Home / Nederland / Drenthe / Belevingspad Hoogersmilde, route met 10 leuke doe-dingen door het Drents-Friese Wold

Belevingspad Hoogersmilde, route met 10 leuke doe-dingen door het Drents-Friese Wold

Het belevingspad in Hoogersmilde is een van de bekendere wandelingen voor kinderen in het noorden van het land. Mede dankzij het fotogenieke vliegtuig in het bos. Wij besluiten deze route te lopen tijdens een zonnig weekend.

Je kunt de wandeling starten bij P1 en bij P2. Wij kiezen voor P2 omdat we hebben gelezen dat hier ook een klauterbos is. Dat is gewoon een leuke naam voor een speeltuin op een camping. Je loopt als je bij P2 parkeert eerst een stuk over camping de Reeënwissel. Handig als je nog even wil plassen of wat te snacken of drinken wil inslaan.

Bij P1 zijn minder parkeerplekken, maar dan sla je wel het hele saaie stuk over de camping over. De wandeling is dan korter en je start op een ander punt, maar komt nog steeds langs alle tien de doedingen.

belevingspad hoogersmilde
belevingspad hoogersmilde

Belevingspad Hoogersmilde

We hebben van tevoren enthousiaste verhalen gehoord over het belevingspad Hoogersmilde. Nadat we de camping aflopen, is onze eerste echte stop het “neergestorte vliegtuig”. Leuk gedaan, er hangt zelfs een parachutist in de bomen. Het is er alleen wel druk, er staat zelfs een rij met kindjes om in het vliegtuig plaats te nemen voor de foto.

Belevingspad Hoogersmilde vliegtuig

We blijven hier niet lang hangen en lopen snel door. Stop twee voor ons is de slangenkuil. Hier kun je als je geluk hebt echte slangen zien.

Daarna lopen we verder het bos in. Het is ook gelijk een stuk rustiger. Wij hebben het idee dat veel campinggasten en dagbezoekers alleen even een leuke foto maken bij het vliegtuig maar niet de hele route volgen.

Belevingspad Hoogersmilde ingang
belevingspad hoogersmilde

Korte tijd laten komen we bij de officiële toegangspoort van de wandeling. Dit is waar je start als je bij P1 begint. De wandeling zelf loopt vooral door bosgebied, al komen we ook over een stukje zand en heide.

Zorg wel voor bescherming tegen teken! Je kunt een lange broek aantrekken en lange mouwen, maar ook dat is geen garantie. Wij gebruiken liever deze spray tegen teken voor echte zekerheid.

Belevingspad Hoogersmilde wandelen
Belevingspad Hoogersmilde

We lopen al snel echt tussen de takken en bladeren over een smal paadje. Dit is het het Sporenpad. Wij krijgen tien sporen te zien en moeten raden van welk dier ze zijn. Later op de route is er een hut waar de antwoorden hangen. Het is trouwens best een pittige opdracht.

De route is met tweeënhalve kilometer prima qua afstand. We merken alleen wel snel dat tien doedingen vrij weinig is. Zeker omdat niet alle doedingen even veel voorstellen. Zo is er de Dierendriesprong, een bankje met twee dieren figuren, het Keienpad waar we over wat keien lopen, en de Boomstammentrap waar je over wat boomstammen omhoog loopt. Op de top staat dan de houten versie van de zendmast van Hoogersmilde, wat we wel grappig gedaan vinden.

Belevingspad Hoogersmilde
Belevingspad Hoogersmilde keienpad

Waar sommige belevingspaden een constant avontuur zijn, is het belevingspad in Hoogersmilde vooral een reguliere wandeling met af en toe een (hele) korte onderbreking. We lopen door het Nationale Park Drents-Friese Wold, maar vinden zelf dit bosgebied minder aantrekkelijk dan de natuur rondom het bezoekerscentrum Drents-Friese Wold.

Wanneer we aan het einde van de route weer bij het vliegtuig komen vragen we onze dochter: “Zou je dit aanraden voor kinderen?”. “Een beetje wel”, is haar antwoord. Dat is ook hoe wij het hebben ervaren. Het is een leuke wandeling met kinderen als je doel is om lekker te wandelen. Wil je vooral iets leuks samen doen en verwacht je echt een route met constant vermaak, dan zijn er betere opties dan het Belevingspad Hoogersmilde.

belevingspad hoogersmilde

Wat is er nog meer te doen in de omgeving?

Natuurgebied Drents-Friese Wold ligt zoals de naam al doet vermoeden deels in Drenthe en deels in Friesland. Deze wandeling is in Drenthe, maar het bezoekerscentrum ligt in Friesland. Hier starten meerdere wandelroutes voor kinderen. Er is een kabouterpad, een paddenpad en een familiepad speciaal om te lopen met een kinderwagen. Daarnaast is er ook nog een blotevoetenpad naast het bezoekerscentrum.

Voor meer tips lees onze blogs over:

belevingspad hoogersmilde

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top