Bezoek Belgrado met kinderen en ervaar deze afwisselende stad met het hele gezin, ga lekker alleen of met zijn tweetjes. Ik ken de bezienswaardigheden van Belgrado inmiddels goed, want ik ging als backpacker een weekend naar Belgrado. Daarna had ik nog een keer een overstap en daardoor ook weer een middagje in de Servische hoofdstad doorgebracht en in uiteindelijk ging ik op vakantie naar Servië met gezin. Wij brachten toen drie dagen in Belgrado door en daarom is de blog een mix van tips voor Belgrado met kinderen en reguliere bezienswaardigheden in Belgrado.
Ik vind Belgrado een fijne stad. Het is zeker niet de mooiste bestemming in Europa. Er is veel verkeer, de stad is flink gebombardeerd en je ziet ook veel door de smog zwartgeblakerde torenflats. Maar tegelijkertijd heeft het een fijn autovrij centrum met mooie, kleurige gebouwen en leuke restaurantjes. De rivier zorgt voor een fijne bries en er is een stadsstrand. Het oude fort is super chill en niet onbelangrijk; Belgrado is in vergelijking met veel andere Europese steden een stuk betaalbaarder. Hoe betaalbaar? Onze Airbnb was nog geen €35 euro per nacht, met twee slaapkamers en een hele centrale locatie. Ter plekke gaven we nog zo’n €55 euro per dag uit met 2 volwassene en een kind van vijf. Hiervoor aten we een keer per dag in een restaurant, ondernamen we alle activiteiten waar we zin in hadden, pakten regelmatig een terrasje en reisden van het vliegveld en in de stad met de bus en tram.
Eerlijk is eerlijk, als backpacker haalde ik wel meer uit mijn stedentrip Belgrado dan als ouder. Zo is het heel goed stappen op de partyboten op de rivier en is de stad juist in de avonduren super gezellig. Veel te doen dus voor jongvolwassenen maar er zijn relatief weinig kindvriendelijke attracties in de stad. Een goede reisgids van Belgrado en voor Servië in het Nederlands is er niet, er is zelfs geen Lonely Planet. De beste gids vonden wij de Bradt Guide wel een beetje taai maar met heel veel informatie en handige kaartjes.
Bezienswaardigheden Belgrado
Kalemegdan park
Eén van de bekendste bezienswaardigheden in Belgrado is het Kalemegdan fort, dit is een plek waar ik graag veel tijd doorbreng. Het is een populaire hangplek en zeker op een mooie zomeravond heel gezellig wanneer jong en oud geniet van het uitzicht over de rivier. Weet je niet wat te doen in Belgrado met kids, dan is het park altijd een goede keuze. Hier vind je bijvoorbeeld resten van een oud fort maar ook de dierentuin, een klein pretparkje en diverse speeltuinen. Het fijne aan het park is ook dat het zo enorm groot is dat het er eigenlijk nooit te druk is. Zelfs wanneer het weer in Belgrado in de zomermaanden erg heet is, heb je hier voldoende schaduw.
In het Kalemegdan Park zijn altijd voldoende standjes waar drinken en snacks te koop zijn. Of loop naar het fort voor enkele restaurantjes zoals de hele relaxte (denk lounge kussens, schommels aan de bar, lampjes in de bomen) en de instaworthy Boho-bar. In het park zijn meerdere publieke wc’s. Deze zijn gratis en worden goed schoongehouden door de dames die hier werken. Neem wel je eigen wc-papier mee, dit is niet altijd aanwezig. Verder worden er in het park regelmatig muziekfestivals georganiseerd, zijn er pop-up kunsttentoonstellingen en in de zomer activiteiten zoals boogschieten.
