Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / Duinkerke met kinderen, historische havenstad aan de Franse Opaalkust

Duinkerke met kinderen, historische havenstad aan de Franse Opaalkust

Een ongerepte kust met prachtige natuur, een historische havenstad en een heerlijk strand op een betaalbare en kindvriendelijke bestemming. En je hoeft er ook niet eens ver voor te rijden! Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar dat is het niet! Blogger Esmeralda en haar gezin zijn altijd op zoek naar leuke bestemmingen voor een korte vakantie met kinderen. Lees hier hoe ze werden verrast door de Franse Opaalkust.

Op iets meer dan drie uur rijden vanaf Utrecht, net over de grens tussen België en Frankrijk,  ligt de Franse Opaalkust. Het deel van de kust dat aan de Franse Noordzee ligt wordt Frans Vlaanderen genoemd. Je vindt er een aantal authentieke badplaatsen zoals Bray-Dunes en Malo-les-Bains, een prachtig duingebied en de havenstad Duinkerke met een rijke geschiedenis.

bray dunes met kinderen

Toegegeven: ik wist niet precies waar de Franse Opaalkust lag en Duinkerke kende ik alleen van de geschiedenislessen over de Tweede Wereldoorlog. Maar wat een mooi en veelzijdig gebied voor een korte vakantie met kinderen! Bijkomend voordeel is dat verblijf en vertier er een stuk goedkoper is dan aan bijvoorbeeld de Nederlandse of Belgische kust.

Franse Opaalkust met kinderen Bray-Dunes

Wij verbleven een lang weekend in Bray-Dunes, de meest noordelijke badplaats van de Franse Opaalkust. Bray-Dunes is een prima uitvalsbasis om de Franse Opaalkust met kinderen te verkennen, met een gezellige boulevard, veel restaurants en in de zomer is er voor kinderen iedere week wel wat te doen, zoals bijvoorbeeld een vliegerfestival. Lees meer over waar we overnachtten in Bray-Dunes in het artikel over Holiday Suites of check direct de beschikbare appartementen en prijzen!

Holiday suites

Het strand in Bray-Dunes is met kinderen zeer geschikt, het  is namelijk breed en loopt heel langzaam af. Er is in de zomermaanden iedere dag toezicht door strandwachten en dichtbij zijn voorzieningen voor kinderen zoals een speeltuin met springkussens, toiletten en horeca.

Holiday suites

En wat misschien wel het belangrijkste is: zelfs in het hoogseizoen hoef je aan de brede stranden van de Franse Opaalkust niet aan te schuiven omdat het er niet te druk wordt!

De ruimte zorgt er ook voor dat er plek is voor leuke activiteiten voor sportieve papa’s en mama’s en oudere kinderen, zoals blowkarten en kitesurfen.Voor de kleintjes moet je zeker een vlieger meenemen! Het is ook mogelijk een familiefiets te huren, waarmee je met vier personen de omgeving kan verkennen.

bray dunes met kinderen

Aan beide zijden van Bray-Dunes ligt een groot duingebied waar je heerlijk kan wandelen. Wij kozen voor het gebied aan de zuidkant, de Dunes Marchand. Op de website familiewandelingen download je een kaart van het gebied of de gratis app met alle routes en informatie.

bray dunes met kinderen

Met een beetje geluk spot je een hermelijn of één van de wilde paardjes die er grazen. Het is een hele klim om bovenop de duinen te komen, maar het uitzicht is het zeker waard!

bray dunes met kinderen

De bunkers uit de Tweede Wereldoorlog die verspreid door het gebied liggen maken het wandelen voor kinderen in de Dunes Marchand extra spannend. Bij eb kan je zelfs restanten van een oorlogsschip voor de kust zien liggen.Let wel op dat het duingebied niet toegankelijk is met een buggy of kinderwagen, want er zijn geen verharde wandelpaden.

bray dunes met kinderen

Duinkerke met kinderen

De grootste plaats aan de Franse Opaalkust is Duinkerke, bekend om de kapers uit de 17e eeuw en  om de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De stad is één groot openluchtmuseum, wat zeker voor oudere kinderen erg leuk is! We hadden helaas maar een dag in Duinkerke, maar dat was eigenlijk veel te kort.

