Home / Reisinformatie / Europa / Servie / Smederevo, Viminacium en Ram
Smederova

Smederevo, Viminacium en Ram

Ten oosten van Belgrado bevinden zich enkele van de belangrijkste historische bezienswaardigheden van Servië. Het enorme fort van Smederevo is qua oppervlakte een van de grootste van Europa en er is ook de oude Romeinse stad van Viminacium. Het is mogelijk om deze plekken als dagtrip vanuit Belgrado te bezoeken. Met een tourtje, of zoals wij het deden, met een huurauto.  Nadat we ook Ram hadden bezocht gingen we alleen niet terug naar Belgrado maar gingen we door naar Veliko Gradište en ontdekten vanuit daar het Djerdap Nationaal Park.

Het fort van Smederevo

We wisten dat het fort van Smederovo groot zou zijn maar pas toen we door de buitenpoort naar binnen liepen kregen we enig idee bij hoe enorm het is. Binnen de muren wacht een enorm park met een oppervlakte van 10,5 hectare (ter vergelijking: het Vondelpark is 47 hectare). Het fort heeft enkele bomen maar het is verder vooral een grote grasvlakte.

Vlakbij de poort is er een leuke speeltuin voor kinderen met wat bankjes en wat meer schaduw.

Smederova
Smederova
Smederova

We liepen het park door naar het punt waar de Donau en de Jezava rivier bij elkaar komen. Het fort telt 25 torens maar hier is een extra versterkte vesting met nog een extra slotgracht. Dit is waar de kasteelheer met zijn familie woonde. Het buitenste fort is gratis te bezoeken, maar hier moeten we een klein bedrag aan entree betalen. Daarvoor krijgen we een folder met wat Engelstalige achtergrondinformatie.

Uitgelegd wordt door wie het fort gebouwd werd (slaven en gevangenen) en waarom (als bescherming tegen de Ottomanen). De bouw van het kleine deel duurde twee jaar, het grotere deel werd gebouwd tussen 1430 and 1439 en een aantal torens werden laten toegevoegd. Hoewel er binnen niet echt iets bijzonders te zien is behalve lege ruimtes is de schaal van dit fort op zichzelf indrukwekkend genoeg dat wij blij zijn dat we het bezocht hebben.

Smederova
Smederova

In de zomer vinden er regelmatig festivals en optredens plaats in het fort maar tijdens ons bezoek was het super rustig en leeg. Het fort is 45km vanaf Belgrado. Vlak naast het fort ligt het treinstation van Smederovo, dus je zou hier ook met het openbaar vervoer naartoe kunnen. Bij het treinstation vonden we ook een restaurantje om te eten. Naast het fort kan je de auto parkeren op een zanderige parkeerplaats.

Viminacium: Romeinse opgravingen

Na Smederovo volgden we de Donau en de bordjes naar Viminacium. Dit is een van de belangrijkste Romeinse opgravingen in Servië. We reden door een heel lelijk gebied met enorme fabrieken en gaten in de aarde. Hier wordt bruinkool en andere delfstoffen gewonnen. Maar het is ook de reden dat er hier zoveel dingen zijn gevonden. Niet alleen van de Romeinen, maar ook skeletten van mammoeten. Hoewel het natuurlijk altijd de vraag is hoeveel vondsten gemeld worden, of wanneer het economisch belang en het niet stilleggen van het werk voorrang krijgt. Een van de skeletten is nu in ieder geval veiliggesteld in een overdekte hal.

Viminacium
Viminacium

We komen aan bij het bezoekerscentrum en krijgen hier te horen dat we alleen maar met een rondleiding van twee uur meekunnen. Nou zijn rondleidingen met kinderen meestal niet zo’n succes, zeker niet als je de pech hebt iemand te krijgen die vooral allemaal jaartellingen gaat opdreunen. Het bleek gelukkig wel mogelijk te zijn de rondleiding tussendoor te verlaten. Aangezien wij de enige gasten waren konden we samen met de gids een rondleiding doen op maat, van ongeveer 45 minuten. We sloegen het badhuis over (hiervoor moet je een stukje met de auto rijden) maar bekeken wel de graftombes en de mammoet.

Viminacium

Er mag niet gefotografeerd worden in de tombes maar geloof me, deze zijn zeer de moeite waard. Van binnen zijn ze helemaal beschilderd en goed bewaard gebleven. De meeste tombes zijn hier origineel.

Viminacium
Viminacium

Het museum van Viminacium is tijdens ons bezoek zó nieuw dat het officieel nog niet eens open is. Eerst moet de overheid nog goedkeuring geven dat de belangrijke artefacten hier wel veilig liggen. De gids merkte echter onze interesse en we mochten even een sneak-preview nemen. De maquette die hier staat maakt duidelijk hoe deze stad er ooit uitzag. Er woonden op het hoogtepunt zo’n 40.000 mensen en hiermee was het tot de verwoesting door de Hunnen in de 5e eeuw een van de grootste Romeinse steden. Dankzij de grondradar is er een vrij goed beeld van hoe het er ooit uit gezien moet hebben, maar op dit moment is minder dan 5% echt opgegraven.

Viminacium

Onze gids hoopt dan ook dat er meer investeerders komen zodat er in de toekomst meer te zien is voor toeristen. Het nieuwe museum is al een stap in de goede richting.

Een groot klimpark en een themahotel in Romeinse stijl werden tijdens on bezoek nog gebouwd maar zijn inmiddels af, al is over beide in het Engels nauwelijks informatie te vinden. Hopelijk zal Viminacium, wat nu voelt als een plek in de middle of nowhere, uiteindelijk de aandacht krijgen die het verdient.

Viminacium

Het fort van Ram

Ik zou je graag heel veel over het fort van Ram willen vertellen. Dit is een van de oudste forten van Servië. Het gedeelte dat je nu kunt zien is gebouwd door de Turken. Jammer genoeg werden we opgewacht door een enorm ‘constructie’ bord. Het fort is eind 2019 weer open gegaan en wat we van andere reizigers hebben gehoord wel enorm mooi gerestaureerd. Waardoor het nu extra interessant is geworden om te bezoeken.

ram servie
ram servie

Lees ook onze andere blogs over Servië met kids, zoals over Belgrado met kinderen, Nis en het binnenland van Servië.

2 gedachten over “Smederevo, Viminacium en Ram”

  1. Hallo Tikva,

    Wat een leuk verhaal schrijf je over Servië. Mijn tienerzoon en ik willen er deze zomer naar toe en uit jouw verhaal krijg ik een indruk van wat me te wachten staat. Ik vraag me ook iets af. Hoe heb jij het autorijden daar ervaren? Ik wil met eigen auto gaan en vind dat nog wel wat spannend. Is het, vooral qua veiligheid, wat te doen?
    Groet

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top