texel geeft je het gevoel ver weg te zijn. Ik kom dan ook regelmatig op het eiland, mede omdat het zo dicht bij onze woonplaats bevindt. Eenmaal op Texel ondernemen we graag activiteiten (zie daarvoor ook ons uitgebreide blog ‘Texel met kinderen’), maar het eiland leent zich ook uitstekend voor wandelingen. In dit blog neem ik je graag mee op onze avonturen.

Texel wandelroutes

Wat is er zo bijzonder aan de natuur op Texel?

Op Texel zijn maar liefst 40 natuurgebieden te vinden, je hebt dus veel keus om er op uit te gaan. Wist je dat de natuur in Texel zelfs wereldberoemd is? De natte duinvalleien zijn bijna nergens anders in Nederland te vinden en op het eiland vind je álle Nederlandse landschapstypes. Ook kent Texel een eigen schapenras en wel honderden soorten vogels! De bekendste natuurgebieden zijn de Slufter welke regelmatig overspoeld wordt door de zee en de Mokbaai waarin het leven van/in de Waddenzee volop te zien is. Alle natuurgebieden en wandelingen staan aangegeven op een kaart die je bij de VVV in Den Burg kunt kopen.

Lees ook ons blog met kindvriendelijk hotels en vakantieparken met zwembad op Texel.

Texel wandelroutes

Wandelen op Texel met kids

Na tientallen bezoeken aan Texel, keren wij tóch vaak terug naar dezelfde natuurgebieden en wandelingen. Helemaal sinds we onze zoon meenemen. Onderstaande wandelingen zijn geschikt om met kinderen te maken en variëren tussen de 1,5 en 8,5 kilometer.

Texel wandelen

Sommeltjespad

De bekendste wandelroute voor kinderen op Texel is het Sommeltjespad. Deze kinderwandeling is maar 1,5 kilometer lang, ideaal dus voor de allerkleinsten. Sommetjes zijn volgens de lokale legenda een soort aardmannetjes die in de nacht tot leven komen en overdag door de zon versteend worden. Tijdens de wandeling kom je ze uiteraard tegen! Extra leuk zijn de paaltjes met twee ogen erop; dat betekent dat er op die plek iets te ontdekken valt. Het sommeltjespad begint bij de Pelkiaanweg, hier kun je ook parkeren.

Sommeltjespad texel

Combinatiewandeling De Ploegelanden & De Bleekersvallei

Deze wandelingen hebben wij het vaakst gelopen en zijn onze favoriet. Je kunt de wandelingen aan elkaar knopen, of slechts één van beide lopen (beide wandelingen zijn 4 km lang). De Ploegelanden wandeling gaat door het bos en langs de weilanden. Je ziet Schotse Hooglanders en je komt langs een vogelhut. De wandeling door de Bleekersvallei is totaal anders, je loopt dan over de heide in één van de oudste duingebieden van Texel.

wandelroutes texel

Wandeling Skillepaadje en gedeelte van boerenwandelpad Brakenstein

Deze kindvriendelijke wandeling op Texel is een bestaande route, maar met een extra lus (ongeveer 5 km). Je parkeert je auto aan het begin van het historische Skillepaadje (aan de kant van Oudeschild).

Het paadje loopt langs een riviertje en komt uit bij de Wezenputten. Hier werd in de VOC-tijd water in tonnen gepompt om mee te nemen aan bod. Het water op Texel bevatte namelijk meer ijzer en daarom lagen er voor de kust van Texel vele schepen te wachten op dit water wat extra lang houdbaar was. Texel heeft een belangrijke rol gespeeld in de Gouden Eeuw, bezoek ook eens het interactieve museum Kaap Skil in Oudeschild.

Na de putten loop je voorbij huize Brakenstein het Boerenwandelpad in. Dit is de officiële start van de route, er staat hier ook een rekje met routefolders.

Onderweg loop je door weilanden, langs koeien en schapen, het is een heerlijke wandeling! Trek wandelschoenen of laarzen aan, want de weilanden kunnen behoorlijk modderig zijn. Aan het einde kom je langs de Hoge Berg. Neem eventueel nog de begraafplaats van de Georgiërs mee. Na de Hoge Berg loop je via hetzelfde Skillepaadje weer terug naar de auto.

Skillepaadje

Natuurpad De Mient

Ben je op zoek naar kortere wandelingen? Bij Natuurpad de Mient heeft start een wandeling van 2,7 en van 4,4 kilometer. Extra leuk is dat deze wandelingen starten bij een speeltuin in het bos. Telkens als wij hier komen, zijn we de enigen, heel bijzonder. De wandelingen gaan door de Nationale Park Duinen van Texel. Nadeel van deze wandeling op Texel is dat je gedeeltelijk over een fietspad loopt.

Natuurpad De Mient

De Slufter

In een blog met wandelroutes op Texel kan Natuurgebied De Slufter natuurlijk niet ontbreken. Dit is het bekendste natuurgebied van Texel. Het gebied staat in open verbinding met de Noordzee en staat daarom geregeld na een storm onder water. Er broeden veel vogels in het gebied en daarom kun je alleen één kant van het gebied bewandelen.

Je kunt kiezen uit meerdere wandelpaden. Met een kinderwagen kun je bijvoorbeeld kiezen voor het Familiepad (0,8 km), maar met kinderen zou ik eerder kiezen voor de Slufter Speurtocht (je moet hiervoor een app downloaden). Ik heb deze wandeltocht nog nooit gelopen, maar deze staat bovenaan ons lijstje om te gaan ontdekken! Let op; het is bijna altijd druk in dit gebied!

Texel wandelen

Wandelpad Skéép & Lantskap

Combineer het wandelen met een bezoek aan kaasboerderij Wezenspyk. Kijk hier hoe kaas wordt gemaakt en proef kaas in hun kaascafé. Op ditzelfde landgoed vind je ook het schapenmuseum waar je meer te weten komt over de schapenhouderij en het Texelse schaap. Daarna kun je eindelijk op pad naar wandelpad Skéép & Lantskap op. De totale route hiervan is 8,5 kilometer, maar je kunt ook voor de verkorte versie van 4 kilometer kiezen (een kaart met deze verkorte wandelroute kun je bij Wezenspyk gratis meekrijgen). Extra leuk, onderweg kom je een trekpontje tegen (ook bij de verkorte route).

Wandelen op Texel is verrassend leuk en afwisselend! Ik ben benieuwd of jij nog aanvullingen hebt en wat jouw favoriete wandeling is?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top