Home / Nederland / Noord-Holland / Zuiderzeemuseum met kinderen, leuk uitje in Enkhuizen

Zuiderzeemuseum met kinderen, leuk uitje in Enkhuizen

Het Zuiderzeemuseum is één van de bekendste openluchtmusea in Nederland. Je vindt het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Ben je benieuwd of het Zuiderzeemuseum met kinderen leuk is? Ik nam mijn dochter en twee van haar vriendinnen mee naar het museum tijdens een studiedag. Het was vrij koud, maar wel droog, en we konden daardoor zowel de binnen- als buitenactiviteiten in alle rust ontdekken.

Zuiderzeemuseum

Zuiderzeemuseum met kinderen

Met een bootje naar het museum

Je kunt vanuit het centrum van Enkhuizen naar het museum lopen, maar omdat er in het centrum natuurlijk niet zoveel parkeerplaatsen zijn, is er een groot terrein met parkeerplaatsen. Vanaf daar wordt je dan met een boot naar het museum gebracht. Ik had mij van tevoren duidelijk niet goed ingelezen, maar gewoon het museum in de navigatie van mijn telefoon ingevoerd. Dan kom je dus bij de entree met parkeerplaats terecht.

We hebben geluk, want er blijkt al over twee minuten een boot te gaan. Op de open boot is het best fris en ik ben blij wanneer we bij het museum aankomen. Je komt aan in het openlucht gedeelte van het museum. Het binnen gedeelte van het museum ligt weer ergens anders. Niet bij het entreegebouw, maar in een apart gebouw in Enkhuizen. Daarvoor moeten we eerst door het buitendeel van openluchtmuseum heen.

zuiderzeemuseum

Expeditie Waterwerken

Toen we de boot afstapten, zagen we als eerste de Expeditie Waterwerken. Hier kun je spelletjes en opdrachten doen en een code kraken. De meiden zijn gelijk enthousiast en beginnen met de opdrachten. Ik zoek ondertussen een boekje met de code.

Helaas, de bak met boekjes en pennen is leeg. “Boekjes op? Vraag een medewerker”, staat er. Ik spreek een medewerker aan, maar die weet er niks van. “Het is het einde van het seizoen, dus ze zullen wel op zijn”, aldus de medewerker. Een beetje vreemd, want tijdens ons bezoek is het de eerste week van oktober en het openluchtmuseum is nog tot 30 oktober geopend. De meiden doen toch nog een deel van de opdrachten, maar als je geen code kunt kraken, is het toch een stuk minder leuk.

Zuiderzeemuseum

Historische huizen

Dan maar op naar het openluchtmuseum en alle historische huizen. Er staan meer dan 100 oude gebouwen die vroeger aan de Zuiderzee stonden. Zo is er een heel straatje Urk met allemaal huisjes die steen voor steen afgebroken en weer opgebouwd zijn.

Een deel van de huizen is open en daar kan je binnen kijken. Het leukste vinden de meiden de huizen waar een videoboodschap ook wat vertelt over het leven van vroeger. Gelukkig hebben we bij vertrek een kaart gekregen, zodat ik precies weet welke huizen dit zijn. Hier zijn dan vaak ook wat vragen die kinderen kunnen beantwoorden, zoals wat kinderen in die tijd aten.

Zuiderzeemuseum

In een van de huisjes treffen we ook nog wat “Urker” vissers aan. Verder zijn er relatief weinig mensen aan het werk. Dat kan natuurlijk ook zijn omdat het een doordeweekse dag is. In het weekend en de schoolvakanties zijn er meer activiteiten en kun je tegen betaling zelf dingen maken, zoals een klein houten bootje.

zuiderzeemuseum

Van tevoren had ik de meiden verteld dat ze hier zelf konden werken, net als de kindjes van vroeger. Het goede hiervan is dat kinderen hiermee niet alleen voor zichzelf werken, maar dat de uren die ze werken worden omgezet in een geldelijke donatie, waardoor kinderen in het Indonesische Malang naar school kunnen. Dit gaat via de Stichting Kartini. Toevallig genoeg zijn we net deze zomer in Malang geweest, dus had mijn dochter ook direct een gevoel bij waar het geld terecht zou komen.

