Home / Nederland / Noord-Holland / Familievriendelijke wandelroutes op Texel

Familievriendelijke wandelroutes op Texel

Op zoek naar leuke wandelroutes op Texel die ook te doen zijn met (jonge) kinderen? Het grootste Waddeneiland van Nederland is een geliefde vakantieplek voor toeristen uit binnen- en buitenland. De korte oversteek van Den Helder naar Texel geeft je het gevoel echt even weg te zijn. Ik kom dan ook regelmatig op het eiland, mede omdat het zich zo dicht bij onze woonplaats bevindt. Eenmaal op Texel ondernemen we graag activiteiten (zie daarvoor ook ons uitgebreide blog ‘Texel met kinderen’), maar het eiland leent zich ook uitstekend voor wandelingen. In dit blog neem ik je graag mee op onze avonturen.

Texel wandelroutes

Wat is er zo bijzonder aan de natuur op Texel?

Op Texel zijn maar liefst 40 natuurgebieden te vinden, je hebt dus veel keus om er op uit te gaan. Wist je dat de natuur in Texel zelfs uniek is in de wereld? De natte duinvalleien zijn bijna nergens anders in Nederland te vinden en op het eiland vind je álle Nederlandse landschapstypes. Ook kent Texel een eigen schapenras en wel honderden soorten vogels! De bekendste natuurgebieden zijn de Slufter, welke regelmatig overspoeld wordt door de zee, en de Mokbaai waarin het leven van/in de Waddenzee volop te zien is. Alle natuurgebieden en wandelingen staan aangegeven op een kaart die je bij de VVV in Den Burg kunt kopen.

Lees ook ons blog met kindvriendelijk hotels en vakantieparken met zwembad op Texel.

Texel wandelroutes

Wandelen op Texel met kids

Na tientallen bezoeken aan Texel, keren wij tóch vaak terug naar dezelfde natuurgebieden en wandelingen. Helemaal sinds we onze zoon meenemen. Onderstaande wandelingen zijn geschikt om met kinderen te maken en variëren tussen de 1,5 en 8,5 kilometer.

Texel wandelen

Sommeltjespad

De bekendste wandelroute voor kinderen op Texel is het Sommeltjespad. Deze kinderwandeling is maar 1,5 kilometer lang, ideaal dus voor de allerkleinsten. Sommetjes zijn volgens de lokale legenda een soort aardmannetjes die in de nacht tot leven komen en overdag door de zon versteend worden. Tijdens de wandeling kom je ze uiteraard tegen! Extra leuk zijn de paaltjes met twee ogen erop; dat betekent dat er op die plek iets te ontdekken valt. Het Sommeltjespad begint bij de Pelikaanweg, hier kun je ook parkeren.

Sommeltjespad texel

Combinatiewandeling De Ploegelanden & De Bleekersvallei

Deze wandelingen hebben wij het vaakst gelopen en zijn onze favoriet. Je kunt de wandelingen aan elkaar knopen, of slechts één van beide lopen (beide wandelingen zijn 4 km lang). De Ploegelanden wandeling gaat door het bos en langs de weilanden. Je ziet Schotse Hooglanders en je komt langs een vogelhut. De wandeling door de Bleekersvallei is totaal anders, je loopt dan over de heide in één van de oudste duingebieden van Texel.

wandelroutes texel

Wandeling Skillepaadje en gedeelte van boerenwandelpad Brakestein

Het paadje loopt langs een riviertje en komt uit bij de Wezenputten. Hier werd in de VOC-tijd water in tonnen gepompt om mee te nemen aan boord. Het water op Texel bevatte namelijk meer ijzer en was daardoor langer houdbaar. Om die reden lagen er voor de kust (de ‘Rede’) van Texel vele schepen te wachten op dit water. Texel heeft een belangrijke rol gespeeld in de Gouden Eeuw, bezoek ook eens het interactieve museum Kaap Skil in Oudeschild. De putten hebben een nog werkende waterpomp en sinds kort staat er een kleine waterbaan waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen.

texel brakestein

Na de putten loop je voorbij huize Brakestein het Boerenwandelpad in. Dit is de officiële start van de route, er staat hier ook een rekje met routefolders. Onderweg loop je door weilanden, langs koeien en schapen, het is een heerlijke wandeling! Trek wandelschoenen of laarzen aan, want de weilanden kunnen behoorlijk modderig zijn. Aan het einde kom je langs de Hoge Berg. Neem eventueel nog de begraafplaats van de Georgiërs mee. Na de Hoge Berg loop je via hetzelfde Skillepaadje weer terug naar de auto. Extra leuk: in de zomer plaatst een lokale boer een doolhof op z’n erf (in de vorm van de tuin die voorheen onderdeel was van Huize Brakestein). Als je de route volgt, kom je er automatisch langs.

