Home / Reisinformatie / Noord-Amerika / USA / Washington met kinderen, tips en activiteiten
washington

Washington met kinderen, tips en activiteiten

Naar Washington met kinderen? Hoewel de hoofdstad van Amerika niet de aandacht krijgt die New York krijgt, is het toch een interessante en bruisende stad om te bezoeken met je gezin. Leonie was met haar man en kinderen, van toen zes en acht, twee dagen in de stad. Niet genoeg om alles te doen, maar wel genoeg om een idee te krijgen van deze stad en een aantal leuke dingen te ondernemen.

Washington met kinderen

Wellicht klinkt Washington niet heel aantrekkelijk, want het staat natuurlijk bekend als het politieke hart van Amerika, maar de stad is echt heel leuk om te bezoeken. Het is een heel andere stad dan de meeste grote steden in Amerika. Eigenlijk is het een groot openluchtmuseum waar je veel dingen gratis kunt bezoeken. Hoe leuk is dat!

Wanneer je een lange reis maakt langs de oostkust, is het ook goed mogelijk om Washington te combineren met een aantal dagen in New York met kinderen.

Washington met kinderen

Wat te doen in Washington met kinderen?

Monumenten bij de National Mall

Washington is natuurlijk een stad met veel bekende monumenten. Zeker met wat oudere kinderen is het interessant om hier naartoe te gaan. Je mag hier gerust een dag voor uittrekken. Alle bezienswaardigheden liggen heel erg dichtbij elkaar, het is eigenlijk een grote laan met fonteinen, parkjes en belangrijke gedenkmonumenten. Mocht je met jongere kinderen Washington bezoeken, dan is het slim om een kinderwagen of babydrager mee te nemen. De afstand van de ene kant van de andere kant naar de National Mall is ongeveer 3,5 kilometer.

Washington

Het Lincoln Memorial ligt net achter het Pentagon. Wanneer je de trap omhoog loopt bij het Lincoln memorial heb je direct een mooi uitzicht over de Mall. Je kan helemaal tot aan het Capitool kijken. De geschiedenisles voor onze kinderen begon hier direct. Dit monument is echt enorm groot.

Abraham Lincoln is een van bekendste en, volgens veel Amerikanen, grootste presidenten van Amerika. Maar wat weet je eigenlijk over hem? Behalve dan dat het de eerste president is geweest die tijdens zijn ambtsperiode is vermoord?

Washington

Hij wordt geprezen om de afschaffing van de slavernij en zijn leiderschap tijdens de Burgeroorlog. Helemaal op de bovenste trede moet je goed zoeken naar de tegel met de legendarische zin van Martin Luther King “I have a dream”. Als je deze gevonden hebt, sta je precies op de plek waar Martin Luther King zijn beroemde toespraak heeft gehouden.

Vanuit dit monument kun je rechts en links langs de Lincoln Memorial Reflecting Pool lopen. In deze parken aan de zijkanten staan diverse gedenkmonumenten van andere overleden presidenten, oorlogsgebeurtenissen of vredesbeelden. Zo vind je er het Martin Luther King Memorial, Franklin Delano Roosevelt Memorial en het Vietnam Veterans Memorial.

Washington

Aan het eind van de Reflection Pool staat het grote Tweede Wereldoorlog monument. In de zomermaanden is dit een grote fontein.
Halverwege The Mall staat een grote obelisk; het Washington Monument. Deze obelisk is ruim 170 meter hoog en is direct de hoogste die ooit gebouwd is.

Rondom het Washington Monument staan erg veel vlaggen, met de kinderen hebben we ze even geteld en we kwamen uit op 56 vlaggen. Deze staan voor alle staten en de grondgebieden die Amerikaans zijn. Wanneer je Washington vanaf de lucht wilt bekijken, kun je in de Obelisk omhoog gaan, maar dan moet je wel kaartjes en een tijdslot reserveren vooraf.

Washington

Witte Huis

Wat je zeker moet doen in Washington is het Het Witte Huis met kinderen bezoeken. Dit is ook goed te combineren met een bezoek aan de National Mall. We moesten goed kijken en zoeken, want we hadden gedacht dat het Witte Huis veel groter was. In werkelijkheid was het een heel klein gebouw en viel het ons een beetje tegen. Vooral als je het vergelijkt met de grote monumenten en standbeelden die in de omgeving staan. Vanaf een afstandje heb je een goed zicht op het Witte Huis en kun je deze ook het beste fotograferen. We liepen daarna helemaal tot aan het hek, maar dan zie je het Witte Huis veel minder goed omdat het hek in de weg zit.