Zuiderzeemuseum

Heel fanatiek gaat ze aan de slag in de kinderwerkstraat. Zo kun je boter karnen, garnalen pellen en kleding wassen. Wanneer de meiden klaar zijn, kunnen ze zien hoeveel energie hun werk heeft opgeleverd. Ook krijgen ze een diploma. Jammer genoeg blijken twee pasjes alleen niet goed te werken. “Ga eerst aan het werk voor je een diploma hebt verdiend”, zegt de computer. Ik ga op zoek naar een medewerker die gelukkig nog twee reservepasjes heeft, maar tja, de motivatie om dan alles nog een keer te doen, is dan toch een beetje weg.

Zuiderzeemuseum

Ondertussen hebben we ook wel een beetje trek gekregen. Laten we nou toevallig langs een kraampje komen waar vis wordt gerookt. In het Zuiderzeemuseum zit ook nog het zelfbedieningsrestaurant Het Amsterdamse Huis en daarnaast zijn er wat horecaopties die open wisselend open zijn. Zo komen we langs een bakker en langs de snoepwinkel die helaas net even gesloten is.

Op een gegeven moment komen we nog op een pleintje waar wat oude spellen gespeeld kunnen worden, zoals sjoelen en kegelen. Dat vinden de meiden leuk om te doen.

Zuiderzeemuseum

Toch zijn we een stuk sneller door het museum heen dan ik verwacht had. Ik las online dat gezinnen zich hier een hele dag konden vermaken. Wij hebben het buitenmuseum in tweeënhalf tot drie uur echt wel gezien en dat is inclusief tijd op de boot en om te lunchen.

In verhouding met bijvoorbeeld het openluchtmuseum in Arnhem is er hier gewoon minder te zien en zelf te doen. We zijn daar ook wel eens op een studiedag geweest, dus dat is ook een eerlijke vergelijking. Ik kan me voorstellen dat er tijdens de weekenden en schoolvakanties meer te beleven is. Bovendien hielp het ook niet mee dat het best fris was.

Zuiderzeemuseum

Binnen in museum Zuiderzeemuseum

We hebben nog het binnen gedeelte van het museum om te bekijken. Ik had hier ook hoge verwachtingen van, omdat er heel veel te doen zou zijn voor kinderen. We hebben alleen net een beetje pech. Er is een tijdelijke tentoonstelling die vast erg leuk is voor kleuters, maar niet meer voor meiden van acht en negen jaar.

Zuiderzeemuseum

We moeten het doen met de vaste tentoonstelling. Daarin zijn zeker wel dingen te doen voor gezinnen, alleen is het geen puur interactief museum. Zo is er een tafel waar je memory kunt spelen en een plek waar je zelf een boot in elkaar kunt zetten. Dat laatste is trouwens nog best moeilijk en we zijn blij als een aardige medewerker een handje komt helpen. In de allerlaatste kamer hebben de meiden nog de mogelijkheid om zich te verkleden. Die kleren van vroeger vinden ze echt wel mooi.

Zuiderzeemuseum

Praktische informatie Zuiderzeemuseum

Wij vonden het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen leuk, maar ik had er toch iets meer van verwacht. We hadden er nu ruim anderhalf uur voor in de auto gezeten en dat zou ik een volgende keer niet doen. Als je in de buurt woont of op vakantie bent, is het anders. Ook is dit een museum dat wel echt het leukst is met mooi weer en ik denk dat je ook het beste in het weekend of tijdens de schoolvakanties kunt gaan.

Zuiderzeemuseum

Je moet er ook rekening mee houden dat je door de museumboot best wat meer tijd kwijt kunt zijn. Als je pech hebt, moet je twintig minuten wachten op de boot en vervolgens ben je nog wel een minuutje of tien onderweg. Er zijn in het museum genoeg toiletten en restaurant opties.

Zuiderzeemuseum

Het buitenmuseum is vanaf begin april tot eind oktober geopend. Het binnenmuseum is de rest van het jaar geopend, met uitzondering van enkele feestdagen. Volwassenen betalen meer dan kinderen (bekijk de website voor actuele tarieven), maar met een museumkaart kun je gratis naar binnen. Parkeren is betaald en kost 6 euro per auto.

Meer tips nodig? Lees ook ons blog over Noord-Holland met kinderen of de onze blog met de leukste openluchtmusea in Nederland.

2 gedachten over “Zuiderzeemuseum met kinderen, leuk uitje in Enkhuizen”

  1. Jammer dat jullie een slechte dag troffen. Wij vonden dit museum op een mooie zondag met kids van 8 en 4 jaar vele malen leuker dan Arnhem.

    1. Mmm denk niet dat het alleen een slechte weer dag was hoor. Arnhem heeft gewoon veel meer activiteiten voor gezinnen. Zeker met het nieuwe indoor deel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top