Home / Voorbereiding / Tips / Tips zwanger op reis

Tips zwanger op reis

Je bent zwanger en wil nog een laatste keer een vakantie met zijn tweeën. Of wellicht heb je al een gezin maar wil je nog zwanger op reis voor de hectische periode met een nieuwe baby weer begint. Ik ging zelf tijdens mijn zwangerschap 10 dagen backpacken door de Balkan en we bezochten samen de Poolse steden Krakow en Warschau.

Zwanger op vakantie

Wanneer in je zwangerschap op reis

Als je zwanger op reis wilt gaan en een bestemming moet kiezen is het goed om met een aantal zaken rekening te houden. Zwanger en vliegen is na 36 weken bij de de meeste luchtvaartmaatschappijen sowieso niet mee toegestaan. Over het algemeen vinden de meeste vrouwen het ook fijn om de eerste 13 weken af te wachten voor ze op reis gaan. Als je last krijgt van bijvoorbeeld misselijkheid wordt het meestal na de eerste 3 maanden beter. Daarom is tussen de 3 en 6 maanden vaak de beste periode om zwanger op vakantie te gaan. Er zijn echter geen medische redenen waarom je niet al eerder in je zwangerschap op reis kunt gaan.

Wanneer je zwanger bent heb je wel een verhoogde kans op trombose. Heb je een lange vlucht voor de boeg, met vliegtuigsokken raken je voeten en enkels minder opgezwollen. Ook is het fijn om een platte schoenen te dragen en een lekker zittende zwangerschapsbroek.

zwanger op reis
zwanger op reis

Bestemming kiezen

Wat verwacht je van je vakantie? Wil je een weekje relaxen in de zon, liever nog een keer zwanger solo-backpacken of een stedentrip maken? Er is geen apart reisadvies voor zwanger vrouwen maar waar je rekening mee moet houden is dat het slikken van malariapillen sterk afgeraden wordt als je zwanger bent. Ook bestemmingen met gebrekkige hygiëne zoals India zou ik niet direct aanraden voor iemand die zwanger is. Op het moment dat je echt een buik gaat krijgen is het sowieso niet meer zo prettig om lang in dezelfde houding in het vliegtuig te zitten. Ben je een duiker dan is het goed om te weten dat duiken wordt afgeraden als je zwanger bent. Het lijkt mij verschrikkelijk om op een prachtige duikbestemming vakantie te houden en zelf niet het water in te mogen.

Helaas moet je ook rekening houden met Zika waardoor veel bestemmingen afvallen. Een zonnige bestemming klinkt verleidelijk maar wanneer je zwanger bent, heb je meer kans om te verbranden en lelijke vlekken (zogenaamd zwangerschapsmasker) te krijgen door de zon. Altijd goed insmeren dus zelfs bij een waterig zonnetje.

Wil je gewoon lekker in Europa blijven bekijk dan ons artikel met bestemmingen die heel geschikt zijn om zwanger op vakantie te gaan. Voor een avontuurlijke reis kan je in Azie denken aan zika vrije bestemmingen zoals Taiwan, Japan, China. Israël en Jordanië zijn ook aanraders, niet te ver vliegen en een goede gezondheidszorg en voorzieningen ter plekke. Een reis naar Canada of de USA is natuurlijk ook een goede optie. Check altijd de voorwaarden van je reisverzekering met betrekking tot zwangerschap, zeker als je naar Amerika gaat waar de kosten van zorg veel hoger liggen dan in Nederland.

Accommodatie kiezen

Wanneer je zwanger op reis gaat, dan is de keuze van accommodatie veel belangrijker dan normaal gesproken. Dit betekent niet dat je wanneer je normaal budgetaccommodatie boekt je nu opeens super de luxe moet gaan, maar wel dat je van te voren iets beter na moet denken. Ik had dit in het begin onderschat en dacht omdat ik nog geen zwangere buik had, ik prima op een dorm zou kunnen slapen. De feestende backpackers om me heen, vooral in Dubrovnik, hadden daar echter heel andere ideeën over. Mijn energie was dan ook snel op en ik moest mijn plannen aanpassen.

zwanger op reis

Tijdens onze 2e reis naar Polen (6mnd zwanger) in de winter checkten we van tevoren veel reviews. Onze hostelkamer voldeed aan alle wensen. Een goed en ruim bed, verwarming op de kamer en schone badkamers. Verder was er een tramhalte dichtbij. Als ik het niet meer zag zitten na een middag door de stad banjeren waren we ook zo weer terug bij de accommodatie. Openbaar vervoer in de buurt, een centrale locatie en/of een huurauto zijn echt heel fijn wanneer je zwanger op reis gaat.

Neem rustmomenten

Het is heel belangrijk om voldoende rustmomenten te nemen wanneer je zwanger bent. Je gaat sneller door je energie heen en tankt langzamer bij. Stel je er op in om regelmatig pauze te houden. Wij doken in Polen een paar keer per dag een cafeetje in voor een drankje. Dat is ook fijn omdat je als zwangere nou eenmaal wat vaker naar  de wc moet. Heb het hier van te voren met je partner over, zodat deze zich er ook op instelt langzamer aan te moeten doen dan normaal.

4 gedachten over “Tips zwanger op reis”

  1. hi, Wij (m’n man, m’n 4 jarig dochtertje en ikzelf) gaan op reis naar Ijsland en ik zou 30 weken zwanger zijn op het moment dat we vertrekken. We blijven wel steeds op dezelfde plaats om te logeren. Ik heb gezien (en gelezen!) dat jullie al eerder in Ijsland waren, heb je enkele tips voor mij? alvast bedankt! groetjes

    1. Warme kleding dat is voor Ijsland belangrijk en goede wandelschoenen voor de grip. De afstanden zijn best wel lang dus als zwangere niet heel comfortabel. Kussentje in je rug lijkt me fijn. Verder geen bijzonderheden denk ik.

  2. Goeie tips weer! Ik ben zelf flink zwanger naar Andalusië geweest. Eerst drie dagen in een fijn hotel in het centrum van Sevilla, vlakbij alle bezienswaardigheden. Daarna een auto gehuurd en nog vijf dagen naar de kust bij Nerja geweest. Ideaal voor uitstapjes naar de witte dorpen, en tussendoor inderdaad veel naar terrasjes om even uit te rusten (en te plassen).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top