De volgende bezienswaardigheden in Belgrado bevinden zich in het Kalemegden park
Kalemegdan Fort
Het park bestaat voor een groot deel uit het oude fort. Waarschijnlijk was deze strategische plek, waar de Donau en de Sava samenkomen, al in de prehistorie belangrijk. Maar wat we er nu nog te zien is, is achtergelaten door onder andere de Romeinen, Hongaren, Turken en Serviërs. Op veel plekken zijn het niet meer dan wat muurtjes, maar op andere plekken is nog een echte burcht waarneembaar. Eigenlijk kan je het beste gewoon lekker rondslenteren, er staan genoeg bordjes die vertellen wat iets geweest is. Helemaal achteraan het park heb je wat mij betreft het mooiste stukje fort met dikke poorten en torens.
Belgrado dierentuin
De dierentuin in Belgrado is niet heel groot maar wel leuk voor een uurtje of twee, wanneer je Belgrado met kinderen bezoekt. Onze dochter vond de dieren interessant maar misschien is het wel veelzeggend dat ze de meeste lol had bij de loslopende geitjes. Belgrado heeft de bijnaam ‘de witte stad’ en dat thema komt terug in de dierentuin. Zo is er een witte tijger, witte leeuwen en diverse albino diersoorten. De dierentuin is redelijk klein maar er is wel afwisseling, zoals nijlpaarden, veel katachtigen, giraffen, slangen en een enkele olifant.
Zelfs de nieuwe hokken van een aantal dieren zijn voor onze Nederlandse begrippen niet enorm ruim, maar wel goed ingericht met veel groen. De oudere hokken zijn zo klein is dat het echt zielig is voor de dieren. Een katachtige in een hok van vier bij twee met een vloer van beton, dat is echt niet meer van deze tijd. Sommige behuizing is denk ik weinig veranderd sinds de opening van de Belgrado dierentuin in 1936. Tijdens ons bezoek werd er flink verbouwd dus ik heb wel het idee dat ze stukje bij beetje aan het upgraden zijn.
Wat niet veel mensen weten maar wat wel heel mooi is om te zien, is de originele buitenmuur van de Belgrado dierentuin. Die is helemaal voorzien van mozaïek met dierenfiguren. Als je buitenom loopt, langs de muur dan kom je vanzelf weer bij een ingang van het fort en het park. Tijdens onze stedentrip Belgrado waren man en dochter helemaal in de ban van geocaching en zodoende namen we deze route.
Luna Amusement Park
Vlakbij de ingang van de dierentuin heb je ook nog het Luna Amusement Park. In dit kleine pretparkje zijn enkele attracties voor de kinderen, zoals vliegtuigjes en een reuzenrad, hoewel het er allemaal wel vrij oud uitzag. Voor tien minuten trampoline springen betaalden wij tachtig dinar.
Kerkjes in het Kalemegdan park
In het park zijn vlakbij elkaar twee kerkjes. De Rozenkerk en de Saint Petra kapel. De één met geschilderde iconen, de andere met mozaïek. Rondom de kerkjes groeien veel bloemen en het is een mooi plekje om even een kijkje te nemen.
Militair Museum
Het Militair Museum in Belgrado kan je niet missen, in de omgeving staan allemaal tanks en ander wapentuig. In het museum zelf zijn nog meer kleinere wapens en informatie over de diverse oorlogen die Belgrado gekend heeft. Ik vond dit museum niet heel interessant, maar er zijn ook genoeg mensen wel enthousiast over en voor de entreeprijs hoef je een bezoek niet te laten.
Dinopark Belgrado
Bezoek je Belgrado met kinderen in de zomer, dan loop je vast tegen het Dinopark aan. Dit park wordt elk jaar opnieuw opgebouwd. Het is zeker geen dinopark zoals wij in Nederland kennen maar voor onze dochter maakte dat weinig uit. Ook hier vermaakte ze zich uitstekend, al ben je vrij snel uitgekeken. Er staan een aantal grote plastic dino’s en daarnaast enkele kleine mechanische exemplaren die bewegen en geluid maken. Verder is er een speelgedeelte en zijn er dino’s om op te klimmen en mee te poseren.
