Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / Leuke outdoor activiteiten met kids in de Loire en Haute-Loire
St-Victor-sur-Loire

Leuke outdoor activiteiten met kids in de Loire en Haute-Loire

Zin in een actieve vakantie in Frankrijk met je gezin maar wil je ook genieten van de heerlijke Franse keuken in een prachtige omgeving? In de departementen Loire en Haute-Loire, gelegen in de regio Auvergne-Rhône-Alpes in het zuidoosten van Frankrijk heb je volop keuze aan leuke en sportieve activiteiten voor het hele gezin.

Van wandelen tot ziplinen, het is er allemaal mogelijk in dit gebied. In de departementen Loire en Haute-Loire vind je verschillende landschappen: bergen, rivieren zoals de Rhône en Loire, bossen en meren. Maar je vindt er ook mooie, historische plaatsjes en uitstekende restaurants waar men vol trots heerlijke traditionele maaltijden serveert, gemaakt van eerlijke streekproducten.

Blogger Leonie was een lang weekend in de regio Auvergne-Rhône-Alpes en ontdekte de departementen Loire en Haute-Loire al wandelend, op de fiets en vanaf het water in een kajak en op een boot. Niet te verwarren met de Loirevallei (Centre-de-Loire) een regio die bekend is om haar kastelen en ten zuidwesten van Parijs ligt of de Atlantische Loirestreek (Pays-de-Loire) aan de kust.

Fietsen door het regionale natuurpark Pilat

(Haute) Loire met kinderen

Raften of kajakken op de Loire en bij de Rhône

Je moet wel van een beetje spanning en sensatie houden en niet bang zijn om een beetje nat te worden als je gaat raften of kajakken op de Loire. Want spannend was het af en toe wel tijdens onze raft- en kajaktocht. De stroming was soms best behoorlijk heftig en het water flink wild tijdens onze tocht over de Loire. Gelukkig waren er ook genoeg rustmomenten en konden we genieten van de prachtige omgeving.

De natuur om ons heen was adembenemend mooi. We hadden uitzicht op hoge, steile rotspartijen, dichtbegroeide bossen en zagen vanuit onze boot verschillende soorten watervogels. Onze raft- en kajaktocht over de Loire was ongeveer 12 kilometer lang en duurde ruim twee uur. Het startpunt van onze tocht was in Vorey en we eindigden bij de camping CosyCamp in het dorpje Chamalières-sur-Loire.

Er gaat tijdens je tocht een ervaren gids mee. De raft is geschikt voor zes personen en de gids/stuurman, de kajaks zijn geschikt voor twee personen. Raften en kajakken op de Loire is niet geschikt voor hele kleine kinderen, maar voor oudere kinderen is dit zeker een fantastische ervaring.

Informatie over de raft- en kajaktocht die wij gedaan hebben vind je op de website van Velay-Eaux-Vives.

raften loire
raften loire

Heeft je gezin nog nooit in een raft gezeten en willen jullie liever eerst oefenen en instructie krijgen? Bij het watersport- en outdoor activiteiten centrum Espace Eaux Vives in het plaatsje St-Pierre-de Boef kun je met je gezin een raftcursus volgen. In een kunstmatig aangelegde zijarm van de rivier de Rhône leer je tijdens de cursus van een ervaren instructeur in één of twee uur hoe je moet raften.

Kinderen vanaf 8 jaar (in het bezit van een zwemdiploma) mogen aan de cursus meedoen. Als je al ervaring hebt met raften kun je hier ook een raft en benodigdheden huren en kun met je eigen gezin gaan raften. Heb je kinderen onder de 14 jaar dan moet er wel een ervaren instructeur mee.

Meer informatie over het raften en de cursussen kun je vinden op de website van Espace Eaux Vives. Het is wel raadzaam om vooraf te reserveren.

