Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / De leukste bezienswaardigheden in de Vendée voor een top gezinsvakantie

De leukste bezienswaardigheden in de Vendée voor een top gezinsvakantie

De Vendée is een van de zonnigste regio’s in Frankrijk en heeft meer dan 200 kilometer aan kust. Er zijn genoeg uitgestrekte en rustige stranden voor gezinnen. Ook in het binnenland is veel te doen. Eén van de top bezienswaardigheden in de Vendée is Puy du Fou dat al meerdere prijzen won als beste attractiepark ter wereld. 

Terecht, want dit park zonder achtbanen bestaat volledig uit spektakelshows en belevingswerelden. Heel bijzonder en een must als je de Vendée met kinderen bezoekt. Daarnaast zijn er verschillende bestemmingen die het “family plus” label hebben wat betekent dat niet alleen attracties maar ook hotels en restaurants zich extra inzetten om gezinsvriendelijk te zijn. Bijvoorbeeld door ouders met kinderen eerst te serveren en te zorgen voor een speelhoekje, kinderstoel en verschoningstafel.

vogels puy de fou

Wij brachten een kleine week door in de Vendée, te weinig om alles te zien maar genoeg om je te vertellen waarom de Vendée erg geschikt is voor een vakantie met kinderen. Een tip: kies voor een meivakantie in de Vendée of een zomervakantie in de Vendée. De meeste pretparken en veel accommodaties gaan eind september dicht, dus hoewel het in oktober nog steeds tussen de 12-17 graden is, zorgt dit ervoor dat ik toch niet zou kiezen voor een herfstvakantie in de Vendée.

Heb je geen kinderen of kinderen die nog niet leerplichtig zijn dan zijn mei, juni en september ook hele goede opties. De regio is met de auto goed bereikbaar: je rijdt er vanaf Utrecht in 8 uur naar toe. Een andere optie is vliegen naar Nantes en daar een auto huren.

Een rondreis maken door de Vendee? Bekijk hier de rondreizen van ANWB vakanties.

Vendée met kinderen bezienswaardigheden

Pretpark vol shows Puy Du Fou

Ben je op zoek naar een topattractie in de Vendée, dan is die er! Alleen al Puy Du Fou is wat mij betreft reden genoeg om deze kant uit te gaan. Dit park is zo bijzonder dat je er gewoon een keer geweest moet zijn. Ooit begonnen als openlucht amateurtoneel, nu is het een plek waar duizenden acteurs en dieren historische themavoorstellingen neerzetten.

Puy du fou vogelshow

Elke show is totaal anders maar allemaal zijn ze spectaculair. Tijdens een historisch ridderverhaal kwam ik ogen tekort, want overal gebeurde wel wat. Of wat dacht je van een vogelshow, met aan het einde meer dan 200 verschillende vogels met pelikanen, ooievaars en condors die dansen door de lucht. Ik voelde hoe het geweest moest zijn om naar het amfitheater te gaan en daar de paarden te zien racen. De shows verwonderden en ontroerden tegelijkertijd. Als een goed boek of een geweldige bioscoopfilm die je meenemen naar een andere wereld en waar je na afloop echt van los moet rukken.

Puy du fou frankrijk romeinen
Puy du fou gladiatoren

De shows in Puy du Fou zijn er echt voor het hele gezin, al zijn er enkele voorstellingen die wat (te) heftig zijn voor jonge kinderen, zoals de show Le Dernier Panache over de onafhankelijkheidsstrijd in de Vendée. In een apart blog vertel ik je uitgebreider over Puy du Fou met kinderen.

Naast de shows die op vaste tijden plaatsvinden, zijn er ook een aantal werelden waar je doorheen kunt lopen, de meeste hebben wel wat weg van een een openluchtmuseum zoals het middeleeuwse dorp en het Vikingdorp.