Students’ Park Belgrado
Een ander park in het centrum van Belgrado is het Students’ Park. Hoewel het park een interessante geschiedenis heeft (zie hier), is het nu toch vooral een iets vervallen parkje. Maar bezoek je Belgrado met kids dan is de speeltuin leuk genoeg voor jonge kinderen. Onze dochter kon hier even lekker klauteren, terwijl wij toekeken vanaf een bankje in de schaduw.
Winkelstraat Kneza Mihaila
Een fijne autovrije straat in Belgrado is de Kneza Mihaila. Als je wilt shoppen in Belgrado, dan moet je hier zijn. Verder zijn er veel restaurantjes in deze straat. Het is een hele levendige plek met straatmuzikanten, tekenaars en mooie gebouwen.
Andere musea in Belgrado
Behalve het al genoemde Militair Museum in het fort, zijn er in Belgrado diverse andere musea. Het Nikola Tesla Museum is helemaal gewijd aan de man met dezelfde naam en het is één van de bijzondere bezienswaardigheden in Belgrado. Sommige musea in Belgrado, zoals het paleis van Princess Ljubica bezocht ik tijdens mijn eerste bezoek. Dit is een oud huis met veel meubels en in de kelder tijdelijke tentoonstellingen. Het Etnografisch Museum in Belgrado is een aardig museum met kleding en traditionele voorwerpen. Tito’s Museum (en tombe) bevinden zich iets verder weg en bezoek je het beste met de bus. Meer informatie speciaal voor gezinnen over enkele musea:
National Museum Belgrado
Het National Museum in Belgrado is jaren dicht geweest voor verbouwing. Zolang zelfs, dat er in sommige reisgidsen getwijfeld werd of deze ooit nog open ging. Maar gelukkig is het Nationaal Museum in Belgrado weer open.
Het is een indrukwekkend gebouw met grote marmeren trappen, hoge ruimtes en kroonluchters. De kust komt hier zeker goed tot haar recht. Ik ben zelf de archeologie liefhebber in het gezin en was niet teleurgesteld. Op één verdieping zowel Romeinse voorwerpen, als vondsten van de Lepenski Vir cultuur, mét bijvoorbeeld ook een graf met grafgiften.
In de rest van het museum vooral schilderkunst met enkele beeldhouwwerken. Dit mag dan het nationale museum van Servië zijn, de allerbekendste schilders hangen hier niet. Wel een hele vleugel met werken van Servische schilders. Onze kleuter maken we echt blij met kunstmusea. Ze zoekt elke keer een werk uit dat ze mooi vindt en dan gaat ze bekijken welk verhaal er te zien is op het schilderij. Er hangen hier in ieder geval meer dan genoeg interessante en grote kunstwerken.
Museum of Science and Technology Belgrado
In onze zoektocht naar een leuk interactief en kindvriendelijk museum in Belgrado kwamen we het Museum of Science and Technology tegen. Er is hier inderdaad een deel voor kinderen maar weet gelijk dat het echt klein is en tijdens ons bezoek waren een aantal dingen ook nog stuk. Verwacht dus zeker geen Science museum zoals een Nemo in Amsterdam.
Wat er wel is zijn enkele lachspiegels, een stoeltje waar je jezelf mee optrekt en nog wat kleine opstellingen. Er is ook een ruimte met speelgoed, maar dit zit allemaal achter glas. Het grootste gedeelte van het museum bestaat uit allerlei oude voorwerpen waar je je echt van afvraagt hoe ze er aan gekomen zijn. Zoals computers en robotica uit de jaren zestig, een tandartsruimte van nog veel eerder en oude automotoren. Heb je interesse in techniek, dan zal je hier lang kunnen rondkijken, heb je dat niet dan voelt het als een museum met oude meuk.
Museum van Illusies Belgrado
Dit is een van de nieuwere musea in Belgrado en tevens de meest interactieve die we tegen zijn gekomen. Zeker leuk om te bezoeken tijdens een stedentrip Belgrado met kinderen, maar wel vrij klein en voor lokale begrippen ook redelijk duur. Het Museum van Illusies bestaat uit twee verdiepingen vol tentoonstellingen. Zoals hoofden aan een muur waarvan het lijkt of ze bewegen, terwijl ze toch echt stil hangen en hologrammen, een vortex tunnel en een anti-gravity kamer.