Washington

Als je er bent, moet je maar eens goed observeren hoeveel bewaking er om het Witte Huis staat. Echt enorm veel, zelfs heel hoog op het dak. Onze kinderen vonden dat heel gaaf om allemaal te zien. Het Witte Huis is natuurlijk een super bekend gebouw wat veel in het nieuws is, dus de kinderen vonden het best spannend. Zal de president thuis zijn? Ja hoor dat was hij, want de vlag hing in de nok.

In het parkje voor het Witte Huis staan diverse bankjes waar je even kunt zitten om wat te drinken of eten. Er lopen heel veel tamme eekhoorns rond die graag met jou en je kinderen willen spelen. Vroeger kon je makkelijk ook als niet-Amerikaan een tour door het Witte Huis maken, tegenwoordig is dat een heel stuk lastiger. Check de website voor alle informatie.

Washington

Vanaf het Witte Huis loop je naar het Capitool. Het plein voor het Capitool wordt ook wel Union Square genoemd. Hier worden vaak diverse events georganiseerd en staan veel foodtrucks waar je een hapje en een drankje kunt halen. Op het grasveld kun je lekker picknicken. De foodtrucks staan zowel aan de kant van het Lincoln Memorial als aan de kant van het Capitool. Het Capitool kun je ook van binnen bezoeken, hier wordt geadviseerd om het te reserveren. Kijk op de site voor de huidige tarieven en openingstijden.

Washington

Wij bezochten Washington eind april. Als je geluk hebt en er in deze periode bent, bloeien er ook vele kersenbloesems aan de kant van Tidal Basin. Dit ligt dicht bij het Jefferson Memorial. Het is echt een plaatje om hier in deze periode te wandelen.

Onze kinderen vonden The National Mall heel erg leuk, ook al dachten we vooraf dat ze het wellicht niet zo interessant zouden vinden. Maar juist omdat ze dit vaak zien op het (jeugd)journaal, wisten ze er heel veel vanaf en vonden ze het heel erg gaaf om het Witte Huis en het Capitool van dichtbij te bewonderen. 

The National Mall is onderdeel van de nationale parken van Amerika en dus kun je op gezette momenten een Ranger route lopen met je kinderen. Download vooraf de NPS app op je telefoon, zo kun je precies zien wat en wanneer dat gepland is. Aan het eind van deze route krijgen je kinderen een Ranger badge.

Kindvriendelijke musea in Washington

Washington heeft een aantal hele goede en gratis musea die je kan bezoeken. Deze liggen veelal tussen het Washington Monument en het Capitool aan The National Mall. Deze gratis musea in Washington zijn overheidsinstellingen. Je zou dagen nodig hebben om alle musea in Washington met kinderen te bezoeken. Bekijk dus vooraf welke voor jullie gezin interessant zijn. Ook goed om te weten: voor een aantal musea moet je (zeker in het weekend) vooraf een tijdsslot reserveren of er is maar een beperkt aantal gratis tickets per dag beschikbaar.

Washington

National Museum of Natural History

Wil je een museum in Washington met kinderen bezoeken? Het National History Museum is een goede keuze. Hier vind je veel verschillende soorten dieren en kun je veel over de natuur leren. Iedereen gaat naar het Natural History Museum om de dinosaurussen te zien, maar er is ook een geweldige tentoonstelling over vroege mensen en Neanderthalers. En je kunt ook de Hope Diamond zien, een van de beroemdste juwelen ter wereld!

Bekijk van tevoren de website, want het museum is niet altijd open.

© James Di Loreto / Smithsonian

Museum van de Afrikaanse Cultuur en Geschiedenis

Iets verderop ligt het Museum van de Afrikaanse Cultuur en Geschiedenis. Dit gebouw is alleen van de buitenkant al een plaatje op zich. Het National Museum of African American History & Culture heeft tentoonstellingen die vertellen de geschiedenis van Afro-Amerikanen. Van de tijd van de slavernij tot actuele culturele en politieke kwesties. Het is een prachtig samengesteld museum en zeker een bezoek waard voor iedereen die geïnteresseerd is in Afrikaanse cultuur in Amerika. Hoewel dit museum gratis is, moet je in het weekend wel vooraf reserveren via de website.