We beklommen in de oude binnenstad het Belfort de Saint-Eloi en dit is erg leuk om met kinderen te doen. Deze toren die sinds 2005 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, dateert uit het begin van de 15e eeuw  en was eigenlijk de klokkentoren van de Sint Elooiskerk. 

In 1558 zorgde een brand ervoor dat alleen de toren overbleef. Het Belfort is open voor bezoekers en je kan dus helemaal naar boven. Het eerste stuk tot aan de vijfde verdieping leg je met de lift af en daarna is het nog 64 treden zwoegen voor je beloning: een schitterend uitzicht over Duinkerke! Tip: blijf niet te lang op de vijfde verdieping bij het carillon met 48 klokken staan, deze speelt namelijk ieder kwartier een melodie en zorgde bij ons voor een kleine hartverzakking en een volle luier!

duinkerke met kinderen

Duinkerke is misschien wel het bekendst geworden door wat er in mei en juni 1940 plaatsvond. In de hele regio zijn hiervan nog sporen te zien. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden tijdens een grote evacuatie, Operatie Dynamo, meer dan 338.000 geallieerde soldaten naar Engeland gebracht.

In het museum Duinkerke 1940 maak je door middel van onder andere kaarten, foto’s, voertuigen en uniformen kennis met het verhaal achter Operatie Dynamo. Ook hier geldt, net zoals voor de stranden van D-Day in Normandië dat je jezelf moet afvragen of je kind oud genoeg is voor een dergelijk museum. In ons geval was dat nog niet zo, maar ik kan me voorstellen dat het voor kinderen vanaf een jaar of 8 goed te doen is en een leerzame en indrukwekkende activiteit is.

Wat veel mensen niet weten is dat Duinkerke de op twee na grootste havenstad van Frankrijk is, met een drukbezochte jachthaven en een grote handelshaven. De jachthaven is een leuke plek om rond te wandelen of aan het water te genieten van een hapje en drankje. Wij bezochten ook de handelshaven, met een rondvaartboot genaamd Le Texel. Tijdens de rondvaart kregen we uitleg over de haven en keek Cas zijn ogen uit met de enorme schepen en kranen.

duinkerke met kinderen

Aan de jachthaven is ook het havenmuseum,  dat de ontwikkeling van de stad en haven laat zien. Voor het museum valt vooral het enorme zeilschip de “Duchesse Anne” op. Je kan er een rondleiding krijgen en zelf zien hoe de bemanning leefde aan het begin van de 20e eeuw. Het havenmuseum zelf is een interactief museum, waar ook kinderen van genieten.

duinkerke met kinderen

Regelmatig zijn er in het havenmuseum een spannende tentoonstelling “Allemaal Piraten” te zien, over de beroemde kapers en piraten van Duinkerke. Jean Bart is daarvan de bekendste, hij werd in 1694 de held van Duinkerke toen hij een vloot door de Nederlanders in beslag genomen graanschepen kaapte en zo de lokale bevolking redde van de hongersnood. Zijn legende leeft overal in Duinkerke voort, zo vind je in het centrum een groot standbeeld van hem en verkoopt iedere Duinkerkse bakkerij de vingers van Jean Bart. Schrik niet, dit zijn heerlijke roomboterkoekjes met chocolade in de vorm van een vinger!

Rondom Duinkerke met kinderen

Parc-Zoologique Fort-Mardyk

Op een steenworp afstand van Duinkerke ligt Parc-Zoologique Fort-Mardyk, een klein en overzichtelijk dierenpark met ongeveer 250 dieren. Het richt zich voornamelijk op Europese diersoorten en je vindt er onder andere rendieren, zeehonden, bevers, beren en lynxen.