De stranden van de Vendée

Met meer dan 200 kilometer aan strand is er altijd een plekje te vinden voor jullie gezin. Er zijn lange brede zandstranden en wat kleine baaitjes. De meeste stranden in de Vendée lopen langzaam af en zijn daardoor ook heel geschikt met jonge kinderen.

stranden vendee
stranden vendee

Het fijne aan de stranden in de Vendée is dat er voor elk type gezin wat te vinden is. Zo is het strand bij La plage de Riez lang en breed maar heeft behalve een wc hokje geen faciliteiten. Hier kom je dus echt voor de rust en voor tijd met het gezin.

strand vendee

Bij het zeer uitgestrekte strand van La Tranche Sur Mer kan je ervoor kiezen om een eigen plekje te zoeken of juist op een plek te gaan zitten bij een restaurantje met meer faciliteiten. Een drukker plekje hier betekent nog steeds een zee van ruimte, vergeleken met de Nederlandse badplaatsen.

La Tranche Sur Mer staat ook bekend vanwege de watersportmogelijkheden zoals zeilen, en windsurfen. Of ga voor de adrenaline rush en ga de zee op achter een speedboot. Heel hard lachen gegarandeerd.

watersport vendee
watersport vendee

Kasteel van de Avonturiers

Denk je aan Frankrijk dan denk je aan kastelen. Die in de Vendée zijn vaak privé-bezit en niet toegankelijk voor bezoekers al zijn er aantal uitzonderingen. Bekijk hiervoor de website van Vendee Toerisme.

Een kasteeleigenaar bedacht een creatieve manier om de steeds hoger wordende kosten van het onderhoud te dekken. Hij stelde zijn kasteel open voor toeristen maar voegde direct een spelelement toe. Inmiddels is dit uitgegroeid tot een groot terrein waarop je verschillende parcoursen met opdrachten in en rondom het kasteel kunt volgen. Zo is er een piratenwandeling waarbij je op zoekt gaat naar, hoe kan het ook anders, de piratenschat. Om die te vinden doe je opdrachten die logisch denken vragen zoals raadsels. Zelfs als volwassene moest ik echt op zoek naar de slim verstopte hints om de antwoorden te vinden, maar er zijn ook een aantal opdrachten die kinderen vanaf 3 jaar al helemaal zelf kunnen doen.

Het Kasteel van de Avonturiers is dan ook echt een attractie voor het hele gezin waarbij iedereen ouders en kinderen mee mag en moet doen.

kasteel avonturiers piraten
kasteel van de avonturiers

In het kasteel zelf wordt gebruik gemaakt van moderne technologie en ga je met een tablet op speurtocht naar allerlei voorwerpen. Mijn persoonlijke favoriet was de xino’s en de prehistorie wandeling waarbij je een mooie route volgt door het bos en zelfs langs een aantal echte eeuwenoude Menhir’s komt. De wandeling is voor kinderen leuk vanwege de dino’s die zich verstoppen in het bos en die je kunt laten brullen. Je moet goed opletten zodat je op het tweede deel van de route de vragen kunt beantwoorden.

Hoewel maar een klein deel van de bezoekers Nederlandstalig is zijn alle opdrachten wel in het Nederlands. Heel erg fijn want dit maakt het Kasteel van de Avonturiers echt een top attractie voor wie de Vendée met kinderen bezoekt.  Dit kasteel is zo leuk je leest er meer over in uitgebreide blogpost.

kasteel van de avonturiers
kasteel van de avonturiers

Chateau des Essarts

Op dit prachtige landgoed vind je een kasteel uit de 19e eeuw en ruïnes uit de 16e eeuw. Helaas mag je deze niet betreden maar gelukkig is er veel te beleven en ontdekken op het landgoed.

Op landgoed Chateau des Essarts kun je verschillende speurtochten en parcours doen waarbij je op avontuur gaat over het landgoed. Mocht je meer willen weten over de historie van het landgoed kun je ook een gegidste of audiotour volgen. Daarnaast worden er in de zomer gave shows gegeven met paarden. Je entreeticket biedt je toegang tot alle activiteiten behalve de avondshows, die kun je voor een paar euro bijkopen. 