Fietsen door het regionale natuurpark Pilat

Tijdens onze vakanties gaan wij met ons gezin altijd graag fietsen als die mogelijkheid is er. Met de fiets de omgeving verkennen, wind in je haren en heerlijk actief bezig zijn in de buitenlucht, dat vinden wij erg fijn. Ook de regio Auvergne-Rhône-Alpes is heel goed met de fiets te verkennen, je kunt er mooie fietsroutes vinden. Wij maakten tijdens ons verblijf in deze regio een fietstocht van ongeveer twee uur met een gids door het prachtige natuurpark Pilat. Parc naturel régional du Pilat is een beschermd regionaal natuurpark met een oppervlakte van ruim 650 vierkante kilometer. Het landschap van de Pilat is veelzijdig met bergen tot 1432 meter hoogte en heeft een afwisselende flora en fauna.

Twee bekende fietsroutes doorkruisen het natuurpark Pilat: de Via Rhôna en de Via Fluvia. De Via Rhôna is een ruim 800 kilometer lange fietsroute langs de rivier de Rhône, die start vanaf het Meer van Genève in Zwitserland en eindigt aan de Middellandse Zee. De Via Fluvia is een fietsroute over de vroegere spoorlijn tussen de rivieren de Loire en de Rhône. Deze fietsroute is nog volop in ontwikkeling en zal als het klaar is 120 kilometer lang zijn. Een gedeelte van de Via Fluvia is al als fietsroute beschikbaar.

Wij fietsen een stukje over de Via Rhôna naar de Via Fluvia. Onderweg passeerden we wijngaarden, genoten vanaf een berg van het uitzicht over de Rhône, fietsten langs een indrukwekkend hooggelegen kerkhof en hadden een prachtig uitzicht op het eeuwenoude dorpje Malleval. Tijdens de fietstocht moesten we flinke heuvels op fietsen dus ik was erg blij met mijn elektrische mountainbike. Een elektrische fiets vind ik dan ook wel echt een aanrader als je dit gebied op de fiets wilt gaan verkennen. Wij huurden onze elektrische mountainbikes bij camino adventure pilat. Voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar zijn er elektrische mountainbikes beschikbaar. Als je met kleinere kinderen wilt gaan fietsen kun je een fietskarretje huren.

Fietsen door het regionale natuurpark Pilat

Een leuke en leerzame stop tijdens je fietstocht: een wijnproducent bezoeken. Je krijgt uitleg over het produceren van wijn, mag een kijkje nemen bij de enorme wijnvaten en je kunt in de wijngaarden zien hoe druiven groeien. Tijdens mijn bezoek aan de regio Auvergne-Rhône-Alpes bezocht ik de wijngaard van Pierre Gaillard, vlakbij het dorpje Malleval.

Fietsen door het regionale natuurpark Pilat

Wandelen langs de oever van de Loire

De regio Auvergne-Rhône-Alpes is heel geschikt om wandeltochten met je gezin te maken. Er zijn in deze regio verschillende routes te volgen. De meest bekende wandelroute van Frankrijk, de GR 3, voert ook door deze regio. De GR 3 is het oudste aangelegde lange afstandswandelpad van Frankrijk. Dit wandelpad van bijna 1300 kilometer lang volgt de rivier de Loire vanaf Mont Gerbier-de-Jonc, de bron van de Loire in het departement Haute-Loire, tot aan La Baule, waar de Loire in de Atlantische oceaan stroomt.

De hele wandelroute met je gezin doen is misschien wat te ambitieus maar een klein gedeelte hiervan wandelen is zeker de moeite waard. Tijdens mijn verblijf in de regio Auverge-Rhône-Alpes maakten we, onder leiding van een gids van Guide Nature Randonnée, een wandeling van ongeveer 10 kilometer vanaf camping CosyCamp in het dorpje Chamalières-sur-Loire naar Vorey. Onze wandeling ging over de nieuw geopende wandelroute van de GR 3, deze route loopt van Retournac naar Lavoute sur Loire.

Je komt onderweg regelmatig de afbeeldingen van de sint-jakobsschelp tegen want je volgt hier namelijk een pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Het grootste gedeelte van deze wandelroute loopt langs de oever van de Loire. Het landschap was tijdens de wandeling erg afwisselend.

