Home / Reisinformatie / Latijns Amerika / Bolivia / De leukste dingen om te doen in La Paz met kinderen

De leukste dingen om te doen in La Paz met kinderen

Het verbaasde me dat dat er zowel in het Engels als in het Nederlands nauwelijks informatie te vinden was over leuke dingen om te doen in La Paz met kinderen. Nou is Bolivia met kinderen niet de meest voor de hand liggende bestemming maar er moeten toch meer avontuurlijke gezinnen zijn die houden van de prachtige natuur in dit land.

We hebben een overzicht gemaakt: leuke dingen om te doen in La Paz met kinderen. Marcel vond La Paz een erg mooie stad. Ik vind het wat te druk en snap ook dat met zoveel meer te ontdekken in Bolivia met kinderen La Paz vooral een doorreisbestemming is en zou ik er niet te veel tijd besteden. Verdeeld over twee verschillende reizen bracht ik een ruime week door in La Paz maar voor een eerste bezoek zou ik 2 of 3 dagen aanraden. Om alles te doen wat we in dit blog noemen heb je meer tijd nodig.

Kabelbaan La Paz

De nieuwste attractie in La Paz is de kabelbaan. Tijdens ons bezoek waren er 3 operationeel en een vierde bijna klaar, maar er komen er nog veel meer bij de komende jaren. Niet alleen is de kabelbaan een veel snellere manier van vervoer door de stad dan via de overvolle wegen, het is ook nog eens een leuke attractie.

Het beste kan je wanneer je La Paz met kinderen bezoekt de groene en gele kabelbaan nemen. Die hebben een gedeeld station. Neem eerst de groene kabelbaan naar het eindpunt en ga over de huizen van de rijken in La Paz. Bovendien kom je hier het dichtstbij de groene bergen. De gele kabelbaan gaat naar het uitkijkpunt in El Alto. Hier heb je een geweldig gaaf uitzicht over heel La Paz en de Andes bergkam en dat allemaal vanuit een fastfoodrestaurant. Voor een ritje betaal je 3 bolivianos.

Kabelbaan La Paz
Kabelbaan La Paz

Bezienswaardigheden La Paz historisch centrum met kinderen

De leukste wijk om in La Paz te verblijven is de wijk met  straatjes rondom Sagarnaga. Je kunt hier goed en goedkoop winkelen. Onze dochter zag constant dingen die ze wel wilde hebben dus kochten we een mooie trui en wat kleine speeltjes.

winkelen in la paz
winkelen in la paz
winkelen in la paz

Je vindt hier ook veel gezellige en goede restaurantjes. Ben je zoals wij al wat langer op reis in Zuid-Amerika, mis dan Sol y Luna niet, een restaurant van een Nederlander. Naast bitterballen, stamppot en pannenkoeken kan je hier ook Indonesische gerechten krijgen zoals Gado Gado. Echt goed eten en een fijne afwisseling van de Zuid-Amerikaanse standaard kost.

Een bijzondere markt die overloopt vanuit de artisan markt is de heksenmarkt in La Paz. Nog steeds is het gebruikelijk om voor je een huis bouwt hier een lama foetus te kopen en deze te begraven onder de funderingen als offer aan pachamama. Er is hier genoeg vreemds te zien om het interessant te maken voor kinderen. Koop alleen niet de snoepjes (in de vorm van huisjes, auto’s etc) die hier verkocht worden. Dit zijn ook offers voor pachamama en bevatten behalve suiker en kleurstof vaak ook lijm.

heksenmarkt la paz
heksenmarkt la paz

Gratis te bezoeken is de San Fransisco kerk in La Paz en op het plein hiervoor is altijd wel wat te beleven. Naast de kerk ligt het museo San Fransisco die alleen met een tour te bezoeken is. Voor jongere kinderen geen aanrader maar oudere kinderen vinden het deel waarbij je op het dak van de kerk mag lopen vast interessant. 

Een ander museum in deze wijk, het Museo de Coca, is ook interessant met kinderen vanaf een jaar of 10. Bezoek je La Paz met tieners dan kan ik de Red Hat walking tour aanraden vanwege de verhalen die je hoort over La Paz. Zo is er het verhaal dat bij de bouw van een kantoorpand of grote villa er nog steeds een mens (zwervers die toch niemand mist) in de funderingen begraven wordt als offer aan pachemama. Het klinkt onwaarschijnlijk maar feit is dat een paar jaar geleden bij de sloop van enkele kantoorpanden er daadwerkelijk menselijke resten in de funderingen gevonden zijn.

San Fransisco kerk
San Fransisco kerk

Ook gaaf om te doen als je La Paz met tieners bezoekt is abseilen vanaf een gebouw in het centrum. Ze hebben hier zelfs verkleedkleren dus als ze verkleed als Superman willen gaan kan dat ook.

abseilen la paz

Bezienswaardigheden rondom de kathedraal

Het meest belangrijke plein in La Paz is dat voor de kathedraal. Op loopafstand van het toeristenhart en de San Fransisco kerk. Ook hier zijn diverse musea. Tenzij La Paz je eerst bestemming is in Zuid-Amerika zal je al genoeg soortgelijke museumpjes met kleding, goud etc gezien hebben.

Onze dochter is gek op het voeren van duiven en er daarna achteraan hollen. Hiervoor moet je wel op dit plein zijn. De honderden duiven zijn zo gewend aan mensen dat ze zelfs op je hoofd komen zitten.

Kijk ook vooral even naar de klok op het parlementsgebouw (gele gebouw aan het plein). Kan je de tijd aflezen? Deze klok loopt niet rechtsom maar linksom. Een idee van de huidige president die de klok meer op een zonnewijzer wil laten lijken en hiermee symbolisch aangeeft dat ze tijd terug winnen die de Spaanse overheersers van Bolivia gestolen hebben.

