Bocas del Toro eilanden – tips voor Isla Colon

7

De Bocas del Toro eilanden, de bekendste en misschien wel mooiste eilandengroep van Panama. Zeker voor backpackers en budgetreizigers is dit echt de topbestemming van het land.

Wij verbleven op het relaxte en ontspannen Bastimentos met een een Carabisch sfeertje. Het is vanaf daar maar tien minuten varen (3 dollar) met de boot naar het hoofdeiland Isla Colon. Dit is ook de plek waar je aankomt wanneer je de boot neemt vanaf Almirante op het vasteland naar de eilanden archipel. Isla Colon is groter en meer ontwikkeld. Dit eiland heeft dus meer te bieden voor reizigers die juist nachtleven zoeken of wat meer luxe.

starfish beach

Op zoek naar zeesterren vonden we het mooiste strand van Bocas del Toro

Starfish Beach is het zeesterrenstrand van Bocas de Toro, zo genoemd vanwege (je raadt het al) de overvloed aan zeesterren. Eerlijk is eerlijk, wij waren een beetje teleurgesteld want we vonden er maar eentje. Van andere reizigers hoorden we later dat je het beste in de ochtend kunt gaan als het eb is en er dan wel meer zeesterren te vinden zijn.

zeester

isla colon

Ondanks dat een heel relaxed strandje. Een aantal barretjes die voor eten, drinken en schaduw zorgen. Een muziekje erbij en met je blikje bier in de zee luieren.

Je kunt hier komen met de boot maar wij kozen voor de budgetoptie: de bus. Deze vertrekt een aantal keer per dag vanaf het park. In ruim een half uur ga je kris-kras over het eiland, het is een slingerweg dus niet voor mensen met wagenziekte. De bus zet je af bij Bocas del Drago vanwaar je in 20 minuten naar Starfish Beach kan lopen. Waar Starfish Beach toch een beetje een anti-climax was bleek Bocas del Drago juist een enorme verassing. Hier geen barretjes en vrijwel geen mensen. Wat er wel was? Een strand uit een glossy. Enorme palmbomen, een small verlaten strand, helderblauwe zee en een eilandje in de verte.

Bocas del toro eilanden

Duiken Bocas del Toro

Op het eiland Bastimentos is geen duikshop. In het verleden heeft die er wel gezeten en er wordt ook gewerkt aan een nieuwe duikshop maar voor nu moesten we de oversteek maken naar Isla Colon. Geen enkel probleem, want op Isla Colon heb je een enorme keuze aan duikshops.

Duiken in Bocas del Toro is absoluut niet te vergelijken met duiken bij Isla de Coiba waar we onze beste duik ooit meemaakten. Het is echter wel veel vriendelijker voor de portemonee en door de rustige zee en relatieve ondiepte ook een stuk ontspannender.

Heb je een duikbrevet dan moet je zeker een duik maken hier. Helaas had onze GoPro het begeven dus geen foto’s. Je zult ons op ons woord moeten geloven als we je vertellen dat het koraal hier enorm kleurrijk is. Paars, geel, groen en blauw we kwamen het allemaal tegen. Ertussendoor veel kleine vissen, zoals hele scholen baby papegaaivissen. De kans op grote vissen is klein, al kwamen we wel een nurseshark tegen. Het zicht is het beste wanneer het enkele dagen niet geregend heeft. Wij doken bij o.a. Pandora en bij Polo Beach.

Bocas del toro

Bocas del toro

Winkelen, eten of een tourtje

Moet je iets regelen dan is het de moeite om hiervoor de trip te maken naar Isla Colon. Omdat er hier vele meer reizigers zijn kan je hier goedkoper dan op de andere eilanden een tourtje regelen. Standaardopties die aan worden geboden zijn bijvoorbeeld een trip naar Dolpin Bay, snorkelen rond Crawl Cay en afsluiten met het strand van Red Frog beach of een dagtocht naar Coral Point, Bird Eiland & Starfish Strand. We zagen deze tochten al aangeboden worden vanaf 20 dollar wat echt een enorm goede deal is.

Isla Colon heeft ook de grootste keuze aan winkels dus als je wat vergeten bent moet je hier zijn. Wil je een keer lekker luxe eten of heb je behoefte aan wat westers comfort food zoals een goede hamburger, ook daarvoor is Isla Colon the place-to-be.

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

7 reacties

  1. Bedankt voor het delen van jullie verhalen! Ik ben zelf op het moment met mijn vriend door Panama aan het reizen met een huurauto (we hebben het aangedurfd een auto te huren dankzij jullie blog!). We zitten nu in El Valle, morgen vervolgen we onze reis naar Boquete en daarna gaan we naar Bocas del Toro. Ik vroeg me af waar jullie de auto hadden geparkeerd (in Almirante?) tijdens jullie verblijf op Bocas del Toro.

  2. Mijn dochter van net geen 6 en ik zijn nét terug uit Panama, waar we heerlijk rondgereisd hebben met de rugzak. Met een kleuter overnachten in jeugdhotels was eerst wat spannend, maar als je eentje hebt als ik, pakt ze meteen elke reiziger in met haar glimlach! Zo mocht ze eindeloos mee in de hangmatten schommelen, pingpongen, kaarten of gewoon lekker babbelen met mensen van over de hele planeet. Taal? Niet belangrijk hoor, dat snaveltje stond nooit stil. Na waanzinnig snorkelen op Coiba was Bocas een veel toegankelijker en zeker zo mooi snorkelparadijs voor ons. Visjes onder het hotel zoeken, met de snorkel op red frog beach de golven trotseren en witte vissen en zeesterren spotten, of een middagje op een leuke bar op zee met een koraalrif op 30 meter afstand – heerlijk gewoon! Moet je een kind maar eens uit het water zien te krijgen “omdat de watertaxi wacht” 🙂

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.