Home / Reisinformatie / Europa / Portugal / Wat te doen op het eiland Madeira met kinderen?

Wat te doen op het eiland Madeira met kinderen?

Op het bloemeneiland Madeira lijkt het altijd lente te zijn. Het subtropische klimaat zorgt het hele jaar door voor aangename temperaturen en een prachtig groen decor. Watervallen, mooie wandelroutes, ruige kliffen, leuke activiteiten voor het hele gezin, je vindt het hier allemaal. Blogger Cindy bezocht Madeira en zet voor jou op een rij wat er allemaal te doen is op Madeira.

Madeira

Wat te doen op Madeira met kinderen?

Voor wie niet direct weet waar Madeira ligt: het eiland Madeira hoort bij Portugal, maar ligt zo’n 650 km voor de kust van Marokko. Samen met buureiland Porto Santo en de onbewoonde eilanden Ilhas Desertas en Selvagens vormt het de autonome regio Madeira. Groot is het eiland Madeira niet, het is zo’n 51 km lang en op het breedste punt 22 km breed. Met een oppervlakte van 741 km2 is Madeira net wat groter dan het Waddeneiland Terschelling. Het hele jaar door is de temperatuur heel aangenaam op Madeira.

TAP Air Portugal vliegt in 4,5 uur naar Madeira, met een overstap op Lissabon. Of boek een rechtstreekse vlucht vanuit Nederland, bekijk hier de vliegopties via Transavia. Een andere optie is een rechtstreekse vlucht en hotel te boeken via TUI. Bekijk hier hun aanbod voor vakanties naar Madeira.

Het eerste wat mij opviel op Madeira was de uitbundige begroeiing van palmbomen, suikerriet en bananenbomen. In terrassenbouw tegen de bergen aan, een plaatje dat ik vooral ken van tropische bestemmingen en niet direct had verwacht op Madeira. Wat me het meest bijblijft van Madeira, is de grillige kustlijn met immens hoge vulkanische kliffen die imposant boven de zee uit rijzen. En de fijne temperatuur natuurlijk. Variërend van 23 graden in het zuiden tot een graad of 17 in het noorden. En dat in december!

Madeira camara de lobos

Verken het eiland met een jeeptour

Omdat het eiland niet zo groot is, leent Madeira zich perfect om te verkennen met een jeeptour. Via Discovery Island maakte ik een jeeptour op Madeira. Wij kozen voor de vroeger variant, de sunrise tour. Jammer genoeg was het net die dag ontzettend mistig in de bergen, we zagen geen hand voor ogen op onze tocht naar boven, dus moesten we omkeren. 

off road madeira

Na een overheerlijk gezond ontbijtje van Vantastic Food als troost werden we naar alle mooie uitkijkpunten van het eiland gebracht. We reden door schattige witte dorpjes, groene bossen, langs bananenbomen en dwars door de bergen. Tot aan de fascinerende kustlijn met adembenemend mooie uitkijkpunten, zoals Ponta de sao Lourenço in het oosten en de Miradouro do Guindaste in Faial, het noorden. Houd je kinderen hier trouwens wel goed in de gaten, of nog liever aan de hand, want de steile kliffen zijn niet overal afgezet met touwen. 

In het noordoosten ligt het dorpje Santana. Hier vind je nog de typische driehoekige huisjes van Madeira, in de kleuren wit, rood en blauw, met een dak van stro. Vroeger waren deze traditionele houten huisjes door heel Madeira te vinden, nu alleen nog in Santana, keurig op een rijtje. Kinderen zullen het leuk vinden om deze ‘poppenhuisjes’ vanbinnen te bekijken en zich te verbazen over de kleine ruimte waarin vroeger hele gezinnen woonden. In de huisjes zijn nu toeristische winkeltjes en een informatiedesk gevestigd. Grappig om te zien, een leuke fotostop tijdens deze jeeptour. Met eigen vervoer zou ik er niet speciaal voor omrijden eerlijk gezegd.

Madeira santana huis

Natuurlijk gingen we ook nog een stukje off-road met de jeep, in de bossen. We werden behoorlijk heen en weer geschud in de jeep, maar echt spannend werd het niet. Al met al een aardige excursie, die vast spectaculairder was geweest als we wel naar de top hadden kunnen rijden voor de zonsopgang. 