Onze dochter was op moment van bezoeken vijf jaar. Ze vond een aantal dingen heel erg leuk zoals de spiegelwanden en alles waar ze zelf wat kon aanraken. Maar ze had weinig oog voor de muurschilderingen. Ik denk dat je vanaf een jaar of acht er meer plezier aan hebt, omdat kinderen dan ook echt beginnen te beseffen dat er iets raars in hun hersenen gebeurt.
Bijzondere kerken in Belgrado
Enkele van de mooiste bezienswaardigheden in Belgrado zijn wat mij betreft de diverse kerken. Midden in het oude centrum ligt de Belgrado Kathedraal, een mooie kerk die van binnen uitgebreid beschilderd is met diverse iconen. Een andere kerk in het centrum, is de Alexander Nevsky kerk die ook erg kleurig is en de twee kerkjes in het Kalemegdan park.
De meest interessante kerk van Belgrado, vind ik de Saint Sava. De grootste oosters-orthodoxe kerk in de wereld en nog steeds niet af. De bouw begon al in 1935 en van buiten is de kerk af, maar van binnen niet. Elke keer zie ik de kerk weer een stukje veranderen. Op het plein voor de kerk zijn verschillende fonteinen en die worden ’s avonds verlicht.
Ook de moeite waard is de Saint Marcus kerk. Een grote kerk die vrij simpel is vanbinnen maar daardoor valt het schilderwerk extra op, net als de enorme kroonluchter. Een pluspunt hier is dat er naast de kerk een leuk park ligt met speeltuin.
Skadarska straatje
Volgens de inwoners van Belgrado is de Skadarska (ook wel geschreven als Skadarlija) straat een stukje Frankrijk in Servië. Dit is misschien een beetje overdreven, maar tijdens een citytrip Belgrado moet je hier zeker even doorheen lopen. Het is een fleurig straatjes met kinderkopjes, bloemen en muurtekeningen. Diverse restaurantjes specialiseren zich in lokaal eten, terwijl anderen vooral een uitgebreide cocktaillijst hebben. In het weekend en in de zomermaanden is er vaak live muziek en kom je ongetwijfeld in de avonduren straatartiesten tegen. Dit is één van de uitgaansgebieden van Belgrado en vooral geschikt voor wie graag in kroegjes hangt en live muziek wil horen. Wil je echt dansen dan zijn de partyboten een betere optie.
Uitgaan op het water
Niet voor gezinnen, tenzij je misschien naar Belgrado gaat met tieners, maar wel leuk voor een citytrip zonder kids. Uitgaan in Belgrado op één van de boten in de rivier. Er ligt van alles; van hippe cocktailbars, stampende discotheken tot relaxte Bob Marley draaiende boten. Over het algemeen vond ik dat de locals veel aandacht hadden besteed aan hun kleding. Als groepje backpackers vielen we toen op slippers zeker uit de toon, maar we werden wel doorgelaten door de bouncers.
Zwemmen bij Ada Ciganlija
Ada Ciganlija is een eiland in de Sava rivier dat is omgetoverd tot recreatiepark. Aan beide kanten van de rivier is een kiezelstrand gemaakt, waar je samen met de kids in de zomer heerlijk zwemt. Neem een handdoek mee en eventueel waterschoenen!
Het water is op sommige plekken afgezet voor kinderen, voor de allerkleinste zelfs met een hek. Maar ook verder is het vrij ondiep en er zijn in de zomer strandwachten aanwezig. Op het middengedeelte mag je niet zwemmen, want hier onderneemt men wateractiviteiten zoals waterfietsen of SUP’ en. Het is niet het mooiste stadsstrand maar wel erg fijn om in de zomer een halve dag door te brengen. Het water is warm, er hangt een gemoedelijke sfeer en onze dochter heeft heerlijk gezwommen en gespeeld. Er zijn hier ook genoeg restaurantjes om wat te eten. Je kunt koud douchen en er zijn redelijke schone, gratis hurktoiletten.