We wandelden over een modderig pad door hoog gras langs de oever van de rivier, door een mooi bos en beklommen de top van berg waar we een prachtig uitzicht hadden over de omgeving en de Loire. De ondergrond van het wandelpad van deze route varieert enorm, van een “off road pad” tot asfalt. Het is dan ook aan te raden goede, stevige schoenen te dragen. Kleine kinderen die nog niet goed kunnen lopen kun je het beste meenemen in een rugdrager want deze wandeling is zeker niet met een kinderwagen te lopen.

Wandelen langs de oever van de Loire
Wandelen langs de oever van de Loire

Ziplinen boven de Loire

Hebben je kinderen geen hoogtevrees, houden ze van een beetje avontuur en zijn het echte durfals? Dan gaan je kinderen ziplinen boven de Loire echt heel gaaf vinden. Bij camping CosyCamp kunnen kinderen vanaf 5 jaar als een echte Tarzan of Jane langs een zipline een parcours afleggen. Een zipline is een tokkelbaan, waarbij je in een gordel aan een kabelbaan hangt. Door middel van een katrol aan de kabel kun je met een flinke vaart naar beneden glijden, je kunt met de katrol ook afremmen.

Je bent gezekerd aan de kabel dus je hoeft niet bang te zijn dat je naar beneden valt. Er zijn twee zipline parcoursen aangelegd: een kort parcours, met een duur van ongeveer 10 minuten. Dit parcours is redelijk makkelijk en geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. Het lange parcours van ongeveer 1000 meter zipline duurt ruim een half uur en is behoorlijk pittig, er moet veel geklommen en geklauterd worden. Het lange parcours is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. Beide zipline parcoursen gaan over de rivier de Loire, in een hele mooie, groene omgeving.

Als je het ziplinen toch nog erg spannend vindt of liever niet boven het water wilt ziplinen kun je ook het oefenparcours gaan proberen. Dit parcours duurt ongeveer 20 minuten en is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. Voordat je mag beginnen aan het zipline parcours wordt er eerst een uitgebreide instructie gegeven en ga je het ziplinen oefenen met een ervaren instructeur.

Voor tarieven en meer informatie kun je kijken op de website van Tyro sur Loire.

Bootje varen op de Loire vanuit het middeleeuwse dorpje St-Victor-sur-Loire

Ik vind het altijd verrassend hoe anders de omgeving eruit ziet vanaf het water, en was dan ook heel blij dat ik tijdens mijn weekend in de Avergne-Rhône-Loire een boottocht ging maken over de Loire. We maakten een boottocht met “Le Grangent” vanuit het haventje van het plaatsje St-Victor-sur-Loire.

We vaarden door een prachtig groen en rotsachtig natuurgebied, het regionaal natuurreservaat Saint-Etienne – Gorges de la Loire, en zagen indrukwekkende oude forten en bouwwerken. Heel fijn, de boot is elektrisch dus heerlijk stil. Op het bovendek heb je een mooi uitzicht over het water en de omgeving. Mocht het wat frisjes zijn dan kun je ook benedendeks binnen zitten. Tijdens de vaartocht vertelt een gids je alles over de omgeving en de historische bouwwerken die je passeert. De boottocht duurt ongeveer één uur maar je kunt er ook voor kiezen de langere boottocht te maken van 2,5 uur, deze is inclusief lunch of diner.

Bij het haventje van St-Victor-sur-Loire ligt een zandstrandje waar je kunt zwemmen. Op een warme dag zeker fijn voor kinderen om even te zwemmen en te spelen in het zand na de boottocht. Neem ook zeker een kijkje in het middeleeuwse dorpje St-Victor-sur-Loire. Je vindt er onder andere het St Victor-sur-Loire kasteel en de St-Victor kerk en je hebt vanaf het dorpje, dat hoger gelegen is, een schitterend uitzicht over de rivier de Loire.