Madeira verkennen met een huurauto

De wegen zijn smal en bochtig, maar goed onderhouden, je kunt dus ook een auto huren om het eiland Madeira te verkennen. De uitkijkpunten die ik in de jeeptour bezocht, zijn namelijk ook met een gewone auto prima te bereiken. En dan heb je net wat meer vrijheid om je eigen programma samen te stellen. Kies bijvoorbeeld voor een auto van Sunnycars, dankzij hun all-inclusive formule zitten alle verzekeringen bij de huurprijs inbegrepen. Mocht je schade hebben onderweg, dan krijg je het eigen risico vergoed.

madeira

Ga ook zeker even naar Cabo Girao, met een glazen uitkijkplatform op 585 meter hoogte, de hoogste glazen skywalk van Europa. Wel wat minder geschikt voor mensen met hoogtevrees, maar voor de liefhebber een prachtig uitzicht op de ruige kustlijn en op de wijn- en boomgaarden onder je. Met een kabelbaantje dat verderop ligt, kun je afdalen naar beneden voor een wandeling door de fruitboomgaard, waar papaya en mango worden verbouwd. Of ga met een trap van 1.000 treden naar beneden en met de kabelbaan terug omhoog.

Madeira
madeira

Goed om te weten: in de bergen rijd je regelmatig tunnel in, tunnel uit. De meeste zijn vrij kort hoor, maar je hebt dus niet continu die mooie vergezichten in beeld. Zodra je de tunnel uitrijdt, wordt je geduld echter gegarandeerd beloond. 

Levada-wandeling op Madeira

Een bezoek aan Madeira is niet compleet zonder een wandeling over de kronkelende paden die langs de typische Madeirese levada’s voeren. Dit zijn kleine kanaaltjes, die vanaf de 16e eeuw zijn aangelegd door heel Madeira om water te vervoeren van het regenrijke noorden naar het drogere zuiden.

Tegenwoordig worden de levada’s ook gebruikt om waterkracht op te wekken als schone energiebron. Langs deze kanaaltjes liggen smalle wandelpaden, ideaal om het ruige en bergachtige binnenland van Madeira te verkennen. De levada-wandelingen variëren van eenvoudig tot zeer uitdagend, over smalle paden langs diepe afgronden.

Samen met een gids van Madeira Experience Tours wandelde ik de route Levada do Alecrim, van 3,5 km lang. Deze route PR 6.2 begint op de parkeerplaats Rabaçal langs de E110 en leidt naar een mooie waterval. We liepen over de rand van een waterbekken, langs de berghelling met uitzicht op de omringende bergen en het uitgestrekte dal met het oerbos laurisilva (laurierbos), beschermd Unesco-gebied.

Als het niet nevelig is, tenminste, zoals toen ik er was. Toch gaf die nevel de tocht juist wat extra’s, een mystieke, haast sprookjesachtige sfeer. Zeker in combinatie met de typische geur van eucalyptus die je overal op Madeira ruikt. In de lente en zomer staan hier ontzettend veel bloemen in bloei, hét kenmerk van Madeira. Dat zal ook een prachtig gezicht zijn!

madeira levada wandeling

De PR 6.2 is een gemakkelijke en goed gemarkeerde wandelroute, die ook met kinderen goed te doen is. Al zou ik de buggy thuislaten, daarvoor is het pad te smal. Soms moet je je kinderen wel even begeleiden, bijvoorbeeld bij de steile trap zonder leuning die je onderweg tegenkomt. En om met een grote stap over een smal stroompje te stappen.

Je loopt in een ruim uur naar de waterval, daarna loop je precies dezelfde weg terug. Neem voldoende water mee en een picknick voor bij de waterval. En zorg voor goede wandelschoenen, de stenen kunnen glad zijn na een regenbui.

madeira levada waterval

Op zoek naar walvissen en dolfijnen op Madeira

Het hele jaar door kun je in de zee rondom Madeira dolfijnen en walvissen spotten, een geweldige ervaring. Vooral tussen april en oktober laten ze zich goed zien. Ik ging op pad met de fijne organisatie Rota dos Cetáceos. Met een ervaren gids stapten we op een powerboat, op zoek naar dolfijnen en walvissen. De kans dat je dolfijnen ziet is vrij groot. Op uitkijkposten aan wal zitten twee spotters klaar om ons bootje de goede kant op te sturen zodra ze walvissen spotten.

madeira dolfijnen

Niet ver uit de kust spotten we de eerste groep dolfijnen: de tuimelaars oftewel Flipper. Na 5 minuten met de nodige oh’s en ah’s gingen we weer verder, om de rust van de dieren niet te verstoren en stress te voorkomen. Fijn, zo’n diervriendelijke aanpak!

