Home / Nederland / Gelderland / Klimbos Garderen, populair klimbos op de Veluwe
Klimbos Garderen

Klimbos Garderen, populair klimbos op de Veluwe

Een leuke actieve dag op pad met je gezin op de Veluwe? Klimbos Garderen is een van de populairste klimbossen op de Veluwe. Klimbos Garderen ligt heel centraal tussen Amersfoort, Apeldoorn, Harderwijk en Ede. Vanaf 120cm mag je onder begeleiding van ouders al een flink aantal klimroutes doen. Enkele extra avontuurlijke routes zijn pas vanaf 13 jaar beschikbaar. Voor jonge kinderen vanaf 4 jaar die nog geen 130cm zijn, is hier ook een leuk nettenparcours.

Klimbos Garderen

Ik bezocht het Klimbos Garderen samen met mijn dochter van toen 9 jaar en 131cm, we namen ook een vriendinnetje mee. We hebben al heel wat leuke klimbossen in Nederland voor kinderen bezocht. Klimbos Garderen doet wat betreft marketing in ieder geval iets goed, want we wilden hier al vaker naartoe, maar elke keer waren ze uitverkocht. We hadden nu een studiedag en ik heb op tijd gereserveerd zodat we 2,5 uur kunnen klimmen.

Klimbos Garderen

Mocht je nou willen klimmen en ze zijn vol, er is vlakbij nog een gave, maar minder bekende optie, namelijk Klimbos Ermelo. Er is hier ook een nettenparcours, enkele routes vanaf 120cm en nog meer opties vanaf 130cm, waaronder een superleuke ziplijn route. Garderen heeft ook een ziplijn, maar die is pas vanaf 13 jaar.

Klimbos Garderen

Wat ik bovendien een groot pluspunt vind, is dat het in Ermelo niet verplicht is om al ouder mee te klimmen. Omdat mijn dochter beter en sneller is dan ik en ook langer energie heeft, vind ik het prima om soms even een rondje over te slaan. Lees hier mijn tips voor Ermelo met kinderen, inclusief een uitgebreide review van het klimbos. Andere klimbossen in de omgeving kun je vinden in Apeldoorn, Harderwijk, Ruurlo en Almere.

Klimbos Garderen

Klimbos Garderen

We melden ons netjes om 12:30 uur bij klimbos Garderen. Er blijkt maar een klein groepje te zijn, fijn! We krijgen de veiligheidsuitleg, wat een vertrouwd verhaal is indien je al vaker een klimbos hebt bezocht. We krijgen allemaal een gordel om en afhankelijk van je lengte krijg je een witte of oranje helm. In het klimbos Garderen lopen ook nog instructeurs rond en die zijn herkenbaar aan een blauwe helm. Mocht je ergens op het parcours een probleem hebben, bijvoorbeeld omdat een bepaald obstakel niet lukt, dan roep je gewoon “BLAUWE HELM” en dan komt er iemand helpen.

Klimbos Garderen

Bij Klimbos Garderen ben je 100% van de tijd aan de veiligheidskabel gezekerd. Je hoeft dus niet constant twee karabijnhaken te verplaatsen. Dit is een stuk makkelijker, zeker voor kinderen, en ook nog eens heel erg veilig. We krijgen wel een kabel mee met karabijn, maar die is voor de routes waarop we moeten ziplijnen (ook wel tokkelen genoemd). Je hebt hier niet, zoals bij de meeste klimbossen, zelf een katrol bij je, maar deze hangt al bij de zipline. Het is daardoor wel extra belangrijk om te checken of de lijn ook echt vrij is en de persoon voor je zijn of haar katrol heeft los geklikt van de karabijnhaak. Anders kun je tegen elkaar aan botsen.

Klimbos Garderen

Na het veiligheidspraatje moeten we nog even laten zien dat we het snappen op een oefenparcours en dan mogen we zelf op pad.

Routes Klimbos Garderen

Zoals gezegd mogen kinderen hier dus alleen klimmen onder begeleiding van een volwassene. Ben je minimaal 120cm en weeg je niet meer dan 120 kilo dan mag je bijna alle routes doen, met uitzondering van enkele routes waar je 13+ jaar voor moet zijn. Mijn dochter en haar vriendinnetje staan al te kijken bij het bord met routes. Jammer genoeg is ook het Tokkelparcours 13+, terwijl ze juist ziplines zo leuk vindt. Gelukkig hebben de andere routes ook wel ziplines. De andere 13+ route is het Discover parcours op 25 meter hoogte.

Klimbos Garderen

Wat we heel fijn vinden, is dat duidelijk staat aangegeven wat voor een type elementen we kunnen verwachten op de route. Ook de hoogte, lengte en moeilijkheid wordt aangegeven. Dit laatste doen ze met een aantal boompjes. De meeste mensen beginnen met een simpele route en bouwen dan op. Omdat zowel mijn dochter en haar vriendinnetje al klimervaring hebben, doen we het anders. Juist beginnen met een spannende route, omdat je aan het begin nog veel energie en geen verzuurde spieren hebt.

Het wordt het No Limit Parcours op 12 meter, dit is de hoogste route die je mag klimmen als je nog geen 13 bent. Deze route heeft een moeilijkheid van 2,5 boompjes. De uitdaging zit hem er inderdaad vooral op dat je hoog in de boom bent. Op deze route zijn ook een aantal grappige elementen, zoals een fietsje waarmee je een stukje over de kabel moet fietsen. Dat klinkt enger dan het is.