Je volgt een vaste looproute die je door het hele park leidt en onderweg kom je langs allerlei leuke details. Cas vond vooral de doorkijkjes bij de dierenverblijven en de interactieve borden erg leuk. Wat ons vooral opviel was dat alles er erg netjes uitzag en dat de verzorgers vriendelijk en enthousiast waren. Uiteraard is er ook een speeltuin aanwezig. Verwacht geen spectaculaire grote dierentuin, maar voor een paar uur educatief vermaak met kleine kinderen is dit een prima plek!

Parc-ZoologiqueFort-Mardyk
Parc-ZoologiqueFort-Mardyk
Parc-ZoologiqueFort-Mardyk

Vestingstad Gravelines

Gravelines is een oude vestingstad dichtbij Duinkerke, met eeuwenoude muren en veel groen in de omgeving. Je ontdekt de stad prima wandelend over de vestingmuren, per fiets langs de stadsparkjes of nog beter: met een bootje vanaf het water. Dat kan met een gids in een open rondvaartboot, maar ook op eigen houtje. Bij Vauban Pier Promenade huur je een waterfiets of als je geen zin hebt om te trappen, een elektrisch bootje waarmee je op het gemak rondom de vestingstad kan varen. Zeker met kinderen is dit een leuke activiteit!

Boulogne-sur-mer

Wat verder weg, op een uur rijden kan je Boulogne-Sur-mer bezoeken met Nausicaa het grootste aquarium van Europa.

De inrichting van Nausicaa is heel tof. Verwacht veel schermen, bijzondere projecties en natuurlijk heel veel aquaria. Spectaculair zijn de 18 meter lange tunnel en het grote bassin waarbij je maar liefst 22.000 dieren kunt ontdekken!

Maar er is nog meer te beleven te beleven in deze omgeving. Blogger Mirella ging een weekendje naar deze regio. Je leest hier meer over Boulogne-sur-mer en omgeving.

opaalkust nauticaa

De Franse Opaalkust met kinderen praktisch

De Franse Opaalkust is een redelijk rustig deel van Frankrijk, waar je nog geen massatoerisme vindt en dat vonden wij erg prettig. Accommodaties en eten en drinken zijn er betaalbaar, de stranden en natuur is zijn gratis terwijl bijvoorbeeld de dierentuin maar €4,- kost. De mensen zijn er gastvrij en vriendelijk. De badplaatsen en Duinkerke hebben uitstekende voorzieningen voor bezoekers, zoals parkeerplaatsen met gratis busvervoer en in ieder plek heeft een VVV.

dunes marchand
dunes marchand

De omgeving is niet specifiek op kinderen gericht in de zin van pretparken en andere grote attracties, hoewel voor de liefhebbers Plopsland De Panne net over de grens bij Bray-Dunes ligt. Dit betekent ook dat er weinig specifiek op kinderen gerichte restaurants met speelgelegenheid zijn.

Toch zijn er in de meeste restaurants kinderstoelen en een kindermenu. Bovendien is men er dol op kinderen en doen ze alle moeite om het ze naar de zin te maken. De regio staat bekend om de vis- en mosselspecialiteiten en die staan dan ook overal op de kaart. Voor ons geen probleem omdat we dat alle drie graag eten, maar ben je geen visliefhebber dan kan het even zoeken zijn naar een geschikt restaurant. Gelukkig heeft het gebied de kunst van zijn buren over de grens afgekeken en vind je ook overal overheerlijke wafels en Vlaamse frites!

dunes marchand

De Franse Opaalkust is op relatief korte afstand van Nederland een prima betaalbare bestemming voor een korte vakantie met kinderen. Wij hebben er een heerlijk weekend gehad en keren er zeker nog eens terug!

Gezinopreis bezocht de Franse Opaalkust en Duinkerke in samenwerking met Toeristische Dienst Duinkerke & Frans Vlaanderen. Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven.

1 gedachte over “Duinkerke met kinderen, historische havenstad aan de Franse Opaalkust”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top