Home / Reisinformatie / Latijns Amerika / Peru / Wandelen van Tambomachay naar Cusco via het Inca pad

Wandelen van Tambomachay naar Cusco via het Inca pad

Tijdens onze vakantie in Peru hadden we een heerlijke dag rondom Cusco. Dit is een mooie en rustige wandeling die je prima op eigen gelegenheid kan maken. Je loopt constant omlaag en dat maakt het ook geschikt met kinderen, hoewel onze dochter nog wat last had van de hoogte en we haar dus deels hebben gedragen in de Tula peuterdrager.

Het makkelijkst is om voordat je begint aan deze wandeling het Boleto Turistico te kopen in Cusco. Deze heb je nodig voor 4 van de Inca’s sites waar je langs komt. De rest zijn gratis te bezoeken.

Tambomachay

Neem een busje vanuit Cusco richting Pisac en laat je afzetten bij Tambomachay de verst weg gelegen Inca-ruïne. Men denkt dat dit een ritueel bad was en het is een mooi te zien hoe de Inca’s een stroompje gekanaliseerd hebben en gebruiken.

tambomachay
tambomachay
tambomachay

Puca Pucara

Na Tambomachay kan je via de grote weg naar Puca Pucara lopen. Dit is het Inca fort dat je al zag liggen toen je uit de bus stapte. Een mooiere route is echter door vanaf Tambomachay het pad te volgen dat boven de water tempel langs gaat. Via een klein dorpje en een uitkijkpunt kom je alsnog op de grote weg uit direct bij de ingang van Puca Pucara.

Op het terrein zelf is niet zo heel veel te zien maar je kunt een rondje lopen en de uitzichten over de vallei zijn super. Het is niet moeilijk te bedenken waarom dit waarschijnlijk een wachtpost was van de Inca’s. Het kan echter ook gebruikt kan zijn als rustplaats voor handelaren.

Als je nog souvenirs wil kopen, zitten hier genoeg verkopers.

Puca Pucara
Puca Pucara
Puca Pucara

Na Puca pucara is de weg een beetje onduidelijk. Wij volgden de grote weg die door een dorpje met restaurantjes gaat. De  enige plek op de route als je wat wil eten of nog wat extra water moet kopen.

Na het dorp kwamen we bij een scherpe bocht naar rechts en hier sloegen we linksaf op een een klein en steil mountainbike pad. Toevallig was er een dame bezig met haar paarden die ons verzekerde dat dit de goede weg is. Wij wisten niet dat deze spontane ingeving ons langs diverse onbekende Inca ruines zou en voor een heerlijke dag wandelen in Peru zou zorgen.

Eenmaal thuis vroeg ik me af waarom dit zo onbekend was. Ik vond weinig informatie behalve enkele Engelstalig blogs. Er zou dus nog eerder een pad moeten zijn dat je kunt volgen. Dat begint direct naar Puca Pucara. Wij hebben deze echter zeker weten niet gezien. Een optie die wel te zien is op Google maps is het dorp in lopen en na het meertje waar je langs komt de eerste weg links nemen en dan zie je al snel een pad aan de rechterhand. Een voordeel van dit pad ten opzichte van onze route is dat je minder ver over de weg loopt en ja ook nog langs een Inca water tempel, een soort reservoir, komt. Zolang je naar beneden loopt, kan hier overigens weinig mis gaan, want alle wegen leiden richting Cusco.

Amaru Marka Wasi – Tempel van de Maan

Onze route liep steil redelijk steil naar beneden en we moesten een keer over een hekje heen klimmen. We hielpen een stel mountainbikers met hun fietsen en genoten verder van de absolute rust. We zagen ook veel dieren zoals een kleine uil die rustig op de grond zat.

Amaru Marka Wasi

We bereikten Amaru Marka Wasi oftewel de Tempel van de Maan waar een eenzame verkoopster zich had opgesteld met een maand vol appels.

Amaru Marka Wasi

Vanaf de kant die wij kwamen zie je weinig bijzonders aan de tempel maar is er wederom een top uitzicht. Pas toen we aan de andere kant afdaalden werden de Inca bouwwerken goed zichtbaar.

Amaru Marka Wasi
Amaru Marka Wasi
Amaru Marka Wasi

Qochapata

Na de tempel van de maan wordt het pad ook veel duidelijker. Dit is een echte oude Inca weg die je volgt en er zijn bordjes neergezet met naamsaanduidingen.

Amaru Marka Wasi

De energie bij onze dochter begint alleen een beetje op te raken waardoor we besluiten de rechte weg te volgen richting ons einddoel Sacsayhuaman.

qochapata

Kusilluchayoq

Eén van de plekken die direct naast het pad ligt (Kusilluchayoq) missen we natuurlijk niet. Met alle groeven, diverse ondiepe grotten, nisjes en hoogteverschillen is het voor kinderen een perfecte verstopplek.

