Home / Reisinformatie / Latijns Amerika / Bolivia / Van noord naar zuid wandelen op Isla del Sol, Bolivia
Isla del Sol bolivia wandelen

Van noord naar zuid wandelen op Isla del Sol, Bolivia

Bolivia is een land vol prachtige natuur en het eiland Isla del Sol, gelegen in het Titicacameer, is ook alweer zo’n pareltje. Hier moet je tijd voor maken wanneer je, zoals wij, Bolivia met kinderen bezoekt.

Van Copacabana naar Isla del Sol

Isla del Sol ligt in het Titcacameer aan de Boliviaanse kant. Dit meer, dat de Peruanen en Bolivianen delen, bevat meerdere eilanden. In Peru heb je bijvoorbeeld de beroemde rieteilanden van de Uros Indianen en de twee eilanden Amantani en Taquile. Maar Isla del Sol aan de Boliviaanse kant is niet voor niks, volgens de Inca mythologie, de geboorteplek van de zon en van het Inca rijk. Dit eiland is bijzonder.

Je kunt er komen vanuit Copacabana. Aangezien Bolivia geen zee heeft, is het meer dé plek waar veel Bolivianen vakantie komen vieren. Wij vonden het een vrij nietszeggende plaatsje maar er zijn wel veel restaurantjes en winkeltjes te vinden.

Vanuit de haven gaan er elke dag boten naar Isla del Sol. Er zijn twee kantoortjes van ferries en daarnaast nog verschillende touroperators die dagexcursies verkopen. Let wel even goed op en ga niet met mensen mee die je aanspreken. En sommige boten gaan naar de noordkust andere naar de zuidkust, wederom dus even goed opletten.

De boten op Isla del Sol zijn super traag en doordat er weinig zuurstof in de lucht zit (het meer ligt op 3.800 m) is de verbranding van diesel niet volledig. Bij mooi weer wil iedereen ook bovenop de boot zitten, maar hier is maar weinig plek.

Wandelen van noord naar zuid op Isla del Sol

Isla del Sol kent geen gemotoriseerd verkeer. De enige manier om het eiland te verkennen is te voet. Er loopt een duidelijk aangegeven wandelpad over het eiland.

Je kunt natuurlijk kiezen voor een halve dag excursie naar of het noorden, of het zuiden maar dat is echt gehaast. Het is ook mogelijk om de eerste boot naar het noorden te nemen en de laatste boot vanaf het zuiden weer terug. Van zuid naar noord kan ook maar dan begin je met een gruwelijke klim vanaf de haven over de Incatrappen naar het dorpje Yumani.

Isla del sol bolivia

Ik heb deze wandeling al eens gedaan in een dag, tijdens een eerder bezoek aan Bolivia maar liep niet fijn. Ik had constant het gevoel te moeten haasten en uiteindelijk was ik ook pas een half uur voor de boot terug ging bij de haven. Daarom besloten we deze keer te kiezen voor een nacht op het eiland. Bovendien was onze dochter nog herstellende van een keelontsteking. Een wandeling van een paar uur was echt te veel gevraagd en zo kwam de Tula peuterdrager goed van pas.

Isla del sol bolivia

Cha’llapampa

Aangekomen op het eiland besloten we eerst het kleine goudmuseum te bezoeken in Cha’llapampa. Hier zijn enkele vondsten te zien die uit het water gehaald zijn. Volgens sommige bevindt zich in het Titicacameer het echte verloren Atlantis. In ieder geval is er een gezonken stad waar o.a. goud, beelden en potten opgedoken zijn. Erg handig: de entree tot het museum is ook gelijk geldig voor enkele van de Inca ruïnes die je op de route tegenkomt.

Het ruime strand van Cha’llapampa is ingenomen door veel tentjes van nomaden en hier kan je werken aan je chakra, yoga of de aardstralen van Isla del Sol je laten genezen. Wij zijn daar wat te nuchter voor en laten het strand dan ook snel achter ons en beginnen direct aan een eerste beklimming.