Even later hadden we nog meer geluk, we troffen een groep van wel 50 dolfijnen op hun jacht naar vis. Wat een prachtig schouwspel! Daarmee was onze portie geluk wel op, want walvissen hebben we helaas niet gezien, het vurig gehoopte belletje van de walvisspotters aan wal bleef helaas uit. Maar wat heb ik met volle teugen genoten van deze trip!

dolfijnen madeira

Nog even wat praktische info: kinderen mogen tot 6 jaar gratis mee, voor kinderen tot 14 jaar geldt een gereduceerd tarief. Tegen bijbetaling mag je ook met dolfijnen zwemmen. Kinderen ook, maar alleen als ze hun zwemdiploma’s hebben. Word je trouwens snel zeeziek, kies dan een plekje achterin de boot, niet voorin. En neem even een reistabletje in voor vertrek.

Slenter door de sfeervolle straatjes van Funchal

Funchal, de hoofdstad van Madeira, is met bijna 112.000 inwoners de grootste stad van Madeira, hier woont zo’n twee derde van de totale bevolking van het eiland. Toch doet het oude centrum van de stad knus aan. De ligging is prachtig, de stad ligt in een baai tegen de heuvel gebouwd en overal waar je kijkt zie je de kenmerkende oranje daken van Funchal.

Madeira funchal botanische tuin

In de sfeervolle straatjes met kleurrijke huizen, muurschilderingen en beschilderde deuren keek ik mijn ogen uit. Stalletjes met kleurrijke vruchten waarvan ik het bestaan niet eens kende, kraampjes met kleurrijke hoedjes en muziekinstrumenten, bijzondere delicatessenzaken, gezellige terrasjes en natuurlijk de lokale specialiteit: de zwarte espada-vissen. Niet de knapste vissen uit de zee, maar erg lekker, zo proef ik ’s avonds bij het diner.

Madeira fort

En dan zijn er ook nog veel leuke activiteiten voor kinderen. Een bezoek aan de tropische tuin, waar je met een kabelbaan hoog over de stad naartoe gaat. En wat dacht je van een ritje in een rieten slee door de steile straten van Funchal? Ja, dat lees je goed! Er is zoveel te doen in Funchal.

Funchal fruit

Breng een bezoekje aan het dorpje Porto da Cruz

Porto da Cruz is een schattig dorpje in het noordoosten van Madeira. Wij maakten hier een stop tijdens de jeeptour. Je kunt een kijkje nemen in de lokale rumstokerij, om te bekijken hoe rum en honingmelisse worden gemaakt van suikerriet. Tussen maart en mei, de maanden van de oogst, is dit het meest interessant, dan zie je hier het productieproces in volle gang.

Wat een bezoek aan dit stadje vooral leuk maakt, is een wandeling over het pad langs de kust vanaf de rumstokerij. Links zie je de 590 meter hoge Adelaarsrots aan de baai met een zwart zandstrand. Wat verderop beukt de zee ongenadig hard op de rotspartijen, dit levert de meest spectaculaire waterfonteinen op. Fantastisch om te zien.

Volg het pad verder langs de kustlijn tot aan een natuurlijk zwembad. Een fraaie locatie voor een verfrissende duik, met uitzicht op de baai die omzoomd is met bergen. En op de promenade, waar vissers druk bezig zijn om hun vangst binnen te halen. Dit zwembad is ook een stuk veiliger voor kleine kinderen dan de ruwe zee. Bij het zwembad liggen nog een aantal restaurantjes en verderop vind je nog een kleine speeltuin.

Porto da Cruz

Zwemmen op Madeira

Het vulkanische eiland Madeira heeft van nature geen goudgele zandstranden, wel een aantal zwarte stranden en kiezelstrandjes. Een uitzondering vind je bij het plaatsje Calheta, in het zuidwesten. Hier liggen twee opgespoten zandstrandjes, beschermd door grote golfbrekers. Kinderen kunnen hier heerlijk spelen en zwemmen. Wel met waterschoentjes aan, er liggen best veel stenen en keien aan de waterrand. Calheta ligt op zo’n 45 minuten rijden van de hoofdstad Funchal.