© Alan Karchmer

National Air and Space Museum

Wij wilden dolgraag naar het National Air en Space Museum. Ik had gelezen dat dit een van de leukste musea was van de stad. Dit museum laat je alles zien over de ruimte en luchtvaartgeschiedenis. Je kunt er veel interactieve activiteiten ondernemen, maar ook raketten en vliegtuigen bekijken. Helaas was het museum tijdelijk gesloten, dus konden we het niet bezoeken.

Dierentuin Washington

Naast alle gratis musea is ook de dierentuin in Washington gratis. Je moet wel vooraf een ticket reserveren via de website. Ook hier zijn maar weer een beperkt aantal tickets beschikbaar. Je kunt deze op zijn vroegst 30 dagen van tevoren boeken, maar er komen vaak ook nog last-minute slots vrij.

De dierentuin is heel mooi aangelegd en je komt er dieren tegen uit de Amazone, uit Afrika (zoals cheeta’s) maar ook kinderboerderij dieren. De bekendste dieren uit de dierentuin in Washington zijn zonder twijfel de panda’s.

Arlington National Cemetery

Een andere indrukwekkende plek die je kunt bezoeken in Washington met kinderen is het Arlington National Cemetery. Het is misschien gek om een begraafplaats te bezoeken, maar dit is een beroemde militaire begraafplaats. Naast alle nationale helden ligt hier ook John F. Kennedy begraven. Al sinds 1948 houdt een militair de wacht bij de tombe van de onbekende soldaat. Elk uur wordt hier een wisseling van de wacht gehouden. Men inspecteert het wapen van de nieuwe wacht en ontslaat de oude wacht uit zijn functie. Wat volgt is een saluut voor deze onbekende soldaat die gesneuveld is tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Washington

Washington National Cathedral

Washington heeft ook vele mooie kerken die je kan bezoeken. Zo is de Washington National Cathedral heel bekend. Dit is het tweede hoogste gebouw van Washington.

De Basilica of the National Shrine of the Immaculate Conception

Net iets buiten de stad ligt een hele mooie, niet zo bekende parel: de Basilica of the National Shrine of the Immaculate Conception. Dit is de grootse katholieke kerk van Amerika. Per toeval reden we erlangs, al van veraf is deze kerk te herkennen aan zijn mooie blauwe koepel. De kerk is een echte bedevaart plek en er komen mensen uit heel het land en ver daarbuiten om deze te bezoeken.

De kerk is ook echt heel erg mooi om te bekijken. We hebben onze ogen uitgekeken. Wij zijn zelf niet heel gelovig, maar vinden het altijd mooi om een kerk te bezoeken als we op reis zijn. De kinderen vinden het ook mooi en we vertellen vaak over de dingen die we zien en steken altijd even een kaarsje op.

Washington

Deze kerk biedt ook georganiseerde rondleidingen aan, maar op eigen houtje kun je hem ook prima bekijken. Wij begonnen in onderste zaal van de kerk, de cryptezaal. De cryptekerk en de kapellen zijn prachtig versierd met mozaïek, keramiek en andere verfraaiingen, we waren erg onder de indruk. In het midden van de crypte ligt de Memorial Hall. Wanneer je naar boven loopt, kom je in de kerk en kun je de verschillende kappellen bewonderen. Het mooiste aan dit gebouw vonden wij het mozaïek werk en alle verfraaide versieringen.

Georgetown

Een nieuwe hippe wijk die steeds bekender aan het worden is in Washington is Georgetown. In deze wijk heb je veel authentieke boetiekjes, kunst en mooie parken. Deze wijk ligt aan het water en heeft een fijn park, genaamd Waterfront Park.

Washington

Voor de sportieve reizigers onder ons kun je hier roeien of kanoën over de rivier. In Georgetown is ook nog ander mooi park te bezoeken, het Bookhill Park. Hier is het heerlijk om te picknicken en te genieten van allemaal mooie bloemen en planten die er groeien. Georgetown is erg mooi aangelegd en is herkenbaar aan de stenen huizen. Het voelt heel Europees.

