Home / Voorbereiding / Producten / Review: CARES Harnas getest
care harnas

Review: CARES Harnas getest

Review van het CARES harnas, een gordel speciaal voor gebruik in het vliegtuig voor kinderen tussen de 10-20 kilo. Hiermee zet je je kindje veilig en makkelijk vast in de stoel, vergelijkbaar met wat je kindje gewend is in de auto. Het is een heel verschil met een vliegtuigriem waar de meeste kleintjes zich zo uit hebben gewurmd.

Onze dochter werd vlak na onze vakantie in Panama twee.  Ze viel dus nog onder de regels die gelden voor vliegen met een baby zoals (bijna) gratis vliegen. Natuurlijk hoopten we op beetje leeg vliegtuig zodat ze alsnog een eigen stoel had. Op de heenweg hadden we mazzel en konden we het CARES harnas testen.

Let op het Cares Harnas dat hier via bol.com te koop is van Reiswieg, niet van Amsafe. Het Amsafe CARES harnas is “FAA approved” Ik kan niet beoordelen in hoeverre de versie van Reiswieg aan dezelfde regels voldoet. 

vliegen met peuter

Onze ervaring CARES harnas

We hebben het CARES Harnas direct na het boarden nog voor het opstijgen vastgemaakt en kregen gelijk veel bekijks van diverse KLM-stewardessen. Het tuigje is nog niet zo lang geleden officieel goedgekeurd voor gebruik in hun vliegtuigen en ze hadden het nog niet in het echt gezien.

We hadden van tevoren de handleiding niet echt doorgenomen maar eigenlijk sprak het installeren voor zichzelf. Je zet een riem vast rondom de stoel. Aan de achterkant ga je onderlangs het tafeltje van de medereizigers die er dan ook geen last van heeft. Verder gebruik je de stoelriem en er zijn wat riempjes die je moet afstellen op zowel de hoogte als de breedte van je kindje. Ondanks dat het voor ons de eerste keer was waren we in 5 minuten klaar.

cares harnas

In eerste instantie wil mevrouwtje helemaal niet op haar stoel zitten. Uren gingen voorbij met spelen, rondlopen, snoepjes bietsen bij de stewardessen en bij ons op schoot filmpjes kijken. Hoe moe ze ook was, het vliegtuig was veel te leuk om in te gaan slapen.

Uiteindelijk heb ik haar vast gezet in het CARES harnas. Ze stribbelde even tegen maar met een filmpje voor haar neus was het weer goed. Je zag haar eindelijk ontspannen en een paar minuten later zakte ze weg in die zo hoognodige slaap! Bovendien bleef ze gewoon lekker vast in haar stoel zitten waar we bij eerdere vluchten soms bang waren dat ze van de stoel zou glijden tijdens het gedraai in haar slaap.

Ik denk dat het CARES Harnas kleintjes doet denken aan een autostoel of kinderwagen, een plek waar ze gewend zijn in slaap te vallen. Ook tijdens het opstijgen, landen en bij turbulentie zit ze gewoon goed vast. Dat is veel prettiger en voelt veiliger dan een gewone riem of zo’n riempje dat aan je eigen riem vastzit. Het maakte onze vlucht in ieder geval een stukje prettiger.

Praktische informatie CARES harnas

Het tuigje is gemaakt voor kinderen vanaf 1 jaar die tussen de 10-20 kilo wegen. Onze bijna twee jaar oude dochter woog op moment van testen rond de 10 kilo en we moesten alles echt maximaal aansnoeren. Ik zou het zelf dan ook niet adviseren voor kinderen die minder wegen.

cares harnas

Het CARES harnas is het enige tuigje dat officieel is goedgekeurd door de FAA (USA luchtvaartautoriteit) en inmiddels ook in Europa door veel luchtvaartmaatschappijen erkend is als toegestaan hulpmiddel in het vliegtuig. Een ander alternatief is het meenemen van een autostoel. Het harnas is veel praktischer. Het CARES harnas wordt geleverd in een compact zakje dat een paar honderd gram weegt. Prima om mee te nemen ook als je lichtgewicht op reis wil. Zo is het kleiner dan de Deryan Airtraveller.

Een CARES harnas is niet goedkoop, rond de 75 euro maar als je regelmatig vliegt, vinden wij het de investering wel waard. Je kunt het tuigje ook huren wat een prima alternatief is als je maar incidenteel vliegt.

Lees ook onze blogs over ander vliegtuigbedjes zoals

We hebben dit product te leen gekregen van kidstravelservice die deze verhuurt om het te testen. We reviewen alleen producten waarbij we onze eigen mening vrij kunnen delen.

10 gedachten over “Review: CARES Harnas getest”

 1. Wij gaan opreis met onze tweeling van 1,5. Nachtvlucht van 10uur, nu dacht ik zou je het harnas niet kunnen gebruiken en dan de bovenste gordel aan je lijf vastmaken zodat ze toch als een harnas aan je vast zitten.

  Groetjes Susanne

 2. Goed om te weten dat het kindje echt rond de 10 kilogram moet wegen. Onze kleine meid zit nu rond de 9 kilogram, dan is de CARE SAFE waarschijnlijk echt te groot.

  Daarnaast hebben we meestal pech wat de extra gratis stoel betreft. Nadeel nummer zoveel van reizen in het hoogseizoen 🙁

 3. Jezus wat een onzin, alsof seat belts in het vliegtuig uberhaubt zin hebben. Dat is nou het laatste waar ik mijn geld aan zou uitgeven.

 4. Hallo! Met een Braziliaanse man en papa van onze zoon van 1,4 maandjes oud Vliegen we geregeld richting Rio. Als kleine baby was de baby cot van de vliegmaatschappij ideaal, maar daar is hij nu dus te groot en te zwaar voor hebben we op onze laatste vlucht in oktober gemerkt. Nu reizen we terug in mei en zo heb ik met superveel interesse je verschillende posts over de Deryan, deze Cares en Monkey Go gelezen. Deryan is ie al wat uitgegroeid, maar de Monkey Go en Cares harnas kunnen allebei nog wel even mee. De Monkey Go vind ik zelf super, maar ik vrees wat wriemelen en weinig stabilitiet ivm de gordel die enkel rond zijn middel is? Wat het harnasje hierboven dan weer wel biedt, maar weinig extra hoofdsteun en comfort. Welke zou jij aanraden voor lange afstand vluchten met een jongetje dat erg graag ontdekt (net als Isis, ‘geen tijd’ om te slapen want teveel te ontdekken 🙂 Alvast bedankt voor je antwoord! grtjes, Caroline

  1. Hoi Caroline, heeft je zoon al een eigen stoel dan? Want die heb je voor beide wel nodig. Als je je zoontje echt vast wil zetten dan het harnasje maar als het om lekker slapen gaat dan vonden we de Monkey Go een stuk beter. Helaas kan je ze niet combineren.

 5. Hoi! Erg leuk jullie site, ik heb al veel interessante tips gezien. En ook deze van die veiligheidsgordel. Ik zag op internet dat hij nog maar 75 euro kost.
  Groetjes Kim.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top