Madeira strand calheta

In Porto Moniz, in het noorden van Madeira, ligt een hele bijzondere zwemlocatie aan de rand van de zee: piscinais naturais: natuurlijke zwembaden, omringd door lavarotsen. De golven overspoelen de rotsen en vullen de baden zo continu met vers zeewater. Hier zijn lifeguards aanwezig en je betaalt een kleine entreeprijs.

Porto Moniz ligt op zo’n anderhalf uur rijden van Funchal. Het is een aardig stadje, prachtig gelegen aan de noordkust. Je vindt hier ook een aquarium in het historische Fort van João Batsta. Ik heb het aquarium niet bezocht, maar het fort zal de fantasie van kinderen zeker prikkelen. Vooral als je weet dat dit fort in 1730 werd gebouwd om het dorp te beschermen tegen de piraten die destijds de kusten van Madeira onveilig maakten.

Madeira funchal kabelbaam

Madeira met kinderen?

Al eens gedacht aan Madeira met kinderen? Ik snap wel waarom Madeira al sinds 2016 ieder jaar opnieuw wordt uitgeroepen tot beste eilandbestemming ter wereld door de World Travel Awards, een soort Oscars in de reiswereld. De natuur op het eiland is werkelijk schitterend en er is genoeg te doen voor een week met het hele gezin. Het hele jaar door vind je hier aangename temperaturen, wat wil je nog meer?

Je komt naar Madeira om te wandelen, te relaxen en te genieten van de natuur en de leuke stadjes. Zoek je een echte zonvakantie, dan zijn de Canarische eilanden beter geschikt. Of Porto Santo, het kleinere eiland op 2 uur varen van Madeira.

Madeira funchal

Wat is er nog meer te doen op Madeira?

Echte voetballiefhebbers bezoeken natuurlijk ook het CR7-museum, dat geheel gewijd is aan voetbalheld Ronaldo, die op Madeira geboren is. Menig jongensdroom gaat hier in vervulling, want je kunt natuurlijk met (een beeld) van je held op de foto.

Ook de grotten van São Vicente zijn een bezoekje waard. Deze grotten zijn in feite de gangen waardoor de lava naar buiten werd gestuwd, toen vulkanen het eiland Madeira vormden. Dit en meer leer je in het vulkanisch centrum dat bij de grotten hoort.

Net voor het stadje Porto Moniz, in het noorden van Madeira, ligt het dorpje Ribeira da Janela. Aan de uitloper van een van de langste valleien van Madeira. Op het donkere rotsstrand zie je twee grimmige rotsen uit de zee oprijzen. Gestold magma, dat hierheen geslingerd is na een vulkaanuitbarsting. Een mooie fotostop als je Madeira verkent met de auto. Leuk met kinderen: plaats een kiezelsteentje in de rotswand met het Mariabeeld, dan mag je een wens doen.

Madeira riberia janela

Praktisch: het klimaat van Madeira

Zelfs het klimaat is bijzonder op Madeira; het hele jaar door is de temperatuur bijzonder aangenaam. Er zijn verschillende microklimaten op het eiland, waardoor je hier vier seizoenen op één dag kunt meemaken. Je hebt het zonnige zuiden, waar de hoofdstad Funchal ligt. In het noorden is het bewolkter en regent het wat vaker en in de bergen is het altijd wat koeler.

madeira dorpje

Het kan dus zomaar zijn dat je in de stralende zon uit Funchal wegrijdt en in het noorden uitstapt met motregen. Een regenjas en vestje in je rugzak zijn daarom geen overbodig luxe als je het eiland gaat verkennen.

Ook handig om te weten: zowel in de zomer als in de winter is er 1 uur tijdsverschil met Madeira.

Madeira bloem

Cindy bezocht Madeira op uitnodiging van Madeira Promotion Bureau en Turismo de Portugal. Zoals je van ons gewend bent, delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen. Lees ook onze andere blogs over Portugal met kids.

1 gedachte over “Wat te doen op het eiland Madeira met kinderen?”

  1. Hoi Maria, bedankt voor je reactie en leuk dat je herkent wat ik heb beschreven! De levada-wandeling die ik noemde is ook met kinderen goed te doen, andere zijn een stuk spannender inderdaad! Bedankt voor je toevoeging over de wegen. Wij werden rondgereden, dan ervaar je dat toch anders. Maar er zitten inderdaad steile stukken tussen!
    Wanneer ben jij op Madeira geweest? Heb je er ook zo genoten? Ik zou er graag nog eens terugkomen. ^Cindy

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top