Home / Nederland / Gelderland / Wandelen Kootwijkerzand, met uitkijktoren

Wandelen Kootwijkerzand, met uitkijktoren

Bij de Veluwe denk je waarschijnlijk vooral aan bossen, dieren zoals wilde zwijnen en herten en heide. Maar wist je dat hier nog een bijzonder stuk Nederlandse natuur te vinden is? Blogger Esmeralda en haar gezin ontdekten Kootwijkerzand, de grootste zandverstuiving van West-Europa.

Toen we onlangs een weekend doorbrachten in een bungalow van Landal Rabbit Hill, één van de vakantieparken op De Veluwe, maakten we meerdere wandelingen in de buurt. We kenden dit deel van de Veluwe vooral van Radio Kootwijk, een prachtig wandelgebied met natuurlijk het bijzondere gelijknamige gebouw, wat zeker de moeite waard is om te bezoeken. 
 
Het gebied rondom Kootwijk heeft echter nog iets anders: het Kootwijkerzand. Dit unieke natuurgebied van wel 700 hectare groot maakt deel uit van Boswachterij Kootwijkerzand en zoals de naam al doet vermoeden, vind je hier heel veel zand!

Kootwijkerzand

Uitkijktoren De Zandloper Kootwijkerzand

Wij maken hier de kindvriendelijke wandeling van 3 kilometer, die over de zandvlakte en door de omliggende bossen loopt. De wandeling start bij de parkeerplek aan de Houtvester van ’t Hoffweg en na een paar honderd meter lopen door de bossen kom je bij De Zandloper, een indrukwekkende uitkijktoren van ruim 13 meter hoog aan de rand van de zandverstuiving. 

Kootwijkerzand

De Zandloper is de vervanger van de houten toren die hier eerst stond. Natuurlijk gaan we naar boven! Hoewel ik weet dat deze stalen toren waarschijnlijk heel wat steviger is dan zijn houten voorganger, krijg ik toch een beetje kriebels in mijn buik als ik naar beneden kijk door de open treden. Cas kent geen hoogtevrees en rent met twee treden tegelijk naar boven. 
 
Het uitzicht laat me mijn angst helemaal vergeten, eenmaal boven krijg je pas een indruk van de grootte van Kootwijkerzand. Het is bewolkt, maar bij helder weer kun je zelfs Radio Kootwijk zien in de verte. Tip: neem een verrekijker mee om te speuren naar reeën die vaak aan de bosrand staan! 

Kootwijkerzand

Kindvriendelijke wandelroute Kootwijkerzand

Vanaf De Zandloper volgen we de oranje paaltjes over de zandverstuiving. We ontdekken een heleboel sporen in het zand, van wandelschoenen, maar ook van dieren, zoals herten en wilde zwijnen. Er schijnt hier zelfs wel eens een wolf gespot te worden, dus we houden onze ogen goed open!  

Kootwijkerzand

Onderweg ziet Cas een schommel hangen in een boom langs het pad. Die moet natuurlijk even getest worden! We beklimmen de zandduinen en nemen een kijkje bij de vreemd gevormde dennenbomen die overal groeien. Het ziet er on-Nederlands uit, alsof we in een woestijn ergens ver weg ronddwalen. 

Kootwijkerzand

Het pad kronkelt weer terug de bossen in, over heuveltjes en tussendoor struiken en bomen. Er loopt een hoofdpad, maar je kunt ook de smallere paadjes kiezen. Cas doet dat natuurlijk en verdwijnt soms helemaal uit ons zicht, om 50 meter verder opeens weer op te duiken. 

De wandeling is zo’n drie kilometer lang en dus prima ook met kinderen te lopen. Eigenlijk is het Kootwijkerzand één grote speeltuin, met een enorme zandbak, een toren om te beklimmen, een schommel en spannende verborgen bospaadjes en heuvels om verstoppertje te spelen!  

Kootwijkerzand

Tip: om te voorkomen dat je kinderen al hun energie gebruiken voor de uitkijktoren en het spelen in het zand, kun je de route ook in omgekeerde volgorde lopen. Het is dan wel een beetje zoeken naar de paaltjes, maar met een beetje speurwerk is het goed te doen!  

Met een buggy is deze wandeling nauwelijks te doen, omdat je een deel door het mulle zand loopt. Wil je toch met je baby of peuter gaan wandelen bij de zandverstuiving? Gebruik dan een goede draagzak of kies voor het Caitwickerzand, waar een verhard rolstoelpad loopt dat ook geschikt is voor buggy’s en kinderwagens. 

Kootwijkerzand

Praktische informatie Kootwijkerzand

Kootwijkerzand kun je het hele jaar door bezoeken. In het voorjaar is de kans op jonge dieren het grootst, in de zomer kun je op je blote voeten door het zand lopen en genieten van de bloeiende heide. Maar ook in het najaar, wanneer de bomen hun herfstkleuren krijgen, is het hier prachtig en als je ’s winters het geluk hebt op de Veluwe te zijn als het sneeuwt, voelt het hier vast Scandinavisch. 

Kootwijkerzand

Wij waren op een maandagochtend in januari bij het Kootwijkerzand en het was dan ook erg rustig. In het weekend kan het hier gedurende de dag druk zijn. Je kunt het beste hier vroeg in de morgen of laat in de middag gaan wandelen. Pluspunt is dat je dan ook meer kans hebt wilde dieren te zien en dat het licht prachtig over de zandverstuiving valt. 

Kootwijkerzand

Het vinden van de parkeerplek waar de wandeling start kost wat moeite, zowel ons navigatiesysteem als Google laat ons in de steek. Houd daarom vanaf Kootwijk de Heetweg richting Kootwijkerbroek aan en sla bij de borden naar de uitkijktoren linksaf naar de Houtvester van ’t Hoffweg om gratis te parkeren. 

Wij vonden wandelen bij Kootwijkerzand een mooie verrassing op de Veluwe. Onze wandeling was afwisselend en precies lang genoeg om met kinderen te lopen. Al onze tips over wandelen met kinderen vind je in het uitgebreide blog en meer lezen over de Veluwe met kinderen kan hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top