Washington

Toen wij er waren, was er een Franse markt met allemaal leuke gezellige kraampjes op straat. Deze wordt eens per jaar georganiseerd.
Georgetown was vroeger een drukke tabakshaven. Het was het begin van de belangrijke route van Georgetown tot Cumberland. Deze route heet het Chesapeake & Ohio-kanaal en is 296 kilometer lang.

Washington

Tegenwoordig kun je fijn langs dit kanaal wandelen. Je kunt ook op een rondvaartboot een vaart maken van een uur over de eerste 600 meter van het kanaal. Je luistert en kijkt dan naar de verhalen van degenen die aan het C&O-kanaal woonden en werkten en treedt in de voetsporen van de ezels die de rondvaartboten trokken. Onder aan het kanaal zit de haven en daar heb je leuke eetgelegenheden.

Washington georgetown

Vervoer in Washington

Je kunt Washington met diverse vervoersmiddelen bezoeken. Zo heb je er een Hop on Hop off bus, die twee verschillende routes rijdt; de blauwe en de rode. Alle bezienswaardigheden rondom The National Mall ga je met deze ritten zien. Koop je ticket vooraf hier online via Tiqets.

Wanneer je met wat grotere kinderen reist, is het ook leuk om een elektrische step te huren. Er zijn diverse maatschappijen die dit aanbieden. Je ziet deze steps op veel plekken in de stad staan. Wanneer je de QR-Code scant, kun je inloggen. Je moet er wel een creditcard aan koppelen en dan huur je de step voor een bepaalde periode. Lees bijvoorbeeld ons blog over de Lime Elektrische step voor meer tips.

Daarnaast heeft Washington, zeker voor Amerikaanse begrippen, een heel goed metro- en bussysteem. Tickets kun je direct bij de kiosk halen.

Wij hebben in Washington heel veel gewandeld en een Uber of Lyft geboekt.

Washington met kinderen

Kindvriendelijk hotel in Washington

In Washington heb je diverse overnachtingsmogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld buiten de stad overnachten, dichtbij het vliegveld. Wij sliepen in een appartement, omdat wij Washington bezochten tijdens onze wereldreis en het erg prettig vonden om in de avond zelf te koken en te ontspannen in een huiselijke omgeving. Ons appartement lag aan Barracks Row. In deze buurt heb je diverse restaurants en supermarkten. Het voordeel van dit appartement was dat het een eigen keuken, wasmachine en droger had. 

Wil je liever verblijven in een hotel? Embassy Suites Washington D.C. heeft wel appartementen, maar met faciliteiten zoals een ontbijtbuffet. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Washington

Eten in Washington

Het is niet zo moeilijk om eten te vinden in Amerika, dus ook niet in Washington. Eigenlijk zit op elke hoek van de straat wel een eettentje en er zijn voldoende kindermenu’s te verkrijgen. Wil je wat anders dan de standaard hamburger, pizza of patat voor je kinderen? Dan moet je eens kijken bij Shake Shack, Commisary of Open City.

Wij overnachten in een appartement, dus hebben veel eten zelf gekookt. Wanneer je in Amerika verblijft, kun je ook veel eten bestellen in je hotel met de app van onder andere Uber Eats of Postmates. Je kunt dan alles wat je maar lekker vindt laten bezorgen. Ideaal.

Washington

Vlucht en busvervoer

Washington is ook goed te combineren met een verblijf in New York. Vanaf Washington hebben wij een Flixbus geboekt die ons in vier uur naar New York bracht. De kosten hiervoor waren erg laag, voor 20 dollar per persoon inclusief bagage konden we met de bus mee. De Flixbus had ruime stoelen, toilet en wifi. In New York stopt de Flixbus midden in het centrum bij 27 Street. Boek je Flixbus ticket lekker makkelijk via de Nederlandse website.

Je kunt ook met de trein gaan, dan ben je er sneller, maar de kosten zijn wel hoger. Zie de website voor de actuele prijzen.

Wanneer je New York en Washington wilt combineren met elkaar, zou ik wel adviseren om minimaal 1 à 2 nachten Washington te boeken. Je kunt ook een dagtocht maken, maar dan zie je natuurlijk niet alles. Vanaf Nederland ben je met het vliegtuig binnen 8,5 uur in Washington. Het vliegveld ligt op een kleine drie kwartier rijden van het centrum.

Meer tips nodig? Lees ook onze andere blogs over Amerika met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top