Natuurpad De Mient

Ben je op zoek naar kortere wandelingen? Bij Natuurpad de Mient start een wandeling van 2,7 en van 4,4 kilometer. Extra leuk is dat deze wandelingen starten bij een speeltuin in het bos. Telkens als wij hier komen, zijn we de enigen, heel bijzonder. De wandelingen gaan door de Nationale Park Duinen van Texel. Nadeel van deze wandeling op Texel is dat je gedeeltelijk over een fietspad loopt.

Natuurpad De Mient

De Slufter

In een blog met wandelroutes op Texel kan Natuurgebied De Slufter natuurlijk niet ontbreken. Dit is het bekendste natuurgebied van Texel. Het gebied staat in open verbinding met de Noordzee en staat daarom geregeld na een storm onder water. Er broeden veel vogels in het gebied en daarom kun je alleen één kant van het gebied bewandelen.

Texel wandelen

Dat is gelijk een nadeel; alhoewel je kunt kiezen uit meerdere wandelpaden zie je in dit open gebied alle wandelaars lopen. Het is er altijd druk, dus je loopt in kolonne achter elkaar aan. Alhoewel het gebied prachtig is, kiezen wij door de drukte vaak voor andere wandelingen. Bij het parkeerterrein vind je een horecatent met terras, toilet en een speeltuin.

Wandelpad Skéép & Lantskap

Combineer het wandelen met een bezoek aan kaasboerderij Wezenspyk. Ontdek hier hoe kaas wordt gemaakt en proef kaas in hun kaascafé. Op ditzelfde landgoed vind je ook het schapenmuseum waar je meer te weten komt over de schapenhouderij en het Texelse schaap.

Daarna kun je direct op pad naar wandelpad Skéép & Lantskap. De totale route hiervan is 8,5 kilometer, maar je kunt ook voor de verkorte versie van 4 kilometer kiezen (een kaart met deze verkorte wandelroute kun je bij Wezenspyk gratis meekrijgen). Extra leuk, onderweg kom je een trekpontje tegen (ook bij de verkorte route).

Rondwandeling Het Geheim

Een bijzondere titel van een wandeling. Deze route is niet geheim, maar dankt zijn naam aan een boswachter die hier in 1899 grove dennen zaaide. De boswachter noemde het zijn geheim. Helaas groeiden de dennen slordig uit. Je kunt ze vandaag de dag herkennen aan de rozige kleur aan de bovenkant van de stam. In dit bos kun je meerdere wandelingen maken, wij volgde de blauwe route van 2,5 kilometer. Je loopt over bospaden met een paar stevige klimmen (niet geschikt om met de kinderwagen te lopen). Een leuke en avontuurlijke boswandeling! Parkeren kun je bij de hoek Jan Ayeslag-Heidvlakweg vanwaar je direct de blauwe route kunt starten.

Bunkers Den Hoorn

Op Texel vind je meerdere bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. De bunkers bij Den Hoorn in Nationaal Park de Duinen van Texel zijn gebouwd om een aanval op de haven van Den Helder tegen te gaan. Je kunt vanaf hier in duingebied de Bolle Kamer een leuke wandeling van 3 kilometer ondernemen (blauwe paaltjes, parkeren langs de Hoornderslag). Je loopt door brede duinvalleien en onderweg kun je Schotse hooglanders en Exmoorpony’s tegenkomen!

bunkers texel

Deze grazers zorgen ervoor dat het landschap openblijft. In de nazomer kom je veel klokjesgentiaan tegen die de duinen een prachtige diepblauwe kleur geven. Loop ook zeker even binnen bij uitkijkpunt Loodsmanduin, vanwaar je een mooi uitzicht hebt over het natuurgebied. Deze bunker werd vroeger gebruikt om schepen veilig te begeleiden tussen Den Helder en Texel. Geïnteresseerd in de verhalen over de batterij bunkers op Texel? Luister dan vooral naar deze bijzondere verhalen.

bunkers

Wandelen op Texel is verrassend leuk en afwisselend! Ik ben benieuwd of jij nog aanvullingen hebt en wat jouw favoriete wandeling is?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top