Home / Reisinformatie / Europa / Oostenrijk / Achensee skigebied, groot aanbod winteractiviteiten

Achensee skigebied, groot aanbod winteractiviteiten

De Achensee mag als skigebied dan klein zijn, het is groots aan andere winteractiviteiten. Van langlaufen, sleetje rijden tot aan een gaaf zwembad. Dat maakt het voor mij ideaal voor een wintervakantie in Oostenrijk met beginners of niet-skiërs. Neem je opa en oma mee of zijn je kinderen nog wat te jong om hele dagen te lessen? Hier heb je toch die winterbeleving.

Attoll Achensee

Achensee met kinderen

Skigbied Achensee

Skigebied Achensee is niet groot en bestaat bovendien uit meerdere verspreid gelegen gebieden. Ik verbleef zelf in Pertisau, met zo’n tien kilometer aan piste. In het Rofangebied bij Maurach zijn ook tien kilometer wat meer uitdagende pistes. Christlum bij Achenkirch is met bijna dertig kilometer piste het grootste gebied. Daarnaast zijn er de bij de dorpen Steinberg am Rofan en Wiesing ook nog enkele liften.

Achensee ligt op een hoogte van 950 tot 1.800m en het seizoen duurt van half december tot eind maart. De dalafdalingen zijn alleen open bij voldoende natuurlijke sneeuw.

Skien achensee

Skigebied Pertisau

Direct in het dorp liggen een drietal blauwe pistes. Met de planberg en wiesen sleepliften. Deze liggen in de schaduw en zijn mede daardoor en door de sneeuwkanonnen ondanks de geringe hoogte toch meestal het hele seizoen wit.

Skien achensee planberg

Een piste is echt een super makkelijk oefenbaantje voor kinderen. De andere is iets steiler en de derde lift zet je nog wat hoger op de berg af. Al deze drie kleine pistes zijn ideaal voor wie nog bezig is skiën te leren. Als ouder is het ook super fijn dat je je kinderen hier prima in de gaten kunt houden. Je kunt voor deze liftjes ook een tien rittenkaart kopen, wat het ook nog eens heel betaalbaar maakt.

Skien achensee

Ik neem de Karwendel gondelbaan naar de rest van het skigebied. Het eerste dat ik zie, is het prachtige uitzicht over het meer. Dat maakt hier skiën wel extra charmant. Ik besluit een tochtje te maken door het skigebied. Eerst de “3”, een hele makkelijke korte piste met sleeplift. Daarna de “1”, een mooie lange en brede piste. Jammer genoeg is de blauwe dalafdaling, de “2”, niet open.

Weer terug op de top kan ik ook nog voor de “5” kiezen, weer een kortere blauwe piste. Het fijne van skigebied Achensee is dat blauw hier ook echt blauw is. Geen plotseling steile of smalle stukjes. De “1” heeft ook een rode variant die steiler is, bij de blauwe hebben ze dit opgelost door halverwege een extra draai in te bouwen. Voor mij als niet hele ervarende skiër is dit echt leuk en ben ik met deze route ruim een half uur bezig.

Voor meer ervaren skiërs is er nog een rode dal afdeling. Er is in Pertisau een kleine Après-ski bar, maar ook die stopt er om zeven uur al mee. Dit is echt geen party ski-bestemming.

Skien achensee

Skigebied Christlum – Achenkirch

Skigebied Chistlum is met 30km dus het grootste skigebied aan de Achensee. Je kunt er ook voor kiezen om hier te verblijven. Ook hier is een kinderoefenland in het dal, maar dat is wel wat verder lopen vanaf de skilift. Wanneer kinderen echt gaan oefenen, moeten ze dus omhoog met de Christum Express stoeltjeslift.

Achenkirch

In dit gebied zijn een aantal blauwe pistes, maar ook enkele rode en zwarte routes. Bij de pommellift is ook nog een kinderland, het “dinopark” waar ze kunnen slalommen en door poortjes skiën. Beneden aan het begin van de liften zijn er enkele barretjes en hangt toch net wat meer een après-ski sfeertje dan in Pertisau.

Achenkirch
Achenkirch

Skiles Achensee

Pertisau skiles

In Pertisau zit skischool Pertisau. Ik spreek een van hun Nederlandse leraren. Ze hebben een leuk kinderland beneden in het dal, met naast oefenbandjes ook een soort draaimolen met tubes. Mascotte Bobo de Pinguïn maakt skiën extra leuk voor kinderen en heeft zelfs eigen cd’s en een verhalenboek.

Achensee skiles kinderland

Er zijn hier dus Nederlandse skileraren, maar de meeste leraren spreken Duits. Kinderen vanaf 3 jaar kunnen hier op les en er zijn zelfs al lessen vanaf 50 minuten. Vanaf 5 jaar is de standaard lestijd een halve dag. Ook als volwassene kun je een privé- of groepsles boeken.