Daarna kiezen we voor het Slide Parcours, een leuke en relatief makkelijke route (2 boompjes) op 5 meter hoogte. Dit is een goede beginnersroute om mee te starten als je nog niet zo vaak hebt geklommen, maar ook niet super simpel wil beginnen. Aan het einde ga je via een glijbaan het parcours weer af.

Klimbos Garderen

Er is ook nog een Zero to Hero parcours op maar anderhalve meter en met maar 1 boompje moeilijkheid. De meiden vinden het wel grappig om die te doen. Eigenlijk moet ik hier ook mee, maar ik verwacht dat ze er zo doorheen rennen en moet even naar de toilet, dus ik laat ze alvast starten. Valt dat even tegen, de elementen op de route, zoals een bootje en een tractor, zijn dusdanig zwaar dat je gewoon een volwassene nodig hebt om die vooruit te krijgen. Toch wel een minpunt van klimbos Garderen, waar ze het verder wel goed voor elkaar hebben.

Klimbos Garderen

We besluiten nog één route te doen voor we pauze nemen. Het wordt het On The Move Parcours op 10 meter hoogte met een moeilijkheid van 3,5 boompje. Het is een parcours met veel grappige elementen, zoals een skatebord en een vogelkooi. Wij vinden dit parcours nog steeds goed te doen, maar het is vooral fysiek best pittig. Zo zijn er verschillende evenwichtsbalken en moet je erg aan je armen hangen bij het klimmen langs netten en autobanden. Het is in klimbos Garderen niet verplicht om klimhandschoenen te dragen. Ik heb echter mijn eigen handschoenen meegenomen en dat vind ik toch wel heel erg fijn. Eventueel kun je hier wel klimhandschoenen kopen, mocht je dit prettig vinden.

Klimbos Garderen

Klimhandschoenen zijn ook fijn als je bij een zipline te veel geremd hebt of juist te hard op het einde geknald bent en dan weer terug schiet. Je moet dan als een aapje aan het touw zelf weer terug klimmen naar het einde van de route. Ik moet zeggen dat ik het remsysteem dat ze hier gebruiken (aan de kabel trekken met je touw, geen echte rem) lastig vind werken. De eerste keer rem ik te laat en knal ik op de boom. Van tevoren had ik nog bedacht om zonder de meiden het 13+ Tokkelparcours te doen, maar die sla ik ook maar over.

Klimbos Garderen

De ligging van klimbos Garderen is erg mooi, in een echt bosgebied. In het bos zijn meer dan genoeg picknicktafels waar je kunt wachten als je niet wil klimmen. Het is een flink warme dag en na de fysiek zware route zijn we echt toe aan een korte pauze. Ze verkopen bij klimbos Garderen drankjes en snacks, maar geen volledige maaltijden. Verder zijn er twee toiletten en een aantal kluisjes. Gebruik van de kluisjes is gratis, als borg lever je je autosleutel of ID-kaart in.

Klimbos Garderen

Vrijwel alle parcoursen beginnen op dezelfde plek. We lopen nog even langs de kaart om te zien welke we nog willen doen. In totaal zijn er namelijk tien parcoursen. Als we het Netadventure en de twee 13+ parcoursen niet meetellen, mogen de dames er dus zeven doen. Tweeëneenhalf uur is net niet genoeg tijd om alles te doen. Dan hebben we nog geluk dat we er echt op een heel rustig moment zijn en nooit wachttijd hebben op de routes.

Klimbos Garderen

We hebben nog tijd voor één route. Het wordt kiezen.. Gaan we voor het Fun Parcours, dat op 5 meter en met 2 boompjes ook een prima beginners route is, of voor het uitdagendere Challenge Parcours? Het wordt de laatste, een route op 10 meter met een moeilijkheid van 3,5 boompjes. Hier vlieg je een stukje door de lucht en moet je jezelf dan laten vallen in een net. Ook moet je door een buis kruipen en over wiebelige balken klimmen. Een waardige afsluiter van ons bezoek aan het klimbos.

Netventure

We doen onze gordels en helmen af en leveren alle spullen weer in en komen nog even bij met een drankje. “Mogen we echt niet nog even spelen in de netten?” vragen de dames. Er staat bij dat het eigenlijk is voor kinderen vanaf 4 jaar die niet langer zijn dan 130cm, bovendien mag je er ook maximaal 30 minuten achter elkaar in. De dames zijn dus net een paar centimeter te groot.

Klimbos Garderen

Ik snap wel dat ze willen voorkomen dat het hier te druk wordt of grote kinderen de kleintjes (per ongeluk) omduwen. Er is nu helemaal niemand, dus ze mogen snel een rondje lopen door het net. Dit is echt een leuke speelplek voor jonge kinderen! Ik zou je niet adviseren om alleen hiervoor naar klimbos Garderen te gaan, maar als je een jonger kind in je gezin hebt dat nog niet mag klimmen (of die snel uitgekeken is), dan is het wel hartstikke leuk dat ze dit ook nog kunnen doen.

Klimbos Garderen

In de omgeving van klimbos Garderen is ontzettend veel te doen. Wil je een bezoekje aan klimbos Garderen combineren met een andere activiteit, dan zou ik kiezen voor de nabijgelegen bostoren en Landgoed Schovenhorst waar je heerlijk kunt eten en waar ook een speelbos is. Voor meer tips, lees mijn blog over de Veluwe met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top