Logis de la Charbotterie

Voor een idee van de geschiedenis van de streek Vendée ga je naar Logis de la Charbotterie. Hier wordt middels een interactieve tentoonstelling (in het Frans of Engels) uitleg gegeven over de historie van de streek. Personages op schermen vertellen je niet alleen het verhaal, maar kinderen kunnen in de tentoonstelling ook vragen beantwoorden en spellen spelen.

Atlantische Loirestreek met kinderen - Puy du Fou - Mousquetaire de Richelieu

Natuurgebied Marais Poitevin

Vaar door de moerassen van natuurgebied Marais Poitevin. Dit enorme gebied bestaat uit allerlei smalle kanalen en eilandjes en is het 2e grootste drassige gebied in Frankrijk. Verken dit mooie gebied met een roeiboot, kano, waterfiets of per sup en spot dieren zoals bevers en ijsvogels. Er zijn routes aangegeven inclusief de verwachte tijdsduur.

Het moerasgebied is perfect te combineren met een bezoekje aan abdij van Maillezais. Deze abdij werd meer dan 1.000 geleden gebouwd als fort om het gebied te verdedigen, maar het heeft daarna als adbij en vervolgens zelfs als kathedraal gediend totdat het in de 16e eeuw werd verlaten. Tegenwoordig kun je de ruïnes bezoeken en de kerktoren beklimmen om over het gebied uit te kijken. 

Wij hebben een bezoek gebracht aan dit natuurgebied tijdens onze vakantie in de Atlantische Loirestreek. 

Betaalbaar uit eten in de Vendée

Nou kan je in Frankrijk eigenlijk altijd wel goed eten maar in de Vendee is het ook nog eens erg betaalbaar. Wij betaalden bijvoorbeeld in restaurant La Chaize Gourmande in La Chaize Giraud maar 14 euro voor een voorgerecht en hoofdgerecht met de smaak en opmaak van een toprestaurant. In Nederland krijg je daar net een daghap voor.

eten vendee

Binnen de Loire is de Vendée zeker niet de bekendste wijnregio, maar er zijn wel een aantal wijnboeren actief. Vaak gaat het om relatief kleine wijngaarden die kwaliteitswijn met AOC label produceren. Tijdens een maaltijd kan je dan ook eigenlijk altijd wel kiezen uit een lokaal geproduceerde wijn. Sommige wijngaarden zoals Domaine Viticole des Granges zijn te bezoeken voor toeristen. Proef de verschillende witte, rode en rosé wijnen en neem een paar flessen van je favoriete wijn mee naar huis.

wijn proeven vendee

Tip: Kies voor het lunchmenu, dit is eigenlijk altijd veel voordeliger dan het diner. Bijkomend voordeel is dat je dan juist op het heetst van de dag even de koelte opzoekt en dat je daarna nog een lange middag hebt.

O’Gliss Waterpark

Het al beschreven Puy du Fou en het kasteel van de Avonturiers mogen dan als attractiepark te boek staan, beide hebben weinig te maken met een pretpark in de gebruikelijke zin van het woord. Maar ook hiervoor kan je terecht in de Vendée.

Een van de nieuwste bezienswaardigheden in de Vendée is het O’Gliss waterpark. Immens populair als dagje uit voor het hele gezin. Er is een gedeelte voor jongere kinderen die hier heerlijk kunnen spetteren maar het leukste is het natuurlijk als je kinderen zelf oud en groot genoeg zijn om van de diverse vette glijbanen af te gaan. Er is goed nagedacht over de beplanting en het geheel van waterstromen wordt helemaal afgemaakt door de vele palmbomen en een swingende soundtrack die zorgen voor een echte tropische belevenis. In een apart blog vertel ik je meer over O’gliss waterpark.

o gliss waterpark
o gliss waterpark
o gliss waterpark

O’Fun Park

Het vlakbij gelegen O’fun Park is een groot adventure park met een heleboel attracties. Ook hier kan je weer makkelijk een hele dag doorbrengen. Er is bijvoorbeeld een parcours tussen de bomen maar voor de allerkleinsten is er ook een eigen parcoursje wat nauwelijks boven de grond vandaan komt. Er is een heel gebied vol springkussens waar onze dochter zich uren zou kunnen vermaken en natuurlijk een gewone speeltuin. Enkele bijzondere attracties zijn de schansen waar je af kunt glijden om in het water te eindigen en de auto’s met tegenstuur.