Achensee skiles kinderland
Achensee skiles kinderland

Achenkirch Skiles

In Achenkirch zijn meerdere skischolen. Skischool Achensee en Skischool Busslehner, met beide heb ik zelf geen ervaring. De eerste heeft lessen van 2 uur of 2 keer 2 uur, afhankelijk van de leeftijd van het kind. Bij de laatste leren kinderen vanaf 4 jaar skiën met Bobo de Pinguïn. Lessen worden gegeven in kleine groepen en starten op zondag of maandag. Deze school heeft twee oefengebieden, een op de berg en eentje in het dal.

Achenkirch skiles

Wat is er nog meer te doen bij de Achensee

Wanneer je in de winter naar de Achensee gaat, doe je dit niet puur voor de wintersportmogelijkheden maar juist vanwege de vele andere gave activiteiten. Je kunt hier een heerlijke vakantie hebben, ook als je de pistes niet op gaat.

Attoll Achensee

Atoll Achensee in Maurach is een modern vrijetijdscentrum geopend in 2019. Echt een aanvulling op de faciliteiten aan de Achensee. In de winter is er buiten een kleine ijsbaan. Er is een ook een toffe speeltuin met zelfs een historische boot die vroeger over de Achensee voer. Afhankelijk van hoeveel sneeuw er ligt, kunnen kinderen ook hier lekker spelen.

Attoll Achensee

Binnen is een klimcentrum waar je zelfstandig of onder begeleiding kunt oefenen met boulderen.

Het zwembad spreekt tot de verbeelding. Grote ramen die uitzicht geven op de Achensee. Er is een bad om baantjes te trekken en daarnaast een lekker warm bad met bubbels en stroomversnelling. Er is een verbinding met het verwarmde buitenbad. Voor de allerkleinsten is er een apart peuterbadje.

Attoll Achensee
Attoll Achensee

Oudere kinderen zullen heel blij worden van de moderne glijbaan met discolichten. Vanaf 7 jaar mogen ze zelfstandig, jongere kinderen kunnen met papa of mama in een twee-persoonsband.

Attoll Achensee

Kinderen zijn niet welkom in het (apart betalen) wellness gedeelte, aangezien dit ook een kledingvrije zone is. Ideetje om met zijn tweetjes heen te gaan als je kind skiles heeft. De moderne spa heeft meerdere sauna’s, infrarood stoelen en een luxe panoramabad.

Honger gekregen van alle activiteiten bij Atoll Achensee? Er zit ook een uitstekend restaurant in hetzelfde pand. Ook het tourisme office van de Achensee heeft hier haar kantoor. Het is dus ook een goede plek om informatie te krijgen of wat folders op te halen.

Attoll Achensee

Winterwandeling Achensee

Aan de Achensee ligt ook het Karwendel Nature Park. Hier kun je langere of kortere wandelingen maken. Het fijne is dat de winterwandelingen heel goed geprepareerd zijn en dat je met gewone wandelschoenen hier dus ook prima kunt wandelen. Al zijn snowboots natuurlijk wel extra lekker warm. Ik kocht mijn goedkope en fijne sneeuwschoenen bij de Decathlon.

Winterwandeling Achensee

Aan de rand van Pertisau is een betaalde parkeerplaats bij restaurant Langlaufstueberl. Veel wandelingen starten hier. Er is een duidelijke kaart en ook op de route zijn genoeg bordjes die aangeven hoe je moet lopen.

Je kunt ook kiezen voor een gegidste wandeling door een Nature Park Ranger. De ranger zorgt dan voor sneeuwschoenen zodat je ook buiten de paden kunt lopen. Ik maakte een wandeling met een gids. Onze groep bestond voornamelijk uit 55-plussers. We stopten echt vaak, waarbij hij zeer uitgebreid in het Duits vertelde over de natuur en bijvoorbeeld over de verschillende typen sneeuw. Ik zou het daarom niet aanraden met kinderen, die willen toch liever dingen doen dan luisteren naar een gids die ze niet kunnen verstaan.

Winterwandeling Achensee
Winterwandeling Achensee

Sleetje rijden

In Pertisau hebben ze een hele gave sleeroute. In het dal kun je een slee huren. Als je zelf geen hoge houten slee mee hebt, zou ik je adviseren dit te doen. Je neemt eerst de gondel naar de top van de Zwölferkopf en gaat dan een heel klein stukje via de piste tot je afslaat naar de rodelbaan route.

