Home / Reisinformatie / Europa / Servie / Watervallen, kloosters en grotten in het binnenland van Servië

Watervallen, kloosters en grotten in het binnenland van Servië

We rijden door glooiende heuvels achter een tractor. Wanneer we deze inhalen, volgen we de bordjes naar Eco Farm Milanovic. We rijden het terrein op waar de boerin zich verontschuldigd voor haar slechte Engels (wat best meevalt). “Hebben jullie een mooie dag gehad?”. Wij vertellen over de grot die we bezochten, een verlaten klooster waar Marcel naar binnen klom en de waterval. Dit is waarom we ervoor gekozen hebben in Servië ook een aantal dagen een auto te huren.

Eerder bezochten we al Smederevo en Viminacium langs de Donau, daarna vierden we vakantie in de “badplaats” van Servië ofwel Veliko Gradište, en tenslotte bezochten we het Djerdap National Park. Nu rijden we in een bocht weer terug naar Belgrado, maar niet zonder eerst een paar dagen te stoppen op het platteland.

Ceremošnja grot

Onze eerste stop op dit deel van de road trip is de Ceremošnja grot. We parkeren de auto en lopen het restaurant binnen. De eigenaren spreken een beetje Duits en er wordt iets gezegd over de sleutel maar vervolgens worden we doorgestuurd naar het pad. We lopen via het pad naar de grot en hier vinden we een dichte deur. Huh, zouden ze dat bedoelen? Het is ons niet duidelijk wat de bedoeling is en Marcel loopt nog maar eens terug. Blijkbaar weet het echtpaar van het restaurant het ook niet helemaal, maar we worden gevraagd te wachten.

ceremosnja grot
ceremosnja grot

Na een tijdje stopt er een jeep en daar is de man met de sleutel. Er komen nog twee vrouwen aangereden en met zijn vijven starten we de rondleiding. Hoewel dit zeker niet de mooiste grot is die we ooit gezien hebben, maakt de gids het leuk voor onze dochter. Er zijn figuren te ontdekken in de stalagmieten en ze mag zich verstoppen in een kleine uitsparing.

ceremosnja grot
ceremosnja grot

We twijfelen of we hier zullen eten maar besluiten erop te gokken dat we elders nog wel een restaurantje tegen zullen komen. Dat valt tegen, maar vlak voor Gornjak vinden we opeens een restaurant langs de weg, aan een riviertje. De vis die ze hier vangen, komt zo op je bord terecht. Wat een leuke, spontane ontdekking!

Servie binnenland
Servie binnenland

Gornjak Klooster

Vlak voor het klooster van Gornjak zien we een verlaten klooster in een rots. Het doet mij denken aan de rotskloosters van Meteora. We stoppen de auto en nemen een kijkje. Ook twee Servische stelletjes hebben hetzelfde idee. Hoewel de trap gesloopt is, vindt Marcel voldoende steun om naar binnen te klimmen. De grot achter de muur loopt nog heel lang door, maar binnen is alles leeg. Er was niets meer te zien van de mensen die hier ooit gewoond moeten hebben of de historische muurschilderingen.

De andere mannen durven het trouwens ook niet aan en ook mijn dochter en ik bedanken ervoor.

Gornjak klooste
Gornjak klooste

We rijden door naar het kleine klooster van Gornjak. Een kerkje gebouwd in een kloof met nog een piepklein kapelletje onder een overhang. De muurschilderingen zijn oud maar vrij donker. We hadden denk ik ietwat te hoge verwachtingen van dit klooster.

Gornjak klooste
Gornjak klooste

Krupaja waterval

Ook onze volgende en laatste bezienswaardigheid van de dag is een anticlimax. Online vonden we foto’s van een helderblauw water in een natuurlijke omgeving. Dat is er ook zeker, maar wat je op de foto’s niet ziet is dat er daarnaast een restaurant is gebouwd met zwemplas. Hier wordt luidruchtig gezwommen en bier gedronken, wat natuurlijk het magische gevoel van een sprookjesachtige plek in het bos totaal teniet doet.

Krupaja waterval
Krupaja waterval

Resava grot

We hebben nog een dag in de omgeving en het is in principe een herhaling van de dag ervoor: nogmaals een grot, een waterval en een klooster. Toch is het allemaal wel heel mooi en interessant. De Resava grot is een van de grootste grotten van Servië en de ruimtes en hallen zijn enorm.

Waar we de dag ervoor bijna een privé rondleiding hadden, moeten we ons nu aansluiten bij een grote groep. De rondleiding is eigenlijk net een minuutje weg maar we mogen alsnog snel naar binnen. In zo’n groep hoor je niet altijd alles wat de gids zegt (speciaal voor ons ook in het Engels), maar dat maakt niet uit want we kijken onze ogen uit.

Reseva grot
Reseva grot
Reseva grot

Bij de Resava grot is er een grote parkeerplaats en een restaurant. Er is zelfs een klimparcours, al is die wel alleen geschikt voor oudere kinderen.

Klooster Manasija

Het Manasija Klooster is een klooster dat wel wat weg heeft van een fort door de enorm dikke muren. Het werd dan ook gebouwd in een tijd dat dit ook nodig was. Binnen zijn nog een aantal mooie fresco’s te zien!

Klooster Manasija
Klooster Manasija

Lisini Waterval

De Lisini waterval is ook een leuke stop. Er zijn hier een aantal restaurantjes en er is een looppad naar de enorme waterval. Hogerop zijn er ook wat kleinere watervallen te vinden. Het is ijskoud zwemmen hier, dus alleen voor bikkels.

lisini-waterval-2
lisini-waterval-2

Lees ook onze andere blogs over Servië met kinderen, zoals over Smederova en Ram en het binnenland van Servië.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top