Het leuke van deze wandeling is dat je naast de vier plekken die wel bekend zijn dus ook langs onbekende Inca sites komt zoals Kusilluchayoq. Deze worden niet eens genoemd in een reisgids en staan ook niet op de kaart of op google maps. Jammer genoeg is het dus ook lastig om iets van historie te vinden over deze plekken. Later leerde ik dat de Engelse naam voor Kusilluchayoq, tempel van de Apen is. maar het hoe en waarom moet ik je schuldig blijven.

Kusilluchayoq
Kusilluchayoq
Kusilluchayoq

Qen’qo

Onze voorlaatste stop was Qen’qo, één van de vier plekken waar je het ticket nodig hebt. Vanaf hier is het gedaan met de rust en ook de bussen met tours stoppen hier.

Maar aangezien we al een hele tijd aan het wandelen waren konden we de schone toiletten die ook horen bij een plek als deze wel waarderen.

In het Quechua betekent Qenqo labyrint of zig-zag en de tempel is genoemd naar de kanalen in de rotsen. Afhankelijk van wie je gelooft werden deze gebruikt om heilig water, chicha (maïsbier) of bloed te transporteren. Het was in ieder geval een unieke en belangrijke plek voor de Inca’s. In de gigantische monoliet zijn ook diverse kamers te vinden waaronder de zo genoemde “Inca-troon”.

qenqo
qenqo

Huchuy Q´enqo

Te zien vanaf Q’enqo is Huchuy Q´enqo oftewel klein Q´enqo. De muren hebben hier wel wat weg van een kleine versie van Sacsayhuaman. Naast dat onze dochter moe was werd de lucht ook steeds donkerder dus we besloten door te lopen.

Huchuy Q´enqo

Sacsayhuaman

Eindpunt en hoogtepunt van de wandeling het fort van Sacsayhuaman. Eén van de mooiste Inca bouwwerken en wat mij betreft interessanter dan Machu Picchu. Zeker als je bedenkt dat wat we nu zien maar minder dan 20% is van het origineel.

Als je vanaf de kant komt waar wij vandaan kwamen bij deze wandeling kan je voordat je naar het fort gaat langs de Inca glijbaan gaan. Na de entree ga je niet rechtdoor maar naar rechts naar de noordelijke sectie. Op sommige plekken staan ook bordje naar “suchuna” bijnaam de Inca glijbaan. Waarschijnlijk was het een steengroeve hoewel het boek uit 1877  Peru, Incidents of  Travel and Exploration in the Land of  the Incas meld dat volgens de overlevering de Inca jeugd al gebruik maakte van deze glijbaan tijdens festivaldagen. En nog steeds hoor je hier de lachende klanken van hun nakomelingen.

Wonderlijk genoeg bezoeken honderden per dag Sacsayhuaman maar kijkt maar een handjevol verder dan het fort.

inca glijbaan
inca glijbaan
inca glijbaan
inca glijbaan

Het fort is ook indrukwekkend. En als je dat nog niet gedaan hebt dan raad ik je dringend aan om een goed boek te kopen en je in te lezen in de geschiedenis van het Inca rijk en de rol die Sacsayhuaman hierin had. Alleen al hier rondlopen is een magisch gevoel, tussen de enorme stenen die perfect op elkaar aansluiten. Dromend van de veldslagen en festivals die hier plaatsvonden.

 sacsayhuaman

Jammer genoeg was onze dochter ook hard toe aan dromenland en wat eten. In tegenstelling tot mijn eerste bezoek aan Sacsayhuaman jaren geleden hadden we nu dus geen uren de tijd om het fort te verkennen. 

 sacsayhuaman

De weg terug naar Cusco is makkelijk. Vanaf de onderste uitgang loopt er een pad omlaag via vele traptreden en kom je vlakbij de wijk San Blas uit.

We hebben echt genoten van deze dag wandelen en de spontane ingeving van Marcel om een willekeurig pad te volgen pakte goed uit.

We zijn met het busje vertrokken uit Cusco rond 9:45 en waren om 14:00 weer in het centrum. Als je alle plekken wil verkennen en meer tijd uit wil trekken voor Sacsayhuaman, wat ik wel aanraad, dan is dit echt een dagwandeling. Je kunt de route ook andersom doen en we kwamen enkele mensen tegen die dit deden. Je loopt dan alleen constant omhoog en zou ik daarom niet aanraden. Neem absoluut een picknick lunch en voldoende water mee want onderweg ga je het dus niet tegenkomen behalve in het eerste dorpje en wanneer je eenmaal bij Sacsayhuaman bent.

 sacsayhuaman
 sacsayhuaman
 sacsayhuaman
 sacsayhuaman

Ook naar Latijns-Amerika op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars, want dan scheelt gedoe met verzekeren. Voor accommodaties kijken we vaak op booking.com.

2 gedachten over “Wandelen van Tambomachay naar Cusco via het Inca pad”

  1. Wij deden de trip gisteren, en vonden inderdaad een pad vlakbij Puca Pucara! Net voorbij de souvenir-stalletjes kan je links inslaan, en dan moet je een beetje rechts aanhouden, en kom je inderdaad via de tempels die je verder beschreef. We kwamen hier en daar iemand tegen aan wie we de weg vroegen voor de zekerheid, want tot je op die oude Inca-weg komt is het toch een beetje giswerk 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top