Parque Raul Salmon de la Barre en uitkijkpunt met speeltuin Laikakota

In het park Raul Salmon de La Barre is een min of meer permanente kermis die vanaf de middag open gaat. Er is onder andere een reuzenrad en trampolines voor kinderen. Via de skywalk loop je naar de andere kant van het park met uitkijkpunt Laikakota. Hier is een grote betaalde speeltuin voor kinderen. Er is een deel voor kinderen tot 3 jaar en een deel voor oudere kinderen.  Met diverse glijbanen en klimtoestellen kan je hier even lekker uitrazen. Voor ouders zijn er bankjes en bovendien faciliteiten zoals een wc en de mogelijkheid wat te drinken te kopen.

Tegenover het uitkijkpunt ligt de mini-gondola naar het science museum Pipiripi.

la paz met kinderen
speeltuin Laikakota
speeltuin Laikakota
la paz met kinderen

Science museum Pipiripi

Het science museum in La Paz is niet echt te vergelijken met een science museum in Europa. Er komt weinig wetenschap aan te pas en het is meer een leuke plek om te spelen.  Er zijn 4 verdiepingen met verschillende activiteiten. Zo kan je winkeltje spelen, gooien met ringen en grote bellen blazen. Wij waren er in het weekend en dat is aan te raden omdat er dan ook altijd de mogelijkheid is te knutselen. Zo maakten we met onze dochter een tasje van krantenpapier. Pipiripi is een leuk museum met jonge kinderen voor een paar uurtjes of een halve dag als je het combineert met het park.

Science museum Pipiripi
Science museum Pipiripi

Kindvriendelijk overnachten in La Paz

Op zoek naar een leuk en kindvriendelijk hotel in La Paz? In Bolivia heb je niet zoals in Peru bepaalde hotels die populair zijn bij zowel zelfstandig reizende Nederlandse gezinnen als bij georganiseerde familiereizen en waar je dus een grote kans hebt andere gezinnen tegen te komen.

Onze eerste nacht verbleven we in Residencial Latino ingegeven door de ratings op booking.com. Dit hotel in een traditioneel huis ziet er erg mooi uit maar in de praktijk viel het wat tegen. Je zit dichtbij de kathedraal maar zeker voor eten en drinken is deze wijk minder gezellig dan de toeristische straatjes rondom Sagarna. Daarnaast vonden we het als zelfstandige reiziger minder leuk dat er hier veel toergroepen komen. Bovendien is het ook vrij gehorig.

Daarna verbleven we in het Altavista hotel een klein hotel met nette driepersoonskamers, goede bedden en een fijne warme douche. Je zit hier lekker centraal maar net uit de drukte. Doordeweeks is het hier erg rustig, in het weekend heb je meer lawaai vanaf de straat. Het ontbijt is vrij beperkt maar dat zie je wel vaker in Bolivia. Het personeel is vriendelijk en het enige nadeel is dat er een gezellige gezamenlijke ruimte ontbreekt.

Voor een idee van kosten, lees ook ons blog “Wat een kost een familiereis door Peru, Bolivia en Chili?”

Dagtrips vanuit La Paz

Dierentuin La Paz en Vallei van de Maan

Een goede dagtrip die je eenvoudig zelf kunt organiseren combineert een bezoek aan de dierentuin en de Vallei van de Maan. Naar de laatste kan je eventueel ook toertjes boeken. Vanaf Sagarnaga gaan er busjes naar “zoologico” of “mallasa”, die kunnen je afzetten bij de ingang van de dierentuin.

Dierenliefhebbers zullen aangeven dat de dierentuin in La Paz niet voldoet aan onze westerse normen. Dat klopt, maar de kleine ruimtes zijn wel onderhouden en de dieren zien er gezond genoeg uit. Je hebt hier onder andere een volière met condors en het is echt bijzonder om deze enorme vogels te zien.

Dezelfde busjes komen ook langs de Vallei van de Maan. Hier kan je op eigen gelegenheid een goed gemarkeerde wandeling maken van 45 minuten. Dit is een gebied met kaktussen en rotsformaties.

Tiwanaku

Ik denk niet dat onze 3 jaar oude dochter heel blij was geworden van een dagtrip naar Tiwanaku want in tegenstelling tot veel Inca ruïnes in Peru valt hier weinig te klimmen. Heb je oudere kinderen dan is dit wel een interessante excursie vanuit La Paz. Het makkelijkst is om een toertje te boeken.

Tiwanaku is een van de oudste beschavingen in deze regio en een gids kan je uitleggen hoe deze stad rond 700 zo’n 20.000 inwoners kon hebben. Ze hadden een slimme manier bedacht om de Altiplano te irrigeren en planten te beschermen tegen bevriezing. Verder zijn er nog een aantal beelden te zien en een verzonken tempel. In het naastgelegen museum zijn gebruiksvoorwerpen te bekijken.

Wil je ook Inca ruïnes zien? Bezoek dan Isla del Sol volgens de mythe de geboorteplaats van de Incas.

The World’s Most Dangerous Road en Coroico

Wederom een excursie vanuit La Paz die niet geschikt is met jonge kinderen maar wel heel gaaf met tieners. Een downhill mountainbike tour over “the World’s Most Dangerous road”. Van de sneeuw naar de tropen in een paar uur fietsen. Een alternatief is de bus nemen naar Coroico of zoals wij deden: Marcel ging fietsen en dochter en ik namen de bus. Dan zou ik er wel voor kiezen om niet maar een dag te blijven maar er minimaal een nacht aan vast te knopen. Je lees erover in ons blog over Coroico.

The world most dangerous road fietsen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top