De wijk Zenum
Dit is een vroeger stadje, nu een wijk, binnen Belgrado en een aardig uitstapje als je tijd genoeg hebt tijdens een citytrip Belgrado. Wat je kunt verwachten zijn straatjes met kinderkopjes, oude huizen en diverse kerkjes. Loop naar de top van de heuvel waarop Zenum is gebouwd voor uitzicht over de wijk.
Hotel in Belgrado
Op zoek naar een slaapplek in Belgrado? Ik sliep twee keer in een hostel. Een keer was het echt een superleuke plek, de andere keer voelde ik me er helemaal niet prettig en was het meer een plek waar arbeiders sliepen. Als je voor een hostel kiest, ga dan voor één met minimaal een negen als rating. Er zijn in Belgrado echt heel veel tophostels voor een prima prijs. Zo verbleef ik in het Hedonist Hostel, een supergezellig hostel met binnenplaats, ideaal om mensen te ontmoeten en op een centrale en rustige locatie. Bekijk hier beschikbaarheid en prijzen. Wil je iets bijzonders bekijk, dan hier het floating hostel in Belgrado op de rivier, hier hebben ze ook familiekamers.
Zoek je een kindvriendelijk hotel in Belgrado in het midrange of luxe segement dan zijn er verschillende opties. Bijvoorbeeld het Mark Hotel of het Sky Hotel. Beide centraal gelegen met ruime familiekamers en goed ontbijtbuffet. Bekijk hier de beste hotels met familiekamer in Belgrado.
Wij kozen tijdens onze laatste reis voor een Airbnb omdat we graag een aparte slaapkamer wilden voor onze dochter. Het aanbod van AirBnB voor gezinnen is niet heel groot in Belgrado en prijzen zijn vooral aantrekkelijk als je zoals wij drie nachten of langer blijft.
Vliegen naar Belgrado
Goedkoop vliegen naar Belgrado is relatief eenvoudig. Vanuit Nederland vliegen Transavia en Wizzair naar het Belgrade Nikola Tesla Airport. Ook KLM en Airserbia zijn opties waarbij die laatste vaak ook in het hoogseizoen , zoals in de zomervakantie, als je tijdig boekt nog aantrekkelijke geprijsde tickets heeft. Check Skyscanner om een idee te krijgen van de prijzen.
Vanaf het vliegveld gaan er meerdere bussen naar de stad en die doen er tussen de 30 tot 45 minuten over. Je hebt keuze uit de snelle bus A1 die betaal je in de bus. Of neem de reguliere bus 72 deze gaat meestal maar twee keer per uur (soms minder vaak) maar is een stuk goedkoper en je kunt deze betalen in de bus of met een buspluspas. Wil je vaker de bus nemen in Belgrado dan is de buspluspas heel handig. Je betaald eenmalig 250 voor het pasje maar daarna bespaar je voor elke busrit. Je kunt een pasje gebruiken met meerdere personen. Bij het inchecken zet je het apparaat in de bus op “engels” en dan kies je de optie “groupticket”.
Belgrado had ook een centraal gelegen treinstation maar inmiddels is het treinstation buiten de stad het hoofdtreinstation geworden. De reden van deze verplaatsing is Belgrade Waterfront een ambitieus project niet zonder controversie wat de stad een compleet nieuwe uitstraling moet gaan geven.
Benieuwd hoeveel tijd je moet besteden in Belgrado? Voor een citytrip Belgrado in de zomer is drie dagen een prima tijd. Dan kun je uitslapen, chillen in het park of naar het stadsstrand en toch de stad ervaren. In de winter is er minder te doen in de stad en dan heb je aan anderhalve dag genoeg.
Lees ook onze andere blogs over Servië met kids, zoals over Nis, Smederova en Ram welke je ook als dagtrip vanaf Belgrado kunt bezoeken, Djerdap National park, Silver Lake en het binnenland van Servië.