Indian forest
Indian forest

Nog meer attractieparken, waterparken en adventure courses in de Vendée

Naast deze twee opties zijn er nog veel meer attractieparken in de Vendée. Zoals diverse indoor speeltuinen, een groot labyrint en nog diverse andere adventure parken. Je kunt deze vinden op de  website van Vendee Tourism.

Vlakke fietspaden doorkruisen de Vendée

De Vendée wordt doorkruist door een groot netwerk van fietspaden en fietsroutes. Omdat de Vendée weinig hoogteverschil kent zijn de meeste paden vlak en hebben dan ook een zeer lage moeilijkheidsgraad.

De echte wielrenfanaat zal misschien de voorkeur geven aan een uitdagender fietsregio in Frankrijk zoals de Alpen. Maar voor gezinnen met (jonge) kinderen is het juist fijn dat fietsen in de Vendée zo makkelijk gaat. Het huren van een fiets is geen enkel probleem, de meeste campings en andere accommodatie biedt de mogelijk hiertoe. Daarnaast zijn er ook in de veel toeristische stadjes fietswinkels met huurfietsen. Over waar we kwamen zagen we fietsen met een kinderzitje en kinderfietsen te huur. Soms werden er zelfs fietskarretjes aangeboden.

fietsen vendee

Tijdens eens fietsroute kan je stoppen in de dorpjes onderweg en bij kleinschalige bezienswaardigheden van de Vendée. Zo keken wij bij Saint Hilaire de Riez hoe er op traditionele manier zout werd gewonnen. Een proces waarbij water door vele kanaaltjes gevoerd word om uiteindelijk te verdampen. De toplaag die met de hand gewonnen wordt staat bekend als de Fleur de Sel en heeft een zachte smaak en goede korrel wat maakt dat het een gewild product is in de Franse keuken. Je kunt hier naar toe fietsen vanuit Saint-Croix-de-Vie.

bezienswaardigheden vendee zoutwinning

Een andere interessante optie die op de wensenlijst staat voor een volgend bezoek is fietsen over Île d’Yeu, een klein en rustig eiland voor de kust met prachtige baaien en strandjes.

Traditionele huizen en dorpjes in de Vendée

Waar ik in sommige andere regio’s van Frankrijk zoals de Elzas al droomde van het inrichtingen van een van de vele schattige huisjes moest ik hier in de Vendée wat meer moeite voor doen.

Dit komt ten dele door de oorlog in de Vendée (1793 to 1796) waardoor veel dorpen en stadjes ruim 200 jaar geleden werden platgebrand. Maar het kan ook komen doordat deze reis erg vol zat en er dus weinig tijd was echt op zoek te gaan naar authentieke dorpjes. Een zo’n dorpje wat we wel tegen kwamen en me bijzonder charmeerde was La Chaize Giraud.

Ook in de kunstplaatsen kom je soms straatjes tegen die nog helemaal in traditionele stijl gebouwd zijn met hele lage witte huisjes met kleine ramen en deuren tegen de wind die vanaf de kust waait.

Enthousiast geworden? De komende tijd zullen we meer tips over deze gezinsvriendelijke regio delen. Maar uiteraard zijn jou suggesties en aanvullingen van harte welkom. Lees ook mijn tips waar te overnachten in de Vendee! Of bekijk de kindvriendelijk hotels en campings die TUI voor je heeft geselecteerd, of de kindvriendelijk campings en glampings van Vacanselect. Meer tips vind je in ons blog over de Atlantische Loirestreek.

vendee bezienswaardigheden la giraud chairi
saint croiux de vie vendee frankrijk
vendee bezienswaardigheden wit huisje

Gezin op Reis bezocht de Vendee in samenwerking met het Frans Bureau voor Toerisme, zoals je van ons gewend bent delen we altijd onze eigen mening en ervaringen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top