St-Victor-sur-Loire
St-Victor-sur-Loire

Overnachten met kinderen in de Auvergne-Rhône-Alpes

In de regio Auvergne-Rhône-Alpes heb je genoeg keuze aan overnachtingsplekken met je gezin: campings, hotels, vakantiehuizen, ‘chambre d’hotes’ (bed & breakfast) of je kunt zelfs overnachten in echte kastelen.

Avontuurlijk rondreizen met een campervan

Als je niet op één plek wilt blijven maar wel alles bij de hand wilt hebben dan zou je voor een vakantie met een campervan kunnen kiezen. Blacksheep verhuurt in Frankrijk campervans in verschillende maten en soorten. De tot campervan omgebouwde bestelbusjes zijn geschikt voor gezinnen van maximaal 5 personen en van alles voorzien. Slapen doe je in het bed in de campervan of in de daktent. Mijn kinderen zouden het echt geweldig vinden om in de daktent te slapen.

Rondreizen in een campervan is een avontuurlijke manier om met je gezin de omgeving van de regio Auvergne-Rhône-Alpes te ontdekken.

overnachten loire

Logeren aan de Loire bij CosyCamp

Direct aan de oever van de Loire, bij het historische plaatsje Chamalières-sur-Loire, ligt de kleinschalige camping CosyCamp. De camping beschikt over kampeerplaatsen voor tenten en caravans maar je kunt ook verschillende accomodaties huren. Hoe leuk is het om met je kinderen te logeren in een boomhut, een pipowagen of een avonturenhut. Ik mocht een nachtje logeren in een safari lodge, en dat beviel mij uitstekend.

overnachten loire cosycamp

De ruime safari lodges zijn sfeervol ingericht met handgemaakte houten meubels, beschikken over een volledig ingerichte keuken, badkamer met douche, WC en wastafel, en twee slaapkamers. De safari lodges zijn geschikt voor 4 à 5 personen. Op de veranda voor de lodge kun je (in een hangmat) genieten van een prachtig uitzicht en kun je zelfs een kasteel op de top van de berg zien.

CosyCamp is een autovrije camping wat erg fijn is voor gezinnen met (kleine) kinderen. Zwemmen kun je in het verwarmde buitenzwembad, in het verwarmde binnenzwembad van het wellness centrum of in de Loire. In de buurt van CosyCamp is genoeg te doen, je kunt er wandelingen maken, kanoën, kajakken, raften maar je kunt ook leuke, gezellige dorpjes bezoeken.

overnachten loire cosycamp

Genieten van het Franse leven bij chambre d’hôtes Le Grand Noé

Vlakbij het middeleeuwse dorp Malleval, in het regionale natuurpark Pilat vind je chambre d’hôtel Le Grand Noé. Ik overnachtte in deze sfeervol gerestaureerde boerderij en heb enorm genoten van de rustgevende omgeving, de gastvrijheid en de heerlijke Franse maaltijden bereid met biologische streekproducten.

Le Grand Noé beschikt over vier luxe ingerichte gastenkamers die beschikken over een tweepersoonsbed en een eigen badkamer. Het is mogelijk om gebruik te maken van een volledig ingerichte keuken. Kinderen en baby’s zijn van harte welkom in Le Grand Noé. Voor kleine kinderen is er een babybedje en kinderstoel beschikbaar.

chambre d'hôtes Le Grand Noé
chambre d'hôtes Le Grand Noé

Bereikbaarheid regio Auvergne-Rhône-Alpes

De regio Auvergne-Rhône-Alpes is vanuit Nederland goed bereikbaar met de auto. Als je geen zin hebt in een lange autorit is het vliegtuig een goede keuze. Vanuit Amsterdam vlieg je in ongeveer 1,5 uur met KLM rechtstreeks naar het vliegveld  van Lyon Saint Exupéry en kun je vanaf het vliegveld met een huurauto verder reizen.

St-Victor-sur-Loire

Gezin op Reis bezocht de regio Auvergne-Rhône-Alpes in samenwerking met Atout France. Op de website van Auvergne-Rhône-Alpes en Auvergne-toerisme kun je meer tips en informatie terugvinden over deze regio. Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven. Lees ook onze andere blogs over Frankrijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top