Sleetje rijden

Ik heb al snel de smaak te pakken en ga in gierende vaart de route af! Dit is echt vet. Voeten omhoog en lekker hard gaan en dan weer keihard remmen voor de bochten. Het pad gaat tussen de bomen door en heeft vaak uitzicht op de blauwe Achensee.

Sleetje rijden

Ik zou kleine kinderen hier niet zelf laten sleeën, daarvoor is het op sommige stukken te steil maar samen met papa en mama kan natuurlijk wel. Er is een klein stukje dat vlak is dat je moet lopen. De route is 4,8km lang en je bent dus echt wel een tijdje onderweg. Wedden dat je eenmaal beneden niet kunt wachten nog een keer omhoog te gaan!

Ook in Achenkirch kun je sleetje rijden. De route is hier 3,5km lang. Daarnaast zijn er nog enkele kortere routes in de Achensee, maar dan moet je wel zelf omhoog lopen. Wanneer de liften uitgaan op de in het dal gelegen pistes in Pertisau, mag je daar ook sleeën.

Sleetje rijden

Langlaufen

De Achensee staat bekend als een uitstekend langlauf gebied. Er zijn meer dan 200 kilometer aan langlauf kilometers. Er is een goede bewegwijzering en op veel plekken kun je langlauf ski’s huren of zelf een les boeken om je techniek te verbeteren.

achensee

Tocht met een paardenslee

Stel je voor, je rijdt door een prachtig winterwonderland. Het Karwendel Nature Park trekt aan je voorbij. Belletjes klingelen. Je sipt aan een glaasje bubbels (appelsap voor de kids). Mensen lachen en zwaaien wanneer je voorbij rijdt.

paardenslee achensee
paardenslee achensee

De zon piept door de bomen door en ik geniet intens van het landschap en deze ervaring.

Voel je voor even koninklijk tijdens een rit met een paardenslee getrokken door twee stoere Friese paarden. Deze ritjes zijn uiteraard heel populair, dus wel even reserveren van tevoren. Dit kan via Riding Stable Achensee in Pertisau.

paardenslee achensee

Kindvriendelijk overnachten Achensee

Op zoek naar een kindvriendelijk hotel aan de Achensee? Je hebt hier een ruime keuze.

Pertisau

Ik verbleef zelf in Das Pfandler Hotel. De ligging van dit hotel is geweldig, echt direct tegenover de dalpistes en de de liften.

Toen wij er waren, verbleven er met name oudere stelletjes en slechts een paar gezinnen. Dit hotel heeft wel een aantal kamers waar bedden voor kinderen bijgeplaatst kunnen worden. En kamers die via een afgesloten halletjes met elkaar verbonden zijn, mocht je een aparte kamer willen voor je kinderen. Het hotel heeft ook een klein zwembad. Bekijk hier meer reviews.

Ook het luxe hotel Etners Am See heeft familiekamers en een zwembad.

Hotel achensee
Hotel achensee

Maurach

Wil je echt een op en top kindvriendelijk hotel, dan zou ik je adviseren eens te kijken naar Kinderhotel Buchau. Direct tegenover Atoll Achensee en het heeft zelf ook een heel gaaf zwembad met glijbaan en een grote indoorspeeltuin. Lees hier meer reviews.

kinderhotel bachau

Achenkirch

Direct bij de liften in Achenkirch zit ook een top kindvriendelijk hotel. Je kent wellicht wel Adults Only, nou dit hotel is Families Only: Familienparadies Sporthotel Achensee. Er is een zwembad maar daarnaast maken ze gezinnen blij met een klimmuur, aparte kruipruimte voor baby’s, kinderopvang en zelfs een bioscoop. Lees hier meer over Familienparadies Sporthotel Achensee.

Is dit boven je budget, kijk dan naar het betaalbare Resort Achensee. Een vakantiedorp met binnenbad, speelruimte en appartementen voor gezinnen.

Kosten skigebied Achensee

De Achensee is een redelijk betaalbaar skigebied, zeker voor beginners. Verblijf je in Pertisau, dan kun je bijvoorbeeld een tien rittenkaart kopen voor de drie liftjes op de Planberg voor 13 euro (9 euro voor kinderen). Of een dagkaart voor 19 euro. Zo kun je nog eens betaalbaar oefenen met skiën.

Je kunt ook dagkaarten kopen voor de verschillende gebieden in de Achensee, maar ook combikaarten. Bekijk deze website voor de actuele prijzen. Benieuwd naar de prijzen voor eten en drinken aan de Achensee? Voor een Gluhwein betaalden we 3,50, een biertje kostte 3,30. Voor een hamburger of Lasagne betaal je rond de tien euro.

Achensee

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het toeristenbureau van Achensee.

Lees ook onze andere blogs over Wintersport in Oostenrijk


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top