Titikala en Chincana Inca ruïnes 

Hoe hoger je komt, hoe mooier het uitzicht over Isla del Sol. De extreme blauwe kleur doet denken aan de Middellandse Zee en niet aan een eiland op deze hoogte.

Nog steeds aan de noordkant kom je bij een aantal verschillende Inca ruïnes. Dit is de laatste plek voor een lange tijd dat je nog wat water of wat eten kunt kopen. Zorg dat je voldoende bij je hebt want op 4 km hoog kan je snel uitdrogen.

Isla del sol bolivia

De meest interessant ruïnes, die van Chincana, staan ook wel bekend als het doolhof. Een leuke plek om, wanneer je Isla del Sol met kinderen bezoekt, ze even lekker te laten spelen. Er staat hier ook een ceremoniële tafel van de Inca’s maar het is onduidelijk waar deze voor gebruikt werd.

Isla del sol bolivia

De wandeling over het eiland

Wij krijgen te maken met steeds heftigere wind, flinke onweersbuien en zelfs hagel. We besluiten snel door te lopen in de hoop dat de bergkam de storm zou tegen houdt. Dat gebeurt ook en als we hoog genoeg zitten houden we het verder droog.

Voor je het pad op kunt gaan dat het eiland oversteekt, zal je eerst moeten betalen. Dit is niet het enige checkpoint, meerdere community’s op het eiland vragen allemaal een soort tol.

Isla del sol bolivia

De wandeling is soms zwaar maar altijd mooi. We komen weinig andere toeristen tegen en genieten van de fraaie vergezichten. Wanneer er een zonnetje doorbreekt ben ik eigenlijk wel blij dat het tot nu toe bewolkt was. Op deze hoogte maakt de zon het gelijk heet en dat maakt de wandeling absoluut een stuk zwaarder.

Isla del sol bolivia

Zuidkant Isla de Sol

Terug in de bewoonde wereld worden we begroet door enkele hostels en restaurantjes. Even wat drinken. Het is dan toch nog best een eindje naar het dorp aan de zuidkant van het eiland.

Het dorp lijkt op het eerste gezicht vooral te bestaan uit restaurantjes en hostels maar dat klopt zeker niet. Deze hebben gewoon de beste plekken en als je iets verder loopt zit je midden in de community. Ook heel leuk om met kinderen doorheen te lopen. Je ziet van alles; ezeltjes, varkens en mannen die hun schapen net hebben opgehaald van de wei.

Isla del sol bolivia
Isla del sol bolivia

We slapen in Hostel Isla del Sol waar ze een prima driepersoonskamer hebben met eigen wc. Op het eiland is onvoldoende water aanwezig en daarom wordt dit met de boot aangevoerd vanuit Copacabana. Natuurlijk is het lekker om te douchen na een wandeling, maar in dit geval is het beter voor het milieu om gewoon maar even te wachten tot de volgende dag als je weer op het vasteland bent. Onze dag sluiten we af met een spectaculaire zonsondergang over Isla del Sol en de volgende ochtend nemen we om 11:00 weer de boot naar het vasteland.

Isla del sol bolivia
Isla del sol bolivia

2 gedachten over “Van noord naar zuid wandelen op Isla del Sol, Bolivia”

  1. Hey Tikva, zover ik weet was er onenigheid tussen de communities van noord en zuid op het eiland, en kan je niet meer vande ene naar de andere kant wandelen.

    Wij bezochten zelf via het lokale bureau voor communitytoerisme in Copacabana eerst een stenen dorp op het schiereiland (Sampaya), sliepen hier een nachtje, en gingen dan door voor een nacht homestay op Isla de la Luna. Ook mooi wandelen daar, veel ongerepter en bezoek aan de tempel van de maan. De dag erna dan via Isla del Sol terug naar Copacabana. Zeker ook een aanrader!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top